Grikiai! Grikiai. Grikiai…
Tą anekdotą žino tikrai visi. Gal dėl to, kai prieš dvejus metus į darbą kasdien atkeliaudavau su pietų dėžute, pilna grikių, man labai sunkiai sekėsi įtikinti kolegas, kad tai nėra mano bandymas drastiškais būdais numesti penkis kilogramus, ne mano tinginystė gaminti maistą ir ne dar kokios nors užuojautos reikalaujančios priežastys. Aš tiesiog tikrai mėgstu grikius.
Na, gerai. Būčiau apsidžiaugus, jei būtų nukritęs bent kilogramas, bet taip nenutiko. Ir tos tinginystės gal trupučiuką buvo; darbų krūvis tuomet buvo toks, kad kartais neturėdavau jėgų ne tik gaminti, bet ir karštu vandeniu užpilti grikių maišelio. Bet tas grikių pusmetis man nebuvo nei kančia, nei pasiaukojimas – nes, kaip ir sakiau, grikius aš mėgstu.
Pastaruoju metu buvau juos pamiršusi gana ilgam, todėl prisiminti ir vėl pasigaminti (žinau, nelabai čia tinka šis žodis) pačių paprasčiausių grikių su pačiomis paprasčiausiomis daržovėmis buvo tikras džiaugsmas ir skanumas.
Greita, paprasta, skanu. Be to, sveikesnei metų pradžiai ir sveikesnei savaitės pradžiai grikiai tikrai labai tinka. Ir namie, susėdus prie valgomojo stalo, ir į pietų dėžutes keliaujantiems į darbą.
Rožinę pietų dėžutę vaikams galite įsigyti: www.e-sauletavirtuve.lt
Skonis: 8/10. Nežinau, kaip galima tokį patiekalą vertinti balais? Viena vertus, tai grikiai – tiesiog grikiai su daržovėmis. Kita vertus, jei mėgstate grikius, tai – skanūs grikiai su daržovėmis. Aštuonetas visada reiškia „gerai“, todėl tebūnie aštuonetas. Skanu! Naivu būtų tikėtis fejerverkų iš tokio paprasto valgio, bet kartais tas paprastumas – viskas, ko norisi (ar viskas, kam pakanka laiko).
Sudėtingumas: paprasta kaip dukart du.
Grikiai su daržovėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
100 g grikių kruopų
žiupsnio druskos
1 valg. š. kokosų aliejaus
1/2 raudonojo svogūno
2 mažų ar 1 didelės morkos
2 didelių pomidorų
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
GAMINIMO EIGA
1. Grikius išvirkite pagal instrukcijas ant pakuotės arba išbrinkinkite karštame pasūdytame vandenyje.
2. Keptuvėje ištirpinkite kokosų aliejų. Pakepinkite smulkiai sukapotą raudonąjį svogūną ir plonomis riekelėmis supjaustytas morkas, kol šios suminkštės.
3. Pakepintas daržoves ir kubeliais supjaustytus pomidorus suberkite į grikius. Paskaninkite grūstais juodaisiais pipirais. Išmaišykite.