Gegužės mėnesis šiais metais man prasidėjo su trenksmu.
Atsisveikinimas su senuoju darbu, atšoktas nuostabios draugės gimtadienis, trys tortai per trijų dienų savaitgalį, skirtą brangiosioms Mamoms, o pirmadienį – pirmoji diena naujajame darbe. Užmigau, prabudau, užmigau, prabudau – ir še tau, gyvenimas apsivertęs aukštyn kojomis.
Na, gerai, kojomis žemę liečiu. Bet ta komforto zona, kurioje buvau jaukiai įsitaisiusi dar vos prieš kelias dienas, čia jau net nekvepia. Kita vertus, sako, kad tik išėjus iš komforto zonos, atrandami patys geriausi dalykai.
Laukia iššūkiai! Nauji, nepažinti dalykai. Dalykai, kuriuos reikės išmokti. Taip, tikrai, – šiandien, laukdama pirmadienio, vėl jaučiuosi lyg pirmokė ar pirmakursė. Kai žinau, kad šiandien dar viskas ramu ir pažįstama, ir iki skausmo aišku, bet kai užmigsiu ir ryte pramerksiu akis – viskas bus kitaip. Ir jau niekad nebus taip, kaip buvo; į vakar dieną jau niekad negrįšiu.
Taip ir eina mano sekmadienis. Vis pažiūriu į laikrodį. Bijau sulaukti vakaro. Bijau nueiti miegoti, nes bijau auštančio rytojaus. Labai linkiu sau pasitikėjimo savimi ir bandau įkvėpti drąsos bei tvirtumo, tačiau nemoku savęs apgaudinėti – dievaži, aš esu bailė. Ir ko jau ko, bet pasitikėjimo savimi man kartais graudžiai stinga. Juk jaučiau, kad kepant pyragą pirmai dienai naujajame darbe, man net rankos virpėjo. Paguoda ta, kad druskos su cukrumi, atrodo, nesumaišiau. O tai jau gerai, tikrai gerai.
Ką gi. Pyragas iškeptas, supjaustytas kvadratėliais ir sudėtas į dėžutę. Suknelė išlyginta, batai paruošti. Darbo kalendorius – rankinėje. Rankos, kojos ir galva – vietoje. Pašėlusias ir išsibarsčiusias emocijas surinkti dar spėsiu; visa naktis priešaky.
Gal per tą naktį net spėsiu save įtikinti: viskas bus gerai, viskas bus gerai, viskas bus gerai.
Nes kaip vienas šaunus žmogus man visai neseniai sakė: viskas visada būna gerai.
Skonis: 8/10. Labai intensyvaus, turtingo ir sodraus skonio. Man – net truputėlį per sunkus ir per intensyvus. Nuo mažiausio gabalėlio širdis apsąla taip, kad atrodo, jog dar ilgai ilgai į šokoladinius gardėsius net pažiūrėti nenorėsi, šypt. Todėl aš, siekdama dešimtuko, kitąkart padaryčiau štai ką: pirma, į sausainių pagrindo masę nedėčiau nei šokolado, nei rudojo cukraus (sausainiai plius sviestas visada pasiteisina – pagrindas būtų ne toks saldus ir trapesnis). Antra, šokolado sluoksnį daryčiau perpus plonesnį, nes dabar jis yra tokio sodraus skonio, kad stipriai užgožia žemės riešutų sviesto kremą. Ir štai, viskas – tikiu, kad šie pakeitimai torto skonį man kilstelėtų iki apvalaus dešimtuko!
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Smitten Kitchen
Šokoladinis žemės riešutų sviesto sūrio tortas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
255 g šokoladinių sausainių (pvz., „Selga“)
170 g juodojo šokolado
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
150 g tirpinto sviesto
Šokolado sluoksniui:
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės
400 g juodojo šokolado
2 valg. š. (30 g) kreminio žemės riešutų sviesto
Kremui:
500 g maskarponės
1 ¼ stiklinės (320 g) kreminio žemės riešutų sviesto
1 stiklinės (200 g) cukraus
¾ stiklinės (190 g) grietinės
2 valg. š. kukurūzų krakmolo
2 arb. š. vanilės ekstrakto
3 didelių kiaušinių
Viršui:
1/3 stiklinės (80 ml) riebios grietinėlės
130 g juodojo šokolado
1 valg. š. (15 g) kreminio žemės riešutų sviesto
Papuošti:
1/3 stiklinės (85 g) kreminio žemės riešutų sviesto
1 valg. š. minkšto sviesto
¼ stiklinės (40 g) miltelinio cukraus
gabalėlio juodojo šokolado
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite pagrindą. Pasiruoškite kepimo indą (22 cm skersmens) ir išklokite jį folija.
2. Sausainius ir šokoladą maisto smulkintuvu susmulkinkite iki labai smulkių trupinukų. Sumaišykite su ruduoju cukrumi.
3. Supilkite tirpintą sviestą ir išmaišykite, kol neliks sausų trupinių ir gausite lipnią masę. Išklokite šia mase kepimo indo dugną ir sieneles.
4. Dėkite formą su išklotu pagrindu į šaldytuvą ir atšaldykite.
5. Paruoškite šokolado sluoksnį. Grietinėlę supilkite į vidutinio dydžio puodą ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol beveik užvirs, kraštuose ims kilti burbuliukai.
6. Nuimkite puodą nuo ugnies. Iš karto suberkite gabalėliais sulaužytą juodąjį šokoladą ir sudėkite riešutų sviestą. Kelias minutes palikite pastovėti, kol šokoladas šiek tiek aptirps. Tuomet išmaišykite iki visiškai vientisos masės.
