Užsimetus ant pečių megstuką, lėtai siurbčioju arbatą. Tylu. Ramu ir tuščia. Už lango gatve važiuojantis motoroleris visomis jėgomis paspaudžia garso signalą, ir krūpteliu. Padedu knygą į šalį, susižvejoju arbatoje paskendusią citrinos skiltelę, žvelgiu pro langą ir klausausi tylos. Kartais suabejoju, ar man tikrai patinka laiką leisti vienai, su savimi ir nuolat ūžiančiomis mintimis. Kartais tokiomis akimirkomis, kai namai visiškai ištuštėja, kai lieki tik tu ir namų sienos, riba tarp vienumo ir vienišumo pasidaro akinamai plonytė. Ir tas ūžiančias mintis tyloje girdėti daug lengviau – kartais jos gali atvesti į kelią, bet kartais… gali išvesti iš proto.
Ilgesys. Toks didelis ir stiprus jausmas. Akimirkomis užvaldantis ir sugniuždantis. Kol išaušta naujas rytas, vėl suskamba žadintuvas ir saulė pakyla iš naujo. „Liko viena diena mažiau“ – galiu sau sakyti; ir tai visiška tiesa.
Todėl kai netikėtai sutikti pažįstami, seniai matyti draugai ar telefonu paskambinę artimieji klausia, kaip aš gyvenu, sakau „Gerai“. Juk tikrai gerai. Laikas eina pirmyn, ne atgal. Ir tai – mano didžiausias šiandienos džiaugsmas.
Šiuos pomidorus gaminau „Debesų“ vasaros numeriui. Tada dar buvo tik įpusėjęs pavasaris, o aš, nukreipusi objektyvą į indą su pomidorais, bandžiau pajausti vasarą. Bet dabar jau jokių pastangų nebereikia; dabar pas mus – pats šviežių pomidorų sezono įkarštis. Atėjus į vaisių ir daržovių turgų, akyse šiek tiek paraudonuoja – mažučiai, dideli ir labai dideli, sodriai raudoni ir kvepiantys pomidorai tikrai užkariavo prekystalius.
Krepšelis pomidorų parkeliavo ir į mano namus, kaip ir pakelis varškės – rytojaus pietų planai jau aiškūs. Ir neabejotinai labai gardūs.
Skonis: 10/10. Vasariškas, lengvas, švelnaus skonio patiekalas. Jei mėgstate šiek tiek aštriau, nepagailėkite prieskonių. Į varškę, jei norite, taip pat galite įmaišyti visokiausių žalumynų. Patiekti šiuos pomidorus galite tiek kaip užkandį, tiek kaip pagrindinį patiekalą.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Kulinarinis elektroninis žurnalas “Debesys”, 2013 m. vasara
Varške įdaryti pomidorai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
12 didelių pomidorų
šlakelis aliejaus
druska ir pipirai pagal skonį
500 g varškės
200 g fermentinio sūrio
1 svogūnas
ryšelis svogūnų laiškų
1 arb. š. džiovinto baziliko
druska, pipirai
130 g mocarelos sūrio
GAMINIMO EIGA
Pomidorus nuplaukite. Viršūnėles nupjaukite, o vidų išskobkite, kad turėtumėte dailius pomidorų „dubenėlius“. Kiekvieną aptepkite šlakeliu aliejaus, vidų apibarstykite žiupsneliu druskos ir pipirų. Paruoštus pomidorus sudėkite į kepimo indą su sienelėmis.
Paruoškite pomidorų įdarą. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkinkite įkaitintame šlakelyje aliejaus, kol gražiai apskrus. Sudėkite smulkintus svogūnų laiškus ir dar pusę minutės pakepinkite, kol suminkštės.
Dubenyje sumaišykite varškę, tarkuotą fermentinį sūrį, kepintas daržoves. Pagardinkite šaukšteliu baziliko, druska ir pipirais pagal skonį.
Paruošta mase įdarykite pomidorus. Ant viršaus uždėkite po griežinėlį mocarelos sūrio. Kepkite iki 180˚C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol pomidorai iškeps ir suminkštės.
Išimkite iš orkaitės ir iš karto patiekite. Skanaus!
4 komentarai
Išbandyta 🙂 Labai patiko, puikiai tinka tokiems orams kaip dabar, bus dar ne kartą gaminama pagal šį receptą 🙂
Inga, labai džiaugiuosi, kad patiko 🙂
Nagi puikiai!!! Taip gaiviai, man tau tikrai buvo labai skanu! Būtinai kartosiu.
Agne, labai džiaugiuosi, kad patiko 🙂 Tai, kad kartosi, jau daug ką pasako – man labai smagu girdėti 🙂