Jei būtų dalijami jaukiausių rudens patiekalų titulai, šis į tokį neabejotinai pretenduotų.
Pradėkime nuo kukuliukų – pagal šį receptą jie pavyksta tobulai sultingi ir minkšti! Neprireiks ilgo sąrašo ingredientų, bet pravers žinoti kelias gudrybes. Naudokite smulkintą vištos šlaunelių mėsą, nes ji yra kur kas sultingesnė už krūtinėlę. Įmaišykite tarkuoto kietojo sūrio, kuris suteiks sodraus, gilaus skonio. Ir, galiausiai, kepkite kukuliukus aukštoje temperatūroje gana trumpai – kad spėtų iškepti, bet neperkeptų ir neišsausėtų.
Toliau, padažas. Jis – tikras rudens dievų maistas! Jaukus, švelnus, kvapnus. Salsva moliūgų tyrė ir rūgštoki pomidorai dera labai subalansuotai, o dosnus šlakelis grietinėlės padažui suteikia kremiškumo.
Panardinkite kukuliukus į šį padažą ir leiskite kunkuliuoti kelias minutes. Kukuliukai įgers padažą, skoniai harmoningai suderės ir vakarienei patieksite nuostabiai skanų, jaukų rudens valgį.
Vištienos kukuliukai moliūgų padaže
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Kukuliukams:
400 g smulkintos vištos šlaunelių mėsos
1 kiaušinio
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
½ stiklinės (60 g) maltų džiūvėsėlių
50 g tarkuoto kietojo sūrio
1 arb. š. džiovintų česnakų granulių
½ arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
½ arb. š. druskos
½ arb. š. maltų juodųjų pipirų
Moliūgų padažui:
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 svogūno
4 skiltelių česnako
1 arb. š. druskos
½ arb. š. maltų juodųjų pipirų
½ arb. š. rūkytos paprikos
1 skardinės (400 g) smulkintų konservuotų pomidorų
1 stiklinės (250 g) moliūgų tyrės
¾ stiklinės (190 ml) riebios grietinėlės
Patiekti:
virtų ryžių
50 g tarkuoto kietojo sūrio
šviežių petražolių
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite vištienos kukuliukus. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Pasiruoškite visus reikalingus ingredientus.
3. Visus kukuliukams skirtus ingredientus gerai išmaišykite.
4. Semkite po šaukštą masės ir tarp drėgnų delnų formuokite apvalius kukuliukus.
5. Kukuliukus išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Neperkepkite – iškepę kukuliukai turi būti minkšti ir labai sultingi.
6. Paruoškite padažą. Pasiruoškite visus reikalingus ingredientus.
7. Keptuvėje virš vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir maišydami kepkite kelias minutes, kol suminkštės. Tuomet suberkite smulkiai kapotas česnako skilteles ir pakepinkite dar minutę, kol paskleis malonų aromatą.
8. Pagardinkite druska, pipirais, rūkyta paprika. Supilkite konservuotus pomidorus, moliūgų tyrę ir grietinėlę. Pakaitinkite, kol užvirs.
9. Į keptuvę su padažu sudėkite kukuliukus. Pakaitinkite dar kelias minutes, kol kukuliukai taps karšti.
10. Patiekite. Į dubenėlius dėkite po kelis šaukštus virtų ryžių. Gausiai užliekite padažu, dėkite kelis kukuliukus. Pagardinkite tarkuotu kietuoju sūriu, smulkintomis petražolėmis. Jei mėgstate aštriau, galite užberti žiupsnį aitriųjų paprikų dribsnių.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.