Sezoninis maistas, sezoninė virtuvė ir apskritai gyvenimas pagal sezonus – šiandien labai populiarus reikalas. Maža to, jis ne tik populiarus, bet ir sveikintinas. Nėra kuo abejoti: vidurvasarį tiesiai nuo šakelės nuskintas raudonskruostis pomidoras yra nepalyginti puikesnis – ir skanesnis, ir sveikesnis, ir tikresnis – už plastmasinį pomidorą žiemą. Tas pats su uogom, vaisiais ir kitom gėrybėm. Pavasarį veriam žemuoges ant smilgos, vasarą plėšom salotų lapus, rudenį puolam kepti obuolių pyragų. Juk viskam savas laikas, ar ne?
Apie šiuos triufelius pasakoti delsiau gana ilgai. Nes iš pradžių buvo pavasaris ir visi labai nuoširdžiai džiaugėsi pirmosiomis raustančiomis uogomis, į gyvenimą įsiveržiančiu lengvumu ir šilumos gūsiu. Vasarą prie aplinkos jie, rodos, dar labiau nederėjo – kam dar (išskyrus mane) gali norėtis saldaus ir sotaus saldainio, kai galima mėgautis braškėm su pienu. Arbūzais. Arba ledais. Žinojau, kad ne laikas; lygiai taip pat žinau, kad dabar – idealus laikas.
Vėsiomis rudens dienomis, užsiplikę dar vieną puodelį arbatos, visi mes norime daugiau šilumos, jaukumo ir.. kažko skanaus. Kažko, kas sušildytų sielą ir apsaldintų širdį. Deserto, kuris… šiek tiek primintų artėjančias šventes.
Aš pati esu viena iš tų keistų žmonių, kurie net vidurvasarį, pleškinant nemenkiems karščiams, užsinori įjungti orkaitę ir išsikepti pyragą. Todėl bent jau aš tokius triufelius valgyčiau visais keturiais metų laikais. Tiesą sakant, visai nesukdama galvos tą ir darau.
Dabar, manau, jau tikrai atėjo pats metas šitam nuostabiam dalykui išvysti dienos šviesą – jie nuostabūs, nepakartojami, fantastiški. Jei tik mėgstate žemės riešutų sviestą – per per pusę tiek, kiek mėgstu aš – gaminkit jau šiandien pat. Aš Jūsų vietoje tikrai gaminčiau, šypt.
Skonis: 10/10. Šie triufeliai yra mažų mažiausiai nuostabūs. Ypač, jei mėgstate subtilų žemės riešutų sūrstelėjimą, susiliejusį su pieniško šokolado saldumu… Tokių saldainių tikrai nebijočiau dovanoti, supakavusi į dailią dėžutę, ar patiekti ant šventės stalo.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt.
Žemės riešutų sviesto triufeliai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
100 g minkšto sviesto (82 proc. riebumo)
350 g kreminio žemės riešutų sviesto
500 g cukraus pudros
250 g mėgstamų sausainių (paprastų arba pilno grūdo)
½ arb. š. vanilės ekstrakto
600 g pieniško (arba juodo) šokolado glaistui
100 g juodojo (arba pieniško) šokolado dekoravimui
GAMINIMO EIGA
Minkštą kambario temperatūros sviestą ir kreminį žemės riešutų sviestą išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės. Geriausia, jeigu šie produktai bus vienodos temperatūros, todėl jau iš vakaro galite išimti sviestą iš šaldytuvo ir kartu su žemės riešutų sviestu palikti kambario temperatūroje.
Į išplaktą sviestą mišinį suberkite cukraus pudrą ir išplakite iki vientisos masės. Sausainius susmulkinkite iki smulkių trupinukų ir taip pat suberkite į dubenį. Supilkite vanilės ekstraktą. Išmaišykite visus produktus iki visiškai vientisos masės.
Dubenį uždenkite maistine plėvele, įdėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 1 valandą. Po šio laiko formuokite triufelius: imkite po arbatinį šaukštelį masės ir tarp delnų suformuokite nedidelius apvalius kamuolėlius. Dėkite juos ant lėkštės ar ant padėklo (geriausia – ištiesto kepimo popieriumi) taip, kad nesiliestų. Kai paruošite visus triufelius, perdėkite padėklą su jais į šaldytuvą.
Tuo metu pasiruoškite šokoladą glaistui: galite jį ruošti „garų vonelėje“ arba mikrobangų krosnelėje:
• Jei ruošiate „garų vonelėje“. Pasiruoškite „garų vonelę“: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens (įsitikinkite, kad vandens dubuo neliečia – tai labai svarbu). Į šį dubenį sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą. Kaitinkite puodą ant vidutinio didumo ugnies, maišydami dubenėlyje esantį šokoladą. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį ir tuomet produktai ims tirpti. Kaitinkite, kol šokoladas ištirps ir iš karto išjunkite ugnį. Intensyviai maišykite šokoladą, kol gausite visiškai vientisą masę. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.
