Kai į savo kasdienių darbų sąrašą vieną dieną įrašai tokį paprastutį žodelį iš šešių nedidelių raidžių – darbas – gyvenimas ima ir apsiverčia aukštyn kojom. Ar bent jau iš tvarkingų tavo lentynėlių, dėliotų gal net daugiau nei dvidešimt metų, lieka paprasčiausias chaosas.
Dienos bėga greitai, neįprastai greitai. O savaitgaliai – dar penkis kartus greičiau nei visada. Rytais pasižadi sau kuo nuoširdžiausiai, kad jau dabar tai tikrai bėgsi kartu su gyvenimu, tačiau grįžus namo po darbo… norisi ne bėgti, o sustoti ir pailsėti. Tiesiog susmukti ant sofos ir paskęsti filme, o gal knygoje ar žurnale. Rašyti bakalaurą? Tvarkytis? Sėsti prie kompiuterio ir užsiimti kažkuo naudingu? Sportuoti? Neeee, prašau, ne. Tegyvuoja tinginystė, o tą skubantį laiką pasivysiu rytoj. Gal. Pabandysiu. Tikrai norėčiau, net labai.
O virtuvė… virtuvė irgi mane mato retai. Aš labai ilgiuosi virtuvės. Jei seniau pas mus nebūdavo nei dienos be deserto, tai dabar viską apverskit aukštyn kojom ir prašau – nė trupinio sausainio, nė kampučio pyrago. Tam lieka savaitgaliai. Tie patys, kur prabėga akimirksniu, dar nespėjus nė kaip reikiant pasidžiaugti.
Bet saldumynų savaitgaliais būna. Dar savaitgaliais būna trumpų išvykų arba gimtadienių. O per gimtadienius būna tortų. Skanių tortų – tokių kaip šis.
Skonis: 9/10. Vieną galiu pasakyti užtikrintai – šis tortas kitoks. Kitoks nei įprasti, tradiciniai, nujaučiami. Šis tortas gaivus ir lengvas. Bananų skonis čia kažkur paskęsta susilieja su kitais produktais ir… turime iš pirmo kąsnio nenusakomą, tačiau puikų, lengvą kremą. Ir dar tie aguoniniai biskvitai… Jie minkštučiai ir puikiai tinka prie bendros skonių gamos. Tiesa, jei mėgstate tik gausiai drėgnus tortus su labai minkštais kremais, galbūt šis nebūtų pats geriausias variantas. Jis nėra sausas, tačiau drėgnas taip pat saikingai. Bet – apibendrintai – mums labai patiko.
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? Sonatinos receptuose
Aguoninis tortas su bananų kremu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Biskvitams:
5 kiaušiniai
180 g cukraus
žiupsnelis druskos
5 valg. š. karšto vandens
250 g maltų aguonų
200 g miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
Sirupui:
4 valg. š. cukraus
4 valg. š. vandens
1 valg. š. likerio (naudojau citrininį)
Kremui:
4 arb. š. želatinos
750 g bananų, nuluptų
100 g cukraus
1 arb. š. citrinos žievelės, tarkuotos
250 g mėlyninio jogurto
400 g plakamos grietinėlė, 35% ar 36% riebumo
GAMINIMO EIGA
1. Biskvitams kiaušinius, cukrų, druską ir vandenį plakti elektriniu plakikliu apie 8 minutes, kol masė patrigubės ir bus grietinės tirštumo.
2. Atsargiai įmaišyti maltas aguonas.
3. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, persijoti ir taip pat atsargiai įmaišyti į kiaušinių plakinį.
4. Ant kepimo popieriaus nusibrėžti septynis 26 cm skersmens apskritimus ir juose tolygiai paskleisti tešlą (maždaug po 3 – 4 valg. š. tešlos). Kepti iki 190 °C (jei su ventiliatoriumi – 170 °C) įkaitintoje orkaitėje 10 – 12 minučių. (Pastaba: originaliame recepte kepami penki biskvitai, tačiau man gavosi daugiau ir plonesnių).
5. Kremui 250 g bananų supjaustyti nedideliais gabalėliais.
6. Likusius bananus su cukrumi ir citrinos žievele sutrinti smulkintuvu, įmaišyti mėlynių jogurtą.
7. Želatiną išbrinkinti šaltame vandenyje, ištirpinti ir nuolat maišant atsargiai įmaišyti į bananų kremą.
8. Įmaišyti bananų gabalėlius.
9. Masei pradėjus stingti (o stingti ji pradeda gana greitai!), įmaišyti iki standžių putų išplaktą grietinėlę.
10. Sirupui vandenį, cukrų ir likerį išmaišyti, kol cukrus ištirps.
11. Surinkti tortą: pirmą biskvito lakštą apjuosti torto formos kraštais, sudrėkinti sirupu, aptepti šeštadaliu kremo kremu. Dėti antrą biskvitą, jį šiek tiek paspausti rankomis, sulaistyti sirupu ir vėl aptepti kremu. Taip susluoksniuoti visus biskvito lakštus.
12. Tortą šaldyti mažiausiai 2 valandas.
13. Papuošti pagal savo norus ir fantaziją. Aš torto viršų ir šonus aptepiau plakta grietinėle. Šonus išdėliojau biskvitiniais piršteliais, ant viršaus išdėliojau pjaustytus vaisius – vynuoges, apelsinus, kivius ir bananus. Torto viršų apliejau specialiai tortams skirta želė.
14. Skanaus!
24 komentarai
Kaip tik savaitgaliui reikia torto, o šis taip skaniai atrodo…ir kiek sudėtingai:)
Ar būtų įmanoma lakštus tiesiog iškept kaip viena pyragą apvalioje formoje ir paskui padalinti peiliu?
