Šiandien, žinia, atkeliavo į mūsų kiemus ilgai lauktas ir kviestas Pavasaris. Na, gerai, gal ne į kiemus – bet bent jau į kalendorių tai tikrai. Ir dar žinia, kad kaip ir priklauso pagal nerašytas taisykles, visi sujudo sukruto jau prieš kurį laiką su viena įkyria mintim – laikas dailinti kūno linijas! Nebūsiu aš nei super išskirtinė, nei velniažin kelintas pasaulio stebuklas – kalbu ir aš apie tai. Dažnai. Ir garsiai. Ir net su maža viltim. Bet tarp tų kalbų dar spėju kasdien vis sausainį sugraužti, pyrago gabalą su pasimėgavimu sukramsnot ir dideliu ledų kokteiliu vėlyvą vakarą pasmaguriaut… Ir primenu sau, kad ne liekni, o laimingi žmonės yra gražiausi. Patys patys!
Todėl pavasarį pradedu (ne)tikėtai – ne su lengvom salotytėm, o su skaniu pyragu. Bet – pasiruoškite nustebti – nesaldžiu! Bent jau tiek, ar ne?
Skonis: 10/10. Tikrai pakanakamai neįprastas pietų ar vakarienės variantas. Ar žiedinių kopūstų sunaudojimo variantas – taip pat šiek tiek neįprastas. Tačiau fantastiškai skanus! Pyragas purus, minkštas ir drėgnas dėl žiedinių kopūstų gausos. Ir dar labai gražus. Rekomenduoju labai!
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? smitten kitchen
Žiedinių kopūstų pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 vidutinio dydžio (~700 g) žiedinis kopūstas
1 didelis svogūnas, nuluptas
100 g alyvuogių aliejaus
1/2 arb.š. džiovinto rozmarino*
10 vidutinio dydžio arba 8 dideli kiaušiniai
žiupsnelis džiovinto baziliko*
180 g miltų
2 1/2 arb.š. kepimo miltelių
200 g fermentinio sūrio (aštresnio), tarkuoto
1 1/2 arb.š. druskos
pipirų
sviesto, kepimo indo ištepimui
sauja sezamo sėklų
* jei ant jūsų palangės auga ar šiaip turite šviežių prieskoninių žolelių, neabejotinai naudokite jas.
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C temperatūros.
2. Žiedinį kopūstą sulaužyti nedideliais žiedynėliais, dėti į puodą. Užpilti vandeniu, kad žiedynėliai būtų apsemti, pagardinti arbatiniu šaukšteliu druskos. Virti apie 15 – 20 minučių, kol žiediniai kopūstai bus minkšti. Nuvarvinti, nusausinti ir atidėti į šalį.
3. Paruošti pyrago tešlą. Perpjauti svogūną perpus ir atpjauti nuo perpjauto galo kelias svogūno „riekeles”. Išskirtyti apvaliais tuščiaviduriais žiedeliais ir atidėti į šalį.
4. Likusį svogūną smulkiai sukapoti.
5. Keptuvėje įkaitinti visą alyvuogių aliejų. Sudėti kapotą svogūną ir kepinti, kol suminkštės, kelias minutes. Nuimti nuo ugnies ir leisti atvėsti. Tuomet įmaišyti rozmariną.
6. Kiaušinius išplakti su pakepintu svogūnų ir aliejaus mišiniu.
7. Įmaišyti baziliką.
8. Atskirame dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius, sūrį, druską ir pipirus (nepagailint!).
9. Šį mišinį supilti į kiaušinių plakinį ir gerai išmaišyti.
10. Įmaišyti žiedinio kopūsto žiedynėlius, stengiantis, kad visi gabalėliai apsiveltų tešla.
11. Kepimo popieriumi ištiesti 24 cm. skersmens kepimo indą. Kepimo popierių patepti sviestu ir formos šonus apibarstyti sezamo sėklomis – šios turėtų prikibti ir nenukristi.
12. Į paruoštą formą supilti tešlą. Ant viršaus išdėlioti svogūnų žiedus.
13. Kepti apie 45 – 60 minučių, kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į kepinio centrą ir ištrauktas, bus švarus.
14. Patiekti. Skanaus!
19 komentarai
Atrodo pavasarį pradėjom tuo pačiu pyragu 😀 Baigiu savąjį receptą surinkti
Forelle, va kokių sutapimų būna 🙂 Vadinas, abi pavasarį pradėjom tikrai skaniai, ar ne? 🙂
Keistas sutapimas 🙂 ypač kai pasirinkom tikrai ne naujai publikuotą receptą, bet vistiek kepėm abi skirtingai
Niam jau beviek jaučiu skonį 🙂
Indre, siūlau pasigaminti – tuomet tikrai pajusi ir, tikiu, jis tave sužavės :))
Kokios gėlės ir pyragas jau pavasariu alsuoja. Mėgstu tokius, reikės išbandyti.
Rennie, gaila, kad vaizdas už lango dar nelabai alsuoja pavasariu.. bet sulauksim šito gėrio vis tiek, anksčiau ar vėliau 🙂
Skanaus tau pyrago, jei nuspręsi gaminti! 🙂
Man kompiuteris kažko nerodo ar pyrago nuotraukos nėra? 🙂
Vilma, buvo. Bet paskaičiusi, kad daugeliui nerodo, perdėjau iš naujo – tikiuos, dabar rodo ir tau 🙂
O kur pyrago nuotrauka?:))) Skamba taip skaniai… aš ant žiedinių kopūstų paskutiniu metu labai užsikabinus:)))
Ineta, ne tu viena 🙂 Šiaip labai rekomenduoju išbandyti šį pyragiuką, ta manija žiedinių kopūstų pasinaudojus 🙂
Ar jau matai pyrago nuotrauką?
Žiedinių kopūstų manija 😀
Skaniai atrodo.
Aha, Rima, bet tikrai :))
Aš laaabaaai mėgstu žiedinius kopūstus. Bet norėtųsi pamatyti ir nuotrauką (man kompiuteris pyrago nuotraukos nerodo, bet gėlytes įrašo pradžioje matau…).
Sigita, tikiuosi, kad buvę nesklandumai dėl nuotraukų jau sutvarkyti 🙂
Būčiau dėkinga, jei kažkas, kas seniau nuotraukų nematė, praneštų, ar jas mato dabar 🙂
Kokia pavasariska pirma nuotrauka ☼
Ir pyragas atrodo labai skanus..
Ačiū, AJ 🙂 Pirma nuotrauka ir man patinka – tokia šilta.. 🙂
Ishsikepiau. hmmmm… na nieko, bet man truksta skonio.Labai jau svelnus kiausininis kepinis. Nors prieskoniu dejau dar daugiau negu recepte nurodyta. Kita karta rinkciausi ashtresni suri.
Žinok, Kristina, čia aš kalta, nes neparašiau, kad reikia aštresnį sūrį rinktis.. man būtent todėl skonis buvo gana ryškus ir tikrai prieskonių netrūko visiškai. Na, bet jei pats principas patiko, linkiu pakartoti su aštresniu sūriu ir tikiu, kad bus kur kas skaniau 🙂