Stipriai užsimerksiu, suspausiu stipriai kumštukus ir tyliai, judindama lūpas skaičiuosiu iki trijų. Atsimerkus viskas mirgės akyse, o delnuose bus keturi maži rėželiai nuo netrumpų, ryškiai mėlynai nulakuotų nagų. Įkvėpsiu, iškvėpsiu ir pasakysiu sau, jog, mergaite, tai tikrovė. Čia, dabar, ant šios žemės ir po šiuo dangumi. Kuris, žinia, bet kurią akimirką gali pratrūkti lietumi. Įkyriai primenančiu, kad net ir vasara – ir ji netruks amžinai – o po vasaros bus ruduo, o po to žiema, ir iki pavasario dar mėnesių mėnesiai, begalinės apsiniaukusios dienos, drebėjimai net su storiausiais paltais ir vilnonėm kojinėm, ir šilčiausio megstuko paieškos, ir padėkos tam žmogui, kuris padovanojo kumštines pirštines.
Stop.
Stipriai užsimerkiu, suspaudžiu stipriai kumštukus ir tyliai skaičiuoju iki dešimt. Įkvepiu, iškvepiu. Laikas keisti gyvenimo būdą.
Gerai pradžiai – saldus it nuodėmė keksas. Godžiai jį ragauju ir jaučiu, kaip po truputį, po truputį… aš galiu.
Skonis: 9/10. Sodriai šokoladinis, minkštas ir cukinijų dėka itin drėgnas (beje, cukinijų tikrai visiškai nė trupučio kepinyje nesijaučia). Vienintelis trūkumas ar privalumas, čia jau kiekvienam asmeniškai – keksas itin saldus. Nuo vienos riekelės apsąla ne tik širdis bet ir visas aplink esantis pasaulis. Tai gali patikti (G. sakė, kad jai visai ne per saldu), gali truputį erzinti (kaip mane šįkart), o gali labai nepatikti (jei cukraus kiekį Jūs visur mažinate perpus, čia mažinkite tris kartus). Bet cukraus kiekį nutaikius pagal save, keksas tikrai vertas dėmesio. Ypač jei ir pas jus kaupiasi cukinijos, kurias kažkur būtinai reikia sunaudoti čia-ir-kuo-greičiau-nes-joms-bus-šakės.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Porcijų skaičius: 15 riekelių
Energetinė vertė: 220 kcal/riekelė
Ar gaminčiau dar kartą? Galbūt, tačiau mažinčiau cukraus kiekį.
Kur radau? Food plus words
♥ Šokoladinis cukinijų keksas
2 dideli arba 3 maži kiaušiniai
1 valg.š. vanilės ekstrakto
1 puodelis (200 g) cukraus
70 g sviesto, tirpinto
1/4 arb.š. druskos
1 puodelis (140 g) miltų
1/4 puodelio (35 g) kakavos miltelių
1 1/2 arb.š. kepimo miltelių
1 arb.š. cinamono
2 puodeliai (250 g) cukinijos, tarkuotos
200 g mėgstamo šokolado (aš naudojau po 100 g juodo ir balto šokolado)
1. Įkaitinti orkaitę iki 180 C temperatūros.
2. Kepimo popieriumi ištiesti kepimo indą (12 x 32 cm.).
3. Dubenyje išplakti kiaušinius, vanilę, sviestą, cukrų ir druską.
4. Kitame dubenyje sumaišyti miltus, kakavos miltelius ir kepimo miltelius.
5. Suberti mišinį į kiaušinių plakinį ir išmaišyti, kol neliks sausų miltų.
6. Į tešlą įmaišyti nuluptą ir per burokinę tarką sutarkuotą cukiniją.
7. Suberti smulkinto šokolado gabalėlius ir išmaišyti.
8. Supilti masę į kepimo popieriumi ištiestą kepimo indą ir išlyginti paviršių.
9. Kepti apie 30 – 40 minučių (man kepė 60 min.) arba kol medinis pagaliukas, įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, bus švarus.
10. Atvėsinti, supjaustyti riekelėmis ir patiekti. Skanaus!
50 komentarai
skanuuu, aš ir esu darius su cukinija šokoladinį keksą, patiko labai!
