„Kai mums liūdna, Ji paguodžia be žodžių. Kai džiaugiamės, be išlygų džiaugiasi mūsų laime kartu. Kai mes bijome, Ji palaiko. Kai pasimetame painiame gyvenimo kelyje, Ji visada padeda.
Ji myli. Kiekvieną gyvenimo akimirką, kiekvieną trumpą sekundę, kad ir kas bebūtų, Ji visuomet besąlygiškai ir iš visos savo širdies mus myli. Nieko ir niekada neprašydama atgal.
Tokios yra Mamos. Patys brangiausi žmonės, kurių akyse telpa visas tavo pasaulis, visi džiaugsmai ir rūpesčiai, visi išgyvenimai ir išbandymai, pasiekimai ir laimėjimai.
Ar įmanoma sutalpinti į paprastus žodžius tuos jausmus, kuriuos jaučiame Mamai..?
Mamos… Atleiskite mums už tai, kad gal kartais pamirštame Jums parodyti, kiek daug mums reiškiate. Kaip stipriai Jus mylime. Pamirštame pasakyti, jog kartais pasiilgstame Jūsų taip, kad skauda širdį, ir trokštame Jūsų apkabinimo lyg išsigelbėjimo nuo visų pasaulio negandų. Atleiskite už tai, kad kartais neįvertiname, nesuprantame ir neišklausome. Mes tik vaikai… Ir savo klaidomis kartais tik bandome įrodyti, jog mokame gyventi.
Mamos, Jūs – mūsų gyvenimo kelrodis. Jūs – mūsų gyvenimo inkaras, kurio dėka žinome, kad visada yra namai, kuriuose esame laukiami ir mylimi. Ir būdami ar už dešimties, ar už tūkstančių kilometrų, mes kiekvieną akimirką širdimi jaučiame, kad Jūs su mumis. Dabar ir amžinai.
Mylimos Mamos, sveikiname Jus su Jūsų diena!“
„°C“ kulinarinis žurnalas,
specialus 2012 m. pavasario numeris „Motinos diena“
Skonis: 10/10. Vasariškas ir gaivus. Su varške ir braškėmis. Pagrindas trapus, braškių sluoksnis maloniai saldžiarūgštis ir gaivus, o vanilinis varškės kremas tobulai kreminis, purus, švelnaus skonio ir ne per saldus. Gal kitą kartą braškių sluoksnį daryčiau šiek tiek plonesnį, o varškės – šiek tiek storesnį, tačiau bet kokiu atveju tai yra labai puikus tortas. Rekomenduoju visiems varškės mylėtojams, net jei nemėgstantiems braškių – drąsiai keiskite jas savo mylimomis uogomis.
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? pagal Sonatinos receptus
Vanilinis varškės tortas su braškėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
250 g miltų
65 g cukraus pudros
125 g sviesto
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos
Braškių sluoksniui:
750 g šaldytų braškių
1 arb.š. cinamono
3 valg.š. citrinos sulčių
160 g cukraus
100 g kukurūzų krakmolo
Vaniliniam varškės sluoksniui:
3 1/2 arb.š. želatinos
7 arb.š. šalto vandens
300 g kreminės vanilinės varškės*
100 g cukraus
2 kiaušinių tryniai
1 citrinos tarkuota žievelė
3 valg.š. citrinos sulčių
400 g plakamosios grietinėlės
Papuošimui:
100 g smulkinto juodojo šokolado
šviežios braškės
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite torto biskvitą. Į dubenį persijokite miltus, druską ir cukraus pudrą.
2. Suberkite burokine tarka sutarkuotą sviestą, įmuškite kiaušinį ir greitai užminkykite vientisą tešlą.
3. Iš išminkytos tešlos suformuokite rutulį, įsukite jį į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 1-2 valandoms.
4. Kepimo popieriumi išklokite 20×30 cm dydžio kepimo indą. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C temperatūros.
5. Iš šaldytuvo išimtą tešlą iškočiokite ir išklokite ja kepimo indo dugną. Keliose vietose subadykite šakute.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol gražiai pagels. Išimkite ir atvėsinkite.
