Keistos tos moterys, dievaži.
Užvakar pasijaučiau nepatogiai – vos įtilpau į pėdkelnes, o einant šlaunys nepatogiai trynėsi viena į kitą. Anksčiau tai visada būdavo lemtingas ženklas (Asta, susiimk!), o dabar?
Vakar ryte iš spintos išsitraukiau svarstykles. Šiaip jau svertis nėštumo metu yra skaudokas procesas – mažėjančių skaičių tikrai nepamatysi, o ir stabilūs būtų daugiau mažiau iš fantastikos skyriaus. Taigi. Užlipau ir pamačiau tris šešetus (!). Neinterpretavau, tačiau akis į akį susidūriau su apvaliu faktu – šiandien yra diena, kai mano svoris yra lygiai dešimt kilogramų didesnis nei praėjusių metų pabaigoje. Oi!
Dar nenulipus nuo svarstyklių pajutau mažojo kumštelėjimą kažkur į šonkaulius. Arba tai buvo palaikymas (Aha, mam, taip ir toliau!), arba įspėjimas (Ei, gal mažiau šokoladų, ką?).
Dešimt yra apvalus skaičius. Įprastomis sąlygomis galėčiau ne juokais supanikuoti; dabar gi kaip čia panikuosi, kai protu suvoki, kad per pilvą nematai net kojų pirštų. Šlaunys? Su jomis susitvarkysiu vėliau, viskam savas laikas. Dabar – laikas auginti. Auginti kūdikį, žinoma, o jei augantis svoris yra neatskiriamas bonusas – ką gi.
O, bet, tačiau! Nebūčiau aš moteris; žinoma, kad pamatyti +10 iš esmės nėra smagu. Tai ta proga įkirtau per dieną tris bandeles, dvigubą snikerį, porą saldainių. Jis juokėsi: ar turi viską suvalgyti šiandien, nes nuo rytojaus – viskas?
Kraštutinumų nesiimu, ne. Bet, taip, nuo šiandien – atgal į sveikesnės mitybos kelią. Juk tai į naudą visiems. Ir visai ne dėl skaičiaus svarstyklėse, bet dėl sveikatos ir geros savijautos. O tai juk yra svarbiausia; dabar net svarbiau nei bet kada anksčiau.
– – – – – – – –
Visa tai rašiau prieš mėnesį. Per tą laiką svarstyklės pradėjo dar labiau kvailioti, beveik visos suknelės ir palaidinės susitraukė, o aš pati užimu vis daugiau vietos vonios kambario veidrodyje. Net ir gydytoja, išraiškingai kilstelėjusi antakį, priminė, kad vaisiai ir daržovės – puikus ir pakankamas pasirinkimas. Man irgi belieka kilstelėti antakį, nes, ei – aš valgau tikrai visai gražiai. Na, taip, kam nepapuola visai netyčia kartais suvalgyti dviejų deserto porcijų, bet tik kartais! Tuo tarpu daržovių porcijos mano lėkštėje kaip niekad vertos pagiriamojo žodžio, bet še tau!
Melagės, – pagalvoju, metusi akį į svarstykles eilinį rytą. Ir einu virti avižinės košės. Arba valgyti iš vakaro pasiruošto chia pudingo, su vaisiais ir uogomis, pasaldinto šviežiu mūsų bityno medučiu.
Ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas, lygiai kaip ir avižinė košė, yra neatsivalgomas ir neatsibostantis dalykas. Kai jau pajaučiate, kad vienas ar kitas derinys ima nebedžiuginti taip, kaip anksčiau, tiesiog pakeiskite pagardus ir atraskite iš naujo! „Saulėtoje virtuvėje“ jau esu surašiusi visą glėbį receptų, o šis, naujasis, skirtas vasarai! Kai už lango šviečia saulė, kai šilti rytai pusryčiautojus vilioja į kiemus, terasas ir balkonus, kai norisi mėgautis sezoninėmis gėrybėmis, kai ko nors gaivaus norisi labiau nei saldaus. Pats pudingas, pasaldintas šviežiu medumi, yra maloniai saldus, o vyšnių ir bananų duetas suteikia puikaus gaivumo. Pasiilgusiems traškumo – saujelė migdolų plokštelių; norintiems saldžiau – vienas kitas kokosų kubelis ar juodojo šokolado gabalėlis, nutūpęs ant stiklinės viršaus.
Susluoksniuokite ir patiekite nedelsiant, mėgaukitės visa širdimi – šis pudingas tikrai gali tapti Jūsų vasaros topu! Skanaus!
Ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas su medumi, vyšniomis ir bananais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pudingui:
½ skardinės (200 g) kokosų pieno
1 stiklinės (250 ml) pieno
1 arb. š. malto cinamono
1 valg. š. šviežio medaus
4 valg. š. (50 g) ispaninio šalavijo sėklų (chia)
Uogoms:
400 g šaldytų vyšnių
2 didelių bananų
Viršui:
gabalėlio juodojo šokolado
saujelės migdolų riekelių
kelių bananų griežinėlių
kelių kokosų kubelių
mėtos lapelių
GAMINIMO EIGA
1. Kokosų pieną ir pieną supilkite į dubenį, suberkite maltą cinamoną ir sudėkite medų. Suberkite ispaninio šalavijo sėklas ir išmaišykite šluotele.
2. Uždenkite dubenį maistine plėvele, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite porą valandų ar per naktį, kol sėklos išbrinks.
3. Šaldytas vyšnias atšildykite. Sudėkite į dubenį kartu su bananais ir elektriniu trintuvu sutrinkite iki visiškai vientisos masės.
4. Sėkloms išbrinkus, pudingą išpilstykite į stiklainėlius. Ant viršaus supilkite trintas vyšnias su bananais. Puoškite kapoto juodojo šokolado gabalėliais, migdolų riekelėmis, bananų griežinėliais, kokoso kubeliais, mėtos lapeliais. Patiekite nedelsiant.
2 komentarai
Viską dariau pagal proporcijas. Bet pudingas pas mane nepasidarė. Sėklos dubenio dugne išbrinko, o pienas liko skystas ???
Jurgita, ar tikrai labai gerai išmaišėte visą masę su sėklomis plakimo šluotele (ji, kitaip nei šaukštas, daug geriau sėklytėms leidžia pasiskirstyti masėje)? Dar viena gudrybė ateičiai, kas tikrai padėtų išvengti tokios nesėkmės: išmaišius šluotele palaikykite apie pusvalandį, tada jau kiek pabrinkusias sėklas dar kartą šluotele gerai permaišykite, ir leiskite išbrinkti visiškai (brinkinkite kelias valandas ar per naktį). Labai tikiuosi, kad kitas kartas bus kur kas sėkmingesnis! 🙂