Kartais man visai knieti paklausti kitų maisto tinklaraštininkų – ar nekyla jiems kartais viena kita juoda mintis imti ir… viską mesti? Arba pamėginti „pabūti šiek tiek atskirai“, lyg bandant vieną kartą ir visiems laikams išsiaiškinti savo santykius. Kalbant apie žmonių santykius, man visada tai skambėjo ir tebeskamba nelabai suvokiamai, bet kaip dėl santykių su tinklaraščiais?
Žinau ir suprantu, kad „Saulėta virtuvė“ yra vienas puikiausių dalykų mano pasaulėlyje, bet kartais vis tiek apninka keistos mintys. Tada imu save keikti, kad per retai čia pasirodau; kad per mažai stengiuosi; kad mano nuotraukos negražios, o receptai – neįdomūs; kad visi kiti tinklaraščiai tiesiog tobulėja, įdomėja ir fantastiškėja akyse, o mano įstrigęs ten pat jau kelinti metai; kad tikriausiai gal net niekas neskaito…
Nėra tokios mintys dažnos, bet – įkyrios. Tyliai atsliūkina kartas nuo karto, sugadina nuotaiką, o po kelių valandų ar po dienos kitos – žiūrėk, jau nebėr. Ir vėl už lango šviečia saulė, ir vėl mano virtuvė saulėta. Pakilus ūpui, galima keliauti tiesiai ten ir pagaminti kažką skanaus. Pasistengti kuo gražiau nufotografuoti ir pasidalinti su tais, kurie vis tik užsuka ir skaito. Nes aš tikiu, kad tokių tikrai yra, šypt.
O dabar apie tortą. Jis – labai labai geras. Visų pirma, jo skonis yra nuostabus; iš esmės tai yra pats svarbiausias dalykas, kalbant apie šį tortą. Juk kas gali būti svarbiau nei skonis, ar ne? O bet tačiau, kartais imame kelti saldumynams (ar apskritai maistui) daugiau reikalavimų nei vien tik tai. Pavyzdžiui, kaina. Prie jos taip pat galim dėti pliusą su šauktuku, nes tortas – stulbinamai savo skoniu primenantis nuostabų cheesecake‘ą – nuo pastarojo savo kaina skiriasi labai ženkliai. Arba dar – kaloringumas. Nors stengiuosi apie tai savo tinklaraštyje nekalbėti, bet nebandysiu savęs apgauti: juk vasarą tikrai daugeliui rūpi tie niekingi skaičiukai. Ką gi, skaičiukai čia taip pat daug mažesni nei tradiciniame sūrio torte ar apskritai kokiame nors torte. Neskaičiavau tiksliai, bet juk tai akivaizdu – jogurtas yra jogurtas.
Išvada? Išbandyti privaloma! Ypač dabar, kai braškių sezonas – jomis gausiai pagardintas tortas tik dar gardesnis.
Skonis: 10/10. Skonis – itin panašus į klasikinį sūrio tortą. Jis lengvas, kreminės konsistencijos, tirpstantis burnoje, su vos jaučiama saldžiarūgšte citrinos nata. Absoliučiai vertas dešimtuko!
Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.
Kur radau? Yahoo! Shine (receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt)
Graikiško jogurto tortas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
1 ½ puodelio (180 g) sausainių
¼ puodelio (50 g) cukraus
½ puodelio (115 g) tirpinto sviesto
Įdarui:
4 kiaušiniai
¾ puodelio (150 g) cukraus
1 valg. š. (12 g) kukurūzų krakmolo
¼ arb. š. druskos
1 arb. š. vanilės ekstrakto
2 puodeliai (600 g) tiršto graikiško jogurto
1 valg. š. citrinos sulčių
1 valg. š. tarkuotos citrinos žievelės
Papuošimui:
250 g šviežių braškių
1 puodelis (250 ml) vandens
1 valg. š. cukraus
1 valg. š. kukurūzų krakmolo
GAMINIMO EIGA
PARUOŠKITE TORTO PAGRINDĄ
Įkaitinkite orkaitę iki 150˚C temperatūros.
