Mano gyvenime tikrai buvo įvykių, nutikimų ir nuotykių, kuriuos atmintyje atgaivina kvapai ar skoniai. Esu visiškai tikra, kad tokių akimirkų būta kiekvieno mūsų gyvenime.
Namuose pakvipus obuolių pyragui, prisimenu romantišką pasimatymą, vieną iš pirmųjų. O maišydama tešlą blynams-storuliams su obuoliais, beveik jaučiu veidą glostančius saulės spindulius ir vasarą kaime. Valgant juodos duonos užkandėles su mocarelos sūriu ir pomidorais, mano ausyse skamba geriausių draugių juokas. O burnoje tirpstant pyragėliams su sūriu, mintimis nukeliauju atgal į saulėtas atostogų dienas. Iš kaimyno kiemo atsklidęs ir nosį sukutenęs kepsnių ant laužo kvapas – tai ilgiausias ir geriausias savaitgalis prie ežero. O sumuštinis iš riekės batono ir storo sluoksnio šokoladinio riešutų kremo… tai – liūdnų ilgesio vakarų skonis. Lygiai taip pat kaip iš orkaitės sklindantis bulvių plokštainio kvepas yra ženklas, jog pagaliau visi grįžo namo, kad ir kaip toli buvę.
Šis sūrio keksas su svogūnų laiškais man visada primins Renatos receptų knygos „Sezoninė virtuvė“ pristatymą. Juo buvo vaišinami visi susirinkę ir – ką aš daugiau galiu bepasakyti? – jis nuostabus. Jei šis kepinys man, saldumynų maniakei, pranoko net desertą, tai tikrai yra kažkas toookio.
Nerandu kaip pasiteisinti, kodėl taip ilgiau delsiau ir laukiau paskutinių pavasario dienų, kol pagaliau ir mano orkaitėje pradėjo kilti šis puikusis keksas. Kepiau jį praeitą trečiadienį, o iš orkaitės ištraukiau prieš pilateso treniruotę. Jis taip kvepėjo, o skonio prisiminimas mane taip viliojo, kad nesusilaikiau. Suvalgiau net tris riekeles! Ir tikrai ne dėl to, kad man trūktų valios. Tik dėl to, kad keksas tikrai fantastiškai skanus.
Skonis: 10/10. Skanus tiek šiltas, tiek šaltas. Minkštas ir purus. Kvapnus ir gardus. Visapusiškai geras ir tinkamas įvairioms progoms: tiek pusryčiams (ar net vakarienei), tiek saulėtam vasaros piknikui. Kol svogūnų laiškų sezonas – kepti tiesiog būtina, šypt.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Renata Ničajienė „Sezoninė virtuvė“, p. 26
Svogūnų laiškų ir sūrio keksas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
100 g alyvuogių aliejaus
3 kiaušiniai
100 ml pieno
200 g miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
100 g tarkuoto kietojo sūrio
žiupsnis druskos
žiupsnis maltų juodųjų pipirų
100 g svogūnų laiškų
50 g rūkytos šoninės
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite apie 32×12 cm dydžio kepimo indą.
2. Alyvuogių aliejų, kiaušinius ir pieną išplakite iki vientisos masės.
3. Kitame dubenyje miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir tarkuotu sūriu. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
4. Miltų mišinį nuolat maišydami suberkite į kiaušinių plakinį, kol gausite tirštą tešlą.
5. Švarius svogūnų laiškus supjaustykite ar sukarpykite žirklėmis nedideliais gabalėliais.
6. Šoninę supjaustykite nedideliais gabalėliais.
7. Paruoštus svogūnų laiškus ir šoninės gabalėlius suberkite į paruoštą tešlą ir išmaišykite, kad vienodai pasiskirstytų tešloje.
8. Paruoštą masę supilkite į kepimo indą, paviršių išlyginkite.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol keksas gražiai iškils ir bus iškepęs.
10. Iškepusį keksą išimkite iš kepimo indo, perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite. Skanaus!
28 komentarai
Asta, smagu, kad tau jis patiko 🙂 Linkėjimai 😉
Dar ir kaip patiko! Ačiū 😉
Mėgaujuosi šiuo nuostabiu keksu. Prie jo patiekiau šviežią mocarelą ir vyšninius pomidoriukus. Nuostabu!!!!
Kotryna, labai džiaugiuosi, kad pavyko ir patiko. Priedai skamba nuostabiai 🙂
Yummy, but I don’t eat Pork. 🙂
Thank you, Jessie! You can make it without pork 😉
Išėjo puikiai!
