Prieš kurį laiką mane pasiekė kvietimas dalyvauti viename makaronų gaminimo vakarėlyje. Makaronus aš mėgstu ir pati juos keletą kartų esu gaminusi namuose, tačiau išmokti keleto gudrybių iš tikro italo – juk sako, kad Italijoje makaronai skaniausi, o ar gali būti kitaip? – yra puiki galimybė. O bet tačiau, deja. Varvanti nosis, nesibaigiantis čiaudulys ir keli nepageidaujami kūno temperatūros laipsniai man šįkart negailestingai pakišo koją. Prašnirpščiojusi visą savaitę, šnirpščioju dar ir šiandien, stebėdama kitų maisto tinklaraštininkų įspūdžius. Truputį pavydu, bet… progų dar bus, tikiu.
Negaliu garantuoti, kad koks nors tikras italas nerastų trūkumų recepte, pagal kurį naminius makaronus gaminu aš, bet mums jie tikrai puikūs ir gardūs. Dalinuosi su visais; juk čia pat tie dar ilgesni rudens vakarai, kai nejučia po darbų atsiranda truputį daugiau laiko pasisukinėjimams virtuvėje, lėtoms vakarienėms su taure vyno… O makaronai tokiems vakarams, mano nuomone, tinka tiesiog idealiai. Išbandykit ir Jūs, skanaus!
Skonis: 10/10. Manau, yra taip: kai pirmą kartą pats nuo – iki pasigamini naminius makaronus savo rankomis, paragauji ir supranti. Jie kitokie nei visi tie spagečiai, kurios iki šiol pirkai parduotuvėje. Jie… geresni. Švieži. Labai skanūs. Vienintelė sąlyga – negailėkite savo laiko ir makaronus iškočiokite tikrai plonai, o geriau – dar ploniau nei plonai!
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt
Naminiai makaronai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Makaronams:
300 g miltų (405D tipo)
3 dideli kiaušiniai
žiupsnis druskos
Marinara padažui:
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 svogūnas
4 skiltelės česnako
800 g konservuotų smulkintų pomidorų
2 valg. š. pomidorų pastos
1 puodelis (250 ml) vandens
kelios saujos šviežio kapoto baziliko
1 arb. š. džiovintų itališkų žolelių
3 džiovinti lauro lapeliai
2 arb. š. druskos
1 valg. š. cukraus
½ arb. š. juodųjų pipirų
GAMINIMO EIGA
MAKARONAI
1. Miltus ir druską išsijokite per sietelį. Viduryje padarykite duobutę ir įmuškite į ją tris kiaušinius.
2. Šakute pradėkite plakti kiaušinius, sumaišydami trynius ir baltymus. Toliau plakdami šakute, palaipsniui sumaišykite miltus su kiaušiniais. Stenkitės miltus imti iš kraštų ir maišyti link vidurio.
3. Kai kiaušiniai su miltais susimaišys, imkite minkyti tešlą rankomis. Minkykite, kol gausite vientisą glotnią ir nelipnią tešlą. Tešlą reikėtų minkyti taip: atkelkite tešlą nuo paviršiaus ir „stumkite“ nuo savęs. Tuomet pasukite tešlą 90 laipsnių kampu, atkelkite nuo paviršiaus ir vėl „stumkite“ nuo savęs. Taip kartokite, kol išminkysite reikiamą tešlą.
4. Jei matote, kad tešla per lipni, įmaišykite dar šiek tiek miltų. Išminkyti tešlą turėtų užtrukti apie 10 minučių.
5. Iš išminkytos tešlos suformuokite gražų rutulį ir suvyniokite jį į švarų rankšluostėlį. Įdėkite į sandariai užsidarantį indą ir palikite valandą pastovėti kambario temperatūroje.
6. Po valandos išimkite tešlą iš indo, išvyniokite iš rankšluostėlio ir padalinkite į tris lygias dalis.
7. Švarų ir lygų paviršių pabarstykite miltais. Paimkite pirmąją tešlos dalį ir iškočiokite, kočėlu braukdami nuo centro į kraštus, į labai ploną tešlos lakštą. Kočiokite tol, kol tešlos lakštas bus toks plonas, kiek tik įmanoma – reikia prisiminti, kad virdami makaronai pastorės ir padidės, todėl prieš virimą jie turi būti tikrai labai ploni.