7. Paruoškite braškių sluoksnį. Puode sumaišykite šaldytas braškes, cinamoną, citrinos sultis, cukrų ir kukurūzų krakmolą.
8. Nuolat maišydami kaitinkite ant silpnos ugnies, kol braškės atitirps, o masė ims tirštėti.
9. Kai braškių masė taps džemo konsistencijos, nuimkite nuo ugnies.
10. Išvirtą braškių džemą tolygiai paskleiskite ant iškepto torto pagrindo.
11. Paruoškite vanilinį varškės sluoksnį. Želatiną užpilkite vandeniu ir išbrinkinkite.
12. Vanilinę varškę sumaišykite su cukrumi, kiaušinių tryniais, citrinos sultimis ir tarkuota žievele.
13. Želatiną ištirpinkite ant garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje (neužvirkite!), šiek tiek ataušinkite ir įmaišykite į varškės masę. Želatiną į varškę pilkite labai plona srovele, nuolat maišydami.
14. Įmaišykite iki standžių putų išplaktą grietinėlę.
15. Paruoštą varškės sluoksnį tolygiai užpilkite ant braškių sluoksnio ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms, o jei galite – palaikykite per naktį.
16. Sustingusį tortą apibarstykite šokoladu ir išimkite iš indo. Jei norite, lygiai apipjaukite kraštus ar supjaustykite kvadratiniais gabalėliais. Kiekvieną gabalėlį papuoškite braške.
17. Skanaus!
* kreminės vanilinės varškės galite nusipirkti beveik bet kurioje parduotuvėje ar turguje (sveriamos). Tačiau galite naudoti ir paprastą varškę, tačiau tokiu atveju sutrinkite ją iki visiškai vientisos masės ir varškės sluoksnį pagardinkite arbatiniu šaukšteliu vanilės ekstrakto. Jei norite dar prabangesnio torto, vietoje varškės galite naudoti maskarponę.
25 komentarai
Norejau pasiklausiti , o negalima butu deti nevirtu braskiu sluoksni, turiu omeny, zalias braskes sutrintas su cukrumi?
Žinoma, galima, tačiau tokiu atveju reikėtų vis tiek sluoksnį sutvirtinti, pavyzdžiui, želatina. Kitu atveju braškių sluoksnis bus skystas.
Atrodo dieviškai gražiai 🙂
Ačiū, Lina! 🙂
Man labai patinka tokie varškės tortai, su nesausu dosniu kreminiu varškės sluoksniu..Niam.
Medėja, tuomet galiu garantuoti, kad šis patiktų. Labai labai patiktų. Aš taip pat esu varškinių kepinių ir tortų mėgėja, ir esu jų kepusi bei ragavusi begales, na, bet nuoširdžiai sakau, jog šis iš tiesų pranoko mano lūkesčius 🙂
Jeeetus… koks nerealaus grožio ir matyt skonio desertukas. Išsisaugau! 🙂
Reda, kad tiesa, tas ne melas – jis nuostabiai skanus! 🙂
Saunus receptas – butinai bus isbandytas 🙂 Dar ikisiu savo trigrasi del tos vanilines varskes – jos taip pat yra visose didesnese Maximose, vadinasi ‘Alma’ ir buna tokiuose indeliuose, kaip didesnes talpos jogurtai. Ji jau su vanile ir pertrinta/kremine. Skonis irgi neblogas 🙂 Dar kilo tokia mintis, kad jeigu saldytu braskiu nera ir jas tenka keisti svieziomis, tai, matyt, jas pertrynus, krakmolas vis tiek sugaudytu sultis ir kaistant tai masei taptu dzemu. Na, gal reiktu siek tiek daugiau krakmolo. Esu dariusi kazka panasaus su vysniomis.
Ugne, kalbam apie tą pačią varškę 🙂 Taip pat dar labai neblogos būna turguose, sveriamos. Būna net ne tik vanilinės, bet ir kitokių skonių – braškinės, kakavinės. Bet vanilinė man skaniausia. Kaip sūreliai 🙂
Dėl šiežių braškių – taip, manau, kad krakmolas ir šviežias sutvirtintų į džemą, tik jau reikėtų verdant žiūrėti ir pagal poreikį koreguoti kiekį 🙂
Asta, ilgokai ieškojau, kokį tortą galėčiau iškepti sūnaus gimtadieniui. Atrodo, kad šis patiktų tiek suaugusiems, tiek vaikams. Man tik kyla abejonių del braškių sluoksnio. Bijau, kad jis gali pradėti tekėti. Ar užtenka vien tik krakmolo ir kodėl būtent kukurūzų?
