Kai man kartais pasidaro truputį slogu ir ilgu, kai pajaučiu, kad rutina ima truputėlį dusinti, aš vartau nuotraukų albumus. Gerai, būsiu sąžininga. Pastaruoju metu vartau vieninteles nuotraukas – tas, iš anapus Atlanto…
Šiandien, žvilgtelėjus į kalendorių, praskriejo mintis: mes grįžę jau beveik keturi mėnesiai. Išvykome prieš septynis. Ir vėl tas supurtantis suvokimas: kaip greitai bėga laikas. O atsiminimai – visi iki vieno – dar tokie ryškūs. Kartais vis dar naktimis sapnuoju, jog esu ten, o ne čia. Vis dar, žiūrėdama filmus, erzinu kitus šūkaudama, kur aš buvau ir ką mačiau. Golden Gate Bridge San Franciske – buvau! Santa Monikos paplūdimiai – vaikščiojau! Čikagos centras – buvau! Las Vegas ir tūkstančiai jo švieselių – o taip, ir čia aš tikrai buvau! Kartais, kalbėdama su žmonėmis, pagaunu save kalbančią vien apie tai, kas buvo Amerikoje, kaip buvo Amerikoje, kodėl buvo Amerikoje… plepu apie visokias smulkmenas ir taip noriu pasidalinti viskuo, ką teko patirti. Tik, žinia, niekam tie mano prisiminimai nėra tokie reikšmingi ir svarbūs, tokie įdomūs ir žavūs. Tik man… mums. Todėl galiausiai, tamsai užklojus gatves, mudu vėl kalbame ir su plačiausiom šypsenom primename vienas kitam, koks fantastiškas tai buvo laikas. Gyvenimo Kelionė.
Iki šiol aš nežinojau, kad kelionė gali duoti tiek daug. Kad kelionėje galima tiek daug atrasti. Savyje ir žmoguje, kuris yra šalia. Iki šiol dar nebuvau to patyrusi, niekada. Ir dar tikrai niekada po kelionės nesijaučiau… pasikeitusi. Geresnė. Kantresnė. Labiau tikinti. Labiau mylinti. Gyvenimą ir žmones.
Taigi, todėl dabar, kai man liūdna ar ilgu, aš vartau tas nuotraukas. Vėl nusikeliu ten: vėl sėdime ant kalno viršūnės, po kojomis esant bedugnei; vėl, įsikibę į grandines, negailestingai tvieskiant saulei, kopiame į viršukalnę, nuo kurios atsiveria neapsakomas vaizdas, o dar tas įveiktos baimės saldumas…; vėl pusryčiaujame neįtikėtinai mažame miestelyje esančiame mažame viešbutuke, maloniai plepėdami su viešbučio šeimininku ir kartu ant sienos pakabintame sename žemėlapyje ieškodami Lietuvos – ech, tai buvo didžiausi mano matyti keksiukai pusryčiams ir bene jaukiausias viešbutukas per visą kelionę; vėl miname greičio pedalą iki galo, kad tik spėtume pamatyti saulėlydį Malibu, o ten nuvykę, staigiai stabdome automobilį, statome, kur mažiausiai trukdome – o visur čia aplink vien privačios valdos – lyg išdykę vaikai lendame pro skylę tvoroje, kuri mus skiria nuo paplūdimio, ir vos vos spėję laiku, su palengvėjimu klestelime ant smėlio, dangui pamažu nusidažant ryškiai raudona spalva…
Vėl pasimetę ir išsigandę stovime vidury tuščio kelio tarp kalnų su sprogusia automobilio padanga, telefonui vos vos gaudant ryšį; vėl tiesiogine to žodžio prasme prarandame amą, pamatę pirmąjį kanjoną savo gyvenime; vėl patiriame nuostabą, kad tikriausiai tik čia per dešimt minučių gali išvažiuoti iš baltos žiemos ir patekti į smėlėtą vasarą.
