Ar jaučiat – Kalėdos artėja…
Su kiekviena diena, su kiekviena lyg ir šiek tiek per anksti iškritusia snaige, jos vis arčiau. Akys krypsta į mielus ir šiltus daiktelius, kurie galėtų tapti nuostabia dovana mylimam žmogui, o vakarais prieš miegą jau planuoju, kaip kepsiu milijonus sausainių, tūkstančius pyragų ir šimtus tortų 🙂
Kodėl nepradėjus jau dabar? Juk laukimas toks malonus…
Šiandien Brie paskelbė Kalėdų karštinės pradžią, o aš prisidedu – aš taip pat laukiu Kalėdų ir dalinuos tais kepiniais, kurie mano namuose jau nuo vakar skleidžią šventinius kvapus, jaukumą ir šilumą…
Skonis: 9,5/10. Traškūs, o pačiam viduje šiek tiek minkšti. Atrodo pakankamai kieti, tačiau atsikandus kąsnelį, jis tiesiog tirpsta burnoje. Ir labai labai saldūs, tačiau.. saldumas jiems tinka. Jie kvepia Kalėdomis – imbieru, cinamonu, gvazdikėliais ir švenčių laukimu…
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Joy the Baker
Imbieriniai sausainiai su cukraus plutele
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 ¼ (315 g) puodelio miltų
2 arb.š. kepimo miltelių
¼ arb.š. druskos
1 arb.š. malto cinamono
1 arb.š. malto imbiero
½ arb.š. maltų gvazdikėlių
120 g sviesto, kambario temperatūros
1 puodelis (200 g) rudojo cukraus
1 didelis kiaušinis
¼ puodelio (130 g) melasos sirupo (arba medaus)
1/4 puodelio (50 g) cukraus
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinti orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Ištiesti kepimo skardas kepimo popieriumi.
2. Sumaišyti miltus, kepimo miltelius ir druska dubenyje. Atidėti į šalį.
3. Kitame inde suplakti sviestą, rudąjį cukrų ir prieskonius iki purios konsistencijos masės, apie dvi minutes. Įmušti kiaušinius, supilti melasos sirupą (medų) ir plakti, kol gausis graži vientisa masė, apie minutę.
4. Atsargiai įmaišyti miltų mišinį.
5. Supilti cukrų (50 g) į nedidelį dubenį,
6. Imti po šaukštą tešlos, tarp delnų suformuoti rutuliuką, apvolioti jį cukruje, suploti delnuose į plokščią apskritimą ir dėti ant kepimo popieriaus. Taip padaryti ir išdėlioti visus sausainius, paliekant tarp jų apie 5 cm. tarpus.
7. Kepti vieną kepimo skardą vienu metu, kol sausainių viršus sukietės, bet jie vis dar bus minkšti viduje – apie 12 – 14 minučių.
8. Atvėsinti sausainius ant kepimo popieriaus bent 5 minutes, tuomet perkelti ant grotelių ir atvėsinti visiškai.
24 komentarai
mmm… Ginger chewies. Aš šitais Joy sausainėliais irgi gundausi 😉
Puikiai atrodo. Labai labai.
Ačiū, Egle 🙂 Sausainėliai tikrai verti dėmesio, rekomenduoju 😉
nuostabiai atrodo 🙂 įkeliu savo kalėdini „must bake” sąrašiuką 😉
Aš irgi juos kepiau, bet galvojau paskelbsiu vėliau 🙂 tai buvo pirmi nusižiūrėti sausainiai su melasa. Pirmą kartą kepant dėjau visko kaip parašyta, buvo per daug saldu, antrą kartą cukraus kiekį beveik perpus sumažinau, tokius kepsiu ir ir Kalėdoms
Justina, dėkui 🙂 Ir sėkmės tau įgyvendinant savo „must bake”, pas mane jis toooks ilgas, kad kažin ar bespėsiu iki pat Kalėdų 😀
Forelle, ooo, lauksiu ir tavo įrašo! 🙂
Aš, prisipažįstu, dariau su medum, bet gal reikalo labai nepagadino, nes skanu buvo tikrai labai-labai 🙂 O dėl cukraus.. taaaaip, jie tikrai saldūs, bet mes kažkaip nusprendėm, kad jiems tai tiesiog tinka 😀
tai jau po rekomendacijų tikrai reikės naudoti. Su melasa gautųsu gerokai tamsesni, right?
