„Na, Asta, ir apsimelavai…” – šypsojosi man namiškiai baltą Velykų popietę, kalbėdami apie pirmąjį Merkio šamą pristatantį įrašą. Kas, ką, kodėl?… ” Juk jau esi ragavus šamo, nebuvo tikrai tai pirmas kartas!” – linkčiojo galvom ir įtikinėjo visi kaip vienas, stebėdamiesi nepagirtina mano atmintimi. O aš tikrai nieko neatsimenu. Taip, mano senelis yra žvejys, ir žuvų jis yra pagavęs daugyyybę – didelių ir mažų, skanių ir dar skanesnių. Ir nuo vaikystės, kiek atsimenu, nebūdavo vasarų be šviežių žuvų, o žiemų – be konservuotų, rūkytų, šaldytų žuvų ir, aišku, žuvies kotletų. Bet ar tarp jų buvo šamas? Pasirodo, buvo. O aš prisimenu tik ungurius, lydekas ir karšius… Bet niekada ir nesigyriau savo atmintimi, tikrai. Ir dar, tiesą sakant, seniau nė nesidomėdavau pernelyg, kokia žuvis čia kvepia lėkštėje. Svarbu, kad būtų skani.
Bet kokiu atveju – jei ir apsimelavau, tai netyčia. O ir apsimelavimas čia toks jokios įtakos neturintis, nes ragautas šamukas tikrai labai skanus, kad ir kelintą kartą tokią žuvį beragaučiau. Tą puikumą įrodė ir antras patiekalas, kurį gaminau – šamo sriuba su bulvėmis ir apelsinais.
Tiršta, soti, aromatinga… Gal labiau tinkama šaltajam metų laikui, bet kas dar prieš porą dienų butų pasakęs, kad pas mus jau pavasaris? Todėl buvo neabejotinai pats tas šaltą vakarą. O kvepėjo taip gardžiai, kad fotosesija iš įprastų šimto-ir-kažkiek kadrų virto vos keliolika spragtelėjimų paskubom. Todėl neapsigaukit – nuotraukos neturėtų Jūsų atbaidyti. Jokiais būdais. Nes iš tokio tipo sriubų, ši yra viena skaniausių, kokias esu valgiusi.
Ir už šį atradimą belieka padėkoti Merkio šamui – jei mėgstate skanią žuvį ir rūpinatės sveika mityba, jei renkatės natūralų maistą, jei esate už vietinį maistą, auginamą čia pat, Lietuvoje, susisiekite ir dovanokite sau skanų malonumą. O susisiekti labai paprasta ir tam yra trys galimybės: internetinis puslapis, el. paštas noriu.samo@gmail.com ir telefono numeris +370 624 60866.
O dabar – sriuba.
Skonis: 10/10. Pasikartosiu – sriuba soti, tiršta ir labai aromatinga. Apelsino sulčių čia tikrai nevertėtų pamiršti – jos suteikia ne tik kvapą, bet ir labai malonų prieskonį. N-u-o-s-t-a-b-i sriuba.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Home cooking adventure
Šamo sriuba su bulvėmis ir apelsinais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
300 g šamo filė, supjaustyta kubeliais
2 svogūnai, supjaustyti
5-6 vidutinio dydžio bulvės, supjaustytos kubeliais
2 valg.š. alyvuogių aliejaus
½ arb.š. paprikos miltelių
400 g konservuotų pomidorų
1 litras vandens
1 apelsino sultys
1 arb.š. džiovintų raudonėlių
2 valg.š. džiovintų porų
1/4 puodelio švelnaus (light) sojų padažo
druskos ir pipirų pagal skonį
GAMINIMO EIGA
1. Puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų.
2. Pakepinkite svogūnus bulves porą minučių.
3. Suberkite paprikos miltelius, supilkite vandenį ir išmaišykite.
4. Sudėkite šamo gabalėlius ir džiovintus raudonėlius. Leiskite užvirti.
5. Tuomet sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite dar apie 15-20 minučių.
6. Konservuotus pomidorus sutrinkite iki vientisos masės ir sudėkite į sriubą.
7. Supilkite sojos padažą, suberkite pipirus ir druską. Virkite dar apie 5 minutes.
8. Supilkite apelsino sultis ir suberkite džiovintus poro lapelius. Virkite dar 2 minutes, tuomet nuimkite nuo ugnies.
9. Skanaus!