Prieš kiek daugiau nei savaitę šventėme mano mamos gimtadienį. O koks gi gimtadienis be torto, tiesa? Klausimas, koks gi jis turėtų būti, jau porą savaičių vis sukosi mano mintyse. Bandžiau išgauti ir iš mamos, apie kokį skonį ji svajotų, bet ji – nuostabiai kuklus žmogus. Kiek pamenu, nebuvo metų, kad mano mama norėtų ar prašytų kažko konkretaus: nei dovanų, nei tortų. Gal visos mamos tokios? Įpratusios galvoti apie namus, šeimą ir vaikus, trupučiuką pamiršta save ir savo norus. „Man svarbiausia, kad Jūs ateitumėte”, – sako mama, kai klausiame jos apie dovanas, apie skanumynus. Ir prideda: „Man tikrai nieko daugiau nereikia.”. Prisimenu, kaip šiuos žodžius mama kartodavo dar vaikystėje. Prisimenu ir tą didelį norą, kurį kasmet jausdavau: kažkokiu paslaptingu būdu pajausti ar išsiaiškinti, kas tikrai ją padarytų laimingą. Kokios gėlės, kokia dovana, koks gimtadienio skanumynas? Tikiuosi, kad būdavo metų, kai mums su broliu pavykdavo. Šiaip ar taip, kiekvieną kartą ji nuoširdžiai šypsodavosi. Taip, kaip moka tik mamos – toje šypsenoje sutelpa viskas, kas geriausia ir mieliausia. Ta šypsena – tai didžiausia dovana mums.
Šiais metais, galvodama apie mamos gimtadienio tortą, prisiminiau bananus. Mama juos visada labai mėgdavo. Priešingai nei tėtis, kuriam jie visada primindavo muilo (?!) skonį, mes su mama bananus tikrai mielai valgydavome ir dažnai parsinešdavome kekę iš parduotuvės. Ir kai vaikystėje mama kremu pertepinėdavo tortą, kiekvieną sluoksnį vis pagardindama uogomis, vaisiais ar želė gabaliukais, mes kaskart susidurdavome su dilema: ar ant vieno kremo sluoksnio dėlioti skaniuosius bananų gabalėlius? Juk taip skanu! Bet tėtis tai nemėgsta…
Tos dilemos baigdavosi įvairiai: kartais su bananais, kartais be jų. Bet šįkart tai mamos gimtadienis ir, ką gi, bananinis tortas skamba puikiai. Bananinis sūrio tortas, supratau. Kreminis, tirpstantis burnoje, riebus ir nuodėmingas. Su pakankamai ryškiai jaučiamu bananų poskoniu. Su lašeliu citrinų sulčių, kurios subalansuos skonius… Oi, tai bus puikus tortas, kartojau sau mintyse, jau ruošdamasi produktus ir kaisdama orkaitę.
Tai buvo labai puikus tortas. Mama šypsojosi ir sakė, kad jai skanu. Aš tuo tikiu. Man taip pat buvo labai skanu, o tėtis… hm, net jis suvalgė didelį gabalėlį be jokių komentarų. Iki paskutinio kąsnelio. O tai jau reiškia labai daug!
Skonis: 10/10. Tikras nuodėmingas sūrio tortas: labai kreminis, šiek tiek riebus (bet tas riebumas toks geras, teisingas ir tinkamas!), su pakankamai intensyviai jaučiamu bananų poskoniu. Jei mėgstate bananus ir sūrio tortus, Jums tikrai patiks! O jei norite, kad jis būtų liesesnis ir lengvesnis, pusę maskarponės kiekio pakeiskite rikotos sūriu.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Bananinis sūrio tortas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
250 g sausainių (pvz., „Selga“)
50 g kapotų lazdynų riešutų
180 g tirpinto sviesto
Įdarui:
2 dideli bananai
1 valg. š. citrinų sulčių
2 valg .š. rudojo cukraus
700 g maskarponės sūrio
1 puodelis (200 g) cukraus
3 valg. š. kukurūzų krakmolo
3 dideli arba 4 maži kiaušiniai
1 arb. š. vanilės ekstrakto
Papuošimui:
½ puodelio (125 ml) riebios grietinėlės (35% riebumo)
2 valg. š. cukraus
kelios citrinų riekelės
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Kepimo indą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
2. Paruoškite pagrindą. Sausainius maisto smulkintuvu susmulkinkite iki labai smulkių trupinių. Sumaišykite su kapotais lazdynų riešutais ir tirpintu sviestu, kol neliks sausų produktų ir gausite lipnius trupinius.
3. Paruošta mase išklokite kepimo indo dugną ir sieneles. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 10 minučių.
