Kaip ir sau pažadėjau, šį neseniai pralėkusį savaitgalį bandžiau prisijaukinti šventinę dvasią ir atpūsti į savo gyvenimą Kalėdinę nuotaiką. Lūpose žaidžiant šypsenai, galiu tyliai pašnibždėti: atrodo, man pavyko. O ar gali būti kitaip, kai savaitgalis prasideda legendiniu „Vienas namuose”? Ką jau bekalbėti apie pusdienį, skirtą kalėdinių dovanėlių rinkimui, ir sekmadienį, kuris nuo ryto kvepėjo kepamais imbieriniais sausainiais. Jų, sausainių, iškepiau daugiau nei šimtą! Sekmadienio vakarą, nuo sodrių kvapų apsisukus galvai ir apsąlus širdžiai, jaučiausi beveik Snieguolė ar bent koks žavus Kalėdų elfas, šypt.
Žinoma, tai toli gražu nereiškia, kad visi pliusai mano darbų sąrašuose jau sudėti; toli gražu. Bet, nežinau, kas čia kaltas – ar spintoje suslėptos dovanėlės, ar tas galvą apsukęs sausainių kvapas – šiandien man visai nesinori verstis per galvą, bandant viską padaryti kuo greičiau. Norisi didelio puodelio karšto šokolado su keptais zefyrais, gero romano ir kalėdinių dainų. Minkštos pižamos ir kvapnios žvakės. Tik tiek nedaug. O visi tie darbeliai.. na, bus tie pliusai, bus. Gal ne šiandien, gal ne rytoj. O gal, kas irgi labai tikėtina, jau po poros valandų mano pasaulis vėl apsivers aukštyn kojom, ir grįšiu į savo bėgimo, lėkimo, skubėjimo trasą. Kadangi taip atsitikti tikrai gali, šią akimirką labai branginu. Ir mėgaujuosi. Mintyse savęs nebyliai prašau, kad vieną gražią dieną išmokčiau taip gyventi nuolat. Neskubant.
Ši savaitė dar tik prasideda, bet aš jau žinau – ji bus puiki. Aš tai jaučiu, aš gyvenu šiuo jausmu. Laukiu kiekvienos iš savaitės dienų, nes žinau, kad kiekviena iš jų man atneš po mažą ar didelį džiaugsmą. Pradedant brangiausio žmogaus sugrįžtuvėmis į namus, baigiant kalėdinės pušies puošimu ir lempelių įžiebimu. Bus nuostabi savaitė!
Linkiu, kad Jums ši savaitė būtų tokia pat nuostabi, mielieji! Visi drauge šypsokimės, džiaukimės smulkmenomis ir ruoškimės artėjančioms gražiausioms žiemos šventėms. Lepinkime save ir savo mylimus žmones – kepkime jiems sausainius, vaišinkime ir dovanokime dosnų glėbį saldaus džiaugsmo…
Skonis: 10/10. Šie sausainiai – ne tik malonaus riešutinio skonio ir labai gardūs, bet ir gražūs. Puikiai tinkantys tam magiškam laikui, laukiant Šv. Kalėdų. Jeigu sausainius patieksite iš karto, vos tik pertepę džemu – jie bus trapūs. Jei norite minkštesnių, pertepkite anksčiau ir patiekite po kelių valandų ar rytojaus dieną.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt
Linco sausainiai (Linzer cookies)
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 ¼ puodelio (350 g) miltų
125 g maltų migdolų (arba migdolų miltų)
¼ arb. š. druskos
2 ½ arb. š. malto cinamono
¼ arb. š. malto muskato
230 g sviesto
½ puodelio (100 g) cukraus
2 kiaušinių tryniai
1 citrinos tarkuota žievelė
¼ arb. š. migdolų ekstrakto (nebūtinai)
400 g tiršto mėgstamo džemo
miltelinio cukraus apibarstymui
GAMINIMO EIGA
1. Dubenyje sumaišykite miltus, maltus migdolus (arba migdolų miltus), druską, maltą cinamoną ir muskatą.
2. Į kitą didelį dubenį sudėkite sviestą ir suberkite cukrų. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės.
3. Po vieną įdėkite ir išplakite kiaušinių trynius.
4. Įmaišykite tarkuotas citrinų žieveles ir migdolų ekstraktą, jei jį naudojate.
5. Suberkite miltų mišinį ir išmaišykite. Išminkykite tešlą. Minkykite, kol produktai sukibs į vientisą tešlą.
6. Padalinkite paruoštą tešlą į dvi dalis. Kiekvieną iš jų įvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 2 valandas. Tuomet išimkite tešlą iš šaldytuvo ir palikite kambario temperatūroje apie 10 minučių, kad šiek tiek atšiltų.
7. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardas.
8. Tešlą dėkite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų ir iškočiokite į maždaug 3 mm storio tešlos lakštą. Jei norite, galite tešlą kočioti tarp dviejų maistinės plėvelės lakštų ar tiesiog ant miltais lengvai pabarstyto švaraus ir lygaus paviršiaus.
9. Sausainių formelėmis išspauskite sausainius ir atsargiai juos perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Prisiminkite, kad turite išspausti lygų skaičių dviejų rūšių sausainių: apatinių (be išpjovimo viduje) ir viršutinių (su išpjovimu).