Vėl pusę nakties lekiu tuščiais greitkeliais, Jam miegant šalia, nes velniškai noriu pamatyti saulėtekį Grand Canyon‘e, o pakeliui tiesiai prieš automobilį iššokus briedžiui ir per plauką nuo jo išsisukus, sustoju šalikelėje ir verkiu, nes niekad iš tiesų taip ir nesuvokiau, kad taip būti gali; vėl, laikydami batus rankose, saulei pakibus virš mūsų, gruodžio pradžioje braidome Ramiąjame vandenyne; vėl, skambant taip gerai žinomai melodijai, mes einame tvirtai susikibę rankomis į priekį, sakome „Taip“ ir vien dėl to žinome, kad kažkada čia dar sugrįšime.
O, man neužtektų šiandienos, kad surašyčiau viską, ką prisimenu taip ryškiai, lyg būtų nutikę šiandien. Man neužtenka žodžių pasakyti, kiek daug man tie prisiminimai reiškia… Tokio apsėdimo manyje nebuvo pasėję jokie Egiptai ar Turkijos. Kol kas taip užbūrė tik dvi kelionės – į Paryžių ir į Jungtines Valstijas. Į pirmąjį, aš žinau, kad dar tikrai sugrįšiu, o į Valstijas – svajoju ir tikiu. Dar reikia aplankyti Niujorką. Pasilabinti su Aušra. Las Vegas atšvęsti dešimtmečio jubiliejų su kokiu Elviu Presliu pašonėje. Dar kartą įveikti dvidešimties kilometrų trasą pėstute po kalnus kokiame nors žaviame parke. Aš labai nuoširdžiai tikiuosi, kad gyvenimas dar duos progą ten sugrįšti, o mes ja pasinaudosime. Tikiuosi, kad šis, paskutinis nuotraukų albumo puslapis, dar tikrai nėra pabaiga.
Aš nežinau, ar Amerika yra svajonių šalis, bet aš tikrai žinau, kad ši kelionė buvo, yra ir bus man lyg Svajonė.
Svajonė, kurią trokštu patirti dar ir dar kartą…
Skonis: 10/10. O ar gali būti kitaip? Minkšti, purūs, o maskarponės įdaras ir kepurėlė ant viršaus… mmm.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Call me cupcake
Tiramisu keksiukai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Keksiukams:
2 ½ puodelio miltų
2 arb.š. kepimo miltelių
1 arb.š. druskos
115 g sviesto
2 puodeliai cukraus
6 dideli kiaušiniai
½ puodelio natūralaus jogurto ar pieno
1 arb.š. vanilinio cukraus
¼ puodelio paruoštos stiprios kavos
Įdarui:
250 g maskarponės
½ puodelio cukraus pudros
1 valg.š. paruoštos stiprios kavos
Papuošimui:
250 g maskarponės
1 puodelis cukraus pudros
1 arb.š. vanilinio cukraus
1 puodelis riebios plakamosios grietinėlės
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180˚C temperatūros. Pasiruoškite keksiukų formeles.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kambario temperatūros sviestą ir cukrų iki purios masės.
4. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdami.
5. Sudėkite jogurtą (ar pieną), suberkite vanilinį cukrų ir dar kartą išplakite.
6. Į plakinį įmaišykite miltus. Nepermaišykite.
7. Paruoštą tešlą paskirstykite į kepimo formeles ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Ar jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
8. Iškeptus keksiukus perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite.
9. Iš keksiukų paviršiaus „išskobkite“ po šaukštelį tešlos.
10. Naudodamiesi šepetėliu, keksiukų paviršių (tuo tarpu ir „iškobtą duobutę“), aptepkite paruošta kava.
11. Pasiruoškite įdarą: dubenyje iki vientisos masės išmaišykite maskarponę, cukraus pudrą ir kavą. Šiuo kremu užpildykite „išskobtas duobutes“.
