Tai šen, tai ten vis išgirstu atodūsį: „Na va, jau baigiasi vasara…”. Suirztu ir, jei tik turiu progą, lepteliu: „Juk dar nė neįpusėjo rugpjūtis!”. Ir kai vis išgirstu besiskundžiant pastarosiomis dienomis užklupusiu nepakeliamu karščiu, vėl mintyse vartau akis. Sutikčiau, jei tokie būtų visi trys vasaros mėnesiai. Labai tuo džiaugčiausi. Juk mes kalbam apie vasarą – tokia ji ir turi būti! Saulės vonios, karščio bangos, lengvos suknelės, dideli arbūzai, nesibaigiančios ledų porcijos ir daug daug laiko gryname ore, kieme, gamtoje.
Ir praėjęs savaitgalis buvo puikus. Taip, karščiausias per šią vasarą. Ir tuo pačiu – vienas geriausių per visą vasarą. Gamta, tvenkinys, žolė, pledas, knyga, arbūzas ir vėl viskas iš naujo – man rodos, kad kartais tik tiek ir tereikia, kad vasarą būtum laimingas, šypt. Na, o kai pilvas pradeda zirzti, jog norėtų kažko rimčiau, tokiais savaitgaliais, kai debesys negrasina lietumi, vienas malonumas užsikurti kepsninę ir išsikepti kažką ant atviros ugnies.
Buvau dar ne taip seniai įsidarbinusi naujajame darbe, kai mano naujosios kolegės atvertė man Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodus” ir parodė šį receptą. Kaip tik artėjo savaitgalis, o aš garsiai svarsčiau, ką čia reiktų išsikepti. Liaupsių šiam receptui tikrai nebuvo pagailėta – atrodo, dar tą pačią dieną aš pasirūpinau produktais – kurių, o džiaugsme, reikia tik dviejų – ir žinojau, ką valgysim savaitgalį.
Mėsos gabalėlius minkydama su smulkintais svogūnais, spėliojau, kas gi čia bus, ką gi čia valgysim ir ar tikrai gali būti taip gerai, kaip man pasakojo?
Buvo! Buvo fantastiškai gerai. Buvo taip gerai, kad tikriausiai pranoko visus iki tol keptus ar valgytus šašlykus. Buvo taip gerai, kad, atrodo, nurungė mūsų taip pamėgtą marinatą šašlykams. Tiesą sakant, tai tobuli šašlykai – tiek pat tobuli, kiek tobulas yra varškės apkepas. Norėčiau pasakyti, kad rekomenduoju – ne šiaip sau rekomenduoju, bet darau tai pačiomis didžiausiomis raidėmis!
Nes vasara dar tikrai nesibaigia. Netrukus dar vienas savaitgalis. Ir šitie vasaros karščiai – vienas džiaugsmas!
Skonis: 10/10. Tobuli šašlykai!
Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.
Kur radau? Vytaro Radzevičiaus knygoje „Pasaulio puodai“
Kiaulienos sprandinės šašlykai su svogūnais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 kg kiaulienos sprandinės
5 svogūnų galvų
stambiai grūstų ar maltų juodųjų pipirų
druskos
GAMINIMO EIGA
1. Supjaustykite kiaulienos sprandinę maždaug degtukų dėžutės dydžio gabalėliais.
2. Sudėkite mėsą į dubenį, ant viršaus suberkite žiedais supjaustykite svogūnus. Apibarstykite juodaisiais pipirais pagal skonį.
3. Rankomis į mėsą įtrinkite svogūnus bei pipirus ir stipriai paminkykite, kad išsispaustų svogūnų sultys*. Palikite mėsą mažiausiai pusvalandžiui ilsėtis (jei marinuojate uždengiamame puode, uždengę puodą galite kelis kartus jį krestelėti, kad mėsa pasidaužytų tarp puodo ir dangčio).
4. Prieš pat verdami ant iešmo, mėsą pasūdykite, dar kartą paminkykite ir suverkite. Verdami gabalėlius prispauskite vieną prie kito, kad išeitų beveik vientisa masė. Jei pasitaiko ilgesnis gabalėlis, verkite jį perlenkę dvigubai. Taip suverta mėsa iškeps sultingesnė.
5. Dėkite iešmus virš žarijų ir kepkite, kas kelias minutes apversdami. Kepkite apie 20-30 minučių. Patikrinkite, ar mėsa jau iškepusi: peiliu įpjaukite iešmo viduryje ir galuose esančius gabalėlius ir pažiūrėkite, ar visa mėsa vienodos spalvos, ar prie iešmo ji ne rausva, ar dar sunkiasi kraujas.
6. Jeigu patiekiate ne iš karto nuėmę iešmus nuo žarijų, sudėkite iškepusią mėsą į uždengiamą indą – ji neatšals ir neapdžius, kol ruošite garnyrą.
* Aš mėsą minkiau apie 10-15 min., kol svogūnai išskyrė sultis, o mėsos gabaliukai suminkštėjo.
7 komentarai
Išbandžiau užvakar ir tikrai labai patiko. Paprasta, bet super skonis: tikras, aiškus, be majonezinio ar kito rūgšto poskonio. Beje, ilgai neišlaukiau nepakartojusi… jau vėl tokie šašlykai ilsisi prieš kepimą 🙂
Laima, džiaugiuosi, kad išbandėte. Ir dar labiau džiaugiuosi, kad patiko! 🙂
laba diena, sakykit, kiek reikia dėti druskos 1 kg mėsos?
Sveiki, ar galima taip pasiruošti mėsą iš vakaro? Ir kiek reikėtų druskos 1 kg mėso? Dėkui 🙂
Sveiki! Taip, tikrai galite paruošti iš vakaro 🙂 Druskos mes paprastai nededame daug, sunku net pasakyti – įberiame žiupsnį, gal pusę arbatinio šaukštelio 🙂
Sveiki na bandau ir aš šiandien 3kg mėsos 1,5kg svogūno pipirai 6 malti pikti,citrinos1/2 druskos2dideli šaukštaisu kuprele,eglutę žiebsiu
Dainiau, tikiuosi, pavyks puikiai 🙂 Skanaus!