Plikytos tešlos tortas su vaniliniu kremu – tarsi didžiulis ekleras! Jis sužavės kiekvieną smaližių, o ypač patiks tiems, kurie dievina prancūzišką konditeriją ir plikytus kepinius. Tarp dviejų plonų plikytos tešlos lakštų slepiasi švelnus vanilinis kremas ir gaivios uogos – derinys, kuriam neįmanoma atsispirti! Kiekvienas gabalėlis – svaiginančiai gardus, kiekvienas kąsnelis – lyg žingsnis į smaližių rojų.
Jei esate kada gaminę naminius eklerus, šio torto ruošimo procesas yra labai panašus. Vietoje mažų pyragėlių čia kepami du dideli eklerų sluoksniai, o kremas gausiai tepamas tarp jų. Kad jis būtų lengvesnis ir puresnis, į klasikinį vanilinį kremą įmaišoma plaktos grietinėlės – šis derinys dar žinomas kaip „Advokato“ kremas.
Šis tortas, vadinamas „Karpatka“, atkeliavo iš Lenkijos Karpatų regiono, tačiau jo variacijų rasite visame pasaulyje – dažnai jis tiesiog vadinamas eklerų tortu.
Kad ir kaip bepavadintume, nepaneigiamas faktas yra tas, kad tai – nepaprasto skonio desertas! Pagardintas šviežiomis uogomis, jis gali tapti šventinio stalo puošmena – gražiausiu ir gardžiausiu artėjančių Velykų desertu.
PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI
Bendri patarimai
- Naudokite vienodos kambario temperatūros produktus.
- Gaminkite tiksliai pagal receptą – konditerijoje svarbūs ingredientų kiekiai (naudokite svarstykles), jų naudojimo eiliškumas.
Plikytos tešlos paruošimas
- Išsamių patarimų, kaip paruošti plikytą tešlą, rasite ČIA.
- Plikytos tešlos gaminiams rinkitės miltus, kuriuose glitimo kiekis yra didesnis. Geriausias pasirinkimas – aukščiausios rūšies kvietiniai miltai, pažymėti 550C arba 550D.
- Gamindami tešlą, naudokite pieno ir vandens mišinį (lygiomis dalimis). Jei naudotumėte vien pieną, tešla būtų pernelyg minkšta. Su pienu ir vandeniu užmaišyta tešla yra tvirtesnė, geriau laiko formą.
- Prieš įmušant kiaušinius, tešlą būtinai padžiovinkite – bent porą minučių pakaitinkite, maišydami virš vidutinio dydžio ugnies (žr. 10 recepto punktą). Tai padės išgarinti perteklinę drėgmę ir išlaikyti tinkamą tešlos konsistenciją.
- Kiaušinių įmaišymas – labai svarbus žingsnis. Priklausomai nuo kiaušinių dydžio, jų gali reikėti šiek tiek daugiau ar mažiau. Svarbiausia yra stebėti plikytos tešlos konsistenciją. Tešla turi būti minkšta, tačiau tiršta. Norėdami patikrinti, perbraukite per tešlos paviršių pirštu – griovelis turi išlikti ryškus, nesubėgti. Jei naudojate nestandartinio dydžio kiaušinius (itin mažus ar itin didelius), lengviausia iš pradžių juos lengvai išplakti atskirame dubenėlyje ir įmaišyti į tešlą po samtelį. Gali būti, kad kiaušinių prireiks daugiau (jei jie itin maži) arba mažiau (jei jie itin dideli).
Vanilinio kremo paruošimas
- Vanilinį kremą galite pasiruošti iš anksto ir, sandariai uždengtą maistine plėvele, iki trijų dienų laikyti šaldytuve. Prieš naudojant, lengvai permaišykite, bet neplakite energingai, kad nesuirtų tekstūra.
- Plaktą grietinėlę įmaišykite švelniai, kad kremas išliktų purus ir lengvas.
- Kremo gamybai reikia daug kiaušinių trynių, tad likusius baltymus galite panaudoti kitam desertui, pavyzdžiui, pavlovai!
Papildomi patarimai
- Avietes galite keisti kitomis mėgstamomis uogomis arba jų mišiniu.
- Susluoksniuotą tortą laikykite šaldytuve iki 3-4 dienų.
