Kiek galima kalbėti apie orą, kartais sau pagalvoju, bet netrukus suprantu atsakymą: kai oras toks, apie jį kalbėti neįmanoma. Tuoj įpusės pavasaris, už keliolikos valandų visi sėsime prie šventinio šv. Velykų stalo, o už lango… sninga. Didelėmis, baltomis snaigėmis. Ir tai iš tiesų yra neapsakomai gražu – balta balta aplink… taip ir norisi visus sveikinti sulaukus šv. Kalėdų. Puošti eglutę žibančiais žaisliukais. Lipdyti meduolinį namelį. Laukti dovanų rytojaus rytą.
Tokio balto pavasario, kiek pamenu, dar nemačiau. Priešingai, prisimenu Velykų rytus ir dienas vaikystėje, kai po pievas lakstydavome ir margučius ridendavome trumparankoviais marškinėliais. Ką gi, rytoj tikriausiai galėsime apsimuturiuoti storiausią šaliką ir margučius lipdyti iš sniego, ar ne?
Bet Velykos vis tiek yra Velykos, kad ir koks oras už lango. Pintame krepšelyje ant stalo guli svogūnų lukštais ir žolelėmis, šiaip taip atrastomis tokį baltą pavasarį, marginti kiaušiniai. Kambarį puošia vaza su gražiai žaliuojančiomis beržų šakelėmis. Namai kvepia šventiniais tortais, kepsniais ir keksais. Už lango krentant baltoms snaigėms, namuose sukamės tarp ryškių spalvų ir skanių kvapų, mintimis nepaliaujamai kviesdami pavasarį…
Mielieji, šv. Velykų proga aš linkiu Jums visiems tikro ir gyvo pavasario! Širdyje ir už lango. Švytinčiose akyse ir plačioje šypsenoje. Linkiu atrasti pavasario spalvas mažose kasdienėse smulkmenose. Mėgautis kiekviena iš jų ir ragauti gyvenimą. Atrasti naujus skonius ir pagardinti savo kasdienybę žiupsniu dar neragautų prieskonių. Linkiu Jums labai gražių ir jaukių šv. Velykų!
Skonis: 10/10. Keksas dar tik laukia rytojaus, kada bus patiektas ant šventinio Velykų stalo, todėl skonį vertinti dabar būtų neįmanoma. Tačiau kvapas iškalbingas – kvepia keksas be galo skaniai ir aromatingai! PAPILDYMAS: 10, tikrai 10! Idealios tekstūros – pakankamai tvirtos, tačiau drėgnos – keksas.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? The GINGER SNAP girl
Citrininis keksas su glaistu ir braškėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
3 puodeliai miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. druskos
3 valg. š. tarkuotos citrinos žievelės
1 1/2 puodelio cukraus
115 g sviesto, kambario temperatūros
3 valg. š. citrinos sulčių
3 dideli kiaušiniai
1 puodelis pasukų
Glaistui:
1 puodelis cukraus pudros
2 arb. š. pasukų
3-4 arb. š. citrinos sulčių
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros.
2. Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius ir druską. Atidėkite į šalį.
3. Kitame dubenyje sumaišykite cukrų su citrinos žievelėmis. Sudėkite kambario temperatūros sviestą ir išplakite iki purios masės.
4. Supilkite citrinos sultis ir išmaišykite.
5. Į plakinį po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdami masę iki vientisos konsistencijos.
6. Dalimis pakaitomis į plakinį suberkite miltus ir supilkite pasukas. Iš pradžių suberkite trečdalį miltų ir išmaišykite. Supilkite pusę pasukų ir vėl išmaišykite. Vėl berkite trečdalį miltų ir išmaišykite, supilkite likusias pasukas ir išmaišykite. Galiausiai suberkite likusius miltus ir vėl išmaišykite.
7. Apvalų kekso kepimo indą su sklyle (25 cm skersmens) dosniai ištepkite sviestu ir apibarstykite džiūvėsėliais.
8. Paruoštą tešlą sudėkite ir tolygiai paskirstykite kepimo inde.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes. Ar keksas iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku. Visiškai atvėsinkite ir tik tuomet gražiai išimkite iš kepimo indo.
10. Pasiruoškite glaistą: sumaišykite cukraus pudrą, pasukas ir citrinos sultis iki vientisos tirštos masės. Jeigu masė per trišta, įspauskite dar truputį citrinos sulčių; jei per skysta – įberkite šiek tiek daugiau cukraus pudros.
11. Paruoštu glaistu aptepkite keksą.
12. Papuoškite braškėmis, jei norite, apibarstykite spalvotais pabarstukais.
13. Skanaus!
12 komentarai
Naaa, tai koks kekso įvertinimas dabar? 🙂
Aiguste, jau papildžiau įvertinimą 🙂 Keksas tikrai nuostabus, visiems labai patiko. Aromatingas, ne per skaldus, o tekstūra tiesiog ideali – keksas drėgnas, tačiau pakankamai tvirtas. Gaila, kad neturiu pjūvio nuotraukos, et 🙂
Man idomu del glaisto… Ar juo reikia aptepti silta keksa, ar jau atvesusi? 😀
Egle, kaip ir parašyta recepte, keksą reikia visiškai atvėsinti. Tada paruošti glaistą ir juo aptepti atvėsusį keksą 😉
Ačiū, gerai į receptą neįsiskaičius būsiu 😉
Nieko tokio, svarbu, kad dabar jau viskas aišku ir galima eiti kepti kekso! 😀
o pasukos kefyries ar pieniskos.?aciu
Egle, pasukos raugintos 🙂
kuo pakeisti pasukas?:(
Sveiki, labai geras straipsnelis apie pasukų pakaitalus: http://joythebaker.com/2009/10/the-best-buttermilk-substitutions/
Bene paprasčiausias variantas, manau, šis: 1 puodelis pasukų = 3/4 puodelio natūralaus jogurto + 1/4 puodelio pieno
o as pasukas pakeiciau gerimau naturaliu jogurut (3.2 riebumo) ir kadangi jis tirstesnis uz pasukas, jo pyliau siek tiek daugiau nei recepte nurodyta, tiesiog kad tesla tokia puri gautisi. Ir keksas puikus!
Kepiau ji vaiku darzelio sventei ir jis pirmas dingo nuo stalo.! teko dalintis receptu su slovenais:)
Ula, labai labai džiaugiuosi dėl tokios puikios kekso sėkmės! 🙂