Būna pasaulyje dalykų, kuriuos žinai iš karto. Akimirksniu.
Sriuba ar pyragas? Pyragas! Ledai vaniliniai ar šokoladiniai? Vaniliniai! Džinsai ar sijonas? Džinsai! Vasara ar žiema? Vasara vasara vasara!!!
Plikyti sausainėliai…? Taip taip taip TAIP.
Skonis: 9,5/10. Paprastučiai, minkštučiai, purūs plikyti pyragėliai. Manau, kad jų skonį žino daugelis. Ir jei Jūs, kaip ir aš, esate tokių pyragėlių mylėtojai, drąsiai rekomenduoju išbandyti. Tik, viena pastabėlė – jei mėgstate saldžiai, cukraus berkite ne sumažintą kiekį, kaip aš, o visą. Ir berkite rudąjį, jei tik tokio turite. Ir darykite pyragėlius čiut didesnius nei piršto galiukas, nes didesni būna minkštesni ir dar maloniau tirpsta burnoje…
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? Gamyklėlėje
Plikyti sausainėliai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
350 ml pieno
75 g sviesto
130 g rudojo cukraus (aš dėjau 75 g paprasto cukraus)
170 g miltų
3 dideli arba 4 maži kiaušiniai
GAMINIMO EIGA
1. Pieną, sviestą ir cukrų sudėti į vidutinio dydžio puodą.
2. Maišant kaitinti ant vidutinės ugnies, kol masė taps vientisa ir užvirs.
3. Ugnį užgesinti, suberti miltus ir gerai išmaišyti. Masė turi atšokti nuo puodo sienelių ir sukibti į rutulį.
4. Masę maišant atvėsinti.
5. Po vieną įmušti kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišant (galima naudoti elektrinį plaktuvą su tešlai skirtais plakimo antgaliais).
6. Paruoštą tešlą sudėti į konditerinį maišelį.
7. Kepimo skardas ištiesti kepimo popieriumi. Ant popieriaus konditeriniu maišeliu su norimu antgaliu išspausti norimos formos sausainėlius.
8. Kepti iki 190 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Skanaus!
66 komentarai
Tikriausiai skanesni nei parduotuviniai? mmm labai mėgstu plikytus sausainėlius. Reikės būtinai išbandyti.
Živile, kad ir tų parduotuvinių yra visokiausių… bet manau, kad naminiai visuomet yra skanesni, šį kartą – taip pat 🙂
Llabai juos mėgstu, o ir išsikepti labai paprasta. Tai kodėl kepiau tik vieną sykį? Reik susimąstyti
Geras klausimas, Asta 🙂 Jį išgirdus norisi man pasakyti, kad Astoms kyla vienodi klausimai 😀 Nes aš irgi dažnai dukart to pačio negaminu, kad ir kaip fantastiškai skanu būtų – tokia laimė tik vienetams :))
Reiks ir man vieną dien1 susikaupti, įsidrąsinti ir išbandyti. Man plikyta tešla- dar nebandytas, bet vis vien baubas.
O tokie pyragėliai- sausainiukai labai mėgstami mažųjų. Tokį vieną turiu:). Reikės susiimti ir pabandyti įveikti savo baubą:D
Rima, nėra jau toks baubas šita tešla iš tiesų – gali mano žodžiais tikėti, nes kažkur prieš metus kalbėjau taip, kaip kad tu 🙂 O kai išbandžiau… pasirodo, viskas įmanoma. Ir dar lengviau nei tikėjausi 🙂
Todėl drąsiau! 🙂
labai megstu plykitukus, vis pagalvodavau, kad reikia pasigaminti, bet vis neatrasdavau laiko paieskoti recepto, dabar tikrai bus isbandyti, tik gaila neaisku kada…
p.s. Tavieji atrodo fantastiskai!