Sausainius susmulkinkite maisto smulkintuvu iki smulkių trupinių. Suberkite į dubenį. Supilkite į tą patį dubenį ištirpintą ir atvėsintą sviestą, suberkite cukrų. Išmaišykite iki vientisos masės.
Kepimo popieriumi išklokite ar sviestu ištepkite 22 cm skersmens apvalią kepimo formą. Pirštais ir delnais išklokite paruoštą sausainių masę taip, kad tolygiai padengtų kepimo formos dugną ir sieneles.
Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 minučių, kol pagrindas bus tvirtas ir sausas. Po šio laiko išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
PARUOŠKITE TORTO ĮDARĄ
Į dubenį įmuškite kiaušinius. Elektriniu plaktuvu šiek tiek paplakite. Suberkite cukrų, kukurūzų krakmolą, druską, supilkite vanilės ekstraktą, sudėkite tirštą jogurtą. Plakite, kol gausite vientisą masę. Supilkite citrinų sultis, suberkite žieveles ir gerai išmaišykite. Paruoštą masę supilkite ant iškepto sausainių pagrindo.
Įdėkite kepimo indą į įkaitintą orkaitę, į patį orkaitės centrą. Kepkite 50 minučių ir tuomet patikrinkite. Praverkite orkaitės dureles ir lengvai pajudinkite kepimo formą. Kepinio kraštai turi būti tvirti, o pats centras šiek tiek virpėti, būti kreminės konsistencijos. Jeigu matote, kad masė dar per skysta, kepkite toliau, vis patikrindami kas 5-10 minučių. Kai matysite, kad kepinio konsistencija yra reikiama, išjunkite orkaitę ir perkelkite kepimo indą ant grotelių. Nesijaudinkite dėl kreminės konsistencijos torto centro – vėsdamas jis sutvirtės.
Atvėsinkite graikiško jogurto tortą iki kambario temperatūros. Tuomet perkelkite į šaldytuvą ir palaikykite jame mažiausiai 4 valandas ar per naktį.
Prieš patiekdami, paruoškite torto papuošimą. Braškes supjaustykite plonais griežinėliais ir išdėliokite ant torto viršaus. Į nedidelį prikaistuvį supilkite vandenį, suberkite cukrų ir kukurūzų krakmolą. Išmaišykite. Kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps ir masė pradės tirštėti. Nuimkite nuo ugnies, maišydami šiek tiek atvėsinkite ir tolygiai plonu sluoksniu apipilkite braškes.
Atvėsinkite, kol torto paviršius sustings. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite.
98 komentarai
Super! Būtinai būtinai bandysiu…
Ir beje, Saulėta virtuvė – vienas mėgstamiausių mano lietuviškų blog’ų, kuriuos patikrinu, kai ieškau kokio recepto 😉 Taip kad tikrai jis turi skaitytojų, kurie laukia!!:)
Egle, labai geras pasiryžimas – tortas labai vertas, kad kiekvienas jį išbandytų! Puikuoliškas! 🙂
Ir… ačiū 🙂 Gera žinoti 🙂
as dabar kepu ir nekantrauju.
