Nežinau, kiek daug jau kartų džiaugiausi, kad rašau „Saulėtą virtuvę”. Ir tikrai ne tik todėl, kad kartais gaunu kokią vieną kitą dovaną (kaip visai neseniai gavau iš „Alma littera” knygą „Kaupiame atsargas”, dar kartą ačiū!) ar todėl, kad, būna, randu elektroniniame pašte kvietimą į vieną ar kitą renginį (nors dažnai ir norisi paklausti liūdnai, kodėl daugelis iš jų Vilniuje ir, negana to, dažnai darbo dienomis?). Didžiausios ir svarbiausios priežastys yra visiškai kitos. Ir kitokios.
Labiausiai džiaugiuosi dėl to, jos šis tinklaraštis – mano vieta. Čia galiu rašyti, svajoti, dalintis mintimis, liūdnomis ar linksmomis nuotaikomis, dažnai naiviais planais, kartais kvailokai nuoširdžiais pažadais, tiesiog kalbėtis su savimi ir su jumis. Žodžiais ir skoniais. Nes skoniai… kartais jie iškalbingesni už tuos ilgus sakinius, žodžius ir ant popieriaus lapo (ar kompiuterio ekrano) šokinėjančias raides. Man patinka būti čia. Labai labai patinka. Ir patinka čia sulaukti Jūsų.
Taip, „Saulėta virtuve” lyg vaikas džiaugiuosi tada, kai skaitau Jūsų laiškus ir komentarus. Žinoma, ypatingai tuomet, kai jie būna kupini džiaugsmo ir šypsenų. Kai pasakojate, koks skanus buvo štai tas ar anas pyragas. Kai dalinatės įspūdžiais, kokio pasisekimo sulaukė šventės metu ant stalo atkeliavęs tortas. Kai su nuostaba skaitau, jog keksiukus jau kepėte penkis kartus ir tučtuojau kepsite vėl! Aš tikiu, kad naminio maisto gaminimas ir valgymas atneša į namus džiaugsmą. Aš žinau tai. Ir man beprotiškai gera galvoti, kad kartais čia Jūs atrandate tai, kad atneša džiaugsmą į Jūsų namus. Pripildo gardžių kvapų, mielo jaukumo, nuoširdžios šilumos. Leidžia atrasti naujus skonius ir virtuvę paversti tuo namų kampeliu, kur visada norisi įkišti nosį. Vėl ir vėl.
Šiandien puikiai suprantu, kad prieš kelis metus, klaidžiodama interneto platybėse ir pagaliau apsisprendusi įsilieti į tinklaraštininkų gretas, padariau labai gerą sprendimą. Ir pradėjau tai, kas man visą tą laiką, visus metus ir kiekvieną dieną, teikė didelį džiaugsmą. Žinot, man rodos, tai tikrai gali skambėti keistai, bet… ateina diena, kai tinklaraštis tampa ne tokia ir maža gyvenimo dalimi. Ir telieka krykštauti iš laimės, jei ta gyvenimo dalis tikrai džiugina. O dar ir skatina eiti į priekį bei tobulėti. Esu visiškai nuoširdi – niekada negalvojau, kad tinklaraštis man suteiks tiek daug. Atradimų, pamokų, supratimo, naujų žinių, puikių pažinčių su šauniais žmonėmis, žvilgsnių kitu kampu…
O birželio 14-oji diena (taip, šiandien!) yra minima kaip Tarptautinė tinklaraštininkų diena. Negaliu ir nenoriu jos praleisti pro pirštus, kaip ir dar saujelė kulinarinių tinklaraščių autorių (o šiek tiek ankščiau šią dieną dar būrys tinklaraštininkų skaniai paminėjo „Kulinarijos studijoje”). Taigi, sumanėme šia proga suruošti virtualias vaišes. Vieni kitiems ir, žinoma, skaitytojams. Aš, kad ir kokia nuspėjama būčiau, ant mūsų virtualaus stalo nešu dubenį su desertu. Tai – vasara kvepiantis Tiramisu su šviežiomis braškėmis. Šiek tiek gaivesnis nei įprastas ir žaižaruojantis šiek tiek kitokiomis skonių spalvomis. Bet, kaip visada, neįtikėtinai puikus.
Skonis: 10/10. Tiramisu – tikriausiai vienas iš desertų, kuriam apibūdinti nereikalingi žodžiais. Galiu tik paminėti, kad kartais man labai patinka įprastą brendį ar romą keisti kreminiu likeriu – jo skonis švelnesnis, saldesnis. Ir dar labai svarbi informacija tiems, kas nėra namuose gaminę Tiramisu ir mano, jog tai sudėtinga – taip tikrai tikrai nėra. Tai – vienas iš paprasčiausiai ir greičiausiai paruošiamų desertų. Be to, labai puikiai tinkantis vasarą, nes nereikės ilgai stovėti prie puodų ar kaisti orkaitės skleidžiamoje šilumoje. Todėl negaminti naminio Tiramisu yra beveik nuodėmė ar didžiulis nesusipratimas. Tikrai!
