Troškiniai – rudens maistas, o šis šildantis, jaukus sodraus skonio jautienos troškinys – ak, visiškas dievų maistas! Žinot, yra tokia receptų kategorija – ne tik pilveliui, bet ir širdelei. Tai čia vienas iš jų; kuo tuštesnis lieka dubenėlis, tuo pilnesnė širdis.
Iš esmės, paruošti gerą jautienos troškinį yra visai paprasta, svarbiausia – pradėti nuo tikrai kokybiškos jautienos. Toliau – pilnas puodas rudens derliaus daržovių (svogūnų, česnakų, bulvių, morkų), sultinys ir sauja prieskonių. Paprasti kasdieniai ingredientai, o rezultatas – tobulai gardus!
Produktų krepšelį troškiniui šįkart susirinkau parduotuvėje „Rupūs Miltai“. Tai – lietuviškų ekologiškų maisto produktų krautuvėlė, vienijanti sertifikuotus Lietuvos ekologinius ūkius, priklausančius žemės ūkio kooperatinei bendrovei „BIO LEUA“.
Kitaip tariant, tai – Lietuvos ūkininkų bendruomenė. Jie augina, gamina ir tiesiai į parduotuvę tiekia ekologiškus pieno, mėsos produktus, daržoves ir vaisius, kruopas ir aliejų, makaronus ir duoną, ir dar daug lietuviškų ekologiškų produktų.
Jautiena – vienas iš pagrindinių „Rupūs miltai“ asortimento produktų. Kokybiška lietuviška jautiena atkeliauja iš ekologinio ūkio, tuomet yra 10-14 dienų brandinama ir išpjaustoma pagal klientų pageidavimus. Galite įsigyti atskiras jautienos dalis arba, norėdami sutaupyti, – jautienos rinkinius.
Visi produktai į „Rupūs miltai“ parduotuvę keliauja tiesiai iš ekologinių ūkių, o iš parduotuvės – tiesiai pas pirkėją. Tokia trumpa tiekimo grandinė leidžia užtikrinti atsekamumą, o aiškus atsekamumas užtikrina aukštą produktų kokybę, saugumą ir šviežumą.
Na, o iš kokybiškų ir šviežių produktų, žinia, pavyksta patys skaniausi patiekalai. Tokie kaip šis troškinys. Rupūs miltai, kaip gardu, išbandykit!
Jautienos troškinys
AtsispausdintiINGREDIENTAI
apie 700 g jautienos mentės
½ arb. š. druskos
½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
¼ stiklinės (35 g) miltų
2 valg. š. aliejaus
3 valg. š. sviesto
2 svogūnų
5 česnako skiltelių
2 valg. š. raudonojo vyno acto
2 valg. š. pomidorų pastos
4 stiklinių (1 l) jautienos sultinio
1 valg. š. rudojo cukraus
2 lauro lapelių
5 čiobrelio šakelių
3 morkų
400 g bulvių
Patiekti:
šviežių petražolių
šviežios duonos
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 160 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
2. Jautienos mentę supjaustykite gabalėliais. Įtrinkite druska ir pipirais. Apvoliokite miltuose taip, kad plonu sluoksniu pasidengtų visi gabalėliai.
3. Troškintuve virš vidutinės ugnies įkaitinkite du šaukštus aliejaus ir du šaukštus sviesto. Dėkite jautienos gabalėlius ir apskrudinkite po 2-3 minutes iš visų pusių. Labai svarbu jautieną kepti dalimis – taip, kad gabalėliai neliestų vienas kito ir gražiai apskrustų iš visų pusių. Išimkite į lėkštę ir atidėkite į šalį.
4. Dėkite į troškintuvą likusį šaukštą sviesto. Suberkite smulkintus svogūnus ir kepkite, kartais pamaišydami, kol šiek tiek suminkštės.
5. Suberkite smulkiai kapotas česnako skilteles ir kepkite dar minutę, kol paskleis gardų aromatą.
6. Supilkite raudonojo vyno actą ir maišydami pakaitinkite dar porą minučių. Jei prie troškintuvo dugno yra prikibusių skrudėsių, švelniai nugrandykite juos mentele. Sudėkite pomidorų pastą ir maišydami pakaitinkite dar minutę.
7. Sudėkite apkeptą jautieną, supilkite sultinį, suberkite cukrų, įdėkite lauro lapelius ir čiobrelio šakeles. Padidinkite ugnį ir užvirkite.
8. Užvirus, uždenkite troškintuvą dangčiu, perkelkite į orkaitę, ir troškinkite dvi valandas.
9. Trumpam išimkite troškintuvą iš orkaitės. Atidenkite ir sudėkite stambiais gabalėliais supjaustytas morkas, bulves. Išmaišykite, vėl uždenkite dangčiu ir grąžinkite į orkaitę. Troškinkite dar valandą. Mėsa ir daržovės bus minkštos, sultinio padažas – sutirštės.
10. Patiekite troškinį dar šiltą, apibėrę saujele smulkintų žalumynų. Galite pagardinti grietine, galite valgyti su duona – labai gardu ją mirkyti į troškinį.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Rupūs Miltai” ir žemės ūkio kooperatine bendrove „BIO LEUA“.
#reklama #rupusmiltaivertingomaistonamai #bioleua