- Tortas skaniausias atšaldytas, tad iki patiekiant laikykite šaldytuve.
Eklerų tortas su vaniliniu kremu ir uogomis | Plikytos tešlos tortas „Karpatka“
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Plikytam kremui:
6 kiaušinių trynių
¾ stiklinės (150 g) cukraus
6 valg. š. kukurūzų krakmolo
1 ½ stiklinės (375 g) pieno
60 g sviesto
1 arb. š. vanilės pastos
Plikytai tešlai:
½ stiklinės (125 g) pieno
½ stiklinės (125 g) vandens
1 valg. š. cukraus
žiupsnio druskos
80 g sviesto
1 arb. š. vanilės pastos
1 stiklinės (140 g) miltų
4 didelių kiaušinių
1 ¼ stiklinės (312 g) riebios grietinėlės
200 g aviečių
Papuošimui:
miltelinio cukraus
šviežių uogų
smulkintų pistacijų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite plikytą kremą. Paruoškite reikalingus ingredientus.
2. Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių trynius su cukrumi ir kukurūzų krakmolu, kol masė taps puri.
3. Puode pakaitinkite pieną iki užvirimo, tada nukelkite nuo ugnies ir palikite minutę pravėsti.
4. Plakdami kiaušinių plakinį, lėtai supilkite į jį karštą pieną.
5. Perpilkite masę per sietelį atgal į puodą.
6. Grąžinkite virš vidutinės ugnies ir kaitinkite nuolat maišydami šluotele, kol kremas sutirštės.
7. Nukėlę nuo ugnies, iškart sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir vanilės pastą, maišykite, kol ištirps.8. Paruoštą kremą
perdėkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele taip, kad ji liestų paviršių (tai neleis kremui apžiūti), ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros.
9. Paruoškite plikytą tešlą. Paruoškite reikalingus ingredientus.
10. Orkaitę įkaitinkite iki 190 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
11. Nedideliame puode sumaišykite pieną, vandenį, cukrų, druską, gabalėliais pjaustytą sviestą ir vanilės pastą. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps ir masė ims stipriai burbuliuoti.
12. Vienu ypu suberkite miltus ir intensyviai maišykite mediniu šaukštu, kol tešla sukibs į rutulį. Maišydami pakaitinkite dar porą minučių, kad išgaruotų drėgmės perteklius.
13. Nukelkite nuo ugnies, perkelkite tešlą į dubenį ir leiskite šiek tiek atvėsti.
14. Į atvėsusią tešlą po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdami. Tešla turi būti tiršta, glotni ir blizgi – pasėmus šaukštu, ji turi kristi gabalais, o ne bėgti. Perbraukus tešlos paviršių pirštu ar šaukšteliu – turi likti matoma žymė.
15. Iškepkite. Kepimo formos (22 cm skersmens) dugną išklokite kepimo popieriumi, o kraštus patepkite sviestu.
16. Pusę paruoštos tešlos paskirstykite formoje kuo tolygiau, šaukšteliu suformuokite nelygumus.
17. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 minučių, kol tešla gražiai pakils ir švelniai apskrus.
18. Taip pat iškepkite antrąjį eklerą. Atvėsinkite.
19. Baikite ruošti kremą. Grietinėlę išplakite iki standumo.
20. Lengvais judesiais įmaišykite ją į atvėsintą plikytą kremą.
21. Susluoksniuokite tortą. Galite sluoksniuoti tortą toje pačioje kepimo formoje, kurioje kepė eklerai – taip jis lengviau išlaikys formą.
22. Formos dugną išklokite kepimo popieriumi, šonus – kepimo popieriaus juosta.
23. Dėkite pirmąjį eklerą, ant jo – kuo tolygiau paskirstykite visą kremą.
24. Tolygiai paskirstykite avietes.
25. Uždėkite antrąjį eklerą, lengvai prispauskite delnais.
26. Kepimo formą su tortu įsukite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve per naktį.
27. Atvėsintą tortą išimkite iš kepimo formos, nuimkite kepimo popierių.
28. Papuoškite. Prieš patiekiant pabarstykite milteliniu cukrumi, papuoškite šviežiomis uogomis, mėtų lapeliais ir smulkintomis pistacijomis. Pjaustykite gabalėliais ir ragaukite.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.