12. Paruoškite papuošimą: dubenyje suplakite maskarponę, cukraus pudrą ir vanilinį cukrų iki vientisos masės.
13. Kitame dubenyje išplakite grietinėlę iki standžių putų.
14. Atsargiai išplaktą grietinėlę įmaišykite į maskarponę.
15. Perdėkite kremą į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu ir papuoškite keksiukus.
16. Apibarstykite kakava, dekoruokite šokoladinėmis gėlytėmis.
32 komentarai
Asta, Amerika yra svajoniu salis – trust me! neabejoju, kad tikrai dar cia atvaziuosi; tada tikrai mums reikes susitikti;
Jei tik tavo žodžiai išsipildys, Aušra – būtinai! 🙂
Jie tiesiog nuostabūs!!!! Tikrai gaminsiu, tik iškilo klausimas: ingredientai recepte matuojami puodeliais, o kokio dydžio yra tas puodelis? 200 ml?
Violeta, mano puodelis 250 ml 🙂
Sėdžiu, žiūriu, skaitau ir tai ką esi išsakiusi, lygiai taip pat atsiliepia ir man. Prisiminimai, nostalgija, nuotraukos, nuotaikos… ir tas beprotiškas noras sugrįžti. Aš jau keliu sau tikslus ir atsargius planus. Manau, ir tau pavyks.
Marta, reikia tikėti: tau, man, visiems 🙂 Ir svajoti! Tada pasaulis daug gražesnis ir širdžiai mielesnis – kai turi svajonę, nors ir beprotiškai didelę, beprotiškai nerealią 🙂
Labai skanu bandysiu gaminti http://langaisiauliuose.lt/
Skanaus, tikiuosi, kad keksiukai labai patiks 😉
Kartą kepiau tiramisu keksiukus ir man jie buvo nelabai. tokie sausi ir trūko skonio kažkaip. O va Tavo keksiukuose yra dar įdaras – manau, kad tai ir yra tas dalykas ko man trūko:) Būtinai bandysiu!
Įdaras čia tikrai yra didelis gėris! Be jo niekad nekepiau Tiramisu keksiukų, o ir neįsivaizduoju, kad čia jo galėtų nelikti. Beje, drėgnumo jiems suteikia ne tik kremas, bet ir sulaistymas kava. Būtinai pamėgink: manau, kad nenusivilsi tikrai 😉 O aš lauksiu įspūdžių!
Labai gražu. Labai tikra. Laikykis tų įspūdžių tvirtai tvirtai ir pamatysi – vieną dieną jie vėl tave nusves ten, kur taip norisi sugrįžti. Ką, beje, ir aš be galo krašto noriu padaryti….
IR TAU BŪTINAI REIKIA PAMTYTI NYC. Jis lygiai toks pat užburiantis 😉
Bent jau mane užbūrė 🙂
Migle, ačiū! 🙂
NYC pamatyti labai labai labai noriu! Nors, matyt, labiausiai mane užburia ne dangoraižiai ir spūstys gatvėse, ne tas pašėlęs gyvenimo tempas kiekvieną akimirką, o ramybė ir jaukumas. Būtent tokia man pasirodė Santa Monica, kuri iš visų JAV aplankytų miestų sukėlė geriausias emocijas, labiausiai užbūrė ir tikriausiai ilgam įkrito širdin 🙂
Sveika Asta, gal galetum parasyti kiek miltu reikia gramais siems keksiukams?
Aušra, 350 gramų 🙂
Labas,
turiu klausimeli, o kiek teslos pilti i formeles?
Apie 3/4 formelės tūrio 🙂
Kodėl taip neprotingai veikia print funkcija?? Spausdina tūkstantį psl… kažką ne taip nustatau, ar čia šiaip, į receptą įeina ne tik receptas?
Živile, ačiū už komentarą – anksčiau taip tikrai nebuvo, aš ir pati pasimetus. Aiškinsiuos, kaip čia viską sutvarkyti.. Labai atsiprašau už nesklandumus, tikrai!
Jei keksiukus planuoju patiekti tik ryte, o kremu planuoju papuosti is vakaro. Per nakti kremas nesukris ir atrodys taip pat graziai?
Jei keksiukai bus laikomi šaldytuve, jiems tikrai nieko nenutiks 😉
Sveiki,
Turiu klausima del kavos. Jei as jos nedeciau (tiesiog nesu kavos vartotoja) bet visa kita palikciau ar saldumas butu pakankamas, nes juk maskarpone suris yra dieviskas? Suprantu, kad tiramisu be kavos ne tiramisu, bet bijau persistengti su ta kava.
