Pyragui iškepti kartais reikia pusantros valandos, o kartais pakanka vos keturiasdešimt ir penkių minučių. Yra ir tokių – tų, kepamų puodeliuose mikrobangų krosnelėse – kurie sėkmingai iškepa vos per tris minutes.
Taip ir su mūsų gyvenimais, su mūsų sprendimais. Link vienų mes einame metus, kitiems užtenka mėnesio, savaitės, valandos. O gal tik trumpos akimirkos. Man rodos, kad link šių gyvenimo permainų mes ėjome labai ilgai. Ir nedrąsiai – trys žingsniai pirmyn, du atgal. Ir atvirkščiai. Bet vis tik judėjome – pamažu, po truputį.
Bet nesvarbu, kiek laiko bandai priimti sprendimą – kai galiausiai tai padarai, gyvenimas per sekundę gali apvirsti aukštyn kojom. Net jei žinojai, kad taip bus; net jei ruošeis tam ne vieną savaitę – vis tiek tikriausiai pasijausi taip, lyg žemė slystų iš po kojų. Iš laimės, mažos baimės, nesuvaldomo jaudulio, didelių troškimų.
Pokyčiai.
Šiandien aš jau nebežinau, kad bus po poros savaičių. Nežinau, ką darysiu ir kaip gyvensiu po mėnesio, kur mane – mus! – likimas bus nubloškęs po dviejų. Bet tikiu, kad permainos yra gerai, o būna ir taip, kad žemės drebėjimai sudėlioja viską į savo vietas.
Pirmą kartą iš baimės drebančiomis kojomis pati šokau į bedugnę, pilną nežinios. Gal tai ženklas? Aš nebijau. Tikiu, kad ten bekrintant, man užaugs sparnai. Ir kilsiu ten aukštai aukštai, kur gyvena svajonės.
Skonis: 10/10. Kiek prisimenu, dar neragavau neskanaus varškės ir obuolių pyrago. Atrodo, jog vien šie du produktai garantuoja, kad kepinys bus vertas apvalaus dešimtuko. Bet tikrai – šis pyragas toooks maloniai kreminis ir toks gaivus (valio saldžiarūgštei obuolienei!), kad priklausomybė nuo pirmojo kąsnio beveik garantuota. Tikrai tikrai.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? žaidimų aikštelėje
Varškės pyragas su obuoliene
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
200 g sviesto
350 g miltų
30 g cukraus
žiupsnelis cinamono
Įdarui:
3 kiaušiniai
150 g cukraus
500 g varškės
1 valg.š. krakmolo
500 ml obuolienės
GAMINIMO EIGA
1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, kol masė taps puri ir pabals.
2. Į masę sudėkite varškę (aš naudojau kreminę) ir gerai išmaišykite.
3. Suberkite krakmolą ir dar kartelį išmaišykite. Dubenį su paruoštu įdaru atidėkite į šalį.
4. Paruoškite tešlą. Kitame dubenyje minkštą sviestą sutrinkite su miltais, cukrumi ir žiupsneliu cinamono. Turite gauti purią trupinių masę.
5. Porą saujų trupinių atidėkite į šalį – palikite pyrago viršui apibarstyti.
6. Likusius trupinius suberkite į 22 cm skersmens kepimo popieriumi išklotą kepimo indą ir delnais suformuokite pyrago pagrindą.
7. Ant išklotos tešlos supilkite varškės masę, ant jos tolygiai paskirstykite obuolienę. Apibarstykite likusiais trupiniais.
8. Kepkite iki 180 ˚C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 60 – 75 minutes.
9. Skanaus!
18 komentarai
Tas pyrago paprastumas suteikia jam žavesio:)
Marta, tikra tiesa 🙂
Truputį pavydžių tokių permainų – ir aš norėčiau būt užtikrinta, kad pasitaikius progai galėsiu ją čiupti ir nepaleisti.
Pyragas žavus – norėčiau, kad ir pas mane grįžtu kepinių mūza, nes net ir begalinis Oliverio laidų žiūrėjimas nebepriverčia pajudint rankų virtuvėje – nėr ūpo, užtenka kasdien 3x per dieną paprastų sumuštinių…
Indre, aš labai tikiu, kad viskas būna savo laiku. Ateina ir tiek: pokyčiai, atradimai, suvokimai, sprendimai. Tereikia atmerkti akis, palikti šiek tiek pravertą langą ir įsileisti naujus vėjus 🙂 Patikėk, ateis jie ir pas tave 🙂 Lygiai taip pat kaip ir mūza ateis – tereikia laiko. Ir neprievartauti savęs 🙂 Manau, kartais tikrai sveika tiesiog imti ir atsijungti – net ir nuo virtuvės 🙂
Viskas žodis žodin, atrodo, kad tai mano šio meto gyvenimas, užrašytas Tavo ranka 🙂
Nuotraukos – pasiutiškai gražios, pyragas, vertas gomurio vertinimų 🙂
Lauks eilėj būti iškeptas.
Ačiū Tau 🙂
Kristina, štai kaip būna 🙂 Ką gi, tada belieka dar sau ir tau palinkėti, kad tie pokyčiai tikrai būtų kvepiantys sėkme ir laime 🙂
Ačiū už pagyras nuotraukoms – būtinai kepk, labai skanus pyragas! 🙂
Kaip gražu: tiek žodžiai, tiek nuotraukos 🙂 Pyragas atrodo puikiai, net skonį galima pajusti. Jau noriu bėgt gaminti ir skanauti 🙂
Justina, labai ačiū už gražius žodžius 🙂
Nuo šiol tai pats skaniausias pyragas mūsų namuose! Žiauriai geras.
Smagu girdėti! 🙂
Laba, Deja, vakar mėginau kepti…ir nepavyko :(( Gavosi labai skystas. Dėjau Prezident trintą varškę, gal tai netiko? Nes iškepusio pyrago viršus – nerealus, kvapas viliojantis, o kai prapjovėm – valgyti įmanoma tik šaukštu :((
Juta, kaip gaila 🙁 Varškė tikrai turėjo tikri. Gal kiaušiniai išskirtinai dideli, o krakmolo šaukštas mažas? Sunku pasakyti, kur priežastis slepiasi 🙁
Tikiuosi, kad bent šaukštais valgomas pyragas vis tiek buvo skanus? 🙂
Dar klausimukas, Asta, kodėl iškepę „varškiniai” pyragai ištraukus susmenga per vidurį? Ar gali būti dėl to, kad varškės įdaras per skystas? Ką daryti? Dėkui už pagalbą.
Juta, sukristi pyragas tikrai gali dėl per šlapios varškės. Aš visada naudoju liesą, sausą varškę. Taip pat priežastis gali būti per dažnai varstomos orkaitės durelės arba labai staigus temperatūros pokytis (geriausia iškepusį pyragą vėsinti palaipsniui, pravėrus orkaitės dureles).
Pyragas puikus! Kadangi neturėjau obuolienės, tai pamodifikavau ir pribasčiau ašildytų juodųjų serbentų. Mm mm… Ačiū už receptą!
Nėra už ką, Rimvyde, smagu, kad patiko 🙂
Ar galima sviestą pakeisti į aliejų?
Laura, sviestas ir aliejus yra du visiškai skirtingi produktai ir šiame recepte tikrai nerekomenduočiau jų lygiagrečiai keisti 🙂