Ar kada matei saulę šypsantis? Dangų verkiant? Vėją šnabždant mieliausius žodžius į ausį tyliai? Ar kada lietei tolimas svajones, kabinai dideliu šaukštu meilę, sriūbčiojai per spalvotą šiaudelį širdį gaivinantį džiaugsmą?
Ar tikėjai, kad visos svajonės pildosi? Kad iš laimės galima pakilt virš žemės, kad, jei tik labai nori, gali atsisėst ant pasaulio krašto ir tabaluoti kojom, niūniuojant svaiginančią melodiją?
Ar kada buvai šalyje, kur nieko nėra neįmanomo. Kur lyja saldainiais, o sninga vaniliniais ledais. Kur nuo medžio gali nusiskinti keksiuką, o painios gatvės pavadintos Dieviškųjų Pyragaičių, Užburiančių Kokteilių ir Fantastiškų Torčiukų vardais? Žmonės ten, užsikišę už žando skiltelę pieniško šokolado, šypsosi nuo ausies lig ausies, ir vietoj „Kaip sekasi?“ klausia „Gal norėtum sausainiuko?“, ir tiesia kupiną lėkštę gardžiai kvepiančių naminių kepinių. Ir viskas toje šalyje be proto gardu, neatsivalgoma ir nepamirštama. Gyventojai, svetimšalių paklausti, koks gi tas slaptasis ingredientas, tik mirkteli akį – meilė, mažasis Žemės gyventojau, tai Meilė.
Skonis: 9/10. Puikus ir nuostabus tortas, vienintelis dalykas – ar jūsų neerzina šioks toks žemuogių karstelėjimas? Jis švelnus, net gana sublitus, paskendęs saldžiame torto kreme, tačiau… ar neerzina? Jei ne – jums tortas bus tobulas. Jei taip – keiskite žemuoges kitomis uogomis, ir tuomet tikrai bus tobulas. Ar jau jaučiu, koks fantastiškas jis būtų su, pavyzdžiui, mėlynėmis… Ar kitomis, Jūsų mėgstamiausiomis uogomis.
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? Honest Cooking
Žemuoginis sūrio tortas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
250 g sausainių, sutrupintų (pvz., „Selga”)
150 g sviesto, tirpinto
Kremui:
450 – 500 g žemuogių (ar kitų mėgstamų uogų)*
3 valg.š. (30 g) bulvių krakmolo
250 g rikotos sūrio**
1 didelis kiaušinis
1 arb.š. vanilės ekstrakto
1 valg. š. natūralaus medaus
100 g baltojo šokolado apibarstymui
GAMINIMO EIGA
1. Kepimo indą (22 cm. skersmens) ištiesti kepimo popieriumi.
2. Sausainius sutrupinti iki visiškai smulkių trupinukų. Sumaišyti su lydytu sviestu, kol neliks sausų trupinių, o masė bus lipni.
3. Gauta sausainių mase iškloti kepimo indo dugną ir sieneles. Gerai apspaudyti pirštais.
4. Tešlą išklotą kepimo indą dėti į šaldytuvą ir šaldyti 20 minučių.
5. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C temperatūros.
6. Paruošti torto kremą. Žemuoges lengvai apvolioti bulvių krakmole.
7. Kitame dubenyje rikotą išplakti su kiaušiniu, vanilės ekstraktu ir medumi. Atidėti į šalį.
8. Atšaldytą torto pagrindą orkaitėje apkepti 15 minučių***.
9. Į rikotos masę atsargiai įmaišyti žemuoges.
10. Paruoštą kremą supilti į kepimo indą, ant apkepusios sausainių masės. Gražiai išlyginti paviršių.
11. Kepimo indą grąžinti atgal į orkaitę ir kepti dar 20 – 30 minučių, kol kremas sutvirtės (tačiau nebus visiškai tvirtas – galutinai tortas sutvirtės tik atšaldytas).
12. Tortą atvėsinti ant grotelių, tuomet kelias valandas palaikyti šaldytuve.
13. Viršų apibarstyti smulkintu baltuoju šokoladu.
14. Supjaustyti dailiais gabalėliais ir patiekti. Skanaus!
* galite naudoti ir šaldytas uogas, tačiau tokiu atveju jas visiškai atšildykite, nusausinkite ir labai kruopščiai apvokiokite krakmole.
