Nors silkę labai mėgstu, net patikrinau – „Saulėtoje virtuvėje“ yra vos vienas receptas su silke, publikuotas gūdžiais 2009-aisiais. Tarp kitko, tas receptas tikrai labai geras, kaip dabar prisimenu – pirmąkart silke įdarytas bulves kepiau Kūčių vakarienei, norėdama ir aš kažkaip prisidėti prie šventinio stalo ruošimo. Žinia, tortų Kalėdų stalui visada prikepdavau su kaupu, o štai silkė man ne visada paklusdavo; o dar dažniau aš tiesiog nesiimdavau jos ruošti.
Šiemet Rasa iš „Valio“, su kuria kartkartėmis pabendraujame, metė man mažą iššūkį. Graikiškas jogurtas ir silkė. Silkė ir graikiškas jogurtas. Tiesą sakant, nebuvo taip jau sunku – paėmusi tradicinį silkės pataluose receptą, trupučiuką paimprovizavau su padažu. Ir štai! Gardu, paprasta, greita, lietuviškai kalėdiška. Jei ir Jūsų šeimoje per didžiąsias šventes silkė karaliauja ne tik ant Kūčių, bet ir ant Kalėdų stalo (arba jei per Kūčias nesilaikote griežto pasninko), galbūt norėsite ir jūs šią mažą silkės pataluose interpretaciją įtraukti į savo šventinį meniu.
Štai tiek šiam kartui – dabar kuo greičiau išjungiame kompiuterius, mobiliuosius ir pasineriame į artėjančių švenčių karštinę (o gal net karštligę?). Juk, kaip ir kasmet, planų kur kas daugiau nei laiko jiems įgyvendinti, tiesa? Bandau save nuteikti beveik neįmanomam: pasistengti skubėti lėčiau; tam, kad ir šitos paskutinės laukimo akimirkos būtų pilnos ne streso, o nuoširdaus šventinio džiaugsmo. Tegul mums visiems tai pavyksta!
Silkės pataluose interpretacija su graikišku jogurtu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 bulvių
2 morkų
1 didesnio arba 2 mažų burokėlių
3 didelių ar 4 mažų virtų kiaušinių
½ raudonojo svogūno
340 g silkės filė aliejuje
šakelės šviežių krapų
Graikiško jogurto padažui:
150 g graikiško jogurto
3 valg. š. majonezo
1 arb. š. garstyčių (be grūdelių)
druskos, pipirų pagal skonį
GAMINIMO EIGA
1. Viename puode išvirkite neluptas morkas ir bulves, kitame – neluptus burokėlius išvirti. Ar daržovės jau išvirę, patikrinkite smeigdami peiliu. Atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
2. Kiaušinius kietai išvirkite.
3. Pasiruoškite graikiško jogurto padažą, sumaišydami visus jam skirtus produktus iki vientisos masės.
4. Keturiuose stiklainėliuose ar kituose indeliuose susluoksniuokite: kubeliais supjaustytą silkę, sumaišytą su smulkiai kapotais raudonaisiais svogūnais, morkas, bulves, pusę graikiško jogurto padažo, burokėlius, likusią pusę graikiško jogurto padažo ir tarkuotus kiaušinius.
5. Dekoruokite šakele šviežių krapų arba svogūnų ar česnakų laiškais.