7. Paruoštą šokoladinį kremą tolygiai supilkite ant sausainių pagrindo. Dėkite atgal į šaldytuvą ir palaikykite apie 30 minučių, kol šokolado sluoksnis sustings.
8. Orkaitę įkaitinkite iki 160 ºC temperatūros.
9. Paruoškite įdarą. Maskarponės sūrį, kreminį žemės riešutų sviestą ir cukrų išplakite iki purios vientisos masės. Išmaišykite grietinę, kukurūzų krakmolą ir vanilės ekstraktą.
10. Po vieną įmuškite kiaušinius ir po kiekvieno išplakite.
11. Paruoštą masę supilkite ant sustingusio šokolado sluoksnio.
12. Iškepkite. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 75-90 minučių. Torto kraštai bus tvirti, o centras, pajudinus kepimo indą, turi dar šiek tiek virpėti.
13. Praverkite orkaitės dureles ir tortą palikite orkaitėje, kol atvės iki kambario temperatūros. Tuomet perkelkite į šaldytuvą ir palaikykite bent 4 valandas ar, geriausiai – per naktį.
14. Paruoškite šokoladą viršui. Grietinėlę supilkite į vidutinio dydžio puodą ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol beveik užvirs, kraštuose ims kilti burbuliukai.
15. Nuimkite puodą nuo ugnies. Iš karto suberkite gabalėliais sulaužytą juodąjį šokoladą ir sudėkite riešutų sviestą. Kelias minutes palikite pastovėti, kol šokoladas šiek tiek aptirps. Tuomet išmaišykite iki visiškai vientisos masės.
16. Atšaldytą tortą perkelkite ant lėkštės ar tortinės. Paruoštą šokoladinį kremą tolygiai supilkite ant viršaus. Dėkite atgal į šaldytuvą ir palaikykite apie 30 minučių, kol šokolado sluoksnis sustings.
17. Papuoškite. Elektriniu plaktuvu išplakite kreminį žemės riešutų sviestą, minkštą sviestą ir miltelinį cukrų.
18. Kremą sudėkite į konditerinį maišelį žvaigždutės formos antgaliu ir ant torto viršaus išspauskite kremo kauburėlius. Apibarstykite saujele tarkuoto šokolado.
19. Patiekite šaltą. Skanaus!
8 komentarai
Miela Asta,
Visi pokyciai gyvenime tik i gera, tuo isitikinau nekart. Linkiu ir tau iseit is komforto zonos, nes kaskart patyre stresa, pleciam savo komforto zona. Pamazu isidirbsi ir tas nerimas uzklupes dabar uzsimirs kaip sapnas. O su savo tortuku susildysi bendradarbiu sirdis
Aurute, labai ačiū už gražius, palaikančius ir įkvepiančius žodžius! 🙂 Esu tikra, kad tai, ką sakote, tikrai išsipildys 😉
Nuotraukos tobulos kaip visad. 🙂 Tortukas skaniai atrodo. 🙂 O tas šaunus žmogus sakė tiesą – viskas visada būna gerai. 😉 Dabar ir man reikia tuo save įtikinti. 😉 Sėkmės naujame darbe. 😉
Jovita, labai ačiū už pagyras nuotraukoms! 🙂 Ir ačiū už linkėjimus! Aš taip pat palinkėsiu įtikinti save tuo, kuo norite įtikinti, nes, na… viskas visada būna gerai! 😉
Ieskojau, koki cia dar nebandyta torta gimtadieniui issikepti ir suradau 🙂 keli klausimeliai – pastebejau, kad noretum koreguoti recepta – ka keistum? Antra, kodel folija – ar ne sunkiau ja veliau nukrapstyti nuo pagrindo nei sviestini popieriu? Na ir del sausainiu pagrindo – jeigu ji saldau, gaunasi gan kietas pjaustant torta, jeigu jis kepamas, tada paprastai net pro isardomos formos krastus pradeda teketi sviestas (nors dedu tiek, kiek pagal recepta). Niekaip nerandu, ka ne taip darau 🙂
U.
Ugne, vėluoju su savo atsakymu nepadoriai, bet gal vis tik kada ateičiau pravers 🙂
Prie recepto vertinimo esu parašiusi, ką keisčiau, todėl čia tiesiog nukopijuoju: pirma, į sausainių pagrindo masę nedėčiau nei šokolado, nei rudojo cukraus (sausainiai plius sviestas visada pasiteisina – pagrindas būtų ne toks saldus ir trapesnis). Antra, šokolado sluoksnį daryčiau perpus plonesnį, nes dabar jis yra tokio sodraus skonio, kad stipriai užgožia žemės riešutų sviesto kremą.
Dėl sausainių pagrindo. Taip, šaldomi jie tikrai būna kietoki, tačiau jei iškloji sausainių sluoksnį tikrai plonai – tas kietumas netrukdo, nes pjaustosi lengvai. Kita vertus niekad nebuvo taip, kad kepant pagrindą, man sviestas pradėtų varvėti. Gal jo tiesiog įdėk kiek mažiau nei įprastai (ir mažiau nei nurodyta recepte)? 🙂
Parašysiu ir aš komentarą apie šį torta. Dariau su Astos rekomenduojamomis korekcijos plius savo korekcijomis. Pagrindas- tik sausainiai ir sviestas. Šokolado sluoksnį dariau mažindama visus produktus 4 kartus! ir tikrai to šokolado sluoksnio pilnai pakako! Puikus, skanus, tikrai vertas kepti ir ragauti tortas!
Airina, labai džiaugiuosi, kad pavyko ir patiko! Ačiū, kad pasidalinot įspūdžiais 🙂