Neringa, ačiū 🙂 Tikrai išbandyk, kai laisvą minutėlę rasi 😉
O, kaip supratau, dabar ją atrasti bus sunku, ar ne? Tas „gaila, neaišku kada…” taip liūdnai nuskalbėjo.. Gyvenimo pokyčiai? 🙂
oi, vis man nepavykstantys plikyti sausainiai. Parduotuvėj kai perku, jie būna tokie minkštučiai, o aš kiek kepiau, tai man jie vis sausi, sprangūs. Bandysiu šitą, gal bus geresnis variantas 🙂
Aušra, pabandyk tikrai – bent jau man jei tikrai gavosi minkštučiai 🙂 Tik, žinoma, kaip ir daugelis plikytų sausainiukų, minkštučiai jie tik pirmą dieną, todėl geriau kepti tiek, kad suvalgyta būtų tą pačią dieną 🙂
Kai vakar parašiau komentarą, ėjau iškart kept, tiek užsimaniau 🙂 Bet ir šitie man nepavyko 🙁 Nežinau ką blogai darau 🙁 Svarstyklių neturi, tai cukrų ir miltus matuoju pagal lentelę internete kiek gramų atitinka mililitrais. Ir jie man neišsipūtė, tik čiut čiut pakilo ir nebuvo minkštučiai. Bet čia turbūt man nelemta jų gerai iškept. Jau kokius 5 receptus mažiausiai esu išbandžiusi ir vis ne toks rezultatas gaunasi, kokio norėčiau 🙂
Aušra, kaip gaila, kad nepavyko 🙁 Ar čia užkeikimas koks, ar kas… O, klausyk, tikriausiai kvailas klausimas, bet gal tu visai netyčiom sumaišai mililitrus su gramais? Nes 100 gramų miltų nėra lygu 100 mililitrų miltų. Jeigu ne tai, tai tikrai nenutuokiu, dėl to taviškiai plikytinukai nenori puikiai pavykti..
Kepu jau antrąkart pagal tavo receptą 🙂 Pirmąkart gavosi daug mažų pyragiukų. Išėjo dvi skardos, kurias kepiau vienu metu, todėl kepė labai ilgai (apie valandą). Beje, didesni tikrai skanesni 🙂 Šįkart sudėjau viską į vieną skardą – dariau didesnius – viso 56 vnt. Dar pastebėjau, kad jie daug geriau kepa ant grotelių nei skardoje. Tai tiek. Laukiu antrojo bandymo rezultatų 🙂
Oho, koks greitis, Andriau! 🙂 O pastebėjimas dėl dviejų skardų labai teisingas – pas mane kepa ne taip ilgai, tačiau per nurodytą laiką iškepa tik viršutinė skarda. Tada apatinę keliu viršun, o į apačią dedu naują. Jau taip įpratus taip daryti – bet ką kepdama – kad tapo įprasta 🙂
Tikiuosi, kad antras bandymas bus dar sėkmingesnis ir skanesnis! 🙂
Sveiki, noriu pabandyti, bet nelabai suvokiu ka reiskia uzgerinti ugni??
Rita, ačiū už pastabą. Klaida jau ištaisyta 🙂
Bet tai kokie, kokie! Tobuli 🙂
Man plikytiniai nepavyko kažkada, hohoho :)) Man rods, visus iššvilpinau ir daugiau nebebandžiau, ai, ir parduotuviniai skanūs :))
Ačiū, Jurgita 🙂
Žinok, kartais reikia pabandyti antrą kartą, o trečias tai niekad nemeluoja išvis 🙂 Liaudis taip sako, o gal ir tiesa, a? :))
O dėl parduotuvinių gal ir galėčiau bandyti ginčytis, bet – prisimenu, kaip prieš kiek laiko, važiuodama iš darbo namo (20 minučių!), visą maišelį sukapojau. Surijau. Net nežinau, kaip čia pavadint. Bet su šitais irgi panašiai, nes šie irgi labai skanūs 🙂
Žodžiu, bandau tave įkalbėt pabandyt dar kartą 🙂 O gal..? :))
Aš irgi visai neseniai nugalėjau baimę plikytos tešlos. Niam niam skanu.