10. Tešlos likučius šiek tiek paminkykite, iškočiokite ir iš jų taip pat sausainių formelėmis išspauskite sausainius.
11. Paruoštus sausainius kepkite įkaitintoje orkaitėje: apatinius sausainius be išpjovimo apie 15 minučių, o viršutinius su išpjovimu – apie 10 minučių. Nuolat stebėkite kepančius sausainius, nes kepimo laikas gali priklausyti ir nuo Jūsų orkaitės. Iškepę sausainiai turi būti gražiai auksinės spalvos. Neperkepkite sausainių, nes tuomet jie bus pernelyg trapūs.
12. Iškepusius sausainius kelioms minutėms palikite kepimo skardoje, tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
13. Sausainiams visiškai atvėsus, viršutines jų dalis apibarstykite milteliniu cukrumi.
14. Ant apatinių sausainių dalių tolygiai ir plonai paskleiskite po šaukštelį džemo. Džemą rinkitės tirštą ir tepkite jį ant sausainių saikingai – kitu atveju, suvožus abi sausainių puses, jis gali ištekėti pro kraštus.
15. Po kiek laiko džemu pertepti sausainiai suminkštėja. Taigi, jei norite trapesnių – pertepkite juos džemu tik prieš patiekdami; jei labiau mėgstate minkštesnius – pertepkite kuo anksčiau. Skanaus!
17 komentarai
atrodo labai gražiai 🙂 o man toks klausimas: ar galima vietoj džemo tepti ką nors šokoladiško? tik nesugalvoju, kas geriausiai tiktų, gal kokio lydyto šokolado ? ar ko nors reikėtų įmaišyti į lydomą šokoladą? sviesto?
ačiū 🙂
Vaida, manau, puikiai pavyktų ir su šokoladiniu pertepimu. Tuomet rekomenduočiau, pavyzdžiui, šį macarons pertepimą: https://www.sauletavirtuve.lt/?p=3891 🙂
as irgi kazkodel apie Nutelą pagalvojau vietoj dzemo 🙂
Giedre, geras variantas! Tikriems smaližiams 😀
Asta, sausainių dar nekepiau, bet eilinį kartą ištirpau nuo Jūsų beprotiškai gražių maisto nuotraukų 🙂 Pagalvojau: na kiek galima tyliai džiaugtis, reikia gi ir pakomentuoti 🙂 Man Jūsų puslapis yra nuostabiausias estetikos ir kokybės derinys. Linkiu Jums geros nuotaikos, jaukių švenčių. O sau palinkėjau, kad Kalėdų senis padovanotų Jūsų knygą 🙂
Nika, labai ačiū už gražius žodžius, komplimentus ir įkvėpimą, kurį tiesiog savaime dovanoja tokie komentarai 🙂 Ačiū! Linkiu, kad Kalėdų Senelis išgirstų visus norus 😉
Kokie dailūs šie sausainiai! Neskubant, lėtai, pasimėgaujant, įkvepiant kiekvieną aromatą.. lėtesnis pasaulis turi savo privalumų.
Gražaus ir šilto švenčių laukimo!
Gelmina, taip, aš vis dar to mokausi – lėtesnio pasaulio. Kartais būna taip gera, kai pavyksta 🙂
Ačiū už linkėjimus, tau taip pat jaukaus ir sausainiais kvepiančio laukimo! 🙂
Gavosi puikai, skonis – nuostabus!
Vaida, labai džiaugiuosi! 🙂
Koks sutapimaS ! Vakar su vyru Kauno Akropolyje antro aukšto atviroje kavinukėje ragavau šių nuostabių sausainių.
Šiandien Jūsų dėka smaguriausime namuose . AČIŪ JUMS!
Labai ačiū už recepta.Sausainiai puikūs.Tik aš vietoj migdolu dejau graikiškus riešutus,bet labai skanu!
Violeta, labai džiaugiuosi, kad pavyko ir patiko! Ačiū, kad pasidalijote įspūdžiais 🙂
Tešla per trapi, panaši į smėlį, sausainiai nepavyko…
Gabija, labai apgailestauju 🙁 Bet mano patirtis ir kepusių bei komentavusių patirtis sako, kad jie gali pavykti ir puikiai 🙂 Tačiau sutinku, kad šių sausainių tešla lepesnė, labai svarbu laikytis recepto, ją pašaldyti šaldytuve, tada šiek tiek atšildyti prieš kočiojant, o kočioti geriausia tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų. Dar vienas ypač svarbus niuansas – neperkepti sausainių, nes tuomet jų tešla tikrai tampa itin trapi.
Nuostabus sausainiai! Tik tešla man labai jau įnoringa, teko pažaisti su ja, kol iškočiojau. Pas mus darbe renkamas geriausias kompanijos konditeris, tai pusfinalyje reikėjo iškepti sausainius, pasirinkau pagal jūsų recepta ir ką jus galvojat? Jie pakliuvo į finalą 😀😀😀 gaila negaliu įkelti foto, parodyti kokie išėjo…
Lina, kaip nuostabu! Finalas – didžiulis įvertinimas, išties 🙂 Bet būtinai prisiminkite, kad ne tik receptui tai yra įvertinimas, bet ir kepėjui – o kepėja esate jūs! 🙂