Meilė. Apie ją yra parašyta tūkstančiai knygų, sukurta begalės filmų, juodu ant balto išdėstyta nesuskaičiuojama galybė džiugų ir skaudžių eilėraščių… kokia ji visagalė, kokia svarbi ir kokia stipri tai jėga.
Dažnai žmonės sako – meilė verčia suktis pasaulį.
Iš meilės žmonės keliauja į tolimus pasaulio kampelius – ten, kur šaukia širdis. Vardan meilės žmonės kartais atsisako savo svajonių ar pakeičia jas kitomis. Kai šildo meilė, nebaisu išeiti pasivaikščioti baltais takais net tuomet, kai žiema, pusto, o termometro stulpelis nukritęs žemiau dvidešimties. Iš meilės gimsta skaniausi desertai.
Dėl meilės žmonės keičiasi – šypsosi dažniau, juokiasi linksmiau ir į pasaulį žvelgia kitu kampu. Meilė daro žmones geresnius. Šiltesnius, jautresnius ir pažeidžiamesnius. Tik didelė meilė dovanoja sparnus ir toookį drugelių plazdenimą širdyje…
… myliu. Ir šiandien, ir kiekvieną dieną.
Skonis: 9,5/10. Tikriausiai nėra žmogaus, kuris nežinotų torto, vardu „Napoleonas”. Iš vaikystės, iš jaunų dienų iki dabar – tai vienas iš pačių žinomiausių ir labiausiai mėgstamų desertų. Maniškis „Napoleonas” ne tas tradicinis, dar su saldžiarūgščiu uogienės pertepimu. Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad jis blogesnis. Mums patiko labai – labai labai labai. Torto lakšteliai trapūs, šiek tiek sudrėkę nuo kremo, o kremas saikingai, maloniai saldus.
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? SM
Tortas "Napoleonas"
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Lakštams:
600 g miltų (plius kočiojimui)
350 g grietinės
300 g sviesto, šalto
1 kiaušinis
Plikytam kremui:
500 g pieno
6 valg.š. krakmolo
3 kiaušiniai
600 g (1 1/2 skardinės) „Rududu”
420 g grietinėlės
Papuošimui:
400 g grietinėlės
3 valg.š. cukraus
1 pakelis grietinėlės standiklio
keli guminukai – širdelės
1 torto lakštas, susmulkintas iš trupinukų
GAMINIMO EIGA
1. Torto lakštams miltus suberti į dubenį. Sudėti kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir trinti tarp pirštų tol, kol susidarys trupinukai.
2. Sudėti grietinę, įmušti kiaušinį. Išmaišyti ir išminkyti vientisą tešlą.
3. Paruoštą tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą maždaug valandai.
4. Po valandos išimti tešlą ir padalinti į dešimt lygių dalių.
5. Ant dešimties kepimo popieriaus lakštų nusibrėžti 24 cm skersmens apskritimus. Iškočioti tešlos gabalėlius tiesiai ant kepimo popieriaus. Apipjauti ir subadyti šakute.
6. Kepti iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagels. Kepant lakštų skersmuo sumažėja maždaug 1 – 2 cm.
7. Pasiruošti torto kremą: kiaušinius išplakti su krakmolu, kol neliks gumuliukų.
8. Pieną ant vidutinės ugnies pakaitinti tol, kol bus karštas.
9. Puodą nuimti nuo ugnies ir į karštą pieną lėtai, maišant supilti kiaušinių ir krakmolo plakinį.
10. Dėti puodą atgal ant ugnies ir kaitinti kelias minutes, kol sutirštės (tai tikrai pastebėsite, nes kremas sutirštėja labai).
11. Paruoštą kremą visiškai atvėsinti.
12. „Rududu” išplakti. Sumaišyti su atvėsintu plikytu kremu ir dar kartą viską išplakti.
13. Atskirai išplakti grietinėlę iki standžių putų. Atsargiai, iš lėto sumaišyti su plikytu kremu.
14. Surinkti tortą: ant lėkštės dėti torto bortelius. Į juos dėti pirmą šaltą torto lakštą ir jį aptepti dešimtadaliu kremo. Taip susluoksniuoti visus torto lakštus (arba vieną, kaip aš, galite pasilikti papuošimui).
15. Dėti tortą į šaldytuvą kelioms valandoms. Tortui sustingus, nuimti bortelius ir papuošti.
16. Papuošti tortą pagal savo norus. Aš šonus papuošiau grietinėle, viršų apibarsčiau sutrupintu vienu torto lakštu. Ant viršaus iš likusios grietinėlės išpaudžiau tris šideles ir pridėliojau guminukų – širdelių.