4. Kol pagrindas kepa, paruoškite bananinį įdarą. Į dubenį sudėkite bananus, supilkite citrinų sultis ir suberkite rudąjį cukrų. Maisto smulkintuvu sutrinkite iki visiškai vientisos masės. Atidėkite į šalį.
5. Kitame inde elektriniu plaktuvu išplakite maskarponės sūrį, cukrų ir kukurūzų krakmolą iki purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišydami masę. Supilkite vanilės ekstraktą, sudėkite trintų bananų masę ir dar kartą gerai išmaišykite.
6. Paruoštą masę supilkite į kepimo indą ant iškepusio sausainių pagrindo.
7. Dėkite į orkaitę ir kepkite 15 minučių. Tuomet temperatūrą sumažinkite iki 120°C ir kepkite dar 90 minučių, kol sūrio tortas, pajudinus kepimo indą, kraštuose bus tvirtas, o centre dar šiek tiek judės.
8. Išjunkite orkaitę, praverkite jos dureles ir tortą palikite joje, kol atvės iki kambario temperatūros. Tuomet perkelkite į šaldytuvą ir palaikykite bent 4 valandas, o geriausiai – per naktį.
9. Atšalusį ir sutvirtėjusį tortą išimkite iš kepimo formos.
10. Paruoškite grietinėlę papuošimui. Į dubenį riebią grietinėlę. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purių putų. Toliau plakdami, po truputį suberkite cukrų. Išplakite iki standžių putų.
11. Papuoškite tortą. Kremą, skirtą papuošimui, sudėkite į konditerinį maišelį žvaigždutės formos antgaliu. Ant torto paviršiaus išspauskite kremo kauburėlius. Citriną supjaustykite gabalėliais ir įspauskite juos į kremo kauburėlius.
24 komentarai
Net susigraudenau skaitydama įžangą, labai tikslu ir gražu – mintys tobulai išreikštos žodžiais! Ir taip, mano mama lygiai tokia pati.. Kad ir kaip nervuodavo niekada nepasakydama, ko nori dovanų, bet perskaičiusi tavo žodžius supratau, kaip tai iš tiesų gražu 🙂 Ačiū, saulėtoji Astute!
Kristinyt, ačiū Tau! 🙂 Neturiu žodžių apsakyti kaip man gera (ir kuklu), kad kartais surašyti žodžiai gali padaryti tokį mažą didelį stebuklą: paliesti žmogaus prisiminimus, emocijas, jausmus… ačiū!
Iš visų skoniublogas.lt tinklaraštininių jūsų blogas tvarkingiausias, foto profesionaliausios. Jūs jau turite braižą ir netgi nežinojus, kad tai jūsų įrašas pagal foto drąsiai atskirčiau kas yra kas. Ir pagal rašymo stilių aišku. Garbės žodis nemeluoju. Neveltui knyga išleista, kurios būtinai prašysiu Kalėdų senio 😀 O dėl torto tai gaila, kad nėra pjūvio foto, nes taip norėjau pamatyti torto vidų. 🙂 ech..
Viktorija, labai ačiū už visus gražius žodžius ir komentarus! 🙂 Tikiuosi, kad Kalėdų Senelis maloniai nustebins ir knygą po eglute tikrai rasite 😉
Deja, pjūvio nėra, nes pjovėme jau vakare, minėdami gimtadienį – tokią akimirką norėjosi tik čiupti į rankas šakutes ir mėgautis, ką jau kalbėti apie fotografavimą 🙂 Bet galiu nupasakoti, kad pjūvis atrodė taip, kaip ir visų sūrio tortų, tik dėl bananų buvo šiek tiek tamsesnis 😉
Atrodo nuostabiai skaniai 🙂 Tik turiu klausimą: ar būtina gaišti su tuo vandeniu, didesniu indu ir t.t.? Beje, kokio skersmens formoje kepėte? Ačiū už atsakymus 🙂
Ačiū! 🙂
Labai atsiprašau už suklaidinimą – jau pataisiau receptą. kepant šį tortą tikrai nereikia žaisti su tais vandens indais; tortas kuo puikiausiai iškepa ir paprastuoju būdu! 🙂 O forma – 22 cm skersmens 😉
Valio, ačiū 🙂 Mano Mamai sūrio tortas ir bananai – idealus derinys, todėl būtinai kepsiu 🙂
Ar tiktu vietoj maskarpones philadelphia suris? Aciu uz atsakyma 🙂
Labai tinka, Monika 😉
Asta, fantastiska Jusu knyga, man labai patiko!! Beje labai grazios Jusu puslapy (apie knyga jau nesneku) patiekalu-desertu nuotraukos! Norejau paklausti, jei ne paslaptis, kokiu foto aparatu fotografuojate savo gaminta maista? dekoju is anksto uz atsakyma!