** jei žinote, kas rikotos nemėgstate, jauskitės drąsiai keisdami ją, pavyzdžiui, „Philadelphia”.
*** tokio torto pagrindo nebūtina apkepti – jis ir nekeptas puikiai sustingsta. Čia jau Jūsų skonio, pasirinkimo ir turimo laiko klausimas.
16 komentarai
o iš ko tie trupiniukai ant viršaus? apie juos nieko neparašyta…
Egidija, oi, parašysiu. Ten pats paprasčiausias smulkintas baltas šokoladas 🙂
taip gražiai atrodo foto, o man visiškai nesigavo. gaminau su mėlynėmis, bet, atrodo, kad bent jau mėlynėms toks kremo ir uogų santykis netinkamas. Nes gavosi keptos mėlynės su trupučiu varškės, kurią, įtariu, dėl per didelio mėlynių kiekio šiek tiek sutraukė.
Gaby, kaip gaila 🙁 Na, niekada nebandžiau sverti, bet gal žemuogių ir mėlynių svoris tikrai skiriasi, na, tas pats mėlynių svoris lygu didesnis tūris. Nes aš tikrai naudojau 450 g. žemuogių ir rezultatas – štai, nuotraukose. Tiesa, pas mane, kaip matosi, kremo taip pat nėra daug (tik prapjovus būtent apie tai ir buvo pirma mintis – neįprastai mažai kremo, neįprastai dag uogų), tačiau pakankamai.
Na, net nežinau, ką ir besakyti. Tikiuosi, kad ši nesėkmė neatbaidys nuo tortų 🙂
Visu pirma sveikinu su naujais namuciais, jie labai mieli ir grazus, o visu antra tai tortas atrodo pasakiskai!!!!! taip noriu zemuogiu, o ju cia nera pirkti 🙁
Neringa, labai ačiū už gražius žodžius 🙂
Ir namučiams, ir tortui 🙂
O dėl žemuogių, tai liūdna. Tikrai labai skanios uogytės. O šiemet žemuogių sezono metu į Lietuvą parvykti neteko?
Na koks fainas tortukas atrodo :). Norėčiau ant mamos gimtadienio tokį padaryti bet galvoju kokios uogos čia dar tiktų ir labiausiai pritiktų m?kažin kaip reikėtų imt tada santykį su kitomis uogytėmis?
Eglute, pasirinktų uogų dėk 2-3 puodelius 🙂
O daryti galima su kokiomis tik nori, kokias tik labiausiai mėgstate 😉
aš visas uogytes bais mėgstu 🙂 o galvoju ar mėlynes, avietes ar braškių, ns pas mus sode auga vėlyvosios 😉
tik reikės man padidint ir rikotos masę ir sausainių, nes mano forma yra 24 cm
Eglute, taip, reikėtų kiekius šiek tiek padidinti. Na, jei nedidinsi, gausis žemesnis tortas – gal irgi nieko tokio, čia jau kaip kam labiau patinka 🙂
Man pavyko šis tortukas, gavosi gaivus ir skanus, bet kitą kartą į kremą įdėčiau cukraus arba daugiau medaus, nes trūko saldumo, tokio tortiško skonio. Taip įvertino susirinkę svečiai, bet man ir toks skanus buvo 🙂
Simona, džiaugiuosi, kad pavyko 🙂 O dėl saldumo – na, taip, jis nėra labai saldus, tiesiog labai žemuoginio skonio 🙂 Bet cukraus kiekis yra labai lengvai pataisomas dalykas, taigi, jei kitą kartą dar kartą kepsi, problemų kilti neturėtų 😉
Sveika Asta! Jau senokai seku tavo blog’ą. Labai faini receptai, jau kelis išbandžiau 🙂 O dėl šio torčiuko noriu paklausti: ar vietoj rikotos tiktų maskarponė? 🙂
Indre, manau, kad tiktų 🙂
Ir ačiū už gražius žodžius 🙂 Tikiuosi, kad dar išbandysi ne vieną receptą 😉
Hm, žemuogių kartumas uogienėms nuimamas perpilant jas kiaurasamty karštu vandeniu. Kadangi tortas keps, gal ir čia taip galima? O paskui jas nusausinti, kaip šaldytas atšildžius nurodėte?
Aiste, tikrai galima taip daryti, drąsiai 🙂