• Jei ruošiate mikrobangų krosnelėje. Gabalėliais sulaužykite ir į dubenėlį sudėkite pienišką šokoladą. Kaitinkite jį mikrobangų krosnelėje, nuolat išimdami ir pamaišydami. Kai tik matote, jog šokoladas beveik visiškai ištirpo, liko tik nedideli gabalėliai, intensyviai išmaišykite masę, kol ir jie ištirps. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.
Išimkite triufelius iš šaldytuvo. Imkite po vieną triufelį šaukštu, pasmeikite jį šakute ar mediniu iešmeliu. Įmerkite į tirpintą šokoladą ir pasukinėkite taip, kad triufelis pasidegtų šokoladu tolygiai iš visų pusių. Tuomet atsargiai perdėkite ant lėkštės ar padėklo bei vėl dėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite juodojo šokolado glaistą.
Juodąjį šokoladą taip pat ištirpinkite „garų vonelėje“ ar mikrobangų krosnelėje. Paruoštą šokoladą supilkite į konditerinį maišelį su itin plonu apvaliu antgaliu ir dekoruokite triufelius. Jei neturite konditerinio maišelio, šokoladą supilkite į paprastą maišelį ir vieną jo kamputį nukirpkite – taip pasigaminsite tą patį „naminį“ konditerinį maišelį. Svarbu tik tai, kad nenukirptumėte maišelio kampo per plačiai, nes tokiu atveju šokoladas bėgs per didele srove ir bus sunku gražiai dekoruoti triufelius.
Paruoštus triufelius dėkite atgal į šaldytuvą ir palaikykite, kol šokoladas visiškai sustings. Laikykite šaldytuve iki patiekimo, kadangi kambario temperatūroje triufeliai gana greitai suminkštėja.
Dalį triufelių galite glaistyti pienišku šokoladu ir dekoruoti juoduoju šokoladu, o kitą dalį – atvirkščiai. Pagal tai apskaičiuokite, kiek reikės skirtingų rūšių šokolado.
14 komentarai
O taip. Visiškai taip. 🙂
Turiu įtarimą, kad jiems neprisiruošiu, mat pyragą iškepti man lengviau, nei su triufeliais terliotis.
Ir, visgi – fantastiška dovana. ))
Diana, bet juk taip paprasta! 🙂 Gal vis tik prisiruoši vieną gražią dieną, žinok, tikrai verta 😉
Turbūt, reikia mėgti riešutų sviestą be galo, be krašto, kad šis produktų kiekis būtų skirtas tik 2-3 porcijoms. 😀 Na, nebent visus metus tie du žmonės valgytų.
O šiaip žemės riešutus (kaip ir jų sviestą, chalvą, kazinaką ir t.t.) labai mėgstu, tad receptą traukiu į omeny. 🙂
Oi 😀 Ačiū, Vilma, klaidą pataisiau 🙂
Jei mėgsti riešutų sviestą, būtinai pasigamink! Labai labai siūlau 😉
tobulo grozio saldainiai! ir kaloriju bombikes…ziaurokos
Ačiū! 🙂
P.S. Kuo mažiau galvoji apie kalorijas, tuo gyvenimas gražesnis 😉 Išbandyta! 🙂
Aaaaa! Tobulos nuotraukos! ♥
Aaaaaaa! Kaip ačiū! 🙂
Sveiki:)) labai skaniai atrodo, norėčiau pasiteirauti kiek laiko jie gali stovėti?:)
Rita, šaldytuve savaitėlę jie tikrai gali stovėti; bet nemanau, kad toks skanumynas tiek išbūtų nesuvalgytas ilgai 😀
Aš manau :DD matot noriu daryti kaip dovanėlę, tai labai sunku bus išlaikyt šaldytuve, matyt reiks kažką sugalvoti:))
Rita, na, taip, šiems triufeliams ilgai stovėti dėžutėje po Kalėdų eglute – ne geriausia mintis. Tam geriau tinka įvairūs sausainiai, kurie galioja ilgai ir nepraranda savo puikumo bet kurioje temperatūroje 🙂
Sveiki! Man kilo klausimas- ar tikrai šiane recepte teisingai nurodytas cukraus pudros kiekis? Net 500g? Susidūriau su problema, kad mase nelabai linkusi stingti, as dėl skonio sudėjau mažiau cukraus pudros.. galbūt dėl to masė minkšta? Labai ačiū!
Juste, taip, esate teisi, toks cukraus pudros kiekis reikalingas ne tik dėl saldumo, bet ir būtent dėl to, kad masė sėkmingai sustingtų.