pritariu Eglei, kai tik reikia kokio nerealaus recepciuko begu i Sauleta virtuve :), linkiu gyvuoti dar labai labai ilgai , jusu receptai be galo reikalingi 🙂
Kur galima nusipirkti to graikisko jogurto? 🙂
Goda, aš pirkau didžiojoje Maximoje. Tokiuose plastikiniuose indeliuose kaip jogurtas, po 400 g supakuota. Ir parašyta ant pakelio: Greek Yogurt 🙂
Sveika,Asta,bereikalo save grauži,o ypač tokiu nuotabiu metų laiku:)Jei tave tai paguos,tai tik tavo dėka aš pradėjau kept tortus ir dar biskvitus:):)Ir atėjus šventėms ar šeip belaukiant svečių,kai ruošiuos ką kept,niekur kitur net neužsuku,tad ačių tau ir iki virtualaus pasimątymo mūsų saulėtose virtuvėse:)
Karolina, ačiū 🙂 Negraužiu aš savęs labai labai stipriai, tik va kartais tokios mintys visokios tikrai apninka… Gal kai debesys saulę užstoja ar kaip. Bet tu esi visiškai teisi – vasarą yra per daug dalykų, kuriais reikia mėgautis, kad rastum laiko visokiems pasibėdavojimams 🙂
Super receptas, butinai bandysiu, nes kad ir koks geris yra cheesecakes kalorijos ten neispasakytos, as itariu cia maziau. Bent jau galima taip sau sakyti – cia joooogurtas tik!
O del tinklarascio, as irgi visaip galvojau, bet dabar zinau, kad yra taip kaip yra, gyvenimas eina, prioritetai keiciasi, tinklarastis tebera, bet nebera kaltes jausmo 🙂
Žiupsneli, ne tik kad čia jogurtas vietoj kreminio sūrio, bet dar gi ir grietinėlės nėr! 😀
O tas kaltės jausmas… man būtų gerai išmokti jo atsikratyti įvairiausiose gyvenimo srityse 🙂 Kaip nors 🙂
Labas, Asta! Dažnai užsuku į tavo blogą, tačiau nė karto nebuvau pakomentavus. Žinoma, ir gaminus ne vieną desertą 🙂 Tavo blogas bene dažniausiai aplankomas, ir iš kitų išsiskiria jį kaip tik puikiomis nuotraukomis (ir tikrai galima pastebėti progresą) ir patogiu, bei labai smagiu ir mielu dizainu. Galbūt todėl ir nėra ypatingų pokyčių, nes jis iš tiesų prigijo ir puikiai atspindi „saulėtos virtuvės” temą.
Sėkmės ir toliau rašant bei nušviečiant maisto blogerių pasaulį! :))
Gintare, ačiū už komentarą! 🙂 Nesiekiau, kad šis įrašas taptų provokacija komentuoti, tačiau komentaro sulaukti, negaliu neigti, labai malonu 🙂 Ačiū už palaikymą, už gražius žodžius ir komplimentus, kurių gal nesu tiek nusipelniusi, bet… ak, kaip gi čia nepriimsi 🙂 Ačiū!
Sakykite kokius jus sausianius naudojote?
Saule, paprastai naudoju Selga sausainius 🙂
Labas 🙂
turbut nei karto nesu komentavusi, bet noriu pakelti upa autorei 🙂 Be reikalo save grauziate, jusu blogas – nuostabus!!!! Gimus sunui, jam kas menesi iki pirmu metuku gimtadienio kepiau po torta, ir dauguma buvo butent is jusu blogo! Taip kad nenuleiskit ranku, mes jus mylim 🙂 O jei kartais ir norisi pailseti nuo to, tai ir ilsekites, niekas nesmerks 😉
Oho, Agne, aš tikrai nuoširdžiai sužavėta! Šitiek tortukų iš mano tinklaraščio. Man tai – nuotabus įvertinimas. Ačiū! 🙂
O rankų tikrai nenuleisiu, ne. Kaip ir rašiau, kad ir kokios mintys mane kamuotų, visada iš tiesų žinau – per daug man „Saulėta virtuvė” reiškia, kad vieną dieną tiesiog imčiau ir uždaryčiau jos duris 🙂
Nenusimink, mane tokios mintis irgi kartais aplanko 🙂 Apie tai, kad reiktų mesti tinklaraštį negalvoju, nes jis jau tapo neatsiejama mano gyvenimo dalimi. Bet apie tai, ar jį kas nors lanko, skato ir gamina. Ar ne per mažai aš stengiuosi, ar ne per retai rašau ir pan, pagalvoju ir dažnokai 😀
