Prieš gerą savaitę sulaukiau pasiūlymo ir progos išbandyti dar palyginti naują paslaugą, pavadinimu „Vakarienės prenumerata“. Sulaukusi pilno maišo produktų ir sukrausčiusi juos į šaldytuvo lentynėles, ėmiausi gaminti. Nei planuoti, nei rūpintis produktais, nei laužyti galvą, – tiesiog imi receptą, taip pat kruopščiai pridėtą prie maisto produktų, ir gamini. Tikriausiai tai ir yra didžiausias šio projekto privalumas, dosniausias jo pasiūlymas mums visiems, amžinai skubantiems ir niekad nieko nespėjantiems: nulis galvos skausmo, trisdešimt minučių virtuvėje. Tiek tereikia, kad kasdien ant valomojo stalo garuotų naminė vakarienė.
Apie „Vakarienės prenumeratą“ pirmąkart išgirdau daug anksčiau nei prieš gerą savaitę. O dar prieš tai apie tokius projektus, vykdomus užsienio šalyse, skaičiau ir aikčiojau kartu su kolegomis, kokia puiki tai idėja. Naujovės netrunka ateiti į Lietuvą – buvo be proto smalsu įkišti nosį į tą vakarienių krepšį. Vištiena, kiauliena, daržovės, sūris, kruopos, prieskoninės žolelės… Viskas šviežia ir tvarkinga, salotų lapai tvirti ir žaliuojantys, česnako skiltelės gražiausios, kokias kada man teko matyti, o prieskoninės žolelės šviežios ir kvepia. Receptai tikslūs, o rezultatai gardūs, įgyvendinami pakankamai paprastai ir labai greitai. Tiesa, vakarienei patiems namuose ruošti makaronus, troškinį ar varškėčius tikriausiai būtų pigiau, bet… kainuoja ir laikas, o jis neretai yra pats brangiausias.
Aš pati manau, kad tai puikus projektas. Visiems, kuriems tikrai dažnai stinga laiko. Visiems, kurie nėra itin išrankūs kokiems nors maisto produktams (kaip mano žmogus, pavyzdžiui, ar net ir aš pati). O, svarbiausia, visiems, kuriems galvos sukimas, ką paruošti vakarienei, nėra joks malonumas.
Man pačiai tai dažniausiai yra malonumas: planuoti, sudarinėti pirkinių sąrašus, galbūt net paskutinę minutę keisti visus planus, nes labiau už planuotą daržovių troškinį norisi sriubos, ar atvirkščiai. Dar gi aš, matyt, esu pakankamai išranki maistui, nors retai tai sutinku pripažinti.
Kalbant apie išrankumą. Kadangi nevalgau nei krevečių, nei paprikų, nei avokadų, vieną iš keturių vakarienių – gvakamolę su krevetėmis – išbraukiau iš sąrašo. Papriką padovanojau mamai, krevetes kuriam laikui pamiršau šaldiklyje, tai štai avokadai liko – įkalbėjau save suteikti jiems dar vieną progą.
Vieną rytą nedrąsiai išsiplakiau žalią kokteilį su avokadais. Koooks jis buvo fantastiškas! O kitą dieną pagaminau makaronų su avokadų ir špinatų padažu. Kokie jie buvo gardūs! Atsiprašiau avokadų už tai, kad iki šiol į jų pusę net nežiūrėdavau. Ir mintyse padėkojau „Vakarienės prenumeratai“, kad padėjo man juos atrasti iš naujo.
Tą savaitę, beruošdama keturias vakarienes, atradau ir dar vieną puikų dalyką – bulguro kruopas. Jei iki šiol parduotuvėje pro jas praeidavau visiškai abejingai, jau žinau, kad kitąkart jas tikrai dėsiu į pirkinių krepšelį. Leidusi sau šiek tiek paimprovizuoti, vištienos kepsnius su kruopų ir daržovių salotomis pakeičiau į vištienos, kruopų ir daržovių salotas. Skanios ir šaltos, idealios ir pietų dėžutėms į darbą! Rekomenduoju!
Ir ačiū „Vakarienės prenumeratai“ už labai skanią savaitę, už lengvas ir gardžias vakarienes!
Skonis: 9/10. Skanios ir šaltos, idealios ir pietų dėžutėms į darbą.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? „Vakarienės prenumerata“
Bulguro kruopų, vištienos ir daržovių salotos
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 vištienos filė
druskos, juodųjų pipirų
1 skiltelės česnako
50 g bulguro kruopų
½ šaloto svogūno
1 agurko
1 pomidoro
ryšulėlio mėtų
ryšulėlio petražolių
½ citrinos sulčių
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
GAMINIMO EIGA
1. Vištienos filė nuplaukite, ištrinkite druska, pipirais, smulkiai kapota česnako skiltele ir palikite pasimarinuoti.
2. Į puodą su pasūdytu verdančiu vandeniu suberkite bulguro kruopas ir virkite apie 15 minučių ant vidutinės katros. Išvirusias kruopas nukoškite ir nuvarvinkite.
3. Kol kruopos verda, kubeliais supjaustykite agurką ir pomidorą. Mėtas ir petražoles smulkiai sukapokite. Atidėkite į šalį.
4. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Dėkite vištienos krūtinėlę ir kepkite iš abiejų pusių po maždaug 4-5 minutes, kol vištiena bus iškepusi. Šiek tiek atvėsinkite ir supjaustykite kubeliais.
5. Dubenyje sumaišykite vištienos kubelius, bulguro kruopas, daržoves, žalumynus, citrinos sultis ir šaukštą alyvuogių aliejaus. Jei reikia, pagardinkite dar žiupsneliu druskos ar pipirų.
2 komentarai
o geras, nemėgai avokado seniau? na bet šaunu, kad dabar pradėsi susidraugaut
sutrintas ir užteptas ant juodos duonos su trupučiu druskytės ir šviežiu pomidru niam niam jau nekalbant apie salotas ir kokteilius, kur jau ir išbandei 🙂
bulguro salotas dara panašias, su įvairiais priedais, skanu iš ties.
jei mėgsti košes, o manau,kad mėgsti, jei rasi smulkaus bulguro, pabandyk. man tai viena iš skaniausių košių.
http://belgija.blogspot.be/2014/04/skaniems-sekmadienio-pusryciams-bulguro.html va manoji.
galima ir iš šito stambaus, bet ne tas pats. laukiu nesulaukiu šviežių braškių ir mėlynių, man idealiausia su jom, dabar su medum ir uogiene sueina…
Neblogos, bet kiek prėskokos salotos – pernelyg gaivios (citrina, mėta…) – man skonio pritrūko:-)