Tai, kaip greitai praeina lauktos šventės, tik primena vieną tiesą: laikas bėga beprotiškai greitai. Buvo atostogos. Buvo Šv. Velykos. Bet ėjo ir praėjo, o šiandien vėl nauja diena, nauja darbo savaitė ir vėl viskas iš pradžių.
Yra ir kitų dalykų, kurie primena apie laiko tėkmę. Labai paprastų ir kasdieniškų dalykų. Pavyzdžiui, prieš kelis metus tikrai nebūčiau galėjusi pasakyti, kokia veido kosmetika man tinka; nebūčiau galėjusi parekomenduoti nuostabiausios kirpėjos Kaune; nebūčiau galėjusi pasakyti, kad pagaliau turiu gydytoją, kurios nesiruošiu niekad keisti. O šiandien galiu. Nes, matyt, jau praėjo pakankamai paieškos metų. Pakankamai laiko, kad padaryčiau šiokius tokius atradimus. Sunku net įsivaizduoti, kiek atradimų dar laukia ateity; bet esu tikra – jų laukia dar labai daug.
Savo kirpėją paminėjau ne šiaip sau. Be to, kad ji – puikus žmogus ir tikrai profesionali kirpėja, dar gi ji labai mėgsta suktis virtuvėje. Todėl kai aš kartą į pusantro mėnesio pas ją kirpykloje praleidžiu geras porą valandų, mes lengvai randame bendrą kalbą. Po priešpaskutinio vizito, tik grįžus namo, siunčiau jai elektroniniu paštu torto receptą. Kitąkart iš kirpyklos pati parsinešiau atšviestą popieriaus lapą su receptu. „Fantastiškai skanus!” – įtikinėjo mane kirpėja. Nors, ką jau čia, net įtikinėti nereikėjo. Sūrio pyragas su keptais obuoliais. Juk savaime suprantama, kad jis turi būti labai labai gardus.
Kartais su patinkančiais receptais, kai jų daugiau nei daug, nutinka taip: iš pradžių galvoji, kad artimiausia proga būtinai gaminsi; paskui tas receptas kažkur pasimeta; dar vėliau jį pamiršti, nes jį užgožia kiti naujai rasti ar gauti, kuriuos norisi kuo greičiau išmėginti. Ir labai nedaug yra tokių kepinių, kuriuos randi ir iškart pagamini. Bent jau man tai – tikrai retas atvejis. Štai draugės rekomenduotus keksiukus iškepiau tikriausiai bent po metų nuo pirmosios rekomendacijos, o per tuos metus jų buvo dar nesuskaičiuosiu kiek. Gi visad atsiranda kažkas, kas pakiša koją.
Kirpėjos rekomenduotam sūrio tortui, kurio receptą tąkart parsinešiau namo, kojos nepakišo niekas. Kaip ir žadėjau, taip ir padariau – iškepiau jį Šv. Velykų išvakarėse. Tai buvo puikus, skanus, visų gausiai išgirtas ir labai gardžiai suvalgytas švenčių desertas. Nieko nelaukdama, noriu kuo greičiau šiuo receptu pasidalinti ir su Jumis. Nes dalintis gerais dalykais labai smagu, o tikrai geri receptai turi keliauti iš rankų į rankas. Kad kuo daugiau žmonių patirtų tą malonumą ragauti, valgyti, mėgautis.
Skonis: 10/10. Paragavus šio deserto, žodžiai „purus ir lengvas lyg debesėlis” ir „tirpstantis burnoje” įgavo visiškai naują prasmę. Nes tikriausiai dar niekada neragavau tokio puraus, tokio lengvo ir taip tirpstančio burnoje deserto. Nuostabus pyragas. Tikrai dar kepsiu ne kartą, o atėjus vasarai gardinsiu ne tik obuoliais, bet ir įvairiausiomis uogomis.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Kirpykloje, šypt.