Forelle, gal išduosi paslaptį iš kur melasa?
Taip, tikrai tamsesni turėtų būt, bet ir man labai įdomu – kur gi tos melasos Lietuvėlėj rasti? 🙂
melasos mačiau vilniuje, pas marką ir spencerį .)
jul, tu apie ta juoda sirupa?
Varčiau, bet man kazkaip neužkliuvo kad ten melasa..
Egle, seniai buvo, bet, man atrodo, taip. o gal ten treacle buvo? net susigėdijau.
Vilnius, vilnius, vilnius… Kad Kaune bent pusė tiek 😀
Nors skųstis labai negaliu, šiandien Garam masalos nusipirkti pavyko, ko irgi nebaisiai tikėjaus 🙂
tai kad Forelle melasa pirko Kaune 🙂 Sakė prieš HyperMaxima kur yra Ekologiškų prekių parduotuvė
Ooo, Aušra, ačiū už tokias puikias naujienas! 🙂 Matyt, net Kauno dorai nepažįstu, nežinojau, kad ten tokia įsikūrus, reiks apsilankyt būtinai 😉
Pasirodo yra ir daugiau kauniečių Lietuvos maisto blogerių tarpe 🙂 Atai visada atrodo kad tik vilniečiai skaniai valgo. Neskaitant kelių žmogelių, kuriuos tikriausiai ant vienos rankos pirštų pavyktų sutalpinti 🙂
Smagu 😉
Aušra, ir man kartais taip pasirodydavo, tikrai tikrai 🙂 Smagu ir man, galim užlenkti dar vieną pirštą 😉
Aušra atsakė jau už mane 🙂 Nuo melasos sausainiai tikrai tamsūs, bet saldumas toks, kad net gerklę graužė. Užtat ir mažinau cukraus kiekį, su medumi jie turėjo gautis švelnesnio skonio.
gražuoliukai, ir padaromi lb lengvai. iškepiau ir aš 🙂
ar iki kalėdų išsilaikys?
Jurga, šaunu, kad išbandei! 🙂
O dėl Kalėdų… aš šitus su malonumu suvalgyčiau dabar, o iki Kalėdų likus porai dieną, iškepčiau dar vieną partiją būtent tam reikalui. Nes net jei ir išsilaikys, jie tikrai nebebus tokie skanūs.. O ir šiaip, pažiūrėjau orginaliam šaltiny – rekomenduojama laikyt iki 4 dienų sandariam indelyje kambario temperatūroje 🙂
et, kepiau, nes nėr laiko prieš pat kalėdas, daug visko kito dar reik nuveikt.. reiks tada traukt į viešumą ir nelaukt švenčių..
sausainukai jau pasauti i orkaite ir sklinda nuostabus kvapas 🙂 net neabejoju, kad ir skonis bus toks pats 🙂
Jurga, va taip ir būna prieš tas Kalėdas… bent pas mane visuomet masinis chaosas tiek virtuvėje (ypač), tiek kitur 🙂
Rutka, taip, jie kvepia tikrai puikiai! Ir valgosi taip pat puikiai, skanaus 😉
[…] aštuonerius metus, radusi savo iki šiol mėgstamame „Joy the Baker“ tinklaraštyje. Tąkart rašiau, kad jie „traškūs, o pačiam viduje šiek tiek minkšti. Atrodo pakankamai kieti, tačiau […]
Manau kad skanu, tik per daug cukraus!!!