Kai palūžtu – surijusi visą skardą ką tik iš orkaitės ištrauktų cinamoninių bandelių ar suabejojusi savo gyvenimo keliu – imu sudarinėti planus. Planavimas, punktų rašymas juodu ant balto, mane gelbėja. Traukia iš liūdesio gniaužtų; apačioje staigiai pakiša čiužinį ar batutą, kai jau imu kristi bedugnėn (batutas geriau, nes sėkmingai atsispyrusi, galiu iššokti aukštai). Suprantu, kad dažnai iš savęs atimu spontaniškumo bei netikėtų improvizacijų džiaugsmą, bet tuo pačiu metu žinau, kad atėmusi iš savęs planavimą, kažin, ar ilgai beišgyvenčiau nesubyrėjus į šipuliukus.
Planuoju visas dienas nuo pirmadienio iki sekmadienio. Valandų, o kartais net minučių tikslumu. Planuoju savo darbus, sportus, valgio gaminimą, knygų skaitymą, pirkinių sąrašus, susitikimus su draugėmis, filmų peržiūras vakarais… Planuoju metų tikslus ir gyvenimo tikslus. O paskui bandau sukurti planą, kuris nuvestų į tuos tikslus. Esu jau daug kartų vis pradėjusi iš naujo ir iš naujo. Esu kėlusis iš lovos vidury nakties ir ieškojusi savo užrašų knygelės bei tušinuko. Esu puolusi į isteriją dėl to, kad nepavyko viskas taip, kaip aš jau buvau suplanavusi. Esu verkusi dėl to, kad nespėjau iškepti pyrago, kurį turėjau iškepti. Ir esu tūkstančius kartų patyrusi tą nuostabų jausmą, tą visa apimantį džiaugsmą, kai dienos pabaigoje prie visų „turiu padaryti” sudedu pliusius; ar kai metų pabaigoje suprantu, jog vis tik yra tikslų, kuriuos pasiekiau; yra planų, kuriuos pavyko įgyvendinti.
Esu truputį planuotoja maniakė, žinau. Bet jei tokia nebūčiau, šiandien gal būčiau kitur ir kitokia (tik neaišku, kur ir kokia). Ir jei nebūčiau tokia pamišusi planuotoja, vieną tylų žiemos vidurnaktį tikrai nebūčiau pirmą kartą išsivirusi sūdytos karamelės padažo. Nebūčiau įsitikinusi, koks dieviškas tai yra dalykas. Ir vėliau nebūčiau su tos karamelės likučiu iškepusi pyrago, kuris pasirodė esąs ne mažiau gardus už pačią karamelę. Nebūtų buvę ir to vakaro, praleisto geriant arbatą ir valgant pyragą, skambant garsiam juokui, liejantis atviroms kalboms, leidžiantis į prisiminimus, sužinant naujus dalykus ir atrandant senas tiesas iš naujo. Nebūtų buvę daug kvatojimo, daug džiaugsmo, daug smagaus laiko.
Kai dalykai ima ir atsitinka, kartais net nesusimąstai, kodėl. Kur buvo pradžia, atvedusi iki šios akimirkos? Viso gyvenimo tikrai nesuplanuosiu nei aš, nei kažkas kitas. Bet tikrai galima suplanuoti mažus ir paprastus dalykus, kurie tikėtai ar visai netikėtai lemia didelius pokyčius: atveda į naujas vietas, priverčia suvokti kitokias tiesas, suveda su lemtingais žmonėmis, o gal net suteikia progą atsidurti „laiku ir vietoje”. Nes kažkada, seniai seniai, suplanavai nusipirkti naują suknelę; perskaityti knygą, kuri seniai dulkėjo lentynoje; apsilankyti naujame restorane; ar iškepti pirmąjį savo gyvenime pyragą.
Skonis: 10/10. Labai gardus pyragas: minkštas, bet tuo pačiu metu trapus, o kur dar dieviškas sūdytos karamelės skonis… Tas žiupsnis druskos saldžioje karamelėje gali tikrai daug: suteikia jai daug ryškesnį, sodresnį skonį, atskleidžia jį visomis pačiomis geriausiomis spalvomis. Tokia karamelė tikriausiai bet kokį desertą paverstų dešimties balų vertu skanėstu; šis pyragas – ne išimtis.
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? Roxana’s Home Baking
Sūdytos karamelės kvadratėliai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
115 g sviesto, kambario temperatūros
1/2 puodelio (100 g) rudojo cukraus
1 kiaušinis
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 puodelis (140 g) miltų
1/2 arb. š. sodos
200 – 250 ml sūdytos karamelės (receptas žemiau)
60 g šalto sviesto
1/4 puodelio (50 g) rudojo cukraus
1 kiaušinis
1/2 puodelio (70 g) miltų
Sūdytos karamelės padažui (apie 750 ml):
1 ½ puodelio (300 g) cukraus
115 g sviesto
¾ puodelio (190 ml) riebios grietinėlės
1 ½ arb. š. vanilės ekstrakto
dosnus žiupsnis jūros druskos
GAMINIMO EIGA
SŪDYTOS KARAMELĖS KVADRATĖLIAI
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 20×30 cm dydžio kepimo indą.
2. Dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite sviestą ir cukrų iki purios masės.
3. Įmaišykite kiaušinį ir vanilės ekstraktą.
4. Suberkite miltus, sodą ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.
5. Paruoštą tešlą tolygiai paskleiskite ant kepimo indo dugno.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 8 minutes.
7. Iškeptą pagrindą išimkite iš orkaitės (jos neišjunkite) ir ant viršaus paskleiskite sūdytą karamelę.
8. Kvadratėlių viršui į smulkinimo indą sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą, rudąjį cukrų, kiaušinį ir miltus.
9. Įjunkite smulkintuvą labai trumpam, kol produktai susimaišys tarpusavyje ir gausite didelius tešlos gabaliukus. Užtrupinkite juos ant sūdytos karamelės viršaus.
10. Dėkite kepimo indą atgal į orkaitę ir kepkite apie 20 minučių, kol viršus gražiai apskrus.
11. Atvėsinkite kepinį formoje, tuomet atsargiai išimkite ir aštriu peiliu supjaustykite kvadratėliais. Skanaus!
SŪDYTOS KARAMELĖS PADAŽAS
1. Cukrų tolygiu sluoksniu suberkite į didelį storadugnį prikaistuvį.
2. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol cukrus kraštuose pradės tirpti. Pradėkite lėtai maišyti silikonine mentele ar mediniu šaukštu – maišyti pradėkite nuo kraštų, link prikaistuvio centro, lengvais judesiais. Maišykite lėtai.
3. Kai cukrus ištirps, kaitinkite toliau, vis lengvai pamaišydami, kol karamelės spalva stipriai patamsės iki tamsiai gintarinės ir pradės jaustis dūmų kvapas. Vos pajutę šį kvapą, suskaičiuokite iki trijų ir nedelsiant nuimkite prikaistuvį nuo ugnies.
4. Sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir išmaišykite, kol sviestas visiškai ištirps. Maišykite atsargiai, nes karamelė ims stipriai burbuliuoti, kai sudėsite sviestą.
5. Kai sviestas ištirps, ateis metas lėtai, plona srovele ir nuolat maišant supilti grietinėlę. Būkite itin atsargūs – karamelė vėl pradės putoti ir burbuliuoti, todėl saugokite savo rankas bei veidą!
6. Jei supylus grietinėlę karamelė ėmė stingti, dėkite prikaistuvį ant silpnos ugnies ir, nuolat maišydami, pakaitinkite, kol gausite vientisą masę.
7. Įmaišykite vanilę ir dosnų žiupsnį druskos.
8. Leiskite karamelei atvėsti prikaistuvyje apie 10-15 minučių. Tuomet supilstykite į stiklainėlius.
9. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, stiklainėlius sandariai uždarykite ir dėkite į šaldytuvą.
10. Šaldytuve karamelę laikyti galite 2-3 savaites. Šaldytuve karamelė sutirštės, todėl, prieš patiekdami, išimkite ją ir palaikykite valandėlę kambario temperatūroje arba pašildykite, sudėję į prikaistuvį.
17 komentarai
Ir man panašiai – mėgstu į savo, šiemet raudoną, knygelę užsirašyti planus net ir pusmečiui į priekį. Darbe – dienos darbus ir dėl pliusus. Na pyragų dar neplanuoju, bet labai norėčiau pagaliau susiimt ir išmokt tvarkyti finansus ir išlaidas – deja deja esu chaotiška įgeidžių pirkėja, o kvitus už maistą bijau pradėt rinkti – manau sudarys pusę bendro biudžeto. Bet reikia pagaliau kažkaip pradėti…
Sūdytą karamelę pirmą kartą paragavau prieš kokius 3 metus Breste, Prancūzijoj. Fantastiškas gėris – kaip koks minkštas Rududu su druskos prieskoniu. Iškabliavau patyliukais šauktu ir svajoju kaip vėl ten nuvykti 😀 bet matomai reiktų paruošti šio daikto namie – ir turbūt vėl tyliai suvalgyt 😀 ar nebūt egoiste, išvirt diiidelį katilą, kad nebūtų gaila dalintis 🙂
Indre, ir mano darbo knyga šiemet raudona! Norėjosi kažko ryškesnio už juodą ar tamsiai mėlyną, kokias turėjau pastaruosius kelis metus 😀 Beje, dėl to biudžeto… tikrai sunkus, sudėtingas ir skaudus reikalas. Ypač tada, kai galutiniai mėnesio rezultatai prasilenkia su planais labai labai stipriai… Aš, kaip kvitus renkanti, galiu tik patvirtinti, jog maistas tikrai sudaro LABAI didelę dalį visų išlaidų. Na, bet juk mes maisto tinklaraštininkės! 🙂
P.S. Nebūk egoiste; išvirk didelį stiklainį – juk dviese kabint šaukštais ir saldintis vakarus bus daug smagiau nei vienai pasislėpus 😉
O, kaip įdomu, kai pasaulyje tiek daug skirtingų žmonių! Aš tiesiog nekenčiu planavimo 😀 Žinoma, paprastai neapsieinu su vienos ar kelių dienų darbų susirašymu (tiesiog, kad nepamirščiau, nes tikrai pamirščiau), bet planuoti dar toliau nemoku, o gal tiesiog nenoriu 🙂 Pasitaikius netikėtai galimybei patirti kažką naujo, stengiuosi visada sakyti taip, kad ir kaip tai sujauktų planus. Hmm, gal dėl to aš tokia išplaukus, į nieką nesusikoncentravus 😀
O sūdyta karamelė yra gėrių gėris, nelabai suprantamas kai kurių konservatyvių vyriškos lyties atstovų. Ai, nežino, ką pararanda 😀 Labai šaunus pyragas!