17. Skanaus!
60 komentarai
oj oj oj … del sito grozio tai bet ka padaryciau :)) na receptas pries mano akis – jau nebegalesiu issisukineti – reiks imti ir pagaminti artimiausia proga 🙂 mmmmh – nekantrauju !!!! :))
Aiste, na, prisišnekėjai :)) Dabar jau lauksiu tavo pranešimo, kai pagaminsi – kaip pavyko, kaip patiko 🙂
Ooo, Napoleonas. Pamenu, vaikystėje močiutė nuolat Tą tortą kepdavo ir aš niekaip nesuprasdavau, kas jame tokio ypatingo. Užtat dabar, kai kelis matus jo nevalgiau, nežinau, ką padaryčiau, už gabalėlį, nesvarbu, kad ir turinti 700kcal… Ačiū, kad atgaivinai prisiminimus 🙂
Kotryna, nėra už ką 🙂 Gal va vieną dieną pagaus įkvėpimas ir pabandyti tuos prisiminimus realizuoti savoje virtuvėje :))
Koks tobulai lygus pjuvis ♥ 🙂 Laksteliai kaip su liniuote pamatuoti visi. Itariu, tortas buvo nerealiai skanus…
AJ, tikrai skanus 🙂 Aš jį sutepiau užvakar vakare, tai vakar jau buvo skanus, o šiandien tai išvis ooo, koks puikus! :))
Aciu aciu aciu! Siandien prisedau prie kompo ieskoti Napoleono recepto – kepsiu savaitgali ir stai jis man pries nosi! Geresniu laiku geresnio recepto ir begalejo buti 🙂
Ugne, džiaugiuosi būdama laiku ir vietoje :)) Sėkmės tau gaminant tortuką ir skanaus! Lauksiu būtiniausiai atsiliepimų 🙂
Bet gi čia tiek darbo! 🙂 Aš nesiryžčiau tokiam žygdarbiui, kad ir koks jis skanus bebūtų 🙂
Jurga, nepasakok pasakų 😀 Manau, tau tikrai pavyktų. O be to (!), nėra čia viskas taip sudėtinga kaip gali pasirodyti iš pirmo žvigsnio, gal tik laiko užima daugiau nei paprastai 🙂 Žodžiu, viskas įmanoma, patikėk manim :))
Atrodo lb saunus receptukas, snd bandau kepti 🙂
Monika, laikau kumščius, kad pavyktų ir patiktų 🙂 Sėkmės!
Tau medalį už tortus kabint reiktų. Aš tiek kantrybės turbūt neturėčiau… Bent jau ne tokiam sudėtingam ir laiko valgančiam 🙂
Indre, na, manau, yra tortų, vertesnių medalių :)) O šiaip, juk sudėtingiausias procesas (ir daugiausiai laiko reikalaujantis) yra torto puošimas, o čia aš paskutiniu metu visada pasirenku lengviausią kelią :))
Tiesiog truksta zodziu koks nuostabus tortas gavosi! Mama paragavusi is karto sako pats skaniausias is visu kuriuos buvau kepusi, labai dekoju uz receptuka 😉 saunuole! siandien vakare vezu viena toki i gimtadieni 😉 beje viena pertepima vidury dejau spanguoliu uogienes, lb skanu 😉
Monika, labai džiaugiuosi, kad patiko :))
Gaminau si tortuka.bet recepta radau kitur, ir dabar skaitau , kad kremas is tokiu pat sudedamuju daliu.
bet as leidau sau gaminti „tinginio” versija, todel lakstus nusipirkau ukininku turgelyje, o pati viriau tik sita krema.pavyko tikrai puikiai, visi torto valgytojai prase pakartot, o man paciai irgi tirpo burnoje tas kremukas.nepalyginsi su pirktinio napoleono skoniu.Asta ,tikrai puikus pasirinkimas ir receptukas!
Živilai, aš irgi receptą radau kitur – nuoroda į originalą, rasta supermamų forume, yra prie klausimo „Kur radau?” 🙂
O „tinginio” versija, žinoma, labai tinkama, nenorint pusdienį prie orkaitės prastovėt, lakštelius kočiojant ir kepant 🙂 Šaunu, kad torčiukas patiko 🙂
Ne, na taip negalima! Ir tu su fantastišku „Napoleonu”. Ir kurios Astos receptą man dabar rinktis? Tavo, ar iš Villa Alps? Dilema… 🙂
Viktorija, žinau, sprendimą! Du Napoleonai! :)) Dvigubas gėris ir skanumas 😀
Bandysiu ir as si torta, tik kilo klausimas – ar tikrai i krema deti visa kiausini, nes paprastai i plikyta krema tryniai dedami? Aciu!
