Prieš kelias savaites, dar glostydama savo pūpsantį pilvą, sakiau jam, savo žmogui, – kai ateis ta diena ir pamatysi, kad einu iš proto, užsibarikaduoju namuose ir imu atsisveikinti su aplinkiniu pasauliu, visą jį sutalpindama į vieną vienintelį tobulos mamos vaidmenį, gelbėk mane. Primink, kad dar esu moteris, žmona, draugė, dukra, tinklaraštininkė, kvapnių pyragų kepėja, gražių suknelių mylėtoja, dar daug kas. Primink, kad žadėjau netūnoti už uždarų durų, kurstydama nebūtas baimes ir pamažu tapdama tik pilka namų šmėkla. Primink, kad visada norėjau būti laiminga, aktyvia, gyvenimą gyvenančia ir juo kasdien besidžiaugiančia mama, rodančia šį pavyzdį ir mūsų sūnui nuo pirmųjų jo gyvenimo savaičių.
Praėjo vos trys savaitės, ir prieš kelias dienas mes, įveikę kelis šimtus kilometrų, sveikinomės su jūra. Ar būčiau galėjusi patikėti, kad tam užteks drąsos? Tikrai ne. Tačiau po kelių lietingų dienų iš po debesų pagaliau išlindus saulei ir atėjus bobų vasarai, ta mintis kažkuriam iš mūsų tiesiog nuslydo nuo liežuvio galo. Iš pradžių nusijuokėm. Tada klausėme vienas kito, o gal? Ar mūsų kukulis dar ne per mažas, o mes – ar ne per bailūs tokiam ilgam keliui trise? Galiausiai sutalpinome visus daiktus daiktelius – kur kas daugiau daiktų nei įprastai! – į automobilį. Ir išvažiavome.
Labai džiaugiuosi, kad išdrįsome. Tai buvo puikus sprendimas.
O visos tos mintys, gąsdinusios mane visai neseniai, pamažu vis labiau tolsta.
Ačiū abiems mano vyrams už tai, kad išsklaidė tą mano išankstinį nerimą – už tai, kad turiu laiko iškepti keksiukams ar išgerti puodelį svarainių arbatos; už tai, kad dar nežinau, ką reiškia neplauta galva, ar koks jausmas yra būti ta pilka nelaiminga namų šmėkla. Priešingai, aš esu labai laiminga. Visi trys mes gyvename gyvenimą, pilną spalvų ir kasdienių mažų nuotykių bei atradimų.
Na, o dabar dar žinau ir tai, kad leistis į kelią link jūros trise – ne tik bauginanti, bet ir beprotiškai džiaugsminga patirtis! Ir tikrai žinau, kad šalia manęs dabar ir visada – patys geriausi kelionės gyvenimo keliais ir takeliais draugai.
Keksiukai? Jie nuostabūs. Tikrai, labai nuoširdžiai – vieni iš gardžiausių, kuriuos kepiau pastaruoju metu. Pirmąkart mūsų namai jais kvepėjo dar pačioje vasaros pabaigoje, skaičiuojant paskutines dienas iki pažinties su mažuoju šeimos nariu, o po to – dar keliskart. Nes jie labai gardūs; nes mūsų sode šiemet užderėjo daug nuostabiai gardžių šilauogių; nes aš ir dabar, būdama mama, mėgstu laiką leisti virtuvėje.
O kada gi daugiau, jei ne rudenį, kepti gardžiausius, purius, burnoje sutirpstančius pyragus, sausainius, keksiukus?
Išsikepkite šių keksiukų, mielieji. Pripildykite namų kampelius gardžiausių aromatų, o popietes – malonių ir saldžių pasilepinimo akimirkų.
Bananiniai keksiukai su šilauogėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
115 g minkšto sviesto
¾ stiklinės (150 g) cukraus
2 didelių kiaušinių
1 arb. š. vanilinio cukraus
½ stiklinės (125 ml) tiršto kokosų pieno
225 g trintų bananų
1 ½ stiklinės (210 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. malto cinamono
¼ arb. š. druskos
1 stiklinės (150 g) šilauogių
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Pasiruoškite keksiukų kepimo formą ir 15 keksiukų popierėlių.
