Tikriausiai pirmą kartą gyvenime lyg pamišusi laukiu rudens. Puikiai prisimenu savo liūdnus šniurkščiojimus kiekvienąkart, vasarai besibaigiant; bet tik ne šiemet. Nes, pasirodo, dalykai ima ir įvyksta, nepriklausomai nuo metų laiko. Ir kartais būtent tada – rudenį, kartu su pirmąja jo diena – įvyksta geriausi dalykai. Beprotiškai ilgai laukti; sapnuoti, svajoti ir iki skausmo pasiilgti dalykai.
Mano žmogus grįžta namo. Pagaliau. Laukdama ir skaičiuodama paskutines valandas, savaitgalį blaškausi tarp prekystalių turguje. Planuoju vakarienę. Planuoju laiką kartu. Pasivaikščiojimus, filmus, pokalbius, ilgus vakarus, vyno taures, savaitgalio pusryčius.
Mintyse sau pažadu, kad vieną gražų sekmadienį būtinai pusryčiams iškepsiu blynų. Tada, kai iki soties saldžiai išsimiegosim. Kai pažadins saulės spinduliai. Šyptelėsiu, pamerksiu akį ir pažadėjus grįžti, basom kojom bėgsiu į virtuvę. Jis tikriausiai manęs nesulauks; kol dar maišysiu blynams tešlą ir plikysiu kavą, pats ateis ir susiras mane, išsitaršiusiais plaukais ir miltuota pižama. Ir tada, susisėdę prie stalo, apkabinę puodelius pamažu budinančios kavos, aplink tvyrant saldžiam blynų kvapui, mes mėgausimės ta nepakartojama akimirka. Kai laikas trumpam sustoja ir perveria mintis, jog gyvenimas vis tik yra nuostabus.
Su visais atsisveikinimais ir grįžimais namo. Su visais kalnais ir pakalnėmis. Su visa niekad nesibaigiančia meile ir didžiuliais gyvenimo džiaugsmais juokingai mažuose dalykuose.
Skonis: 10/10. Citrinos, aguonos, varškė ir citrinų kremas – kai recepte atsiranda šie keturi ingredientai, aš niekada neabejoju tobulai skaniu rezultatu. Ir niekada neklystu, šypt!
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Citrininiai lietiniai blyneliai su varškės ir citrinų kremu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Blyneliams:
4 kiaušinių
2 stiklinių (500 ml) pieno
1 arb. š. vanilės ekstrakto
2 valg. š. medaus
1 citrinos nutarkuotos žievelės
1 ¾ stiklinės (245 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. druskos
3 valg. š. aguonų
½ stiklinės (125 ml) aliejaus
Įdarui:
375 g tepamosios varškės
¾ stiklinės (105 g) miltelinio cukraus
1 arb. š. vanilės ekstrakto
2 valg. š. citrinų sulčių
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės (35% riebumo)
15 valg. š. citrinų kremo
Patiekti:
šviežių uogų
šviežių mėtų lapelių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite blynų tešlą. Kiaušinius elektriniu plaktuvu išplakite, kol suputos ir jų tūris padidės. Supilkite pieną, vanilės ekstraktą, medų, suberkite nutarkuotas citrinos žieveles ir dar kartą išplakite.
2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir aguonas. Miltų mišinį suberkite į plakinį ir išplakite iki visiškai vientisos masės. Toliau lėtai plakdami, plona srovele supilkite aliejų.
3. Uždenkite dubenį su paruošta tešla maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve 1 valandą ar ilgiau.
4. Iškepkite blynus. Keptuvę (22 cm skersmens) ištepkite šlakeliu aliejaus. Pilkite po samtį (apie 50 ml) tešlos į keptuvę ir greitai ją paskirstykite per visą keptuvės paviršiaus plotą. Kepkite, kol blyno paviršius sutirštės ir pamatysite kylančius burbuliukus, o kepanti blyno pusė gražiai apskrus.
5. Atsargiai apverskite ir lygiai taip pat apkepkite antrą blyno pusę. Iškepkite visus blynus ir palikite, kad šiek tiek atvėstų.
6. Paruoškite įdarą. Tepamąją varškę, miltelinį cukrų, vanilės ekstraktą ir citrinų sultis išmaišykite iki visiškai vientisos masės.
7. Kitame inde elektriniu plaktuvu iki standžių putų išplakite riebią šaltą grietinėlę. Lengvais judesiais išplaktą grietinėlę įmaišykite į varškės kremą.
8. Dubenį su paruoštu kremu uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve, kol ruošite lietinius blynelius.
9. Paruoškite lietinius blynelius. Imkite po vieną lietinį blyną. Į jo centrą dėkite po šaukštą citrinų kremo ir tolygiai paskleiskite per visą blynelio paviršių. Ant viršaus paskirstykite porą šaukštų varškės kremo.
10. Perlenkite blynelį per pusę, tuomet – dar kartą per pusę.
11. Patiekite. Lietinius blynelius patiekite su šviežiomis uogomis, papuošę šviežių mėtų lapeliais.
7 komentarai
Kas per citrinų kremas? Kaip pasidaryt/iš kur gaut? 🙂
Žiauriai skanu net ir be citrinų kremo!
Laima, labai atsiprašau, kad nespėjau atsakyti laiku, bet kaip ir parašė Justina komentare žemiau – paspaudus ant žodžių „citrinų kremo”, nukeliaujate tiesiai į receptą 🙂
Džiaugiuosi, kad blyneliai patiko ir be kremo, bet labai rekomenduoju išbandyti ir su juo – fantastiškai skanu! 🙂
Pateikta nuoroda citrinu kremui,paspaudus ant jos nukelia tiesiai i recepta. Labai nagai niezti isbandyt,tepama varske tas pats kaip Philadelphia ar labiau kaip rikota?
Justina, ačiū, kad „pavaduojate” mane, kartais nespėjančią labai greitai atrašyti į komentarus 🙂
Šis receptas tikrai vertas būti išbandytas 🙂 O tepama varškė – labiau „Philadelphia”, nors pagal skonį drąsiai galite naudoti ir rikotą 😉
Kątik išsikepiau šių lietinių – labai skanūs! Pats geriausias lietinių receptas, kokius esi kepusi. Tik mums 3 asmenų šeimai kitąkart reiktų iš pusės normos, nes lietiniai labai sotūs, daug jų nesuvalgysi 🙂 Aplamai 10/10 🙂
Aušra, ačiū! Labai smagu girdėti 🙂