Kas galėtų pagalvoti, kad šis minkštas, drėgnas, burnoje sutirpstantis trupininis pyragas yra pagardintas ne bet kuo, o vasarą gausiai derančiomis cukinijomis? Tai jos ir yra slaptasis ingredientas, lemiantis tokią gardžią biskvito tekstūrą. Švelnus varškės įdaras ir traškūs trupiniai ją puikiai papildo – trys skirtingi pyrago sluoksniai sukuria įsimintino skonio desertą, kurio norėsis dar ir dar. Valio, nes cukinijų sezonas dar tęsiasi – jei tik norėsite, dabar yra puikiausias metas kepti šį pyragą!
- Nerimaujate dėl daržoviško cukinijų skonio saldžiame pyrage? Neverta, nes jo visiškai nesijaučia!
- Įprastai, ruošiant receptus su cukinijomis, rekomenduojama kiek įmanoma kruopščiau nuspausti visą skystį nuo tarkių. Šiame recepte to nereikia.
- Jei naudojate didelę cukiniją, kietą odelę nulupkite, o sėklas – išpjaukite.
- Jei norisi, pyragą galima kepti ir be varškės sluoksnelio.
- Graikinius riešutus galite keisti bet kokiais mėgstamais riešutais arba į trupinius riešutų išvis nedėti, jei nenorite.
Minkštas cukinijų pyragas su varške ir trupiniais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
1 ½ stiklinės (210 g) kvietinių miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
1 arb. š. malto cinamono
100 g tirpinto sviesto
¼ stiklinės (50 g) cukraus
¼ stiklinės (50 g) rudojo cukraus
1 didelio kiaušinio
1 arb. š. vanilės pastos
150 g tarkuotos cukinijos (apie ½ nedidelės cukinijos)
Varškės įdarui:
360 g pusriebės varškės (9 proc.)
¼ stiklinės (50 g) cukraus
1 kiaušinio
1 valg. š. miltų
1 arb. š. vanilės pastos
Trupiniams:
½ stiklinės (70 g) kvietinių miltų
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
50 g smulkintų graikinių riešutų
1 arb. š. malto cinamono
60 g tirpinto sviesto
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
2. Užmaišykite tešlą. Pasiruoškite visus reikalingus ingredientus.
3. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir maltą cinamoną. Atidėkite į šalį.
4. Elektriniu plaktuvu išplakite šiek tiek atvėsintą tirpintą sviestą, cukrų, rudąjį cukrų, kiaušinį ir vanilės pastą.
5. Įmaišykite burokine tarka sutarkuotą cukiniją.
6. Suberkite sausų produktų mišinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Gausite labai tirštą tešlą.
7. Paruoštą tešlą tolygiai paskirstykite kepimo formoje.
8. Paruoškite varškės įdarą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
9. Sumaišykite varškę, cukrų, kiaušinį, miltus ir vanilės pastą. Patrinkite elektriniu trintuvu, kad masė būtų kuo švelnesnės, glotnesnės tekstūros.
10. Paruoštą varškės įdarą paskleiskite kepimo formoje ant tešlos.
11. Paruoškite trupinius. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
12. Dubenyje sumaišykite miltus, rudąjį cukrų, smulkiai kapotus graikinius riešutus ir maltą cinamoną.
13. Supilkite tirpintą sviestą ir šakute išmaišykite, kol neliks sausų miltų – susiformuos lipnūs trupiniai.
14. Gautus trupinius tolygiai paskirstykite kepimo formoje ant varškės įdaro.
15. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 60 minučių. Leiskite 15-20 minučių atvėsti kepimo formoje, tuomet išimkite. Valgykite šiltą arba šaltą, galite patiekti apibarstę milteliniu cukrumi ir pagardinę rutuliuku vanilinių ledų.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.