Prieš keletą dienų, kažkokių nostalgiškų nuotaikų pastūmėta, ėmiau vartyti senus „Saulėtos virtuvės” puslapius. Skaičiau įrašus vieną po kito, vertinau nuotraukas, prisiminiau gerus ir dar geresnius skonius. Prie ne vieno recepto suplojau delnais: „o va šitą tai tikrai reikėtų dar pakartoti, koks jis geras buvo!”.
Artimiausiomis dienomis tikrai kepsiu grikių blynelius, tada – nesaldų pyragą su vištiena ir špinatais. Valgysiu namuose, likutį nešiuosi į darbą. Gal net rasiu laiko perfotografuoti, nes dabartinės nuotraukos, suprantu, gal ir nelabai įkvepia lėkimui į virtuvę. Desertui būtinai turiu išsikepti rudojo cukraus keksą; seniau kepdavau jį taip dažnai, o tada… užmiršau. O dabar labai noriu atgaivinti tuos skonius ir kvapus. Ir dar – būtinai būtinai, kai tik orai atvės ir žiema ateis – kepsiu tuos dailiuosius sviestinius raguolius. Prancūziškus. Kvepiančius sviestu ir svajonėm. Ir dar, dar, dar… na, kad Jūs žinotumėt, kiek daug gerų receptų čia yra! 🙂
Beklaidžiodama po tuos puslapius, nuklydau ir į patį paskutinį. Į pirmąjį įrašą. Į 2009-ųjų metų rugsėjo 18 d. Suskaičiavau, kad šiandien „Saulėtai virtuvei” jau ketveri. Nei daug, nei mažai. Graži, skani, saldi pradžia.
Palinkėsiu sau ta proga niekad neprarasti įkvėpimo. Palinkėsiu kasdien mėgautis maisto (ir gyvenimo) skoniais. Ir dar palinkėsiu, kad tų metų būtų daug daug – penki, dešimt, keturiolika…! O visų svarbiausia, padėkosiu Jums. Ačiū, mielieji, nes Jūs esate didžiausi įkvėpėjai, geriausi vertintojai, nuostabiausi skaitytojai! Seniau sakydavau, kad „Saulėtą virtuvę” rašau dėl savęs. Nė velnio. Ją rašau ir dėl Jūsų, labai didele dalimi – būtent dėl kiekvieno iš Jūsų. O kai po kokio šokoladinio pyrago receptu randu džiaugsmo kupiną komentarą, šypsausi nuo ausies lig ausies. Neįsivaizduojat, koks didelis tai yra džiaugsmas. Ačiū, kad man jį suteikiat!
„Shortcake“ – tai nedidelis pyragėlis, dažnai tikrai panašus į mažą tortą, dažniausiai perteptas grietinėlės kremu ir pasirinktais vaisiais. Gaminant tradicinius „shortcake“, paprastai yra naudojami trapūs sausainiai arba angliški „scones“, tačiau šiais laikais jie neretai pakeičiami ir įprastais minkštais biskvitais, ypač įvairiose kepyklėlėse ir kitose desertų prekybos vietose. Sausainiai desertui gaminti dažniausiai naudojami Jungtinėse Valstijose, o „scones“, žinoma, pačioje Jungtinėje Karalystėje.
Namuose pagaminti šį desertą tikrai labai paprasta. Galbūt taip būtų galima interpretuoti shortcake pavadinimą – tai tikrai gana greitai paruošiamas desertas. Ypač jei jau turite iškeptus biskvitus, sausainius ar „scones“. Šis skanėstas taip pat turėtų labai patikti eksperimentus virtuvėje mėgstančioms šeimininkėms, nes turint pagrindinį receptą, galima sukurti itin daug jo variacijų. Pavyzdžiui, pridėkite papildomai citrinų žievelių, šokolado gabalėlių, smulkintų riešutų ar džiovintų vaisių.
Skonis: 9/10. Minkšti ir trapūs „scones“, saldus grietinėlės kremas ir saldžiarūgštės persikų skiltelės – viskas puikiai dera tarpusavyje. Lyg maži tortukai. Puiki alternatyva tradiciniam tortui ant šventės stalo, bet idealiai tiks ir savaitgalio popietei prie puodelio arbatos.
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt
Persikų „shortcake“
AtsispausdintiINGREDIENTAI
„Scones“:
2 puodeliai (280 g) miltų
¼ puodelio (50 g) cukraus
1 arb. š. kepimo miltelių
1/2 arb. š. druskos
½ puodelio (65 g) šalto sviesto
1 didelis kiaušinis
¼ puodelio (60 ml) pieno
60 ml riebios grietinėlės
1 citrinos tarkuota žievelė
1 valg. š. riebios grietinėlės aptepimui
cukrus apibarstymui
Persikams:
3 persikai
2 valg. š. citrinos sulčių
1/3 puodelio (65 g) rudojo cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
Kremui:
1 puodelis riebios plakamosios grietinėlės
2 valg. š. cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
GAMINIMO EIGA
PARUOŠKITE „SCONES“
Įkaitinkite orkaitę iki 220°C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepomo popieriumi.
Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Sudėkite nedideliais kubeliais pjaustytą sviestą. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.
Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinį, pieną, riebią grietinėlę ir tarkuotą citrinos žievelę. Supilkite į miltų mišinį. Išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Perkelkite tešlą ant miltais pabarstyto lygaus ir švaraus paviršiaus. Minkydami kuo mažiau, suformuokite iš tešlos apie 1,5 cm storio tešlos apskritimą. Apvalia aštria formele išspauskite apie 7-8 cm skersmens apskritimus. Iš šio tešlos kiekio turėtumėte išspausti 6 tokio dydžio bei aukščio apskritimus. Perkelkite juos ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.
Aptepkite „scones“ paviršių grietinėle ir apibarstykite cukrumi.
Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol paviršius taps gražiai auksinės spalvos. Iškepusius „scones“ perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite.
PARUOŠKITE PERSIKUS
Persikus nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Supjaustykite skiltelėmis. Skilteles apšlakstykite citrinų sultimis ir apibarstykite ruduoju cukrumi bei vaniliniu cukrumi. Išmaišykite.
Palaikykite kambario temperatūroje apie 2 valandas, kartais pamaišydami.
PARUOŠKITE KREMĄ
Į dubenį supilkite riebią plakamąją grietinėlę, rudąjį cukrų ir vanilinį cukrų. Išplakite elektriniu plaktuvu iki standžių putų. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą, kol būsite pasiruošę sluoksniuoti „shortcakes“.
PATIEKITE „SHORTCAKES“
Atvėsusius „scones“ perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis. Vidines perpjautas puses sulaistykite išsiskyrusiomis persikų sultimis. Ant lėkštės dėkite apatines „scones“ riekeles. Ant jų gražiai sudėliokite persikų skilteles. Ant viršaus dėkite po šaukštą išplakto grietinėlės kremo. Ant viršaus uždėkite antrąją „scones“ pusę.
Patiekite iš karto arba, jei patiekiate vėliau, laikykite šaldytuve. Skanaus!
14 komentarai
Miela Asta,
sveikinu su tokia gražia sukaktimi. Esate tikras spinduliukas gausioje blogų padangėje. Ne vieną receptą jau išbandžiau ir tikrai bandysiu dar ir dar. Ačiū Jums, kad esate ir įkvepiate! Didžiausios sėkmės!
Labai ačiū, Agne! 🙂 Tie išbandyti receptai – vienas, du ar dvidešimt du – man yra didžiausias įvertinimas. Tikiuosi ateityje kuo nors suvilioti dar ne kartą 🙂
Sveikinimai! Įsivaizduoju, kad be galo smagu sulaukti kiekvieno blogo gimtadienio, ypač tokio jau galima sakyti solidaus, ketvirtojo 🙂 Sėkmės ir įkvėpimo! 🙂
Tiesą sakant, tai tikriausiai pirmasis tinklaraščio gimtadienis, kurio nepražiopsojau… 🙂
Ačiū už sveikinimus! 🙂
Nuoširdžiausi sveikinimai! 🙂 Jūs tik gaminkit,rašykit,dalinkitės nauja patirtimi,mes skaitysim,bandysim, ragausim ir kaip visada nenusivilsim Jūsų receptais 🙂
Ačiū, Kristina! 🙂 Laikysiu kumščius, kad tikrai niekada niekada netektų nusivilti 🙂
Sveikinu! Saulėta virtuvė tikrai išskirtinė lietuviškų kulinarinių tinklaraščių masėje. Aš dažnai ateinu čia ieškoti įkvėpimo ar tiesiog paganyti akis 🙂 Ačiū, kad esate ir…Ilgiausių metų ilgiausiųųųųųų 🙂
Vaje, Vilma, perskaičiau ir… oho, ačiū labai! 🙂 Nesijaučiu labai išskirtinė, todėl net susikuklinau; tiesiog kasdien labai džiaugiuosi, kad esu viena iš tos masės – bendruomenės – narių 🙂
Puikus jubiliejus ir dar puikesnis tinklaraštis. Su gimtadieniu! 🙂
Ačiū! 🙂
sveikinimai 🙂 kvėpink, saldink ir džiugink!
Būtinai. Ačiū! 🙂
Gražus gimtadienis 🙂 nenustok mūsų stebint 😉
Mhm, kartais sunku patikėti, kad tiek jau laiko praėjo… greitai jis bėga vis tik 🙂