Kitada, sveikinu 🙂
Vakar kepiau siuos pirma karta, gavosi visai neblogi, zmonai ir dukrai labai patiko 🙂
Džiugu, kad patiko, Mantai 🙂
O man nepavyko 🙁 Neturiu konditerinio švirkšto, todėl visada kerpu skylutę maišiuke ir spaudžiu. Bet – tešla išėjo skystoka, ir vietoje gražių pyragiukų gavau blyniukus. Dėjau 4 mažus kiaušinius, gal jie kalti? Gal per daug? Kokio maždaug kietumo turi būti tešla?
Dina, kaip gaila.. 🙁 Ar konditerinis švirkštas, ar maišelis, skirtumo visiškai nėra. Bėda čia – tešla. Nes ji neturėjo gautis skysta, sakyčiau, tokia netgi tirštoka. Pasėmus šaukštu ir jį apvertus – laikosi šaukšte – va tokio tirštumo turėtų būti 🙂 Gal tikrai kiaušinių per daug.. nes kito paaiškinimo net nežinau. Tikrai liūdna labai, kad nepavyko – tikiuosi, kad kitas kartas nemeluos 🙂
Ką gi, bandysiu vienu kiaušinėliu mažiau mušti 🙂 Ačiū už patarimą! Beje, nors išvaizdos neturėjo sausainėliai, suvalgiau visus 😀 gėda net 😀
Dina, tai reiškia, kad nebuvo neskanūs, o tai jau savaime gerai 🙂 Palaikysiu kumščius, kad kitą kartą būtų ir skanūs, ir gražūs 🙂
Didžiausias ačiū už receptą!!! Seniai ketinau šiuos plikytinukus iškepti, bet vis pasimiršdavo. O čia šast tavo įrašas 🙂 Ačiū!
Dovilyt, nėra už ką :))
Ačiū už receptuką. Visada norėjau išsikepti tokius sausainukus, bet bijodavau tos plikytos tešlos. Šiandien vistik pabandžiau ir jie tikrai super! Tokie minkšti ir purūs. Žinau, kad dabar namai jais pakvips dažnai 🙂
Lina, labai smagu, kad pavyko ir patiko 🙂 Skanaus! Labai gera, kai namai kvepia kepiniais… 🙂
man pavyko! Puikūs, ačiū. Tik kaip Andrius minėjo, pas mane jų gavos virš 50… kepiau ilgiau. Idealūs antrą dieną, minkšti kaip seniau Kauno bazėse pirkti būdavo 😉
aguonėle, jau mačiau tavuosius 🙂 Šaunu, kad patiko 🙂 O pas mane mažulyyyyčiai labai buvo, todėl tiek daug ir išėjo. Vos kelis didesnius iškepiau – bet kitą kartą, kaip ir jūs, kepčiau didesnius ir mažiau 🙂
Tik man jie kaip tik pirmą dieną (po kelių valandų po kepimo) skaniausi buvo. Antros dienos vakare, po darbo grįžus, vos porą plikytinukų radau, bet jie jau ne tokie buvo… Gal kažkas per tą dieną palaikė juos nesandariai uždarytus, nežinia 🙂
Mušiau ne keturis, o tris kiaušinius. Gavos geriau, bet ne idealiai, teks mėginti dar kartą 🙂 Labai gi noriu iškepti idealiai ir būsimą anytą pavaišinti 😉 Bet antro kepimo džiaugsmą vežiau savo tėvams, tai mažais brolis kai sėdo prie sausainių, tai atsikėlė pusę suvalgęs. Jam, mat, pasirodo, vieni skaniausių yra tokie. O tai jau didis įvertinimas iš šiaip jau nevalgaus vaiko 🙂
Žodžiu, kepsiu tol, kol bus idealūs! Ačiū dar kartą 🙂
Dina, na, linkiu atrasti tą tobuląjį variantą ir nustebinti anytą :))
O ką reiškia pagyrimas iš brolio ir koks tai neįtikėtinas dalykas, puikiai žinau – pati turiu brolį, kuris į klausimą „Ar skanu?”, 99 proc. kartų atsako „Normaliai” 😀
Ačiū už receptą gavosi labai skanūs sausainiai 🙂
Livija, smagu 🙂 Nėra už ką 😉
Nesigavo ir man 🙁
Išspaust juos tai tikras išbandymas buvo,čia ne šiaip koks kremas 😀
O ir ištraukti iš orkaitės subliuško 🙁
Lakūdra, gaila, kad nepavyko 🙁
[…] šiek tiek kitokį plikytų sausainių receptą, bet kai pamačiau Astos plikytus pyragaičius, taip mane užkėrėjo, kad turėjau išbandyti būtent […]
o kiausinius deti i silta tesla?kiek ja reikia atvesinti?