Viktorija, gera žinoti, kad čia ne aš viena tokia 🙂 Mano mintys irgi tokios, kaip parašei. Nei iš šio, nei iš to. Čia gal perfekcionizmo bruožas toks – tas sunkiai paaiškinamas kaltės jausmas, kad gi galiu geriau, bet vis tiek iki to maksimumo kaip toli, taip toli… 🙂 O kai pagalvoji, tobulėti visada bus kur 🙂
aha, kyla tokių minčių. tiksliau kildavo, ir tylėjau nuo lapkričio. visada atrodys, kad kiti rašo geriau, fotografuoja geriau, įdomesnius receptus rodo. bet… jei dėl to griaužtis ir nieko nedaryti?… geriau daryti, tikrai yra skaitančių, laukiančių, gaminančių 🙂
Egidija, na va, dar viena į mūsų nediduką būrį. Aš, beje, irgi tokią pertrauką turėjau prieš porą metų. Tada keičiau dizainą, nepavyko, nusivyliau savimi, numojau ranka išvis… o po poros mėnesių supratau, kad nu negaliu be šito. Ir grįžau – prisimenu, tieeek džiaugsmo buvo! 🙂
Sveiki,kaip jus manote ar vietoj graikisko jogurto butu galima naudot turkiska?kazin ar labai jie skiriasi?
Irma, manau, kad drąsiai galima 😉
Na jau Astaaaa, tavo blogas be galo fainas ir čia visad randu skanėstų idėjų. Kai noriu kažko patikimo einu į tavo virtuvę.
O pačiai. Na norėčiau rašyti dažniau, kokybiškiau fotografuoti ir griaužiu save dėl laiko trūkumo, dėl mažų tamsių namų, kur saulės spindulius tenka gaudyti. Bet visai mesti niekad niekad nenorėčiau – net jei niekas ir neskaitytų manęs, man blog’as leidžia pasitempti prieš save :)Tad mesk blogas mintis į šoną, jei norisi pailsėk, tik neužsibūk poilsyje per ilgai 😉
Ir pyragas atrodo fantastiškai 🙂
Indre, aš irgi mesti nenorėčiau, jokiu būdu 🙂 Aš tik norėčiau surasti savy laiko ir gebėjimų patobulėti: daryti geriau, įdomiau. Aišku, čia jau tik nuo manęs priklauso 🙂 O visokios nekokios mintys tokios jau yra – kartais labai netikėtai užplūsta, o paskui kažkur ima ir dingsta 🙂
P.S. Pyragas ir yra fantastiškas, gamink! 🙂
Beprotiškai skanus tortas!! Aš dariau jį su žemuogėmis ir manau, kad gavosi tikrai neprasčiau :))
Indre, aš taip pat neabejoju, kad gavosi tortas ne prasčiau 🙂 Smagu, kad taip greitai išbandei; dar smagiau, kad patiko 🙂
As sito blogo kiekviena recepta isnarsciau kiaurai isilgai, butinai viska norejau perskaityti, kad tik nepraleisciau kokio tobulo recepto ir gaminu, gaminu, gaminu!!! Susnis atspausdintu receptu ant stalo pupso ir dziugina, kad bus pagaminti. Asta, blogas tobulas!!! Itin patogus, receptai, kai isigyvendina mano virtuveje, visada sulaukia dideliu ovaciju, o ir pati blogo struktura su visais sudetingumo vertinimais ir komentarais yra be galo patogu. Del tu komentaru visada aisku koks bus (ar bent turetu buti) galutinis rezultatas :))) I bloga uzsuku labai daznai patikrinti ar kas naujo vyksta, o jei nevyksta, tai nulendu prie patikrintu receptu ir kepu, kepu, kepu…:))) Reikia kada prisiruosti ir palikti komentarus po gamintais receptais. Manau turi daugiau tokiu gerbeju, kurie receptais naudojasi ir nei kriukt paskui. Neteisybe visiska, eisiu greit pasitaisyt 🙂
Agota, ačiū už komentarą! 🙂 Na, didesnio įvertinimo kaip įkvėpimas gaminti kažką, ką publikuoju, tikriausiai ir būti negali 🙂 Labai labai džiaugiuosi! 🙂
Giriu giriu ir as Astute!