8. Iškočiotą tešlos lakštą pabarstykite miltais ir suvyniokite į ritinį.
9. Ritinį supjaustykite griežinėliais ir išvyniokite. Tokiu būdu paruošite makaronus, vadinamus fettuccine.
10. Perkelkite supjaustytus makaronus ant miltais pabarstyto švaraus rankšluostėlio.
11. Tuos pačius žingsnius pakartokite su visais trim gabalėliais tešlos.
12. Vidutinio dydžio puode užvirkite pasūdytą vandenį.
13. Suberkite makaronus ir virkite 8-12 minučių, priklausomai nuo makaronų dydžio; kol makaronai išvirs, bet nepraras savo formos; kol makaronai bus „al dente“ – ne per minkšti, bet ir ne per kieti.
14. Išvirusius makaronus sudėkite į sietelį ir nuvarvinkite. Tuomet sudėkite į lėkštes ir patiekite su padažu.
MARINARA PADAŽAS
1. Į didelį prikaistuvį supilkite alyvuogių aliejų ir įkaitinkite.
2. Suberkite sukapotą svogūną ir smulkiai sukapotas česnako skilteles. Kepkite apie 5 minutes, kol suminkštės.
3. Sudėkite konservuotus pomidorus, pomidorų pastą, vandenį, šviežią baziliką, džiovintas itališkas žoleles ir džiovintus lauro lapus. Kaitinkite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį ir kaitinkite neuždengtą apie 20-30 minučių, kol skystis išgaruos ir padažas sutirštės.
4. Suberkite druską, cukrų ir pipirus. Išmaišykite ir paragaukite. Jei trūksta, įberkite daugiau prieskonių.
5. Lauro lapus išimkite.
6. Patiekite su makaronais. Skanaus!
10 komentarai
O aš ieškau ir nerandu makaronų tešlos be kiaušinių recepto…
Turiu tokią super mašiną, kuri ir tešlą užminkytų, ir makaronus įvairių formų pagamintų, bet kad recepto nerandu!
Ar tikrai ieškote ir nerandate? Paprasčiausiai į google svetainę įrašius „naminiai makaronai be kiausiniu” be jokio vargo vos per kelias sekundes radau šiuos receptus:
http://www.1000receptu.lt/receptai/naminiai-makaronai-be-kiausiniu.d?id=62050617
http://www.jogosmityba.lt/index.php?id=151
Neabejoju, kad jų yra ir daugiau.
Julija, va prasau tau geras makaronu be kiausiniu receptas; tik miltai, vanduo ir aliejus; ir jokios masinos nereikia;
http://vaikaivanile.com/post-159-Yangs-Biang-Biang-Mian-Noodles
Aušra, ačiū! Jėga!
Aš vis tik savo kombainu pasinaudosiu, nes kūną privalau stipriai tausoti 🙂
Asta, Jus nuostabi! Sveikinimai su Knyga! Simpatizuoju Jusu blogui – ir tikrai labai noreciau isigyti knyga, nes tikiu, kokie fantastisko receptai joje! Saunuole! Labai dziaugiuosi uz tokius zmones, kurie savo megstamoje veikloje pasiekia tokiu graziu dalyku, darkart sveikinimai, tiesiog nuo Jusu skaitytojos 😉
Jus labai simpatiska ir kaip asmenybe ir kaip kulinare (ar konditere labiau reiktu sakyti 🙂 ).
Ačiū, labai labai ačiū! Tokie gražūs žodžiai ne tik nudažo skruostus raudonai, bet ir įkvepia toliau stengtis, tobulėti, džiuginti skaitytojus 🙂 Užtikrinu, kad tai ir darysiu iš visos širdies 😉
Mmmm. Galiu tik įsivaizduoti, kaip skanu, nes niekada namie neteko gaminti makaronų! Bet turbūr verta 🙂
Ernesta, labai verta, tikrai! Ir tikrai nėra taip sudėtinga kaip galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio 😉
Beje, Ernesta, labai atsiprašau, kad dar neatrašiau laiško, bet būtinai atrašysiu, pasistengsiu kuo greičiau!
Gaminau pagal si recepta, super, aciu! tik dar i pagalba pasiemiau makaronu masinele, isvis supaprastino visa gaminima 😉
Ar miltus galima keisti pilnagrūdžiais? Nesuirs makaronai?