Saule, kiaušinius mušiau į dar šiltą tešlą. Sunku tą šiltumą žodžiais nusakyti – tokią, kad pridėjus pirštą, būtų galima drąsiai laikyti 🙂
Mano vaikystės sausainiai 🙂
Deja, šiandien vietoj plikytų sausainėlių gavosi plikyti blyneliai 😉 Mąstau dėl ko gavosi skystoka tešla? Dėjau tris didelius kiaušinius. Gal kitą kartą panašaus dydžio dėti tik 2? Ir gal kokios įtakos turi ir miltų rūšis? Aš dėjau karališkus? Kokie miltai būtų geriausi šiam desertui? Sulauksiu atsakymų ir būtinai bandysiu dar!
Vilma, aš naudojau paprastus, aukščiausios rūšies kvietinius miltus. Jei tešla gavosi per skysta, gal tikrai reikėtų dėti 2 kiaušinius, gal gi jie pas tave labai dideli 🙂 O ar visas gamybos procesas iki kiaušinių būna toks, kaip reikia? Tešla sušoka į kamuolį, tuomet atvėsinama, tuomet mušami kiaušiniai…?
Aš šiuo metu juos kepu. Man taip pat gavosi plikytų blynelių pirma skarda. Mąstau, jog kitą kartą 2 kiaušinių pakaks.
Beje, kur įsigyti konditerinį maišelį su antgaliais? Pabodo žaisti su paprastais maišeliais, o kadangi ruošiuosi tapti dar ir diplomuota konditere, tai tikrai man jo reikia 🙂
Oi, tie kaprizingi plikytinukai. Tikiuosi, kad sumažinus kiaušinių skaičių viskas pavyks puikiai 🙂
Konditerinį maišelį ir antgalių, ir dar visokio gėrio galima tikrai įsigyti Kaune, parduotuvėje Kepėjas (http://www.arevitosiranga.lt/)
Paklausiau, o tik po to pagalvojau apie „Kepėją” 🙂
Atbėgau padėkoti už fainuoliukus skanuoliukus plikytinukus, pavyko taip puikiai kaip tikrai nesitikėjau 🙂 ačiū! 🙂
Lina P., valio! Pavyko! Labai džiaugiuosi 🙂
Aciu uz recepta, labai aiskiai aprasytas. Labai skanus sausainiai 😉 🙂
anon, džiaugiuosi, kad viskas sklandžiai pavyko ir patiko 🙂
Cia kam isejo tai kepet pagal originalu recepta? Su rudu cukrumi? Ar baltu?