Nerija, puikus pasirinkimas! 🙂
O dėl braškių sluoksnio nesijaudink, tikrai kukurūzų krakmolo dėka šis sluoksnis būna kuo geriausios – tvirtos – konsistencijos. Būtent šiuo tikslu jis dažnai naudojamas saldžiuose kepiniuose 😉 Be to, jau virdama braškių sluoksnį matysi, kaip jis tirštėja 🙂
Nu, Asta, aš euforijoje. Iškepiau tortą sūnaus gimtadieniui. O jau skanumėlis. Kaip ir rašei, varškės sluoksnį dar pagardinau 200 g maskarpone (išėjo purus ir priminė putėsius), o braškių sluoksnis niekus neišbėgo :), išėjo gal kokių 1,5 cm storio ir buvo gero džemo konsistencijos. Tik pagrindą kepiau pati – pagal receptą, kuris buvo ant Gustin kukurūzų krakmolo pakuotės. Mano autoritetas pakilo visų svečių, o svarbiausia, sūnaus ir vyro akyse. Nors jau visi buvo visko persisotinę, bet nesusilaikė nepakartoję torto. Žodžiu, pati vos spėjau paragauti. Asta, ačiū ačiū už puikų receptą. Iki šiol dar neturėjau savo firminio patiekalo. O dabar yra!
Beje, aš gaminiau iš paprastos Žemaitijos pieno varškės. Skanumėlis.
Nerija, ačiū Tau už komentarą! Kad žinotum, kaip džiaugiuosi, jį skaitydama – kad tortas pavyko puikiai, kad buvo tooooks skanus ir net, rodos, virto firminiu patiekalu! Super! 🙂
Ak, o kiek džemų variacijų gali būti – įvairiausių skaniausių uogų, įvairių spalvų, skonių! Tikrai vienas iš tortų, su kuriuo galima „žaisti”, kuris greitai nenusibos 🙂
Sakykite, o vietoj kukuruzu krakmolo galima naudoti paprasta krakmola? Ar gautusi su juo reikiamos konsistencijos kremas?
Manau, kad nieko neatsitiks, jei pakeisite bulvių krakmolu 😉
Asta,
ar galima šį tortą daryti apvalioje tortinėje kur nusiima kraštai,ar neprilips tortas prie kraštelių?
Laura, žinoma, galima. Kraštelius plonai ištepkite sviestuku ir viskas bus gerai 😉
O jeigu dečiau paprastą varškę,gerai išblenderiuotą, bet ją reiktų sumaišyti su cukrumi? o gal galima būtų sumaišyti su trupučiu kondensuotu pienu? 🙂
Laura, jei naudoji paprastą varškę, ją gerai išblenderiuok ir sumaišyk su arbatiniu šaukšteliu vanilinio cukraus 🙂 Ir viskas – štai, kreminė vanilinė varškė! 🙂
Laba diena, Asta, norėjau pasiteirauti, ką „padaro” tie kiaušinių tryniai varškės sluoksniui? 🙂
Jurgita, jei bijote kiaušinių trynių, manau, kad tortas puikiai išeis ir be jų 🙂
[…] Skonis: 10/10. Trapus tešlos pagrindas, vasariškas mėlynių sluoksnis ir burnoje tirpstantis, purus ir švelnus kreminės varškės sluoksnis. Pyragas saldus, tačiau puikų skonio balansą išlaiko subtiliai jaučiama citrinos rūgštelė. Tikrai gardus, vasariškas ir gražus pyragas, puikiai galintis atstoti net ir tortą. Beje, šį skanėstą ruošti galima su įvairiausiomis uogomis – prieš metus “Saulėtoje virtuvėje” buvo pristatytas braškinis variantas. […]
laba diena, norėjau paklausti dėl braškių džemo, ar būtų galima dėti tiesiog paprastą uogienę? ar skirsis skonis?