Sveiki, Ilona 🙂 Į maskarponės įdarą, jei norite, tikrai galite nemaišyti kavos. Tačiau čia kava naudojama ir pačių keksiukų sulaistymui, kad šie būtų dar drėgnesni ir skaniau tirptų burnoje. Jeigu nenorite ir šioje vietoje naudoti kavos, vis tiek sulaistykite keksiukus tuomet kuo nors kitu: ar kreminiu likeriu, ar paprasčiausiu cukraus sirupu 😉
Sėkmės ir skanių keksiukų! 🙂
Tik ka grizau is parduotuves ir supratau, kad su konditeriniais maiseliais tikra tragedija, niekur ju nerandu.
Ilona, bent jau aš konditerinius maišelius visada perku „Kepėjo” parduotuvėje Kaune (www.arevitosiranga.lt), nors esu mačiusi jų ir didžiosiose Rimi ir Maximoje. Žinoma, gali būti ir taip, kad prieš šventes tokius dalykus žmonės išpirko 🙁
Na va pasigaminau, bandžiau padaryti lygiai 9 keksiukus, bet kaip žinia visad kažko lieka, t.y. šiuo atveju papuošimo kremo 🙂 Viska gamindama ragavau todėl net neabejoju Naujųjų Metų naktį bus tobula. Dėkoju šio tinklapio autorei ir linkiu puikių kulinarinių atradimų 2014-aisiais!!!
Ilona, labai tikiuosi, kad naujametinis desertas, kaip ir tikėjotės, buvo tobulas? 🙂
Ir labai dėkoju už linkėjimus! Ačiū!
Receptas labai patiko ir gavosi skanu, tik ką galėjau daryti ne taip, kad kremas gavosi akivaizdžiai per skystas?
Dar norėjau pažymėti, kad grietinėlę tikrai gerai išplakiau. Tik kai maskarpone su cukraus pudra maišiau, ji kuo toliau tuo skystesnė darėsi, o įdėjus grietinėlę ir liko skystoka masė..
Mėta, maskarponės su cukraus pudra nereikia plakti labai ilgai – tik tol, kol gaunate vientisą masę. Tiesa, kad ši yra pakankamai skysta ir ja dekoruoti keksiukų tikrai negalėtumėte. Bet įmaišius (atsargiai, lengvais judesiais!) gerai išplaktą standžią grietinėlę, gaunamas minkštas, bet formą laikantis kremas. Svarbiausia, kad grietinėlę reikia įmaišyti labai lengvai, nesuardyti to jos standumo. Gal pernelyg energingai sumaišėte šias dvi mases? Tikrai turėtų viskas pavykti puikiai – jau kuris laikas keksiukams dekoruoti naudoju tik tokį kremą ir kol kas visi kartai buvo sėkmingi 🙂 Sėmės!
Prieš savaitėlę kepiau dar kartą šiuos keksiukus. Tai yra mirtinas „smūgis” smaližiams, o tokių šalia manęs tikrai buvo. Gavosi tobulai, na gal papuošimas ne visai, nes neturėjau konditerinio maišelio, o su paprastu maišeliu šį kartą persistengiau, bet skonio prasme „nuginklavau” visus. Ačiū už tokį puikų receptą. Be manęs dar keli žmonės sužinojo kaip kava dera su maskarpone ir buvo sužavėti.
Ilona, be galo džiaugiuosi, kad keksiukai pavyko ir patiko! 🙂 Mano šeimoje jie taip pat vertinami kaip vieni iš pačių puikiausių ir visada nuo padėklo išnyksta itin greitai 🙂
Kepiau keksiukus 20 minučių kaip ir parašyta recepte. Įkišus pagaliuką jis taip pat nebuvo aplipęs trupiniais. Bet aplinkiniai sako, kad keksiukai pusiau „žali”. Ar taip ir yra , ar taip turi būti?