Dar niekada nebuvau ragavusi šamo. Todėl kai gavau pasiūlymą ir galimybę paragauti, tikrai jos neatsisakiau.
Už šį pasiūlymą dėkoju Merkio šamui – tai jie parašė man laišką ir pasiūlė šią didelę dovaną. Didelė ji buvo ne vien todėl, kad žuvį aš labai mėgstu, bet ir dėl to, kad šamą gavau tikrai didelį tiesiogine to žodžio prasme. Sakė, dovanos turi būti didelės. O aš alpėjau iš džiaugsmo. Kadangi šamukas pasirodė dar ir labai skanus, žinoma, dėl to tik dvigubai džiugiau.
„Žuvis auginama švariai, ekologiškai ir be streso, be antibiotikų, hormonų ir kitų augimą skatinančių priedų” – teigia šamukų augintojai. Be to, vardija dar daug šios žuvies pliusų ir privalumų: žuvis auginama čia pat, Lietuvoje, ji maitinama tik natūraliu pašaru ir, žinoma, auginama su daug meilės ir priežiūros. Jums nereikia bijoti, kad ilgai kankinsitės su žuvies paruošimu, nes šamas neturi nei žvynų, nei daug kaulų, o pati žuvis yra liesa, tačiau gausiai maistinga. Ir jokio nemalonaus dumblo kvapo, tikrai, galiu patvirtinti. Kas dar? Ak, taip, šamukas tikrai labai skanus. Labai labai. Man patiko taip, kad tikrai drąsiai rekomenduoju visiems – lengvai paruošiamas ir gardus. Ir visada šviežias.
Jei jau susiviliojote – o susivilioti nuoširdžiai linkėčiau – galite keliauti arba į internetinį puslapį, arba skambinti telefonu +370 624 60866, arba rašyti el. paštu noriu.samo@gmail.com
Kad ir kurį kelią pasirinksite, neabejoju, kad būsite maloniai aptarnauti ir patenkinti būsite nuo pat pirmų akimirkų. Matyt, tai šeimos verslams būdingas bruožas – čia tiek šilumos, atidumo ir malonaus dėmesio, kiek niekada negausi jokiose masinės prekybos vietose.
Na, o mano pirmoji draugystė su šamuku prasidėjo nuo citrininio šamo su kuskusu ir vyšniniais pomidoriukais. Apsivalgymas…
Skonis: 10/10. Šamas minkštutis, sultingas ir labai skanus – tam, kad prisigertų prieskonių jam tikrai nereikia daug laiko. O kuskusas su šviežiais vyšniniais pomidoriukais čia puikiai dera. Tikrai labai skanu!
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Rebel without a sauce
Citrininis šamas su kuskusu ir vyšniniais pomidoriukais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
250 g kuskuso
1 citrina
½ raudonojo svogūno, smulkiai kapoto
12 vyšninių pomidoriukų, supjaustytų ketvirčiais
1 valg.š. alyvuogių aliejaus
4 gabalėliai (~ 300-400 g) šamo filė
1 arb.š. paprikos miltelių
druskos ir pipirų pagal skonį
1 valg.š. šviežio rozmarino, kapoto
1 valg.š. saulėgrąžų aliejaus
GAMINIMO EIGA
1. Kuskusą paruoškite pagal instrukcijas ant dėžutės.
2. Citrinos žievelę sumaišykite su paprikos milteliais, druska ir pipirais.
3. Prieskonių mišiniu įtrinkite šamo filė, atidėkite į šalį.
4. Kitame dubenyje sumaišykite pakepintus ir atvėsintus svogūnus, pomidorus, alyvuogių aliejų ir pusės citrinos sultis. Atidėkite į šalį.
5. Į keptuvę pilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, įkaitinkite.
6. Šamo filė kepkite iš abiejų pusių po 2-3 minutes.
7. Paruoštą kuskusą šiek tiek pamaišykite šakute, tuomet sudėkite daržoves ir išmaišykite. Įmaišykite šviežią kapotą rozmariną. Keletą lapelių palikite papuošimui.
8. Kuskusą su daržovėmis dėkite į lėkštę, šalia ar ant viršaus dėkite iškeptą šamo filė. Viršų apibarstykite kapotais rozmarinais.
9. Skanaus!
12 komentarai
tikrai labai gardžiai atrodo:) planavau skanauti jo velykoms, bet pasikeitus planams teks atidėti kitam kartui:)
Oditėle, tik neatidėliok labai labai tolimiems laikams – žinoki, jis tikrai labai skanus! 🙂
Žuvys ir jūros gėrybės, mano stichija…Nerealiai atrodo…Kai grįšiu į LT, būtinai pirksiu ir gaminsiu. Nors aš dažniausiai apsiperku žuvies krautuvėlėje Antakalnio 32, Vilniuje…didelis pasirinkimas ir labai malonus aptarnavimas
Odeta, ačiū 🙂
Aš, deja (?), kaunietė, ir man Vilniaus įvairūs kampeliai neatrasti ir neištyrinėti… 🙂
ši žuvis tikrai superinė:) atradau žuvį iš naujo po šios žuvies paragavimo:))
Ineta, taip taip taip! Galiu tik pritarti 🙂
samas kaip samas.. niu bet as nemoku isvirti kuskuso kad butu birus.. patarkit.
Kristina, na, aš verdu pagal instrukcijas ant pakelio. Ir pavyksta. Tik, aišku, kai jau jis atvėsta ir reikia šildyti, tada sušoka į gabalėlius.
Kaip keista ir įdomu pas Tave rasti tokio tipo patiekaliuką Astule 🙂 Bet užtat atrodo tai nesvietiškai skaniai! Gal kada ir aš turėsiu progą nustebinti namiškius išskirtine vakariene 🙂
Reda, man pačiai keista 🙂 Bet taip, va ir visiems įrodymas – ir aš normalų maistą gaminu 😛 🙂
Ir ačiū už komplimentus patiekaliukui. Jis tikrai jų šimtu procentų vertas 🙂
[…] man namiškiai baltą Velykų popietę, kalbėdami apie pirmąjį Merkio šamą pristatantį įrašą. Kas, ką, kodėl?… ” Juk jau esi ragavus šamo, nebuvo tikrai tai pirmas […]
[…] puslapyje, jų Facebook paskyroje (jų tikriausiai daugiau nei viena) ar žvilgtelėti į mano įrašą, kurį rašiau prieš kiek daugiau nei metus. Kaip ir tuomet, taip ir dabar Merkio Šamo […]