Beto issiskiriate labai daug kuom is kitu blogu! kiekvieno patiekalo aprasomas skonis, sudetingumas, net porciju skaicius, kcal (tos nemegstamos musu raideles.. 😀 )
Keliu didziausia nyksti y virsu Jums! 😉
Metu atradimas jusu blogas man :))
dabar esu intensyviose torto paieskose, galvoju apie si torciuka toki grazuoli.. bet, kuom butu galima pakeisti kukuruzu krakmola? ar labai pasikeis jei naudosiu paprasta? 🙂
Javute, ačiū 🙂 Atrodo, kad šiuo įrašiu prisiprašiau daugiau pagyrų nei per visus metus 😀 Na, ne toks buvo tikslas… bet neneigsiu, labai malonu skaityti 🙂
Kukurūzų krakmolą galima keisti ir bulvių, jei kukurūzų neturit 😉
Norėjau paklausti o turkiškas arba paprastas jogurtas netinka? Ir kepant jogurtą, kokia orkaitėje turėtų būti temperatūra?
Ačiū
Tinka ir turkiškas jogurtas, o paprastas būtų, manau, per skystas. Orkaitės temperatūra – 150 C 🙂
Sveiki, jeigu darysiu tortą iš dvigubos normos, ar į įdarą dėti visus 8 kiaušinius, ar užteks mažiau? 🙂
Jei dviguba norma, tai dvigubi ir kiaušiniai, ir visa kita dviguba 😉 Sėkmės ir skanaus! 🙂
Pirmiausia, prisipažinsiu – šitas blogas yra mano numylėtinis… Tiesa, jį seku, gėriuosi „iš tolo” – gal dėl to apninka abejonės, kad niekas juo nesižavi? Pradėsiu žavėtis tuojau pat, ryškiai ir garsiai, jei jau tokie nelemti klausimai kyla.:p Saulėta virtuvė iš tiesų saulėta – čia visada šilta nors pabūti, pauostyti, pasidairyti, pasisemti idėjų ar pačios nuotaikos. Ačiū tau, kad tu esi! 🙂
Monika, labai dėkoju už tikį širdį glostantį komentarą. Tikrai. Ačiū! 🙂
Sveika, o kelias dienas toks tortas šaldytuve gali stovėt? Keturias ištemptų??
ir dar, o jei turiu 25 cm formą, ar galiu atitinkamai didinti proporcijas, tarkim daugint viską iš 1.2 ? neturėtų juk nebestingti, ar ne??
Manau, kad keturias dienas pats tortas ištemptų (tik ne braškės ant viršaus), bet jei įmanoma taip ilgai nelaikyti, tai verčiau kepti vėliau. O dėl dyždio – taip, proporcingai reikia padidinti visus naudojamus produktus 🙂
Bet kokios nuotraukos….taip subtiliai viskas elegantiška…mmm…
Ačiū! 🙂 Aš savo nuotraukoms baisiai kritiška, todėl visada labai miela sulaukti gero žodžio iš šalies 🙂
Pats geriausias lietuviškas maisto tinklaraštis. Ačiū…
Jurga, tai Jums labai ačiū! 🙂
Labukas, na katik paragavau, labai lengvutis, taciau nieka prastesnis uz new york cheesecake, zinoma ne toks riebus;labai tinka vasarai 🙂 as naudojau paprasta tirsta jogurta vaniles skonio, iskepusi aptepiau abrikosu uogiene, su kokosu uzdanga 😉 vertas tikrai 10!
Super! Labai labai džiaugiuosi. Beje, labai gardžios improvizacijos 😉
Asta, laaabai skanus pyragas, niekad nepasakyciau, kad jame nera surio, jei kas pavaisintu;) si jusu recepta ima i savo receptu knyga…fantastika!!!