Tikrai labai puikūs sausainiai! Plutelė traški (man priminė vafliukus) o vidus mmmm…toks plikytas… 😀
Labai džiugu, kad pyragėliai patiko 🙂
labas diena,virtuveje esu tik pradedancioji tad norejau paklausti.siandien kepiau siuos sausainius.paskaicius komentarus bijojau padauginti kiausiniu tad dejau tik tris mazus.tesla atrodo gavos gerai nebuvo skysta.taciau man neiskepe siu sausainiu vidus.virsus iskepes-o vidus ne.bandziau kepti ir mazesneje temperaturoje bet vistiek tas pats.as linkus kaltint orkaite 🙂 ar gali but del ko nors kitko?aciu
Akvile, matyt, orkaitė yra per katri; reikėtų kepti mažesnėje temperatūroje ilgesnį laiką. Kita vertus, plikytų pyragėlių vidus ir neturi būti visiškai sausas ar kietas, o šiek tiek drėgnas (bet, žinoma, iškepęs). Tikiuosi, kad kitas kartas bus sėkmingesnis 😉
O man visai niekas nesigavo… Nežinau, gal perplakiau, gal per daug kiaušinių buvo.. Žodžiu tikrai nepavyko, teko išmest viską :(((
Kaip gaila, kad teko viską išmesti 🙁 O kas konkrečiai nesigavo? Neiškilo, sukirito, virto blynais ar kas? Gal kartu rasime bėdą, dėl ko tokia nesėkmė ištiko.
aciu uz receptuka katik isbandziau viskas puikei pavyko
Nėra už ką, džiugu girdėti! 🙂
Sveiki,
Šio recepto nebandžiau dar. Ale dariau kelis kitus. Man didžiausias klausimas dėl jų pilno iškepimo. Išorė apskrunda, viskas rodos gut. Ale koks turi būti vidus? Man perpjovus ten rodos neiškepus tešla. Kaip turi atrodyti vidus?
Neringa, vidus visada būna drėgnesnis nei išorė, bet tikrai puikiai iškepęs, korėtas, laikantis formą 🙂
Kepu šiuos sausainukus kaip tik dabar. Pirmosios skardos pas mus neliko, nesumeluosiu, per pirmas tris minutes. 😀 Laaabai skanūs! Kadangi parduotuvinius sausainius pirkti vengiu, tačiau tikrai mėgstu tokius skanumynus, labai džiaugiuosi ir esu dėkinga už Jūsų receptus 🙂 🙂
Sveika Asta,
O man klausimas kyla kaip elgits kai jie jau būna iškepę. Traukti iš orkaitės ir atvėsinti ar laikyti dar orkaitėje kelias min. man ištraukus iš orkaitės jie subliūkšta ????
Rasa, aš iškepusi vėsinu juos pamažu, laikydama pravertas orkaitės dureles, tuomet išimu skardą ir baigiu vėsinti kambario temperatūroje. Stengiuosi, kad temperatūrų kaita būtų kuo švelnesnė 🙂
Sveiki Asta,
Norejau paklausti kaip teisingai juos atvesinti? Ar iskepus galima staigiai traukti is orkaites ar geriau isjungus orkaite neatidaryti dar kokias 15min dureliu? Esu skaicius komentara, jog iskepus atvesinti ant groteliu… Virtuveje ir su desertais sukinejuosi ne taip ilgai, tai nelabai suprantu ka reiskia atvesinti ant groteliu, ar cia ant tu paciu orkaites groteliu,kurios dedasi i vidu? Isimti jas is orkaites ir padeti virtuveje,o ant ju pyragelius?
Aciu uz jusu receptus, esate ikvepimas man virtuveje.
Sveiki, Kotryna, ačiū už gražius žodžius! Pakviesiu jus žvilgtelėti į mano naujesnį ir daug detalesnį įrašą su „žingsnis po žingsnio” nuotraukomis štai čia: https://www.sauletavirtuve.lt/plikyti-sausainiai/
Aš, pyragėliams iškepus, išjungiu orkaitę ir praveriu jos dureles – tačiau iš karto jų neišimu iš orkaitės vengdama didelio temperatūrų skirtumo, dėl kurio jie galėtų sukristi. Po kelių minučių ištraukiu ir iki galo atvėsinu kambario temperatūroje.