Kiek daugiau nei mėnuo iki Kalėdų. Nesu tikra, čia daug ar mažai, bet kalėdines dainas niūniuoju jau antrą savaitę, o papildomą žiupsnį cinamono norėčiau berti į visus kepamus pyragus.
Anądien, pasigarsinusi muziką ir įsipylusi kavos į savo raudoną taškuotą puodelį, ėmiau maišyti tešlą šokoladainiui. Iškart žinojau, kad į šį tikrai įbersiu ir cinamono, ir imbiero, ir muskato, ir net kvapiųjų pipirų žiupsnelį.
Šis šokoladainis kvepia jaukumu ir Kalėdomis. Jis minkštas, drėgnas, klampus. Šildantys žiemos prieskoniai čia tinka nuostabiai – suteikia ne tik aromato, bet ir sodraus, gilaus skonio.
Nors šokoladainį galite patiekti visaip kaip, jei kepsite Kalėdoms – paruoškite žavių šokoladinių eglučių. Atvėsusį šokoladainį supjaustykite trikampiais gabalėliais ir išpieškite miltelinio cukraus glajumi. Tegul šokoladiniai sausainiai atstoja eglučių kamieną, o cukriniai „Dr. Oetker“ pabarstukai – kalėdinius žaisliukus.
Kartais reikia visai nedaug – kartais šventę galime susikurti iš smulkmenų. Iš šokolado, cinamono ir dailių pabarstukų. Pastarieji – kalėdiniai „Dr. Oetker“ pabarstukai „Rudolph Mix“ ir „Glamour Mix“ – papuoštų bet kokį šventinį desertą.
Cinamoninis šokoladainis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
200 g sviesto
200 g juodojo šokolado
1 stiklinės (200 g) cukraus
1 arb. š. vanilės pastos
3 didelių kiaušinių
1 nutarkuotos apelsino žievelės
1 apelsino sulčių
1 stiklinės (80 g) kakavos miltelių
¾ stiklinės (105 g) kvietinių miltų
1 arb. š. malto cinamono
¼ arb. š. malto muskato
¼ arb. š. malto imbiero
¼ arb. š. maltų kvapiųjų pipirų
¼ arb. š. druskos
Dekoravimui:
1 stiklinės (120 g) miltelinio cukraus
1-2 valg. š. šilto vandens
„Dr. Oetker“ kalėdinių cukrinių pabarstukų
šokoladu glaistytų sausainių
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite šokoladainį. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
2. Sviestą ir pusę juodojo šokolado sudėkite į nedidelį puodą. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, vis pamaišydami, kol ištirps ir susijungs į vientisą masę. Nukaiskite.
3. Suberkite cukrų, sudėkite vanilės pastą ir išplakite. Palikite šiek tiek atvėsti.
4. Į atvėsusią šokolado masę po vieną įmuškite ir šluotele įplakite kiaušinius.
5. Suberkite nutarkuotas apelsino žieveles, įspauskite apelsino sultis. Dar kartą išmaišykite šluotele.
6. Suberkite kakavą, miltus, visus prieskonius bei druską. Lengvais judesiais išmaišykite, kol neliks sausų produktų. Gausite tirštą tešlą.
7. Įmaišykite smulkintą likusį šokoladą.
8. Paruoštą tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą (22-23 cm skersmens). Paviršių išlyginkite.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti apsivėlęs keliais nedideliais drėgnos tešlos gabalėliais. Nelaukite, kol pagaliukas bus švarus, nes tai reikš, kad šokoladainis perkepė!
10. Palikite šokoladainį apie valandą vėsti kepimo formoje, tuomet atsargiai perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
11. Atvėsusį šokoladainį aštriu peiliu supjaustykite į dvylika trikampių gabalėlių.
12. Dekoruokite. Miltelinį cukrų suberkite į dubenėlį, įpilkite šaukštą vandens. Energingai maišykite šakute, kol gausite vientisą masę. Jei ji per tiršta, įpilkite dar šaukštelį ar šaukštą vandens. Glaistas turi būti tirštas, tačiau tinkamas „piešti“ – ne per kietas ir ne per skystas.
13. Paruoštą glaistą sudėkite į konditerinį maišelį plonu apskritu antgaliu. Dekoruokite šokoladines „eglutes“.
14. Kol glaistas dar nespėjo išdžiūti, užberkite pabarstukų.
15. Palikite glaistą pilnai išdžiūti. Tuomet įsprauskite į šokoladainio „eglutes“ pailgus šokoladu glaistytus sausainius („medžių kamienus“), ir patiekite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Baltic“.
#reklama #droetkerlietuva