Jelena, ačiū už komentarą, labai džiaugiuosi tokia pyrago sėkme! 🙂
o gal galima vietoj kukuruzu krakmolo deti bulviu?
Taip, Agne, jei neturite kukurūzų, galite keisti jį ir bulvių krakmolu 🙂
[…] skanus neriebus ir nesunkiai pagaminamas tortas. Už receptą dėkinga Astai 🙂 Kol dar yra braškių, […]
Asta,
pirmiausia tai ačiū tau už tavo šaunius receptus 🙂
O antra, užvakar kepiau šį tortą, o vakar jį ragavo draugai,
tai visiems labai patiko. Uždėjo storą pliusą 🙂
Ant viršaus dėjau šaldytų (atšildytų;) trintų žemuogių (jos buvo su cukrum)
ir šilauogių 🙂
P.S.
O tavo kakavinis varškės pyragas seniai patapo mano TOPu 🙂
Vita, ačiū už komentarą 🙂 Labai džiaugiuosi, kad tortas pavyko puikiai – žemuogės ir šilauogės skamba labai skaniai; kita vertus, neskanių uogų sunku ir sugalvoti, vien dėl to galima labai mylėti vasarą 🙂
P. S. Valio, kokia sėkmė kakaviniam varškės pyragui! 🙂
O as norejau paklausti, ka galvojat, jeigu vietoj graikisko jogurto deti naturalu – jis siek tiek skystesnis, ir kompensuojant tirstumo trukuma, ideti kokius du saukstus krakmolo ir gal dar koki kiausinio tryni? Ar verta rizikuoti?
Ugne, iš principo galima dėti skystą jogurtą ir daug krakmolo, tačiau skoniui tai tikrai pliuso neduos. Daug geriau naudoti tirštą ir riebesnį graikišką ar turkišką jogurtą 🙂 Nesu išbandžiusi daug paprastų natūralių jogurtų, bet tie, kuriuos esu bandžiusi, pakankamai skysti; tikrai gerokai per skysti. O šie – ne tik tiršti, bet ir labai malonios kreminės tekstūros, labai tinkami šiam tortui 🙂
Sveiki, norejau paklausti, o galima vietoj cukraus naudoti medu? kiek jo reiketu deti?
Agne, žinoma 🙂 Dėkite pagal skonį, vis paragaudama kremo – tikrai neapsigausite 😉
galvoju vietoj sausainiu pagrindo daryti sviestini. kaip manot, ar gerai butu?
Žinoma, kad gerai 🙂 Kitaip, bet irgi gerai 😉
jau du kartus dariau su teslos pagrindu, kuris naudojamas tartaletems. nerealiai skanu. aciu uz si recepta!!! ji smano favoritas isliks ilgai!!!
Labai džiaugiuosi, kad patinka ir net pakliuvo į favoritų gretas. Super! 🙂
šis tortas yra mano vienas iš mėgstamiausių ir mano vaikinas visad prašo, kad jį padaryčiau 🙂 tik aš dažniausiai dedu 1 kg to graikiško jogurto, nes formą naudoju didesnę ir sausainius renkuosi, kokių tik turiu tuo metu. O viršui – nuo vasaros esu prisišaldžiusi trintų uogyčių šiam reikalui 😉
Tikrai super receptas. Man labiau patinka, nei su maskarpone ir rikota. Jis toks lengvesnis ir gaivesnis yra!
Kristina, labai smagu, kad atradote puikų patinkantį receptą 🙂 Netrukus ateis ir vasaro, o tada viršui bus galima naudoti įvairiausias šviežias uogos, mmm! 🙂
Ojoj…as tik dabar pamaciau,kad sausaininis pagrindas ir kaip torto sieneles buvo padarytos,o as tik grynai pagrinda dariau,uztai man tas sausaininis biskvitas storesnis gavosi ir zymiai ilgiau kepe.Dabar viskas dar formoj,bet jau dabar bijau kaip reiks isimt,ar kreminis pagrindas nebus prilipes prie sieneliu….
