Ar pastebėjot, kad oras rudenį kvepia kitaip? Sakytum, žvarbiau ir gaiviau, bet tuo pačiu – jaukiau. Ypač tada, kai savaitgalį namai pakvimpa cinamonu ir obuoliais. Taip, taip, – jei dar nepradėjot kepinių su obuoliais sezono, dabar pats metas.
Panorau antram gyvenimui prikelti seną, bet labai mylimą receptą – orkaitėje keptą blyną su obuoliais. Šįkart į jį įmaišiau dar ir porą saujų rudeninių aviečių. Iškepti jį neįtikėtinai paprasta, o skonis – pasimetęs kažkur tarp miltinių blynų ir obuolių pyrago. Ar gali būti geriau, jaukiau, skaniau? Gnybdama šaukštelį po šaukštelio, imu rimtai tuo abejoti.
Išbandykit, kad galėtumėt įsitikinti patys – lai būna tai idėja lėtiems rudens savaitgalio pusryčiams, kurie patiks ir mažiems, ir dideliems. Gali būti, kad dėl paskutinio kąsnelio vyks šeimos grumtynės – nesakykit, kad neįspėjau, šypt.
Artėjant rugsėjo 23 d. ES šalyse minimai Ekologijos dienai, šį gardų pusryčių receptą paruošiau drauge su lietuviškais ekologiškais „AUGA“ produktais: sviestu, natūraliu jogurtu, pienu, kiaušiniais. Avietės ir obuoliai – iš lietuviško sodo, medus – iš mūsų šeimos bityno. Šis blynas, kuriuo kvepia visi namai, – naminis kepinys pačia gražiausia šio žodžio prasme.
Didžiuojuosi galėdama bendradarbiauti su „AUGA“ prekės ženklu. Tvarumo praktikomis grindžiama jų veikla ir „AUGA“ vertybės orientuotos į aukščiausią produktų kokybę. Žaliomis pakuotėmis išsiskiriantys produktai gaminami iš ekologiškų žaliavų, užaugintų Lietuvoje, „AUGA“ ekologiniuose ūkiuose.
Dideli pokyčiai prasideda nuo mažų kasdienių pasirinkimų, o rinkdamiesi šiuos produktus – savu pavyzdžiu prisidedame prie „AUGA“ misijos „be kainos gamtai“. Kaip kad sako „AUGA“, „apie tvarumą geriausia kalbėti pilna burna“. Taip ir darykime!
Orkaitėje keptas blynas su obuoliais ir avietėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
40 g sviesto
2 vidutinio dydžio obuolių
1 arb. š. malto cinamono
1 arb. š. vanilės pastos
½ citrinos sulčių
1-2 valg. š. medaus
150 g aviečių
Tešlai:
3 kiaušinių
½ stiklinės (125 g) natūralaus jogurto
¼ stiklinės (62 g) pieno
1-2 valg. š. medaus
½ stiklinės (70 g) miltų
¼ arb. š. druskos
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
2. Sviestą supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į gilesnį kepimo indą (22 cm skersmens). Dėkite į orkaitę ir palikite kaisti, kol paruošite obuolius.
3. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite riekelėmis. Sumaišykite su cinamonu, vanilės pasta, citrinos sultimis ir medumi.
4. Obuolių riekeles suberkite į kepimo indą ant ištirpusio sviesto. Grąžinkite į orkaitę ir kepkite apie 10 minučių, arba kol paruošite tešlą.
5. Tešlai kiaušinius, jogurtą, pieną ir medų išplakite iki lygios tekstūros. Įsijokite miltus, sumaišytus su druska, ir dar kartą išplakite.
6. Ant keptų obuolių suberkite avietes. Ant viršaus supilkite tešlą. Apiberkite saujele migdolų riekučių ir grąžinkite į orkaitę.
7. Kepkite apie 25-30 minučių, kol blynas iškils, gražiai pagels ir bus iškepęs.
8. Patiekite nedelsiant – valgykite, kol šiltas. Galite pagardinti šviežiomis uogomis ir šlakeliu medaus.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „AUGA“.
#reklama #auga