grange, aha, labai jau populiarūs, kiek pastebiu, tie šokoladiniai cukinijų keksai (ar cukinijų duonos, kaip pavadinsi, taip nepagadinsi). Ir tikrai skanūs 🙂
Labai skaniai atrodo 🙂
Ačiū, Egle. Ir yra skanu 😉
Hmmmm. aš taiiip mėgstu cukinijų pyragus, keksus ir t.t. Ir kaip tik labai noriu išbandyti šokoladinį pyragą! Taviškis atrodo nuodėmingai skaniai 🙂 Man tikrai turėtų patikti! O kokiems pokyčiams nusiteikei? 🙂 Aš nuo kitos savaitės tikiuosi pradėti laiku lipti iš lovos rytais.. šiuo klausimu esu dabar labai rimtai su savim susipykus 😀
Rūta, nedvejok, manau, kad tikrai patiks 🙂 Jei tik mėgsti šokoladą, garantuoju (tik atkreipk dėmesį į mano pastabą dėl cukraus, kad paskui nebūtų per saldu) 🙂
Pokyčiai… sudėtingas dalykas. Mažiau bumbėti. Labiau mylėti gyvenimą. Būti geresnei sau ir kitiems. Išmokti optimizmo. Daug daug visko – tiesiog truputį pakeisti save. Taip norėtųsi 🙂
O tau kuo didžiausios sėkmės kovojant su rytais! Tu gali! 🙂
Mmm… Atrodo labai skaniai. Aš kaip tik turiu cukiniją ir galvojau iš jos kepti ką nors panašaus. Labai smagu tokį desertą valgyti. Skanus ir jei su daržovėmis, reiškia sveikas 😉
Viktorija, taip taip, tu visiškai teisi 😀 Jei jau cukinijų keksas, tai kokios kalbos apie nuodėmes? Gi čia sveikuoliškas keksas, vos ne daržovių sriuba! 😀
zinau, kad su cukinijom gaunasi labai skanus skoladinis pyragas, bet dar nei karto nebandziau, geda net paciai… nors tiek receptu noriu isbandyti, kad galva pradeda skaudeti, kada viska spesiu!?
Keksas atrodo puikiai! arciau gyventum – prasyciaus i svecius 🙂
Neringa, tikrai kad keista, jog tu dar nespėjai jo išbandyti 🙂 Sakyčiau, pats laikas! Juk kaip tik cukinijų sezonas prasideda.
O jei tu gyventum arčiau ir jei prašytumeis į svečius, mielai priimčiau ir pavaišinčiau 🙂
Sakot pokyčiai… uch kaip jų reiktų. O cukinija kaip tik laukia savo sunaikinimo. Ir dar ypatinga cukinija, išaugusi savam mini darželyje. Tikiuosi jos gyvenimo galas bus nuodėmingai skanus 🙂
Kitada, daržovės iš savo daržo tikrai ypatingos 🙂 Linkiu, kad ypatingas būtų ir keksas, jei nuspręsi jį kepti!
Labai labai labai! Oj, kaip labai! Skanuuuu! Saldus, tikrai saldus. Neturėjau šokolado, maniau, gal vien nuo to saldumas sumažės, dėl visa ko dar ir cukraus kiekį trečdaliu sumažinau, bet vis tiek kiek persaldu buvo. Nors, prie stiklinės pieno labai skaniais susivalgo. Ir cinamono nedėjau – kažkada kepiau šokoladinį pyragą su cinamonu, nelabai man derėjo. Žodžiu, saldus, kakavinis, drėėėėgnas, minkštut minkštutėlis keksas… mmm… Patiko, bus kepamas dar ne kartą 🙂 AČIŪŪŪ
Jūrate, na va, reiškia, teisingai nutuokiau dėl to ne visiems tinkamo saldumo 🙂 Bet gerai tai, kad šitus dalykus lengva pagal save pasikoreguoti 🙂 Taigi, džiaugiuosi, kad keksas patiko ir buvo įrašytas į ateityje kepsimų gretas 🙂
O kam ten tos cukinijos?
Pauliau, būtų šiek tiek keista, jei cukinijų kekse cukinijų nebūtų, ar ne? 🙂
O šiaip cukinijos kepiniams duoda drėgnumo, pačio skonio nesijaučia 🙂
Aišku. Tą ir norėjau išgirsti 🙂 Reiks kept šeštadienį.
Pauliau, rytoj turėsi papasakoti, kaip patiko 😉
Oj kaip viliojančiai atrodo. mmm
O ar galima dėti tik pienišką šokoladą ar geriau juodasis ? 🙂
Indre, ačiū 🙂
Galima dėti kokį tik nori šokoladą, tačiau reikia atkreipti dėmesį į tai, kad juodas šokoladas yra ne taip intensyviai saldus kaip pieniškas ir baltasis.
Taip!Taip!Taip! Šis keksas vertas kiekvieno priaugto kilogramo, kiekvienos kalorijos, kiekvienos minutės sugaištos jį kepant :D!Šiaip aš visiškai nevalgau juodojo šokolado ir galvojau, kad man šis keksas nepatiks bet… manau, kad tai tas pyragas kurio gabalėlį suvalgius įmanoma pašokti iki dangaus 😀
Ir beje cukraus kiekį mažinau perpus
Gintare, tavo komentaras sukėlė plačią plačią šypseną 🙂 Ačiū 🙂 Labai gera kažkam suteikti tiek džiaugsmo paprasčiausiu kekso receptu 🙂
Tikrai 🙂 Visada kai tokius kiekius pamatau receptuose, rėžiu per pusę 🙂
Puikus receptas. Labai patiko! Vyras itariai ziurejo, kaip gaminau. Bet paragaves, negalejo patiket, kad su cukinija.