Simona, tikiuosi, viskas pavyko gerai ir tortas buvo išgelbėtas? 🙂 Net jei sienelės kartais prikimba, jas visada galima atsargiai apipjauti su peiliu 🙂
Labas, Asta, tavo blogas puikus! Ačiū tau!
Niekaip šito recepto nerandu tavo receptų rodyklėje, netyčiukais jį aptikau google paieškoj ir nustebau, kaip jo nemačiau pas tave… Pasirodo, jo neradau ir dabar nerandu, bet per google išmeta 🙂 arba akys jau nebemato :))
Norėjau paklausti, jei daryčiau 24cm kepimo formoje, ar būtina didinti produktų kiekį ar užtektų to pačio ir nebūtų labai žemas? Ar skirsis kepimo laikas?
Sveika, Rūta, labai ačiū Tau už gražius žodžius 🙂
Tavo akys tikrai mato viską gerai; bėda ta, kad nesu atnaujinusi receptų rodyklės jau pakankamai ilgai… vis planuoju, bet neatrandu laiko. Matyt, čia man ženklas, kad tas laikas turi ateiti kuo greičiau 🙂
Jei naudosi 24 cm skersmens kepimo indą, manau, gali naudoti ir tuos pačius produktų kiekius; tiesiog tortas bus šiek tiek žemesnis. O kepimo laikas gali būti ir truputį trumpesnis, todėl reiktų tiesiog stebėti situaciją orkaitėje 🙂
Miela Asta,patarkite, kuo be uogu butu galima papuosi si torta? P.s. Kaledu stalui:)
Rūta, manau, kad Kalėdų stalui labai tiktų tortą puošti štai taip: https://www.sauletavirtuve.lt/?p=4278 🙂
Turetu labai derėti, aciū Jums… Esate labai nuosirdi, jautri ir gera. Labai daznai lankausi Jusu svetaineje, visiems nuosirdziai visada atrasote, patariate. Laiminga Jusų seima ir draugai, kad turi Jus… Grazių Jums artėjanciu svenciu 🙂
Rūta, labai ačiū Jums už gražius žodžius 🙂 Labai kuklu juos skaityti ir net nežinau, ar jų – tikių didelių, svarbių ir įpareigojančių – tikrai esu verta. Bet, žinoma, esu be proto dėkinga! Ačiū, Jums taip pat gražių ir jaukių artėjančių švenčių! 🙂
Laba diena, norėjau paklausti, o dėti kepti tortą jau su jogurtu kokioje temperatūroje? Nes sausainių padą 150 laipsnių, o vėliau tortą?
Ingrida, tortą kepkite tokioje pačioje temperatūroje 😉
Pagaliau, po ilgo delsimo issikepiau si skanesta. Na, man jis pasirode ne gaivus, bet keistai rugstokas. Gal tas jogurtas toki poskoni suteikia, kita karta gal didinciau cukraus kieki…Bet dukra labai isgyre, jai viskas tiko ir patiko 🙂
Rūta, labai keista, galbūt Jums keistas pasirodė graikiško jogurto poskonis, o galbūt citrinos rūgštelės buvo per daug 🙂 Tačiau, žinoma, saldumą galite pasireguliuoti pagal savo skonį, padidindama cukraus kiekį ar nedėdama citrinos 🙂
Laba diena,
kokios firmos graikišką jogurtą naudojate ir kas dar tiktų vietoje braškių (galbūt konservuoti ananasai?) ?
Ačiū!