Sūrio pyragas su keptais obuoliais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
2 kiaušinių tryniai
100 g cukraus
100 g sviesto, kambario temperatūros
žiupsnelis druskos
120 g miltų
½ arb. š. kepimo miltelių
Kreminio sūrio sluoksniui:
500 g maskarponės
500 g kreminės varškės*
150 ml pieno
2 pakeliai grietinėlės skonio pudingo
žiupsnelis druskos
150 g cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
3 kiaušiniai
2 kiaušinių baltymai
Viršui:
5 obuoliai**
šviežios mėtos lapeliai
1 valg. š. miltelinio cukraus
GAMINIMO EIGA
1. Atskirkite visų penkių kiaušinių baltymus nuo trynių. Baltymus iki standžių putų išplakite su trupučiu druskos, o visus trynius – su 100 g cukraus.
2. Paruoškite pyrago pagrindą. Kambario temperatūros sviestą išplakite iki purumo. Įmaišykite du šaukštus išplaktų trynių, suberkite druską, miltus ir kepimo miltelius.
3. Išmaišykite ir sudėkite tešlą į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą (23 cm skersmens)***. Tolygiai paskleiskite ir delnais ar šaukštu prispauskite prie kepimo indo dugno. Padėkite į šaldytuvą.
4. Paruoškite kreminio sūrio sluoksnį. Dideliame dubenyje sumaišykite maskarponę su kremine varške.
5. Į nedidelį dubenėlį supilkite pieną ir įmaišykite į jį pudingo miltelius. Supilkite mišinį į dubenį su kremine sūrio mase.
6. Įmaišykite likusius kiaušinių trynius, druską, cukrų ir vanilinį cukrų.
7. Tuomet lengvais judesiais įmaišykite iki standžių putų išplaktus kiaušinių baltymus.
8. Supilkite paruoštą masę ant tešlos pagrindo.
9. Kepkite iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Tuomet sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 160°C ir kepkite dar 1 valandą. Jei matote, kad pyrago viršus pernelyg ruduoja, uždenkite lakštu folijos. Pyragas bus iškepęs, kai kreminio sūrio sluoksnis, pajudinus kepimo indą, bus tvirtas.
10. Paruoškite obuolius. Juos nuplaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite nestoromis skiltelėmis. Išdėliokite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.
11. Kepkite orkaitėje (galite kepti vienu kartu su pyragu) apie 12-15 minučių, kol šiek tiek suminkštės (ištižti neturi).
12. Iškepusį pyragą palikite atvėsti kepimo inde, kol sutvirtės. Tuomet išimkite ir perkelkite į lėkštą.
13. Ant pyrago viršaus išdėliokite keptus obuolius. Jeigu patieksite vėliau, laikykite šaldytuve.
14. Prieš patiekdami, apibarstykite milteliniu cukrumi ir papuoškite šviežių mėtų lapeliais. Skanaus!
* Recepto originale vietoje kreminės varškės naudojama rikota.
** Patariama rinktis „Champion“ veislės obuolius, kurie, iškepti orkaitėje, išsaugo spalvą.
*** Kepiau 22 cm skersmens kepimo inde, tačiau visa kreminio sūrio masė į kepimo indą man netilpo – dar iškepiau tris mažus pyragėlius porcijiniuose indeliuose.
39 komentarai
Turbūt jau šį savaitgalį išbandysiu 🙂
Skanaus, Karolina! 🙂 Labai lauksiu įspūdžių, kaip patiko 🙂
Jega!! Kaip tik savaitgalio sveciu saldytuve laukia mascarpone ir kreminis varskes suris, butinai bandysiu 🙂
Super! Sėkmės ir skanaus! 🙂
Mmmm, super skaniai atrodo! ♥
Ačiū, Saule 🙂 Pažadu, kad tikrai labai labai skanu ir yra 😉
Skamba labai skaniai:) kadangi gyvenu ne Lietuvoje, norejau paklausti koks tu dvieju pudingo pakeliu kiekis, kiek ten gramu is viso, nes pas mus cia turbut bus kiti pudingo pakeliai… Butinai bandysiu kepti si skanuji varskes pyraga!! Aciu uz recepta!
Kristina, vienoje pakuotėje yra 40 g miltelių; bent jau aš naudojau Dr. Oetker.
Pyragas tikrai labai gardus, verta išmėginti. Sėkmės ir skanaus! 🙂
Asta, o kaip manai, su rikota kaip gautųsi? nes kaip suprantu naudojai kitokią kreminę varškę?
