Prie to priprasti tikriausiai neįmanoma. Vakar pirmąkart į rankas paėmiau savo trečiąją knygą; ir štai vėl tas jausmas – nutvilkantis iki pirštų galiukų. Akimirkai apsukantis galvą ir atimantis amą. Mano rankose – mano knyga. Trečioji. Ne mažiau gardi, įvairi, ryški ir spalvinga. Ir tikrai labai saulėta!
Tikiuosi, jog saulę, pasislėpusią tarp šiugždančių knygos puslapių, atrasite ir Jūs. Tikiuosi, kad kai kepsite blynus ar vaflius pagal išsirinktą receptą, Jūsų virtuvę tikrai užlies pro langą plūstelėję šilti saulės spinduliai. O kai juos ragausite, atgnybsite pirmą jų kąsnelį, lėtai jį kramtysite, kai pajusite jų skonį, – aš tikiuosi, kad Jūs maloniai nustebsite iš naujo atradę blynus ir vaflius, visą begalinę jų skonių puokštę.
Kurdama šią knygą, aš jaučiausi būtent taip – kaskart stebindama save vis naujais skoniais. Kas galėtų pagalvoti, kad yra tiek daug įvairių blynų ir vaflių! Tikrai yra, užtikrinu. Jei praversite šios knygos puslapius, tuo įsitikinsite patys. Aš pati maišiau jų visų tešlą, niūniuodama stovėjau prie keptuvės ir vaflinės bei juos kepiau, tuomet ragavau, o dažniausiai ir valgiau pilnais žandais, šypt. Ir fotografavau, ir ant šimtų popieriaus skiaučių rašiau dešimtis receptų, kurie visi šiandien čia – „Saulėtos virtuvės blynų ir vaflių knygoje“.
Tai knyga visiems, kurie myli blynus ir vaflius. Saldžius ir nesaldžius. Lengvus ir sočius. Pusryčiams, pietums ir vakarienėms, o taip pat – ir desertams, o gal net šventėms! Visiems, kuriems kepamų blynų bei vaflių kvapas kutena nosis, verčia rytais iš lovos ir skatina basomis kojomis skubėti į virtuvę. Visiems, kurie dažnai mėgsta greitiems pietums ar vakarienei per penkias minutes užsimaišyti vis skirtingų blynelių ar vaflių tešlą. Visiems, kurie yra pakankamai drąsūs ir smagūs, kad vietoje įprasto torto gimtadieniui susluoksniuotų blynų tortą. Žinot, iš tiesų… tai yra knyga visiems!
Skonis: 10/10. Šokoladas, riešutai, riešutų sviestas, karamelė – ar žinote, kaip šiuos visus skonius ir šiuos blynelius pavadinčiau vienu vieninteliu žodžiu? Pasaka!
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Šokoladiniai lietiniai blyneliai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Blyneliams:
4 kiaušinių
2 stiklinių (500 ml) pieno
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 ½ stiklinės (210 g) miltų
1/4 stiklinės (30 g) kakavos
1 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. druskos
2 valg. š. miltelinio cukraus
½ stiklinės (125 ml) aliejaus
Įdarui:
375 g kreminės varškės
¾ stiklinės (105 g) miltelinio cukraus
¾ stiklinės (190 g) žemės riešutų sviesto
1/3 stiklinės (90 ml) graikiško jogurto
Patiekti:
sūdytos karamelės padažo
smulkintų kepintų žemės riešutų
šokolado gabalėlių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite blynų tešlą. Kiaušinius elektriniu plaktuvu išplakite, kol suputos ir jų tūris padidės. Supilkite pieną, vanilės ekstraktą ir dar kartą išplakite.
2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius, druską ir miltelinį cukrų. Miltų mišinį suberkite į plakinį ir išplakite iki visiškai vientisos masės. Toliau lėtai plakdami, plona srovele supilkite aliejų.
3. Uždenkite dubenį su paruošta tešla maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve 1 valandą ar ilgiau.
4. Iškepkite blynus. Keptuvę (22 cm skersmens) ištepkite šlakeliu aliejaus. Pilkite po samtį (apie 50 ml) tešlos į keptuvę ir greitai ją paskirstykite per visą keptuvės paviršiaus plotą. Kepkite, kol blyno paviršius sutirštės ir pamatysite kylančius burbuliukus, o kepanti blyno pusė gražiai apskrus.
5. Atsargiai apverskite ir lygiai taip pat apkepkite antrą blyno pusę. Iškepkite visus blynus ir palikite, kad šiek tiek atvėstų.
6. Paruoškite įdarą. Elektriniu plaktuvu iki vientisos masės išplakite kreminę varškę, miltelinį cukrų, žemės riešutų sviestą ir graikišką jogurtą.
7. Paruoškite blynelius. Imkite po vieną lietinį blyną. Į jo centrą dėkite po šaukštą paruošto kremo ir tolygiai paskleiskite per visą blynelio paviršių.
8. Perlenkite blynelį per pusę, tuomet – dar kartą per pusę.
9. Patiekite. Patiekite blynelius nedelsiant, apšlakstę juos sūdytos karamelės padažu, apibarstę saujele riešutų ir šokolado gabalėlių.
4 komentarai
Mieloji, sveikinimai! :} Ir, be abejo, jau žinau, ką šiąnakt sapnuosiu. O kadangi mano blynų repertuaras gana ribotas, jau žinau ir ką knygyne vartysiu, o gal net į krepšelį dėsiu. Tiesa – ar jau galima rasti knygynuose?
Jule, ačiū už sveikinimus! 🙂 Tikiuosi, sapnai tąnakt buvo tikrai skanūs ir saldūs? 🙂
Knygynuose dar nėra, kol kas – tik internetiniame knygyne knygos.lt 🙂 Bet bus! 😉
Tu nereali! Sveikinu ir noriu padekoti uz grazias ir saldzias gyvenimo akimirkas, kuriu ir vel galesiu pasisemti ikvepta Tavo knygos – jau TRECIOOOS! Neitiketina. Lekiu pirkti!
Labai labai ačiū už gražius žodžius! Jie įkvepia! 🙂