Taip taip, visi mes labai skirtingi 🙂 Ir tai labai gerai; kitaip labai jau būtų nuobodu. Aš, kad ir kokia didelė būčiau planuotoja, tikrai džiaugiuosi, jog kitų dėka kartais pasiduodu ir spontaniškiems nuotykiams 🙂
Mes naminės karamelės užtektinai Valentino dienai buvom išsivirę, tai jau reikėtų susilaikyti 😀
Aš taip pat viską planuoju (net pyragus), rašau savaitės meniu, renku kvitus ir vedu namų buhalteriją.
Bet iš tikrųjų norėjau paklausti kur gauti tokių puodelių? Kažkoks apsėdimas indams užvaldęs, nors niekada nepraeidavau pro šalį, pamačius gražius. O čia gi raudoooni! 🙂
Julija, puodelius pirkau jau seniai… prieš kelis metus. Ir net neprisimenu tiksliai kur – arba Maximoje, arba Rimi. Tik, bijau, jau seniai tokių nebebus 🙁
Asta, galima pas tave į planavimo kursus užsirašyt :)?
Jule, bijau, kad aš daug-daug-daug blogesnė mokytoja nei planuotoja 😀
O kur dar galima panaudoti sūdytą karamelę?
Gabriele, bet kur! Visur! Galima ja apšlakstyti blynus, ledus, skrebučius, vaflius… galima valgyti tiesiog vieną arba kepti su ja pyragus 🙂
As KA TIK istraukiau is orkaites labai panasu geri (irgi is sauletos virtuves). Ta sausainini, su koncensuotu pienu. Labaaaai skanu… Va kaip panasiai galvojam :)) O del planavimo tai mes panasu kad irgi panasios… Seimyna jau seniai saiposi, kad esu generolas, nes atsisedusi su arbatos puodeliu rankoje pareiskiu, kad reiktu pastrateguoti kitos savaites veiksmu plana :))) ech, Asta, gerai Tau cia sekasi strateguoti visus skanestus. Kvadrateliai nr1. Jau ivyko, o kai pasibaigs, ateis eile siems :)))
Agota, džiaugiuosi, kad karameliniai kvadratėliai patiko; neabejoju, kad tuomet patiks ir šis pyragas 🙂
Beje, labai pažįstama situacija – kai namiškiai per dantį dėl planavimo traukia 😀 Bet mes, planuotojos, juk viena kitą suprantam! 😀
Kur randi pirkti vanilės ekstrakto? Kažkaip parduotuvėse matau tik vanilės aromatą…. ar čia tas pats?
Vanilės ekstraktą pati gaminu namuose 🙂 Tačiau galima jį keisti ir vanilės aromatu, randamu parduotuvėse 😉
[…] paskutiniu minėto sūrpyragio kąsniu mąstau, jog bais’ šaunu būtų planuoti taip kaip Asta. Bet tada išsyk šoka kita mintis – eiiii, bet spontaniškumas liiiiiinksmaaaaaaaa!. […]
Sveika, Asta! Labai noriu padėkoti už nuostabius receptus, kokybiškas nuotraukas ir nuoširdžius atsakymus! Laaabai norėčiau sūdytos karamelės padažo, tačiau keletą kartų jis man neišėjo ( tiesa, bandžiau pagal kitą receptą, bet labai panašų ), gal turite kokių patarimų, kad padažas tikrai išeitų, gal ką darydavau ne taip? Tikiu, kad pagal Jūsų receptą man išeis, nepasiduosiu. Ačiū!
Vaiva, mano atsakymas jau išsiųstas jums asmenine žinute 😉 Sėkmės, tikiu, kad pavyks!