Taip taip, tikrai gautųsi, net neabejoju. Originale ir naudojama rikota su maskarpone 😉 O aš rikotą pakeičiau paprasta kremine varške (ne sūriu) 🙂
Sveiki, nelabai supratau kaip yra su pagrindo paruošimu: prie ingridientų parašyta,kad reikia 2 kiaušinių trynių,o eigoje jau lieka tik du šaukštai išplaktų trynių. Kuris variantas teisingas? Ačiū.
Jūrate, pabandysiu paaiškinti. Pirmame punkte rašoma, kad visus penkis kiaušinių trynius ir baltymus reikia atskirti. Vėliau du šaukštus paruoštų trynių reikia sunaudoti pyrago pagrindui; tie du šaukštai tai ir yra du tryniai iš bendro penkių trynių plakinio (iš viso penki tryniai būtų maždaug penki šaukštai). Tikiuosi, tapo aiškiau? 🙂
Supratau. Ačiū 😉 bandysiu šiandien kepti.
Jūrate, kaip pasisekė? 🙂
Dėkoju už šio, tiesiogine žodžio prasme, burnoje tirpstančio pyrago receptą! Išbandytas, išgirtas ir suvalgytas 🙂 Super! Rekomenduojame! Sėkmės 😉
Ačiū! Labai labai džiaugiuosi! 🙂
Man atrodo, kad aš nuprotėsiu jei šito recepto neišbandysiu 🙂
Bet man kyla toks klausimas del grietinėlės skonio pudingo. Kadangi aš save vadinu su virtuve susipykusiu žmogumi, gal Jūs galite man pasakyti tą pudingą Jus nusipirkote tiesiog parduotuvėje kaip sūri ir pan.? Nes mano akys už tokio produkto nėra prekybos centre užkliuvusios, nežinočiau net kuriame skyriuje ieškoti. Bet aš taip noriu šį gardėsi šiandien pat iškepti, kad esu pasiryžusi per pietus visus reikiamus produktus supirkti, kad grįžus po darbo iškart galėčiau gaminti.
Ir dar klausimėlis, jei aš noriu pusę visos porcijos daryti, na 3 kiaušinių per pusę nepadalinsi, tai įtariu geriau dėti 2, bet ne 1? Gal labai nesugadinčiau.
Na va viską įsigijau, liko tik išsiaiškinti kaip su tais kiaušiniais daryti pusei porcijos.
Ilona, kaip suprantu, pudingą rasti pavyko ir jau įsigijote? Jei ne, tai štai nuoroda, kokį naudojau aš: http://www.oetker.lt/Produktai/DESERTAI/grietineles-skonio-pudingas.html
Jei darysit iš pusės porcijos, naudokite du mažus kiaušinius. Bus pats tas 😉
Sėkmės ir skanaus! 🙂
Kaip tik Oetker ir nupirkau, nes Rimi kitokio nebuvo. Na su tais kiaušiniais reiks pagalvoti, kurie ten mažesni, nes atvirai kalbant turiu tik labai gerų, tikrai nemažų kaimiškų kiaušinių.
Na, jei kiaušiniai kaip tik labai dideli, užteks vieno 🙂
O tas pagrindas turi būti labai tirštas ar kietas? Nežinau kaip pasakyti, darau iš pusės porcijos ir mane kažkaip negera nuojauta apima, kad konsistencija ne ta.
Na vienaip ar kitaip kepa. Įdomu kaip gausis. Laikau kumščius 🙂
Ilona, labai nekantrauju išgirsti, kaip vis tik pavyko pyragas? Tikiuosi, kad nė trupučio nenuvylė 🙂
Beje, pagrindas neturėjo gautis kietas, greičiau jau minkštas ir lengvai formuojamas rankomis 😉
Laba diena,
ačiū už receptą, bandysiu!
Tik liko neaišku, kaip su kiaušinių baltymais? Nelabai supratau, prie sudėtinių kremo dalių parašyta: 3 kiaušiniai,
2 kiaušinių baltymai. Pačiam kremo darymo aprašyme nerandu, kur dedasi kiaušiniai, o kur dviejų kiaušinių baltymai..