Ieva, žinau, tačiau aš dėjau visą kiaušinį, buvo viskas puikiai 🙂
na tie jusu lakstai tai tikrai su liniuote padaryti :), man tokius dar ilgai ir nuobodziai reikia tobulinti :). Man tik klausimukas kokio tirstums tas kremas turi gautis kol jis kaitinamas ant ugnies ar ji vis pamaisote?
Ačiū ačiū, Neringa 🙂 Liniuotės rankoj neturėjau – matyt, sėkmė ant peties tupėjo ir matavo :))
O kremą kaitinant reikia maišyti ir jis gaunas tikrai pakankamai tirštas – tirštesnis už grietinę ir toks tąsus 🙂
Vadinasi per mazai kaitinau, bet vis viena susitepe :), as mat pabijojau ant didesnies ugnies, tai kai ant mazos stovejau ilgokai :). Siaip tai mano vyras sake, kad skanus tortas. O dar kai pasakiau, kad reikia sugalvoti kaip tuos paplocius vienodo dydzio iskepti ir reikia greiciausiai ne vieno dublio, tai tik apsidziauge :), kad tortu nusimato nemazai 🙂
Gudrus vyras, pasisekė jam :))
O papločius tiesiog reikia iškočioti vienodo storio ir jie bus vienodi, jokios juk čia paslapties nėra 🙂
na man tie paplociai perkeliant i blekute pasikeicia savo „forma”, tai dabr sugalvojau kai ka, kepant kita karta isbandysiu, na aisku turesiu minti ir stori. Kazkada mes su drauge diskutavom ir padarem isvada, kad kuo daugiau kepi tuo daugiau pastebi visokiu niunansu 🙂
Neringa, aš papločius kočioju tiesiai ant kepimo popieriaus, paskui su visu tuo kepimo popieriumi perkeliu į kepimo skardas 🙂 Ir tada niekas niekaip nepakeičia savo formos nė trupučiuko 🙂
va va 🙂 as ir gi kazkaip pagalvojau, kad „technologija” reiktu tokia taikyti :), na pasidalinsiu kai isbadysiu savo gabumais 🙂
Linkiu, kad pavyktų viskas nuostabiai! 🙂
Gaminau šį tortą, gavosi tikrai nuostabus ir visiems valgiusiems labai patiko. Kremas tiesiog nuostabus, didelės valios reikėjo, kad pusė nesuvalgyčiau net torto nesutepus:))) Ačiū Asta:)
Akvile, nėra už ką 🙂 Labai džiugu girdėti, kad tortas šitaip patiko :))
man vienas klausimas – grietinele ir pienas gramais, tai cia analogija kokia su mililitrais butu? 🙂 ir RUDUDU Jus nekaitinate, ar jis issiplaka? Aciu 🙂
Viktorija, manau, kad gali ženklą lygu šiuo atveju tarp pieno ir grietinėlės skirtingais matais dėti 🙂
„Rududu” aš tikrai nekaitinu – iš pradžių jį šiek tiek paplaku/pamaišau šaukštu, tada jau plaku su plakikliu 😉
na, iskepiau lakstus, jie tokie truputi apsitrauke, kol kas atrodo kad maziukas torciukas bus, na, kai kremu uztepsiu sestadieni ryte, bus aisku 🙂 smagu bet kokiu atveju!
Na, jie trupučiuką tikrai susitraukia, bet labai nedaug. Manau, kai sutepsi tortą, jis pasirodys tikrai ne toks ir mažutis :)) Lauksiu atsiliepimų! 🙂
na, pagaminau si torta, is tiesu puikus, labai skanus, bet man mazoka saldumo 🙂 as i grietinele dar kokius 4 saukstus cukraus desiu kita karta, nes vien is rududu man asmeniskai saldumo mazoka. Bet siaip puikus!
Viktorija, na, jei problema tik cukruje, tai jo kiekį lengviausiai galima pasireguliuoti – reiškia, viskas gerai :)) Džiaugiuosi, kad nepaisant saldumo, patiko 🙂
Koks galiojimo laikas tokio torčiuko? 🙂
Alina, tai bent klausimas, aš net nežinau… Reiktų spręsti, manau, pagal produktų galiojimo laiką – grietinėlės, pieno.
Na,siandien ir as kepu sita geri 🙂 Kai baigsiu,pasidalinsiu ispudziais :))
Kreiduota, lauksiu labai 😉 Sėkmės!
