Atrodo, kad viskas buvo tik vakar: begalinis jaudulys, drebančios kojos ir didelės akys, matant pamažu į mano knygos pristatymą besirenkančius žmones. Kaip ir tikėjausi, aš beprotiškai bijojau. Kalbėti, būti dėmesio centre, kažką ne taip pasakyti ar padaryti, galų gale – padaryti klaidą berašant linkėjimą knygoje. Laikrodžiui išmušus šešias ir į rankas paėmus mikrofoną, negalėjau patikėti, kad tai vyksta: kad susirinko tiek daug žmonių ir kad štai aš stoviu prieš juos visus. Vaje! Nežinau, ar kas pastebėjo, bet pirmosiomis minutėmis man tikrai drebėjo kojos. Atsisėdusi ir sukėlusi jas vieną ant kitos, bandžiau tai numaldyti. Kalbėdama, bandžiau įsidrąsinti aukščiau pakelti akis. Galiausiai man pavyko. Nuraminti kojas, pakelti akis ir net šiek tiek atsipalaiduoti. Ir net jei nebuvo viskas labai tobula, man šis vakaras buvo nuostabus. Gražus, jaukus ir labai šiltas. Sulaukiau tiek nuoširdžių šypsenų ir palaikymo, kiek tikrai nesitikėjau sulaukti. O gėlės, gėlės! Jos netilpo man glėbyje – tiek gėlių nesu sulaukusi per visą savo gyvenimą!
Kaip jau ne kartą man teko suprasti, kartais kalbėti apie dalykus, kurie kelia begalines emocijas, yra labai sunku. Kaip ir visas knygos projektas, taip ir „Saulėtos virtuvės saldumynų knygos“ pristatymo vakaras man buvo labai emocingas. Nuo pirmos iki paskutinės minutės. Kaip teisingai pastebėjo mano gera draugė, tai reiškia tik viena – aš darau tai, kas man brangu ir svarbu. O kai sudedi visą savo širdį, jaudulys tiesiog neišvengiamas. Ir viską išreikšti žodžiais kartais tiesiog per sunku.
Tiesiog noriu, kad žinotumėte – esu be galo dėkinga. Noriu dar kartą pasakyti didelį ačiū visiems, kurie antradienio vakarą rado valandėlę laiko pabūti kartu su manimi, palaikė, drąsinamai šypsojosi ir nuoširdžiai džiaugėsi mano laime kartu su manimi. Ačiū tiems, kurių neišgąsdino ilgi kilometrai ir jie atvažiavo net iš kitų miestų, tuo mane labai maloniai nustebindami! Taip pat ačiū ir tiems, kurie, deja, atvykti negalėjo, tačiau jų gerus linkėjimus jaučiau net iš toli. Ir, žinoma, labai ačiū leidyklos merginoms, kurios man – didelei bailei – buvo tvirta parama prieš, per ir po pristatymo. Ačiū!
Pasidalinusi maloniais prisiminimais iš knygos pristatymo vakaro, noriu pasidalinti ir vienu receptu iš knygos (p. 251); receptu vieno iš trijų desertų, kuriais kartu saldinome antradienio vakarą! Kaip ir sakiau tūkstančius kartų, nėra neskanių desertų su riešutų sviestu, tiesiog nėra! Galite tuo įsitikinę, pasigaminę šį nuostabiai skanų riešutų sviesto, karamelės ir šokolado desertą!
Riešutų sviesto, karamelės ir šokolado desertas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Sausainių sluoksniui:
180 g sausainių (pvz., „Selga“)
70 g sviesto
Šokoladiniam sluoksniui:
½ puodelio (125 ml) riebios grietinėlės (35% riebumo)
125 g juodojo šokolado
Karameliniam sluoksniui:
200 g sūdytos karamelės padažo
100 g kepintų žemės riešutų
Žemės riešutų sviesto sluoksniui:
250 g kreminio sūrio (pvz., „Philadelphia“)
½ puodelio (70 g) miltelinio cukraus
100 g žemės riešutų sviesto
½ puodelio (125 ml) riebios grietinėlės (35% riebumo)
50 g kepintų smulkintų žemės riešutų
GAMINIMO EIGA
1. Pasiruoškite 4 stiklines ar indelius, kuriuose norėsite sluoksniuoti desertą. Atidėkite į šalį.
2. Paruoškite sausainių sluoksnį. Sausainius maisto smulkintuvu susmulkinkite iki labai smulkių trupinukų. Sumaišykite su tirpintu sviestu, kol neliks sausų sausainių gabalėlių.