Dar klausimas – ar papuošimui naudojami bananai nepajuosta? Ir ar speciali želė tortams yra Dansukker?
Vilma, tikrai nėra tortukas labai sudėtingas, sakyčiau, kaip tik gana paprastas, tik laiko reikalaujantis. Nes iš tiesų nerekomenduočiau kepti vieno pyrago ir dalinti į atskirus biskvito lakštus – lakšteliai ploni, todėl bus sudėtinga juos perpjauti. Tikrai šįkart patariu kepti po vieną 🙂 Papuošime naudojami bananai nepajuosta, nes jie apliejami želė. O žėlė tai Dr. Oetker „Tortenguss”, tokiuose mažučiuose pakiukuose su torto gabalėliu nupieštu 🙂
Koks grožis! Sėkmės derinant darbą ir pomėgius!
Ačiū, Rennie 🙂 Tikiuosi, kad man tai puikiai pavyks :))
wauw, koks grožis:) niaaam:)
Reda, ačiū 🙂
Kaip aš pasiilgau virtuvės, tai tu net nenumanai! Man kitaip nei tau net savaitgalį nėra kada atsipūst, nes dirbu, o darbo dienomis mokausi.
Tortas puikus. Su aguonom! Fantastika :))
Karolina, oho. Šaunuolė, kad tokiais tempais gyvenimu šuoliuoji 🙂 Tik reikia nepamiršti, kad kartais būtina sau leisti atsipūsti, pailsėti – jei labai norisi – ir su šaukštu rankoje 🙂 Privaloma. 🙂
Tortas dėkoja už komplimentus :))
Nuostabiai atrodantis tortas! Nė kiek neabejoju taip pat nuostabiai ir skanaujamas:)) Tik norėjau pasitikslinti, ar parašytas grietinėlės kiekis visas sunaudojamas kremui gaminti, o papuošimui dar papildomai jos reikia?
Jurgita, ačiū 🙂 Grietinėlė visa nurodyta naudojama kremui, papuošimui – papildomai 😉
Oj, kaip aš Tave suprantu… Pas mus irgi jau kuris laikas saldumynų badas, nes be vaiko atsirado ir kitų darbelių 🙂 Nors šiaip, nesiskundžiu, mano smegenys jau pasiilgo darbo. Tik reikia laiką kaip nors sustyguoti ir atrasti jo saldumynams. To paties linkiu ir Tau 😉
Viktorija, va va.. reikia kažkaip išmokti susidėlioti laiką taip, kad viskam jo užtektų – tą pusiausvyrą atrasti. Dėkoju už linkėjimus ir labai linkiu Tau to paties 🙂
Ir didelės sėkmės darbeliuose! 🙂
Labai, gražus tortas, reikės galbūt išbandyt kada 🙂 Bet, kaip tu ir nugali tą tinginystę,ne tik dirbi, mokaisi, bet dar ir tortus kepi. O kad aš taip sugebėčiau, aš net vieną dalyką (na, kalbu apie mokslus) sunkai sugebu padaryt. O šiuo metu išvis net nesugebu prisiverst. Tai gal žinai, kokį stebuklingą receptą, kaip ir tą tinginį įveikti? 🙂
Vaida, o ar girdėjai, kad kuo daugiau darbų, tuo daugiau spėji? 🙂 O, jei rimtai, didelė tinginė ir aš. Todėl ir skundžiuos nuolat – net pati save erzinu. Kiek tie pasibėdavojimai laiko dar užima – geriau kažką geresnio nuveikčiau :)) Bet ne, nugali vis tiek velniūkštis kažkoks..
Linkiu ir tau išmokt kažkaip pasiskirstyt laiką, atrast tobulą sistemą ir pasisemti iš kažkur jėgų ir noro viskam 🙂 Tikėkim, kad tai tikrai įmanoma! 🙂
Oi…. koks grozis ir kokia perfezione, tobulybe!!!!As savojos biskvitukais puosiu tiramisu, kaip graziai atrodo, fantastika!!!! Sekmes ir toliau!!! Labai labai grazu!Jei gyvenciau Vilniuje pasisiulyciau food photografer tavo tortams 😀 😀 😀 pasaka
Viktorija, kaip ačiū 🙂 Ir už gražius žodžius, ir už linkėjimus, ir už norus gerus :))
Tik, beje, aš ne Vilniuje, o Kaune su savais tortais gyvenu :))
Labai skanus tortas:) Gaminau mamos gimtadieniui, visi buvo SUŽAVĖTI!!!!!
Emilija, gera girdėti :))
klausimas – o nemaltas aguonas galima deti, ka manai? 🙂
pelėda, manau, kad verta pabandyti 🙂 Tik nuplikyti vis tiek jas reikia, manau 😉
norėjau paklausti ar dujinėje orkaitėje iškils biskvitas? 🙂
Ema, dujinė orkaitė nebūtinai yra bloga orkaitė. Ir dujinėje orkaitėje tikrai gali kuo puikiausiai iškilti – taip ir turėtų būti 🙂
išbandžiau ir aš šį tortą ir labai nusivyliau 2/10 balų tegaliu skirti. nesuprantu tešla biskvitui buvo skysta, o kai iškepė žiauriai kieti lakštai gavosi, kiek sirupu belaisčiau šepšep gavosi, gal aguonų per daug? jogurto-bananų masė liuks želatinos tai dėjau ne 4 šaukštelius, o 25 gramus tai ir tai skystoka, skonis kremo geras patiko.
Rasa, labai gaila, kad tortas nepatiko. Man viskas gavosi puikiai ir skaniai, todėl sunku pasakyti, kodėl Jums nepavyko. Na, gera žinia ta, kad patikusį kremą visada galima sluoksniuoti su kitokiais biskvitais 🙂