Apčy. Apčy. Šniurkšt. Apčy. Ech, tas ruduo… ta žiema, kuri čia pat, už kampo. Ir.. o kur mano nosinaitės? Apčy.
Visi tie čiauduliai ir nosinių kalnai, ir skaudanti galva, ir dar bala-žino-kas – man visa tai nepatinka. Bet viskas gerai, kai yra didesnių dalykų, kuriais norisi džiaugtis, labai labai džiaugtis. Pavyzdžiui, tuo, kad vakar padėjau parašą ant savo prašymo atostogoms. Valioooo! Ir iškart gyvenimas gražesnis: ir ne taip šalta, ir ne taip galvą skaudą, ir šiaip… lyg kokia šviesa tunelio gale. Net norisi nevalingai trepsėti viena koja – va kaip stipriai laukiu, šypt.
O kol jos ateis, dar reikia šį tą nuveikti; reikia nudirbti daug didelių ir mažų darbų. Ir dar reikia būtinai pasveikti. Šniurkšt.
Daug kartų esu girdėjus, kad susirgę žmonės staiga praranda apetitą. Man pačiai taip yra buvę gal tik kartą ar du, bet labai seniai. Tie atvejai tikrai buvo išskirtiniai, nes paprastai aš valgyti noriu visada: ar esu sveika kaip ridikas, ar vaikštau apsikabinusi nosinę; ar esu pavargusi, ar itin žvali; ar man kaip niekad liūdna, ar kaip niekad linksma. Bene visais gyvenimo atvejais maistas yra mano draugas. Todėl bent jau man, kai užpuola ligos, peršalimai ar slogos, vis tiek norisi maisto, tik galbūt kažkiek lengvesnio. Šis varškės apkepas su moliūgas puikiai tinka šiam atvejui. Tiesa, jis lygiai taip pat puikiai tinka ir visiems kitiems gyvenimo atvejams, jei tik mėgstate varškę ir moliūgus.
Kalbant apie varškės apkepas, aš pati jau ne vienus metus esu ištikima savo tobuląjam, bet šį – moliūginį – jau kepiau porą kartų. Manau, kad kepsiu ir dar – rūsyje moliūgų visas kalnas, o apkepas tikrai gardus. Aromatingas, jaukus ir rudeniškas.
Skonis: 9/10. Sudėtinga šį varškės apkepą lyginti su tobuluoju, nes šis – visai kitoks. Jis standesnis, ne toks purus, saldesnis, kupinas rudens prieskonių aromato ir skonio. Šis varškės apkepas su moliūgais panašesnis į sveikuolišką minkštą pyragą, o ne rimtą pietų ar vakarienės patiekalą. Kita vertus, jei esate smaližiai (kaip ir aš), tai priimsite kaip privalumą, ar ne?
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt
Varškės apkepas su moliūgais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
½ puodelio (100 g) manų kruopų
¾ puodelio (190 ml) pieno
3 kiaušiniai
100 g rudojo cukraus
400 g moliūgų tyrės
500 g varškės
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto imbiero
¼ arb. š. malto muskato
1 arb. š. vanilinio cukraus
½ arb. š. druskos
GAMINIMO EIGA
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite ir džiūvėsėliais pabarstykite (arba kepimo popieriumi išklokite) 22 cm skersmens kepimo indą.
Į nedidelį dubenėlį suberkite manų kruopas. Užpilkite pienu ir atidėkite į šalį, kol manų kruopos išbrinks.
Atskirkite kiaušinio trynius ir baltymus. Kiaušinio trynius išplakite su ruduoju cukrumi. Į tą patį dubenį sudėkite moliūgų tyrę, varškę, suberkite maltą cinamoną, imbierą, muskatą, vanilinį cukrų ir druską. Maisto smulkintuvu išplakite viską iki visiškai vientisos kreminės masės. Įmaišykite išbrinkusias manų kruopas.
Kiaušinio baltymą elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į varškės masę.
Paruoštą masę supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45 – 50 minutes, kol gražiai apskrus ir sutvirtės.
Patiekite nedelsiant su norimu padažu: grietine, varškės padažu, uogomis, džemu ar kitais priedais. Skanaus!
7 komentarai
Gaminsiu, gaminsiu rytoj.
Labai mėgstu varškės apkepus.
Kaip tyk ir tyrės turiu užsišaldžius. 🙂 Daug.
Super! 🙂 Labai labai smalsu sužinoti, kaip pasisekė ir kaip patiko? 🙂
Gaminau, cukraus tik 2 saukstus dejau. kepe gerai, visai idomus. pritariu kad tokis sveikuoliskas pyragas gaunasi.
tiesa, del tyres, niekur neradau pastabos, kad pavyzdziui, idejus apie 800 gramu zalio pjaustyto be zieves moliugo, man gavosi iseiga tyres beveik perpuse mazesne-apie 450 gramu….dalis isgaravo dregmes, ir biski teko nulupti kelias odeles pakepusias nuo skardos…tai visa laime kad tiek moliugo zalio dejau i orkaite,o pradzioj tik 400 gramu ir planavau deti kepti del tyres..buciau bais pritrukusi siam receptui.
Labai teisingai pastebėjimas – moliūgas tikrai išskiria nemažai drėgmės ir galutiniame rezultate tyrės tūris gerokai skiriasi nuo moliūgo tūrio. Negaliu pasakyti, kiek žalio moliūgo atitinka 400 g tyrės, kadangi dažniausiai jos pasidarau daug daug, o tada dalį sunaudoju, dalį – užšaldau ir naudoju vėliau. Būtent todėl recepte ir parašytas tyrės svoris, o ne žalio moliūgo – kad paskui netyčia ko nors dar labiau nesuklaidinčiau 🙂
Labai norėčiau sužinoti kokia kreminę varškę Jūs naudojate.
Arba trinu blenderiu paprastą varškę pati iki kreminės konsistencijos (kol nelieka nė menkiausių gumuliukų), arba perku parduotuvėje, pavyzdžiui, šią: http://www.valio.lt/produktai/alma_vanilinis_varskes_kremas_300_g-adc7eb2878-50.html ; arba šią: https://www.barbora.lt/Pages/Search/Products.aspx?SearchString=president%20vanili&UrlId=160282 🙂
Kokio skanumo apkepas! Tikrai trauksiu i naudojamu receptų sąrašą 🙂