Jei tik mėgstate kokosinius skanėstus, stabtelėkite akimirkai, – tai nuostabus, nuostabus, NUOSTABUS kokosinis tortas! Gali būti, kad jau esate apie jį girdėję, o gal ragavę ar net kepę. „Raffaello“ tortas vienu metu buvo toks populiarus tarp naminių tortų kepėjų, kad, neabejoju, – jau yra tapęs daugelio skanių istorijų dalimi.
Šis tortas – vienas tų, kurie atranda kelią į daugelio širdis. Galbūt ne veltui to paties pavadinimo saldainių skonis, sako, yra iškalbingesnis už tūkstantį žodžių. Panašiai ir su šiuo tortu – reikėtų paieškoti žodžių, kurie nusakytų jo skanumą. Dar geriau, reikėtų paragauti!
Kokosinis „Raffaello“ tortas yra pasakiškai minkštas, drėgnas, saldus, gardžiai kokosinis, su maloniai jaučiama citrinos rūgštele. Kokosų drožlės torto kremui suteikia smagios tekstūros, o biskvitai – lengvi ir purūs it debesėliai! Jei jums patinka drėgni ir saldūs kokosiniai desertai, šis tortas gali tapti jūsų mėgstamiausiu!
Ar paprasta jį paruošti namuose? Labai paprasta! Vieno dubens biskvitas, greitai ir paprastai paruošiamas kremas – pažadu, kad čia neprireiks nei daug ingredientų, nei ypatingų pastangų. Svarbiausia atkreipti dėmesį į kelis pagrindinius momentus: labai gerai išplakti kiaušinius biskvitams, o kremui naudoti vienodos kambario temperatūros sviestą ir saldintą sutirštintą pieną. Visa kita – paprasta kaip dukart du.
Žavingą vasaros nuotaiką šio torto sluoksniuose sukuria cukrumi ir citrinomis pagardintos braškės – suteikia gaivumo, lengvumo ir spalvų.
Gaminkime kartu? Žingsnis po žingsnio, ir pavyks nuostabiai skanus tortas!
PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI
- Ruošdami tešlą biskvitui, labai gerai išplakite kiaušinius. Šiame recepte jie yra puraus, minkšto, gerai iškilusio biskvito pagrindas. Plakite juos bent penkias minutes, kol kiaušinių tūris padidės maždaug tris kartus. Turite gauti minkštas, purias putas.
- Į biskvito tešlą subėrę miltus, nepermaišykite tešlos. Stenkitės maišyti lengvais judesiais, nuo apačios į viršų, tik tol, kol neliks sausų miltų. Stenkitės, kad tešla išliktų kuo puresnė. Maišydami turėtumėte matyti, kad jos tekstūra yra korėta, su mažais oro burbuliukais.
- Biskvitus galite iškepti iš anksto, dieną prieš sluoksniuojant tortą. Atvėsusius įvyniokite į maistinę plėvelę, kad neapdžiūtų ir neišsausėtų.
- Ruošdami kremą, naudokite vienodos kambario temperatūros sviestą ir saldintą sutirštintą pieną. Tai – pats svarbiausias kremo ruošimo niuansas. Jei produktai bus skirtingos temperatūros, jie nesusijungs į vientisą masę, o sušoks į gumuliukus. Geriausia bus, jei ir sviestą, ir saldintą sutirštintą pieną dar iš vakaro padėsite ir paliksite ant virtuvės stalviršio – kitą dieną būsite tikri, kad jie yra lygiai tos pačios kambario temperatūros.
- Kremui naudokite riebią grietinėlę (35-36 proc. riebumo). Liesesnės grietinėlės nepavyks išplakti iki tvirtų, formą laikančių putų.
- Sluoksniuojant šį ir panašius minkštus biskvitinius tortus, pravartu turėti reguliuojamo dydžio torto žiedą (bortelį) – jo dėka tortas sustingsta nepriekaištingai taisyklingos formos, o nuimti jį taip pat labai lengva. Jei tokio žiedo neturite, galite naudoti atsegamos torto formos kraštus.
- Tai yra vienas tų tortų, kuriam nėra reikalingas ilgas brandinimo laikas – palaikę tortą šaldytuve pernakt, kitą dieną jau galėsite jį papuošti ir mėgautis drėgnu, minkštu, sodraus skonio desertu.
- Tortas bus skaniausias 3-4 dienas. Iki patiekiant laikykite jį šaldytuve.
