Kartą ir visiems laikams: jei gyvenimas pamėtėja citrinų, gaminkim citrininį desertą! Jie gaivūs, saldžiarūgščiai, pavasariški ir visada labai gardūs!
Šis citrininis tiramisu – ne išimtis. Nedaugžodžiausiu, jis nuostabiai tiktų ir artėjančių Velykų desertui. Kremiškas, sutirpstantis burnoje, su malonia citrinų nata. Be galo skanus!
Citrininis tiramisu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Citrinų kremui:
4 citrinų, žievelių ir sulčių
4 kiaušinių
1 stiklinės (130 g) miltelinio cukraus
100 g sviesto
Sirupui:
¾ stiklinės (190 g) vandens
¼ stiklinės (50 g) cukraus
1 citrinos sulčių
šakelės šviežių mėtų
Kremui:
400 g maskarponės sūrio
200 g citrinų kremo
1 ¼ stiklinės (320 g) riebios grietinėlės
200 g biskvitinių sausainių („damų pirštelių“)
GAMINIMO EIGA
1. Pagaminkite citrinų kremą. Dubenyje elektriniu plakikliu iki vientisos masės išplakite nutarkuotas citrinų žieveles, citrinų sultis, kiaušinius, miltelinį cukrų ir atvėsintą tirpintą sviestą.
2. Masę supilkite į nedidelį puodą ir kaitinkite ant silpnos kaitros nuolat maišydami, kol sutirštės (neleiskite užvirti!). Puodą nukaiskite ir palikite atvėsti.
3. Atvėsusį kremą supilkite į sandarų stiklainį ir dėkite į šaldytuvą, laikykite iki savaitės.
4. Paruoškite sirupą. Į nedidelį puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis ir įdėkite šakelę mėtų. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol cukrus ištirps ir sirupas ims virsnoti.
5. Nukaiskite ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Mėtų šakelę išimkite.
6. Paruoškite kremą. Į dubenį sudėkite maskarponę ir citrinų kremą. Plakite elektriniu plakikliu, kol produktai susimaišys. Toliau lėtai plakdami, pamažu supilkite grietinėlę. Plakiklio greitį padidinkite ir išplakite tirštą kremą.
7. Susluoksniuokite. Kepimo formos dugną plonai aptepkite kremu. Vienu sluoksniu išdėliokite biskvitinius sausainius, prieš tai kiekvieną jų trumpai pamirkę sirupe. Aptepkite sausainius maždaug puse turimo kremo, paviršių išlyginkite.
8. Išdėliokite dar vieną sluoksnį sirupe trumpai pamirkytų sausainių. Aptepkite likusiu maskarponės kremu, paviršių išlyginkite.
9. Palaikykite susluoksniuotą tiramisu šaldytuve bent kelias valandas ar per naktį.
10. Papuoškite. Prieš patiekiant tiramisu viršų aptepkite likusiu citrinų kremu, išdėliokite plonai pjaustytus citrinų griežinėlius, mėtų lapelius ir užberkite smulkintų pistacijų.