Džiaugiuosi! 🙂
Turiu klausimėlį. O jei tešlą sudejus į keksiukų formeles, kiek laiko sutrumpėtų kepimas? Ar vis tiek reiktų kepti 40 min? Ačiū už atsakymą 🙂
Siga, tikrai kepimo laikas sutrumpėtų. Manau, keksiukai turėtų kepti apie 20-25 minutes, tačiau reiktų stebėti ir laikas nuo laiko patikrinti 🙂
Paskutiniu metu, ka begaminciau, niekad nebuna skanu. Kazko per daug, kazko per mazai. Keksa kepiau tiksliai kaip nurodyta, tik pamirsau ideti druskos (manau ji ir nebutina), bei svogunu laisku (neturejau). Skonis normalus, laukiu kad vyras ismegintu ir nuomone pareikstu.
Siaip Jusu svetaine suzavejo, bandysiu daug receptu ir labai tikiuosi atrasti kazka super, ka noretusi gaminti vel ir vel bei vaisinti svecius. Aciu Jums!!
Dalia, ačiū, džiaugiuosi, kad „Saulėtoje virtuvėje” randate patinkančių ir įkvepiančių gaminti receptų 🙂
Tikiuosi, kad vyrui keksas patiko? Tiesa, bent jau aš manau, kad svogūnų laiškai (o ir druska) čia nėra mažiausios svarbos produktai, jie tikrai suteikia skonio 🙂 Taigi, labai rekomenduoju išbandyti kada nors iškepti ir tiksliai pagal receptą – keksas tikrai labai puikus ir, kiek matau, sulaukęs didžiulio populiarumo internetinėse erdvėse (o tuo pačiu – ir namų virtuvėse) 🙂
Vyras deja neliko suzavetas, valge, is pareigos, vertindamas mano triusa. Paklausysiu jusu rekomendaciju ir pakartosiu recepta tiksliai pagal rekomendacijas ir pavaisinsiu svecius, ju nuomones paklausysiu 🙂
Einu kepti keksiuku su kumpiu (vienas is pirmuju Jusu receptu uzkandziu temoje) 🙂
Dalia, tikiuosi, kad antras kartas bus daug sėkmingesnis 🙂 Lauksiu įspūdžių 😉
Kokį fotoaparatą ir objektyvą naudojat nuotraukoms?
Nikon D90, o objektyvas – 50 mm 🙂
Laba 🙂
Gan seniai jau beskaičiau Jūsų svetainę, o čia tiek įdomybių praleidau, žiūriu 🙂 ką gi, panorau išbandyti šį skanumyną, net seilės varva vien pažiūrėjus 😀 bet kilo vienas klausimas, ar būtinai naudot alyvuogių aliejų? ar tarkim, galima eksperimentuot su bent jau NATURA 😀
Rekomenduočiau naudoti alyvuogių aliejų, bet juk virtuvėje visuomet galima eksperimentuoti 😉
Labai sudomino keksas, laukiu rezultatų. Man gavosi labai tiršta tešla, teko kabinti su šaukštu, nors visų milų nesudėjau. Ir klausimėlis – ar 100 g aliejaus recepte tolygu 100 ml? Ką tik patikrinau – vau kaip gražiai pakilo, o kvapas 🙂
Jolanta, tešla ir turėjo būti tiršta, taigi, manau, kad viskas gerai ir keksas iškepė puikiai, ar aš teisi? 🙂 O 100 g aliejaus tikrai prilyginama 100 ml aliejaus 😉
skanumėlis, bus pakartotas greitu metu 🙂
Džiaugiuosi! 🙂
[…] pirmąsyk ragavau per Renatos knygos pristatymą, o vėliau ne sykį prisiminiau, vartydama tinklarašius. Buvo, atsiminiau, geras, ir prieš savaitę jį sumaišiau kassavaitgalinei išvykai […]
Sveiki, jau planuoju kekso pakartojima 🙂 Ar galima deti paprasta fermentini suri? Ar tik kietasis cia tinka?
Lina, manau, kad kietasis čia duoda daug geresnį skonį; bet esu tikra, kad iškeptų ir su paprastu, tik skonis būtų kiek kitoks 🙂
Išbandžiau vegetariška variantą – vietoje kumpio dėjau saulėje džiovintų pomidorų. Puikus rezultatas, ypač vyras kirto, kad net ausys linko 🙂
Kokią šoninę naudojate? Karšto ar šalto rūkymo?
Kornelija, naudojau karšto rūkymo šoninę.