Tiesą sakant, niekad neatkreipiau dėmesio į graikiško jogurto gamintoją; tikrai esu gaminusi su ne vieno gamintojo jogurtu 🙂 O vaisius ar uogas aš mieliau rinkčiausi šviežius: vietoje braškių galima naudoti tiek šilauoges ar mėlynes, tiek persikus ar nektarinus 🙂
Pirmą kartą gaminau tortą/pyragą ir neapsirikau pasirinkdama šį Tavo receptą. Pranoko visus lūkesčius, esu begalo patenkinta. Sėkmės Tau, neapleisiu Tavo blog’o! :))
Labas, o ką duoda tas krakmolas jau ant braškiu užpiltas? Gal galima apsieiti be jo?
sveiki, noreciau paklausti kokio skersmens forma naudojote tortui? 🙂
Nuostabaus skonio tortas! Patiko visai šeimai, ačiū už receptą 🙂
Labai skanus tortas, ka vaisinau – visi visada giria ir, svarbu, gali iskepti be ypatingu igudziu. Planuoju kepti Velykoms penktadienio vakara (sestadieni kelione, negaliu kitaip), manau, iki sekmadienio issilaikys? Kaip manote?
Monika, geriau būtų kepti šeštadienį, bet tikrai šaldytuve išsilaikys ir nuo penktadienio 🙂 Skanaus!
[…] panorau nustebinti kažkuo lengvu. Tiesa, nustebinti tikriausiai nepavyks – šį tortą, graikiško jogurto tortą, gaminau jau eilę kartų. Uoliau dalijausi receptu, todėl pagal šį receptą tortą kepa ir mano […]
Norėjau paklausti kokius sausainius pagrindui naudojote? 🙂
Dovile, anksčiau beveik visad naudodavau „Selga”, dabar pamėgau avižinius 🙂
Kokioje twmperaturoje reikia kepti pyraga su idaru?????
Laura, 150 laipsnių temperatūroje 😉
Labai skanu, tik nesigavo pabaiga, gal galite aprasyti smulkiau uzpilo gamyba.
Rita, džiaugiuosi, kad pats tortas patiko, o kaip dar detaliau aprašyti užpilo gamybą, net nežinau 🙂 Iš tiesų viskas čia labai paprasta: vandens ir cukraus sirupas dėl kukurūzų krakmolo kaitinamas sutirštėja ir tampa tiršto sirupo konsistencijos. Visus tris ingredientus reikia kaitinti ant nedidelės ugnies – iš pradžių cukrus ištirpsta, tuomet sirupas pradeda tirštėti. Kai matote, kad tapo sirupo konsistencijos – nuimkite nuo ugnies, atvėsinkite ir užpilkite juo uogas. Tikiuosi, kad kitąkart pavyks daug sėkmingiau! O kita vertus, šis sirupas tikrai nėra būtinas – labai gardu tortą puošti tiesiog šviežiomis uogomis, vaisiais, ar uogų/vaisių tyre 🙂
Galvoju galvoju ir nesugalvoju – kam dėto dar cukraus į pagrindą? 🙂
Evelina, tikrai nebūtina, aš pastaraisiais kartais taip pat nededu 😉
O pyraga kepti be vandens voneles?
Jurgita, aš kepu be vandens vonelės 🙂
Šitas tortas mano vienas mėgstamiausių! Puikus receptas ir labai gardus! Kepsiu Kalėdoms. Ačiū už jūsų receptus! 🙂
Laba diena, norėjau pasiteirauti, ar galima dėti ant viršaus bananus vietoj braškių? Ar bananai sustings?
Dėkoju Jums!
Marija, labai atsiprašau, negaliu atsakyti tiksliai, nes pati šiek tiek baiminčiausi, kad bananai pajuoduos.
Ačiū Jums už atsakymą! Bandysiu su braškėmis, kai tik gausiu. Šis tinklaraštis įkvepia mane gaminti. Ačiū Jums už tai!
Ačiū jums už gražius žodžius! 🙂 Tiesa, norėčiau dar pastebėti, kad tikrai labai skaniai pavyksta ir su šilauogėmis, ir su avietėmis (esu išbandžiusi šiuos variantus, ir visi jie tikrai labai puikūs) 🙂
Labai ačiū už pasidalintą informaciją. Bandysiu gaminti su Jūsų išbandytomis uogomis. Dėkoju dar kartą:)