Labai ačiū, Kristina! 🙂 Tikrai ne paslaptis: fotografuoju Nikon D90 fotoaparatu, 50 mm f/1.8 objektyvu 😉
Aciu labai , Asta, uz atsakyma! Jusu nuotraukos tiesiog labai grazios ir puikios kokybes, zinoma, cia ne tik fotoaparato, bet ir didelis fotografo nuopelnas!:)
Kristina, labai ačiū už komplimentus, kurie įkvepia dar labiau stengtis bei tobulėti 🙂 O tobulumui ribų, žinia, tikrai nėra 🙂
Kaip manote, ar tiktu paprastas bulviu krakmolas vietoj kukuruzu krakmolo? Aciu 🙂
Dalia, bijau sumeluoti, bet konditerijos kepiniams aš visada renkuosi kukurūzų krakmolą; tą patį siūlau ir Jums 🙂 Tikrai yra bene visose parduotuvėse, o ir kaina negąsdinanti 🙂
Sveiki, norėjau paklausti, kiek ilgiausiai jį galima kepti? Kepiau ilgiau nei nurodyta tokioje kaip nurodyta temperatūroje, bet jis bene visas dar liūliuoja… Buvau išjungusi, bet žiūriu, kad nelabai kietėja, tai vėl pašoviau.. 🙂
Diana, man jis iškepa lygiai per tokį laiką kaip nurodyta. Iškepto centras dar šiek tiek liūliuoja, bet vėsdamas sutvirtėja, pabuvęs pernakt šaldytuve – tampa visai tvirtas. Nebent… gal pamiršote kukurūzų krakmolą ar pakeitėte kurių nors kitų produktų proporcijas?
Lyg ir viską, kaip parašyta dėjau – gal ir nuo orkaitės priklauso. Pakepiau dar, kol parusvėjo kaip jūsiškis 🙂 Ragausim ryt 🙂 Ačiū, kad parašėte!
Diana, man labai smalsu būtų išgirsti, kaip vis tik baigėsi šio torto istorija? Tikiuosi, viskas pavyko ir buvo gerai? 🙂
Labai ačiū už puikaus skonio torto receptą. Kepiau Naujiems metams-14 kai źmonių labai tiko ir patiko. Man tik vienintelis klausimas-sūrio bananų sluoksnis buvo pilkas ( netgi į tamsumą), tai vienintelis dalykas kuris asmeniškai mane kaip kepėją šiek tiek glumino:).Dar kartą perskaičiau visus surašytus ingridientus ( nu sakau gal ko neidėjau:).. Bet lyg ir viskas pagal instrukcijas. Bananai nebuvo pernokę,jie buvo kieti ir graźios struktūros.Tai niekaip neišsiaiškinu kodėl tokia spalva( skoniui nepakenkė, bet manau turėjo buti sūrio sluoksnis šviesus ar gelsvas, bet ne pilkas.). Tiesa vietoj dviejų didelių bananų dėjau 3 vidutinius, gal visgi per daug jų buvo.
Ačiū už atsakymą.
Egidija, toks jau dalykas yra tie bananai – kepiniuose jie papilkėja. Tikrai nereikia dėl to jaudintis, viskas gerai 🙂 Maniškis sūrio tortas taip pat nebuvo skaisčiai baltas ar geltonas, o šiek tiek pikšvas, bet priėmiau tai kaip visiškai natūralų dalyką 🙂 Svarbiausia, kad tortas buvo skanus! Labai tuo džiaugiuosi 🙂
Kokio riebumo maskarpone naudojate? Nes dabar yra ir 40proc riebumo ir virs 80proc.. Tai pat kokia ricota rekomenduojate keisti (jei maisyciau lygiom dalim su maskarpone) ~15-20 proc riebumo? Nes yra ir 6proc.. Baisu kad nenukentetu konsistencija ir iskeptu 🙂 dekinga uz atsakyma!
Sveiki, mane taip pat domina tas pats klausimas kaip ir ponią Rasą dėl „kremo” riebumo. 🙂
Vaje, atrodo, į visus klausimus stengiuosi atsakyti, bet kartais pasitaiko ir praleisti, atsiprašau!
Naudoju tikrą riebią maskarponę, berods, 82 proc. riebumo. Galima dalį maskarponės keisti rikota (pavyzdžiui, perpus). Tuomet rikotą reiktų rinktis apie 15 proc. riebumo, kad torto konsistencija išliktų kreminė, švelni. Deja, bet sūrio tortai, ypač kepti, dažnai nebūna labai liesi. Bet visada būna labai gardūs! 🙂