Kokosinis tortas „Raffaello“ su braškėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Biskvitams:
5 didelių kiaušinių
1 stiklinės (200 g) cukraus
1 arb. š. vanilės ekstrakto
¼ stiklinės (63 g) aliejaus
1 ½ stiklinės + 2 valg. š. (230 g) kvietinių miltų (550D)
2 arb. š. kepimo miltelių
Sulaistymui:
¾ stiklinės (190 g) vandens
2 arb. š. cukraus
1 citrinos sulčių
Braškėms:
300 g braškių
1 valg. š. cukraus
½ citrinos sulčių
Kremui:
1 indelio (385 g) saldinto sutirštinto pieno (kambario temperatūros)
180 g sviesto (82 proc.) (kambario temperatūros)
1 ¾ stiklinės (440 g) grietinėlės (35-36 proc.)
½ stiklinės (50 g) kokoso drožlių
Aptepimui:
½ stiklinės (125 g) riebios grietinėlės (35–36 proc.)
¼ stiklinės (32 g) miltelinio cukraus
Papuošimui:
kokosų drožlių
braškių
citrinų riekelių
„Raffaello“ saldainių
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite biskvitus. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Kepimo skardą atsegamu kraštu (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi, o kraštus patepkite sviestu.
3. Kiaušinius, cukrų ir vanilės ekstraktą elektriniu plaktuvu plakite apie 5-7 minutes, kol tūris padidės tris kartus, o masė taps puri ir balta.
4. Supilkite aliejų ir plakite dar minutę.
5. Įsijokite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Išmaišykite labai lengvais judesiais, nuo apačios į viršų. Nepermaišykite – maišykite tik tol, kol neliks sausų miltų. Stenkitės, kad tešla išliktų kuo puresnė, ją maišydami turite matyti korėtą tekstūrą, mažus oro burbuliukus.
6. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą.
7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 30-35 minutes, kol biskvitas gražiai iškils, taps auksinės spalvos. Vengdami staigių temperatūros skirtumų, biskvitą vėsinkite praviroje orkaitėje.
8. Atvėsusį biskvitą aštriu peiliu perpjaukite į keturis plonus lakštus.
9. Paruoškite sirupą sulaistymui. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
10. Dubenėlyje sumaišykite vandenį, cukrų ir citrinos sultis, kol cukrus ištirps.
11. Paruoškite braškes. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
12. Braškes supjaustykite riekelėmis, sumaišykite su cukrumi ir citrinos sultimis.
13. Palikite pastovėti, kol paruošite kremą, o tuomet nukoškite susidariusį skystį (jį galite panaudoti naminiam braškiniam gėrimui).
14. Išplakite kremą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus. Labai svarbu: naudokite vienodos kambario temperatūros sviestą ir saldintą sutirštintą pieną.
15. Kambario temperatūros sviestą ir saldintą sutirštintą pieną elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės.
16. Suberkite ir įmaišykite kokosų drožles.
17. Atskirame dubenyje iki standžių putų išplakite grietinėlę.
18. Per kelis kartus plaktą grietinėlę įmaišykite į sviesto-saldinto sutirštinto pieno plakinį.
19. Surinkite tortą. Pirmąjį biskvitą dėkite ant lygios lėkštės ar padėklo. Apjuoskite torto formos žiedu (borteliu), kuris leis tortui sustingti norimos formos.
20. Sulaistykite biskvitą dviem-trimis šaukštais paruošto sirupo.
21. Aptepkite maždaug ketvirtadaliu kremo.
22. Išdėliokite trečdalį braškių.
23. Ant viršaus dėkite antrąjį biskvitą, lengvai paspauskite delnais.
24. Pakartokite tą patį sluoksniavimą – apšlakstykite sirupu, aptepkite kremu, išdėliokite braškes – dar du kartus.
25. Uždėkite paskutinį biskvitą, lengvai paspauskite delnais.
26. Aptepkite paskutiniu likusiu kremu. Dėkite į šaldytuvą ir palikite sustingti per naktį.
27. Papuoškite. Nujuoskite metalinį torto žiedą (bortelį).
28. Grietinėlę išplakite su milteliniu cukrumi iki standžių putų. Plonai aptepkite torto kraštus ir viršų.
29. Visą tortą padenkite kokosų drožlėmis. Ant viršaus išdėliokite plonomis riekelėmis pjaustytas braškes, citrinų riekeles, perpus perpjautus „Raffaello“ saldainius.
30. Iki patiekiant laikykite šaldytuve.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.