Sveika, norejau paklausti, o jeigu issikepi lakstus viena diena, ir tarkim krema galima pasidarius tepti po poros dienu, ar viska viena diena daryti geriau?
Valda, aš visada kepu lakštus vieną dieną, tepu – antrą. Gali tepti ir trečią, tačiau atvėsusius lakštelius sudėk į sandarų indą 🙂
Tortas puikiausiai pavyko 🙂 Man pačiai buvo labai skanu,o ragavusieji vis prašė gabalėlio pakartotinai :)))
Ačiū Tau uz receptą! 🙂
Kreiduota, nėra už ką 🙂 Labai džiaugiuosi! Už skanų tortą, už tave ir už visus ragavusius! :))
Sis torciukas jau saldytuve stovi :). Pirmas gyvenime keptas Napoleonas. Ir rodos bus labai vykes. Puikiai iskepe lakstai, kremas labai skanus gavosi (tik atrodo ddaugokai jo isejo). Rytoj skanausim :). Dekui uz puiku recepta!
Nėra už ką, tikiuosi, kad torčiukas tikrai patiks – bus net dar skanesnis, nei tikitės 🙂 Lauksiu atsiliepimų, kai jau paragausit ir įvertinsit 😉
Na, tortas jau isragautas :). Skanumelis! Gal kita karta butu skanu pora sluoksniu pertepti uogiene 🙂
Kaip smagu girdėti! Na, o uogienė čia tikrai nepamaišytų, jei norisi šiek tiek rūgštesnio ir Napoleoniškesnio torto varianto 🙂
mmmmmmmm……. labai labai skanu. pavyko kuo puikiausiai . skaniausias tortas is visu mano keptu dariau ir snikeri ir morku ir rafaelo bei dar keleta kitu is kt svetainiu. Aciu labai uz recepta. dar neseniai kepiau zagarelius irgi puikiai pavyko recepta emiau is senos mamos knygos kepiniai. nzn tavo sauletoj virtuvej nemaciau ju, gal prazioplinau. zodziu norejau pasiulyti receptuka jei domuintu:)))
oi sorry radau zagareliu sioj svetainej, bet mano gavosi tokie trupurti kitokie tokie plonyciai su oro puslelemis ir pabarstyti cukraus pudra, nors receptas panasus
Kristina, labai džiugu girdėti, kad tortas – ar net visi tortai! – patiko ir paskanino kasdienyvbę 🙂
Žagarėlių receptą, kaip matau, jau radai. Na, mums labiau patinka storesni ir minkštesni žagarėliai, todėl tokius ir kepame, čia jau kiekvienam pagal skonį 🙂 Kiek žinau ir kaip mama mane mokė – jei įdedi į tešlą mažiau grietinės ir kočioji plonai plonai, gaunasi tokie, kaip kad sakai tu – plonyčiai, su oro pūslelėmis 🙂
nenoriu izeisti tortas gal ir skanus bet napaleonu vadintis deja negali nes cia ne sitas tortas nes i napaleona tikrai nesideda rududu ir seip kremas visiskai kitoks turetu butu jei pretenduoja buti napaleonas
Rūta, tikrai neįsižeidžiau 🙂 Tikrai žinau, koks yra tradicinis „Napoleonas”, todėl ir pačiame įraše yra toks sakinys: „Maniškis “Napoleonas” ne tas tradicinis…” 🙂
Labuka. Komentaruose merginos išgyrė kremą. Ar būtų galima jį panaudoti kituose tortuose? Pvz. Velykoms žadu gaminti tortuką „Mėnulis”.
Žinoma, Edita, drąsiai galima; manau, „Mėnuliui” šis kremas puikiai tiks 🙂
Labas, Asta. 😉
Esu daug išbandžiusi tavo receptukų ir nei vienu nenusivyliau. Šaunuolė tu! 🙂
Bet dabar su tokiu klausimu. 600g „rududu”, jei aš naudočiau tik vieną skardinę ar kitų praporcijų nereikia keisti? nes turiu nuo trečiadienio likusio rafaelo torto kremo, tai galvoju juo pertepčiau pora lakštų. bet kaip dėl tų kitų kremo praporcijų. 🙂 ačiū už patarimą 😉
Sveiki,o sakykit ar cia normalu,kad pasiruosus krema (jau viska sudejus), ji paragavus jauciasi toks kiausinio poskonis? Nemoku net paaiksinti 🙂 o gal as kazka blogai padariau su plikytu kremu?
o vietoje rududu negalima deti kondensuoto pieno? Gal kas bandete sitokia variacija?