3. Paruoškite šokoladinį sluoksnį. Grietinėlę supilkite į nedidelį puodą. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol grietinėlė beveik užvirs, kraštuose ims kilti burbuliukai. Nuimkite ugnies ir suberkite į grietinėlę gabalėliais laužytą šokoladą. Palikite kelias minutes pastovėti, kol šokoladas aptirps. Energingai išmaišykite iki vientisos masės. Leiskite šiek tiek atvėsti.
4. Paruoškite karamelinį sluoksnį. Sūdytos karamelės padažą sumaišykite su kepintais žemės riešutais.
5. Paruoškite žemės riešutų sviesto sluoksnį. Kreminį sūrį, miltelinį cukrų ir žemės riešutų sviestą išplakite iki vientisos purios masės.
6. Kitame inde šaltą riebią grietinėlę išplakite iki standžių putų. Išplaktą grietinėlę lengvais judesiais įmaišykite į kremą.
7. Susluoksniuokite desertą. Ant stiklinių dugno paskleiskite pusę sausainių masės, ant jų supilkite pusę šokolado, ant šokolado paskirstykite karamelės ir riešutų sluoksnį. Ant karamelės sluoksnio suberkite likusius sausainius ir likusį šokoladą. Ant šokolado paskleiskite žemės riešutų sviesto kremą. Apibarstykite kepintais smulkintais žemės riešutais.
8. Susluoksniuotą desertą 2-3 valandas ar per naktį palaikykite šaldytuve. Patiekite.
Už knygos pristatymo nuotraukas dėkoju Laurai Kymantaitei.
9 komentarai
Sveikinu su puikia knyga! Tikiuos nesustosite! Knygos uzsiprasiau Kaledoms… O galima klausima uzsduosiu?
Kaip imanoma islikti tokiai lieknai, kai gaminate tooooookius desertus?
Sekmes.
Labai ačiū už sveikinimus ir tikiuosi, kad Kalėdų Senelis atneš norimą dovaną! 🙂
Klausimą užduoti, žinoma, galima, bet net nežinau, kaip į jį atsakyti 😀 Na, nesijaučiu aš labai jau liekna, nesijaučiu… Bet šiaip jau stengiuosi daryti du dalykus: 1. nesuvalgyti visų desertų viena, jais dalintis; 2. derinti saldumynų valgumą su sportu 🙂
Sveikinu dar kartą! Knyga tiesiog puiki, kaip ir šis „blogas”! 🙂 Jei tik bus galimybė atvykti į knygų mugę, būtinai atsinešiu ir knygą, kad parašiuką suraitytumėt 😉
Labai ačiū! 🙂 Knygų mugė dar labai toli, bet aš jau dabar laukiu – tikiuosi, kad turėsiu progą suraityti tą parašiuką 😉
Sveiki, norejau paklausti kur perkate karameles padaza? Gal galit pavadinima pasakyt?:)
Rūta, neperku jo (net nežinau, ar kažkur galima tokio įsigyti pas mus; neteko matyti), bet gaminu pati 🙂 Tikrai nieko labai sudėtingo, receptas štai čia, įrašo apačioje: https://www.sauletavirtuve.lt/?p=4020 Sėkmės ir skanaus! 🙂
Sveiki, laaaabai sokoladinis desertas gavosi 🙂 skanu. Kalėdų proga dariau. Kai kuriems svečiams nemėgstantiems saldumo buvo per saldu 🙂 man pats tas. Turiu vieną klausimą kai gaminau karamelės padažą jis gavosi labai tirštas, kad vos išsikrapštė iš šaukšto, kas galėjo būti ne taip? Ar ir turėjo gautis labai tiršta masė? 🙂 Ačiū.
Monika, džiaugiuosi, kad patiko 🙂 Tikra tiesa, šis desertas – saldus, patiems didžiausiems smaližiams 🙂
Karamelės padažas turi gautis karamelės konsistencijos, ne skystas, bet ir ne kietas – toks vidutinio tirštumo, tąsus. Sutvirtėja jis tik po kurio laiko, kai pabūna vėsioje aplinkoje ilgiau ar šaldytuve. Tada reikia minutėlę pašildyti, prieš patiekiant ar naudojant, ir jis vėl būna toks, koks turi būti 😉
Sveiki. Gal galit parekomenduot koki riesutu sviesta pirkti? Labai ačiū!