Ar tiesiog reikia įmaišyti visų 5 kiaušinių baltymus?
Ačiū už atsakymą,
Sveiki, Ingrida, gal tikrai painiai tas receptas surašytas, bet pabandysiu paaiškinti 🙂 Sudėtinių dalių sąraše parašyti, kad į pyrago pagrindą keliauja 2 tryniai, o į kremą – 2 baltymai + 3 visi pilni kiaušiniai. Tai iš viso visam pyragui reikia 5 kiaušinių. Pirmam recepto punkte prašoma suplakti visų penkių kiaušinių baltymus atskirai ir visų penkių kiaušinių trynius. Antrame recepto punkte du šaukštai plaktų trynių (tai lygu dviems tryniams, kurie įrašyti į ingredientų sąrašą) keliauja į tešlą. O likę du tryniai ir penki baltymai – į kremą (6 ir 7 punktai).
Tikiuosi, kad aiškiau? 🙂 Jeigu ne, sakykite, bandysiu aiškinti dar kažkaip kitaip 🙂
Laba diena,
ačiū! vakar jau dariau, ir bedarant viskas išaiškėjo 🙂 Man pyragas bekepant labai išsipūtė, o ištraukus iš orkaitės visus kiek pasmego. Bandysim ragauti, gal dar nėra beviltiškas 🙂
Indgrida, jei sukrito tik šiek tiek, tai tikrai nieko tokio. Tikiuosi, skonis nenuvylė? 🙂
Sveiki!
Iskilo klausimelis del kremines varskes. Kaip ji parduotuveje atrodo? Kokios firmos? Niekada tokios nerandu.. :/
Julija, aš dažniausiai perku President kreminę varškę, mėlynoje pakuotėje, štai tokią: http://www.lactalis.pl/media/repository/produkty/twarogi/twarogi_do_wypiekow/twarog_smietankowy_poltlusty_500g.jpg
Sveiki,
norėjau paklausti, o tokį pyragą geriau iškepti iš vakaro ir regauti šaltą?
Nekantrauju išbandyti!
Taip, Elze, visiškai teisingai 🙂 Kaip ir visi sūrio ar varškės pyragai, šis skaniausias gerai atšaldytas 🙂
Sėkmės ir skanaus!
O, eilinį kartą ieškodama idėjų užsukau, ir, man rodos, šitą receptą jau esu bandžiusi ne kartą (draugė parodė iš čia, šiek tiek irgi koreguotas variantas http://duonosirzaidimu.lt/?s=skaniausias+var%C5%A1k%C4%97s+pyragas) – pyragas, kuris puikia atstoja tortą, taaaip, puikiai tinka vyšnios sezono metu, o šiom dienom avietės turėtų būti nuostabu 🙂
Egle, kaip smagu, kad idėjų ieškai čia 🙂 Dar smagiau, kad randi 😉
Tikrai gali būti, kad šio pyrago-torto receptas jau netrumpą laiką sklando interneto platybėse; tokį jau bruožą turi geri dalykai – paplisti 🙂 Tai, žinoma, yra labai gerai 🙂
Beje, aš net neįsivaizduoju, su kuo toks sūrio pyragas būtų neskanus. Ar tai išvis įmanoma? 🙂 Su obuoliais, vyšniom, avietėm, šilauogėm, karamelizuotais persikais, o didžiausiems smaližiams – su sūdytos karamelės padažu ar šokoladu, ar karamele ir riešutais, ar… oi, begalės skanių variacijų 🙂
Ar kepant pyraga
is puses kiekio kepimo laikas keiciasi, aciu uz atsakyma! 🙂
Rūta, tikrai taip. Reikėtų tiesiog stebėti 🙂
Iškilo klausimas: kokio dydžio pas Jus pudingo pakeliai? Manieji po 40g, tad ar nebus per daug, jei supilsiu visus 2 pakelius į tokį kiekį pieno? P.S. Pyragas atrodžio labai gardžiai. Susigundžiau, ketinu gaminti Velykoms 🙂
Mantai, naudoju Dr. Oetker vanilinį pudingą, pakelius po 40 gramų 🙂 Pyragas tikrai gardus, skanių Jums Velykų!