Nuo pat ryto visą dieną sninga, didelėmis ir baltomis snaigėmis, lyg būtų pats žiemos vidurys. Bet.. Ar jaučiate? Paskutinės žiemos dienos. Teliko dar gera savaitė ir viskas, ir pagaliau pavasaris! Pasikartosiu, kad šie metai buvo bene pirmieji, kai aš ir tiesų nuoširdžiai mėgavausi žiema. Neburnojau, nepykau ir nesiskundžiau tuo, kokia ji ilga ir šalta; vietoje to ėmiau ir išmokau mėgautis tais dalykais, kurie teikia džiaugsmą net man, šalčio tikrai nemylinčiai. Bet pavasario laukimas vis tiek labai stiprus, kaip ir kasmet; iki pat pirštų galiukų.
To negalima nepastebėti; kai debesys prasisklaido, saulė tampa vis drąsesnė. Vakar, stumiant mažylio ratus Neries pakrante per dar nespėjusį ištirpti sniegą, ji buvo tokia drąsi ir taip maloniai šildė, kad pradėjau svajoti apie džiaugsmą kuo greičiau savo mylimiausią mėlyną paltą pakabinti į spintą iki kitos žiemos.
Ir dienos, jos vis ilgesnės, vis šviesesnės. Būna rytų, kai pažadina pro langą besiskverbianti šviesa (palydėta mažylio čiauškėjimo, žinoma; jų pokalbiai su pliušine dryžuota žirafėle rytais patys nuoširdžiausi – tiek daug sapnų reikia išpasakoti!).
Nors už lango dar žiema – balta ir kartais ne juokais vėjuota, – mano mintyse jau pavasaris. Žalias ir mėlynas, šviesus ir saulėtas, išlauktas, pasiilgtas. Ilgi pasivaikščiojimai ir keliskart mažiau drabužių sluoksnių. Trintų vaisių kokteiliai, didelės porcijos ledų, pilnos stiklinės naminio limonado ir pilnos lėkštės šviežių salotų. O, kaip aš laukiu!
Bet. Dar žiema. Šaltukas dar gnaibo nosį ir žandus, o išeinant iš namų nevalia pamiršti nei šaliko, nei pirštinių. Vakarais vis dar gera užsidegti kvepiančias žvakes ir arbatą plikyti ne puodeliais, o pilnais arbatinukais. O vakarienėms… vakarienėms vis dar norisi dubenėlio šildančios sriubos.
Skonis: 9/10. Soti, tiršta, šildanti ir vis dar žvarbioms žiemos dienoms idealiai tinkanti sriuba. Nedvejodami pridėkite kitų mėgstamų daržovių, o sūrio siūlau nepagailėti; bet kuriuo atveju šią sriubą bus sunku paversti visiškai sveikuolišku patiekalu. Bet jei kalorijų neskaičiuojate, – pirmyn, sriuba labai gardi!
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Life Made Simple
Daržovių ir sūrio sriuba
AtsispausdintiINGREDIENTAI
5 valg. š. sviesto
1 svogūno
4 skiltelių česnako
2-3 didelių morkų
4 stiklinių (1 l) vištienos sultinio
3 vidutinio dydžio bulvių
1 brokolio
1 arb. š. džiovintų itališkų žolelių
žiupsnelio druskos
žiupsnelio grūstų juodųjų pipirų
6 valg. š. miltų
3 stiklinių (750 ml) pieno
200 g fermentinio sūrio
GAMINIMO EIGA
1. Didesniame puode ištirpinkite vieną šaukštą sviesto. Suberkite smulkiai kapotą svogūną, kapotas česnako skilteles, plonais griežinėliais pjaustytas morkas. Pakepinkite virš vidutinio dydžio ugnies kelias minutes, kol svogūnai suminkštės.
2. Supilkite sultinį. Suberkite kubeliais supjaustytas bulves ir žiedynėliais išskaidytą brokolį. Pagardinkite džiovintomis itališkomis žolelėmis, druska ir pipirais. Virkite virš silpnos ugnies 7-10 minučių, kol daržovės suminkštės.
3. Tuo tarpu keptuvėje ištirpinkite keturis šaukštus sviesto. Sumažinkite ugnį ir į keptuvę suberkite miltus. Gerai išmaišykite ir maišydami pakepinkite vieną minutę. Lėtai, nuolat maišydami šluotele, į keptuvę dalimis pilkite pieną. Turite gauti vientisą masę. Kai supilsite visą pieną, ji bus skystoka, tačiau vis dar maišydami pakaitinkite, kol sutirštės.
4. Paruoštą baltąjį padažą supilkite į puodą su sriuba ir gerai išmaišykite. Suberkite tarkuotą fermentinį sūrį ir dar kartą permaišykite, kol šis išsilydys.
5. Patiekite iš karto. Skanaus!