2. Minkštą sviestą išplakite su cukrumi iki purios masės.
3. Po vieną įmuškite kiaušinius ir po kiekvieno gerai išplakite.
4. Suberkite vanilinį cukrų, supilkite kokosų pieną, sudėkite trintus bananus ir dar kartą išplakite iki vientisos masės.
5. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, maltu cinamonu ir druska. Lengvais judesiais išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Suberkite šilauoges ir įmaišykite į tešlą.
6. Paskirstykite tešlą į keksiukų kepimo formeles ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-23 minutes. Ar keksiukai jau iškepę, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš keksiuko centro, jis turi būti švarus.
7. Atvėsinkite keksiukus praviroje orkaitėje, tuomet išimkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite. Patiekite.
Recepto šaltinis: aninas recipes
11 komentarai
Ačiū! Kaip nuostabu ir įdomu, kad pasaulis yra toks, koks tu pats esi. Nes aš irgi tapau mama ir atrodo visi aplink, net mano mylimiausio tinklarasčio autorė 🙂 Sveikinu labai labai! O kad gyvenimas baigsis – tikrai ne, čia tik kažkokia kvaila nuostata, kuri niekaip realybėje nepasitvirtina. Nemačiau dar nei vienos mamytės, kuri būtų ‘pilka šmėkla’. Kaip tik jos pražysta, akys spindi laime, širdis trokšta keliauti, realizuoti save ir tt. O jei ir užsidaro namie, tai tik dėl to, kad jos jaučia absoliučią pilnatvę būnant namie su savo stebuklu,nes jis suteikia tiek daug visko. Žiūri jam į akis ir supranti, kad jautiesi kaip po geros kelionės.. Po kelionės aplink kito žmogaus sielą. Tai va, o keksiukus būtinai kepsiu šiandien savo princesės pusmečio proga 🙂
Sandra, tikra tiesa! Nuostabiai išreikšta labai teisinga mintis – pasaulis yra toks, koks tu pats esi 🙂 Ačiū už sveikinimus, aš taip pat nuoširdžiai sveikinu! Tai – išties labai stebuklingas metas. Ir kuo toliau, tuo labiau ir aš suprantu, kad visas tas išankstinis nerimas, baimės ar nežinia iš kur atėję stereotipai vienas po kito griūna, leisdami įsitikinti, kad motinystė yra visapusiškai nuostabus metas, nieko neatimantis, tik be proto daug duodantis. Tereikia pasiimti, išjausti, išgyventi visa širdimi kiekvieną dieną ir jos suteikiamas patirtis, pamokas, atradimus 🙂
Skanių keksiukų! 🙂 Aš, beje, poryt taip pat kepsiu keksiukus mūsų pirmojo mėnesio proga 🙂
Ačiū 🙂 vis dėlto, taupant pilstymo į formeles laiką, gavosi pyragas 🙂 labai skanus, drėgnas pyragas! Tikrai kepsiu dar kart! Ačiū!
Sandra, nėra už ką! Labai džiaugiuosi, kad pavyko ir patiko 🙂
Kaip manote, ar galima būtų naudoti šaldytas šilauoges?
Rima, žinoma, tik tokiu atveju siūlau jas atšildyti ir lengvai apvolioti miltuose, kad neišskirtų per greitai ir per daug sulčių 🙂 Skanių keksiukų!
Fantastiški keksiukai, patys geriausi kokius lig šiol kepiau ? tik man reikėjo kepti 28min, nes po 23min pagaliukas buvo aplipęs šlapia tešla. Turbūt čia orkaičių skirtumai.
Rima, labai labai džiaugiuosi girdėdama! 🙂 O orkaitės tikrai turi savų niuansų, kelios minutės gali skirtis priklausomai nuo orkaitės tikrai 😉
Gal turite minčių, kuo būtų galima pakeisti kokosų pieną, nes šįkart jo neturiu:)
Rima, drąsiai keiskite bet kokiu pienu! 🙂
[…] Sau pritaikytas sauletavirtuve receptas […]