Sudėtingumas: nieko sudėtingo.
Kur radau? Tiramisu receptas – pagal mano receptą kulinarijos žurnale„ºC”, žiemos numeryje (Nr. 2)
Tiramisu su braškėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
500 g maskarponės sūrio
4 kiaušiniai
1 puodelis cukraus
1 arb.š. vanilės ekstrakto
1 arb.š. smulkiai tarkuotos citrinos žievelės
½ puodelio kreminio likerio
1 puodelis stiprios kavos
1 puodelis cukraus
biskvitiniai sausainiai
~ 700-800 g braškių
juodas šokoladas arba kakava
GAMINIMO EIGA
1. Kiaušinių trynius, cukrų, vanilės ekstraktą ir smulkiai tarkuotą citrinos žievelę išplakite iki vientisos purios masės.
2. Sudėkite maskarponės sūrį ir išmaišykite, kol gausite vientisą masę.
3. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į kremą.
4. Kitame inde sumaišykite stiprią juodą kavą, cukrų ir kreminį likerį. Atvėsinkite.
5. Pasiruoškite didelį indą ar mažus indelius, kuriuose norėsite patiekti desertą.
6. Po vieną imkite biskvitinius sausainius ir merkite juos į kavos ir likerio mišinį. Porą sekundžių palaikykite, ištraukite ir dėkite į indo ar indelio, kuriame patieksite desertą, dugną. Taip sausainiais išklokite visą dugną.
7. Ant sausainių tolygiai paskleiskite dalį kremo.
8. Ant kremo tolygiu sluoksniu paskleiskite per pusę perpjautas braškes.
9. Taip susluoksniuokite visus turimus biskvitinius sausainius, kremą ir braškes. Viršutinis sluoksnis turėtų būti kremo.
10. Palaikykite desertą šaldytuve keletą valandų ar per naktį.
10. Prieš patiekdami, deserto viršų apibarstykite smulkintu šokoladu ar kakava.
19 komentarai
oi kaip skaniai skamba 🙂
Ir yra skanu, dar ir kaip! 🙂
Niam niam niam – ir man reiks gaminti, kai tik bus kokia akcija Mascarponei 🙂
Indre, akcijas maskarponei ir aš labai mėgstu 😀 Bet, gaila, jos būna per retai… 🙂
[…] Asta – Tiramisu su braškėmis […]
Na ir skanumėlis neišpasakytas !! Tiramisu (truputį kitoks) buvo dar praeitą savaitę suplanuotas… bet kai pdažnai su tais planais nutinka… 🙂
Irma, neprarask vilties 🙂 Gal šią savaitę? Ar gal kitą? Linkiu, kad ta skanioji Tiramisu diena ateitų kuo greičiau 🙂
[…] Asta iš “Saulėtos virtuvės”. […]
[…] Asta iš Saulėtos virtuvės; […]
Su tinklaraštininku diena! Belieka tik pritarti, kad tai nuostabi vieta, į kurią vis norisi sugrįžti! o tuo labiau, kad tavo tinklaraštis tiesiog nuostabus – o jame nėra! linkiu ir toliau stebinti nuostabiais desertais! O tiramisu – gardus net labai, nesuprantu, kodėl aš jį tik kartą gaminau, nes kai pamenu skonį – buvo dieviškas.. O šis dar ir su braškėm!
Inga, ačiū labai labai 🙂 Šie žodžiai man labai vertingi. Tikrai 🙂
Na, o Tiramisu, manau, turėtum neabejotinai pasigaminti. Juk paruošiamas jis lengvai, greitai, o skonis… ech, skonis. Nuostabus. Todėl pirmyn! 🙂
[…] Asta – Tiramisu su braškėmis […]
Darysiu vyro gimtadieniui, kokį likerį naudojai?
Violeta, naudojau airiško kremo likerį, pavadinimo neprisimenu tikslaus, bet tiktų bet kokie panašūs – pavyzdžiui, kad ir puikiai žinomas „Damų likeris” 🙂
Sveiki, norėjau paklausti, kokie būtų tie biskvitiniai sausainiai? T.y. kokius rekomenduotumėte pirkti? Kaip jie „skambėtų” kitaip šiame deserte nei tradiciniai lady fingeriai?
Beata, aš perku tuos, kuriuos randu; būtent iš tradicinių lady finger’ių 🙂
O ar butini kiausiniai? Gal galima kaip nors apzaisti be ju? Gal su grietinele? Kadangi laukiuosi zaliu kiausiniu nepatartina… 🙁
Egle, žinoma, kremą ruoškite pagal šį receptą: https://www.sauletavirtuve.lt/?p=2787 🙂
viename rimtame maisdto gaminimo portale rode tiramisu gaminimo receptą, ir patarė, kad tie kas bijo žalių kiaušinių, tai baltymus plakti virš karštų garų.