Ilona, labai smagu girdėti, kad skeptiškas vyro žvilgsnis virto tik trupiniais lėkštėje 🙂
Aciu Astule ir vel uz skanu recepta!!!! Kazkaip automatiskai einu pas tave kada noriu ko nors skanaus 🙂 Vyras dar karsto kekso kelis gabalus surijo, as neiskenciau kol visai atves ir silto gera gabala surijau, nu ir ka??? Nebeliko nei puses kekso :((((
Indre, kaip miela girdėti, ačiū labai labai 🙂 Nuolatiniai skaitytojai yra tikriausiai vienas didžiausių galimų įvertinimų. Man tai labai svarbu, ačiū! 🙂
Ir dar labai džiaugiuosi, jog keksas – akivaizdu – patiko 🙂
Tikėjausi, kad šis keksas bus skanus, bet, kad TOKS skanus :O Labai ačiū už tokį skanų receptą 🙂
Nėra už ką, Indre! 🙂 Labai džiaugiuosi, kad patiko 🙂
tokį šokoladinį cukinijų keksą kepu jau nuo rudens, pasaka, ne skonis, tik truputį kitokie kiekiai produktų ir nededu cinamono.cukinija tikrai duoda tik drėgnumą.kas valgė, visi gyrė.
Laima, visiškai pritariu, kad šokoladinis cukinijų keksas yra didelis GĖRIS! 🙂 Tas drėgnumas, mm.. labai labai 🙂
nesuprantu, kodel ivertinimas tik 9 is 10;) sis keksas vertas 10!:) visiems siulau pabandyti. tikrai labai labai skanu. neliko ne vieno abejingo:)
Deimante, labai gera skaityti tokius komentarus, ačiū, džiaugiuos, kad patiko 🙂
O ar galima daryti i keksiuku formeles? Kiek laiko reiktu kepti?
Aušra, manau, kad keksiukų formelėse iškeptų per 20-25 minutes 😉
Kau daug kartų kepiau šį keksą ir visuomet pavykdavo puikiai – tai pats mėgstamiausias visos mūsų šeimos kepinys!
Tik deja šį kartą kažkas nepavyko – netgi tešla man atrodė keistai skystesnė nei įprastai (net pašovus pyragą į orkaitę dar kartą perskaičiau receptą – ar tikrai jokio ingrediento nepamiršau? – Tikrai, ne). Visgi keksas gavosi visiškai įtartinai šlapias – lyg pužžalę tešlą valgyčiau… Net kepiau papildomai 20 min ilgiau… Tikiuosi, jog atšalęs bus visgi valgomas…
Ką galėjau padaryt ne taip????
Et, kaip gaila, kad nepavyko. Manau, kad čia kalta gali būti cukinija – vis tik ne visos jos vienodos ir šįkart gal pasitaikė itin sultinga, išskyrė daug sulčių ir todėl tešla tapo per skysta. Tokiu atveju, jei matot, kad cukinija išskira labai daug sukčių, vertėtų jas lengvai nuspausti, prieš įmaišant į tešlą.
[…] Receptą radau vėlgi savo mylimoje, labai dažnai vartomoje A.Černės Saulėtos virtuvės Saldumynų knygoje, 139 puslapyje. Kas neturi knygos, receptą gali peržiūrėi ir čia. […]
Dieviško skonio. Vaikai nemėgsta nieko kas su cukinija, šiam gėriui atsisakyti argumentų neliko 🙂
Tobulas gavosi keksas. Toks visas šokoladinis, drėgnas ?. Tiesa, cukraus dėjau pusę kiekio, ir man to pilnai užteko.
Ačiū už puikų receptą
Jovita, nėra už ką, labai džiaugiuosi, kad keksas patiko! 🙂
O kaži jei dėčiau tiesiog vanilinio cukraus, o ne ekstraktą? Ir kaip smulkiai šokoladą sudėjot? Gabaliukais, trupinukais? 😀
Vanilinis cukrus puikiausiai tiks, o šokoladą paprastai pasmulkinu peiliu, nedideliais gabaliukais 🙂 Skanaus, lauksiu įspūdžių!
Labai skanus!:-) Dėjau 80 g. cukraus ir 100 g. juodo šokolado:-) Cukraus pilnai užteko, o šokolado (žinoma, juodo) kitąkart bandysiu įdėti pilną normą, nes l. smagu užtikti kuo daugiau išsilydžiusių šokolado gabalėlių…niam…:-p
Labai džiaugiuosi, kad patiko! Šokolado nebūna per daug! 😀
Ar galima sviestą pakeisti į paprastą aliejų?
Aleksandra, kepinių su sviestu ir aliejumi tekstūra šiek tiek skiriasi, tačiau iš esmės, taip, galite pakeisti.
Labai skanus!!
Ačiū! 🙂