Skonis: 9,5/10. Iš tiesų tai turėtų būti aguoninis obuolių pyragas 🙂 Ir šio recepto istorija paprasta – pamačiau, paskaičiau, pasigrožėjau ir pasižadėjau gamint. Juk taip skanu, taip Kalėdiška.. obuoliai, aguonos…
… ir štai jaukus vakaras virtuvėje, obuoliukai supjaustyti, jau maišau tešlą, jau tiesiu ranką link spintelės, kur tikrai TIKRAI turėtų būt aguonos, BET. Jų nėra, paprasčiausiai. Ir niekas jų nematė, neėmė, nei akyse regėjo, nei rankose turėjo. Ir ką tokiu atveju daryt? Traukt savo didžiulę dėžę prieskonių, kurie kartais, kaip ir čia ir dabar, praverčia tokiomis nenumatytomis situacijomis. Hm, kokosai… Tinka? Aišku, kad tinka! 😀
Rezultatas tikrai labai labai skanus, be galo be krašto kvapnus (tikrai, nemeluoju, kvepėjo ne tik virtuvė, tačiau visi namai) ir toks… labai labai. Beje, pastaba tiems, kas mėgsta kaip ir aš, griebt dar šilto pyrago gabalą – jei kepat šį, griebkit nedvejodami, šiltas jis dar skanesnis. Kai atšąla, vertinimas nukrinta kokiu puse balo… bet nedaug 🙂
Ir žinoma – nėra net kalbų – aš jį dar kepsiu. Štai nueisiu rytoj į parduotuvę, nusipirksiu aguonų ir kepsiu. Ir tada jau, stipriai įtariu, parašysiu dešimtuką! 🙂
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Recepto pagrindą – Sonatinos receptuose
Kokosinis obuolių pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
4 kiaušiniai
150 g cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
80 g maltų lazdyno riešutų
4 valg. š. (60 g) sviesto
100 g miltų
4 dideli (500 g) obuoliai
150 g kokoso drožlių
GAMINIMO EIGA
1. Kiaušinių trynius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo.
2. Įmaišyti maltus lazdyno riešutus, ištirpintą sviestą ir miltus.
3. Įmaišyti kubeliais supjaustytus obuolius ir kokoso drožles.
4. Atsargiai įmaišyti iki standumo išplaktus kiaušinių baltymus.
5. Tešlą sukrėsti į riebalais pateptą formą ir kepti iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.
7 komentarai
o koks geltonas!! .) gal kiaušiniai kaimiški?
Hmmmm.. galima gabaliuka? Atsinesciau arbatos.. 😉
Neee, julyt, ne kaimiški, čia kita paslaptis – baltų kokoso drožlių tik 100 g teturėjau, o likusios 50 g – geltonos 😀
Žiupsneli, be abejo, mielai! Prašom vaišintis 😉
[…] by Asta Skonis: 10/10. Kaip ir žadėjau, nieko nelaukus ir vėl išsikepiau šį pyragą – tik šį kartą jau teisingai, su teisingais […]
Toms, kurios dietinasi, siulau nekaloringa sio nuostabaus pyrago varianta. Esme paprasta – keiciame kaloringus ingredientus maziau kaloringais ar sveikesniais. Gaunasi per puse maziau kaloriju turintis pyragas (12 gabaliuku po 140 cal), o skonis vis tiek fantastiskas!
Taigi, ka kuo keiciau:
– vietoj sviesto naudojau neriebu margarina. Tinka pvz. Veiveriu (IKI) neriebus margarinas, kuris turi viso labo 260 cal – 100 g. Kai sviestas turi apie 700 cal.
– vietoj miltu naudojau selenas (kvieciu, bet manau tinka ir visos kitos). Ne tik sveikiau, bet ir maziau reikia. Vietoj 100 g. miltu uztenka 40 g. selenu, taigi turis mazesnis, susitaupo gan nemazai tu cal 🙂
– vietoj cukraus dejau jo pakaitalus. Naudojau tabletini saldikli. Ant ju pakeliu paprastai buna parasyta, kiek cukraus viena tablete atitinka, tad apsiskaiciuoti, kiek ju atitinka 100g., nesunku. Istirpinti galima puodelyje su 1 sauksteliu karsto vandens. Be to, nereikia tirpdyti cukraus su mikseriu.
– riesutu nedejau, nes nemegstu. Bet cia skonio reikalas 🙂 galima juos keisti pvz razinom. Galima palikti.
-kokoso riesutu drozles dejau is parduotuves. Prisipazinsiu, kad pattingejau gremzti kokosa ir ji tarkuoti ;] bet kita karta butinai pabandysiu, nes 100 g. drozliu turi 600 cal, tuo tarpu sviezio tarkuoto 100 g. turi 300 cal, nes drozleles gi dziovintos buna 🙂 vel ta pati gudrybe su turiu – sviezio kokoso reikia maziau, taigi sutaupom cal, plius turim sviezesni, sveikesni ir kvapnesni kokosa 🙂
Taigi, totalizatorius – super skanus pyragas, nekaloringas, sveikesnis ir dar darbo maziau (na nebent kokoso isdarinejimas trunka ilgai). I sveikata 🙂
aš gal būsiu labai pikta ir ne į temą, bet paaiškinkit man kvailai, kas bendra tarp nenatūralių saldiklių, margarino su hidrolizuotais riebalais ir sveikatos???
man astos pyrago variantas regisi gerokai arčiau sveikos mitybos ,)
Kiekvienas turi susikūrės savo mitybos šabloną, manau, taip pat ir sveiką mitybą kiekvienas suvokia daugiau ar mažiau skirtingai, todėl nenuostabu, kad nuomonės skiriasi 🙂
Aš linkusi pritarti Julei – priežastis ji aiškiai sutalpino į vieną klausimą 🙂
Tačiau virtuvė – didžiulė erdvė kūrybai, ieškojimams ir eksperimentams, todėl visa tai – kad ir kaip čia bebūtų – yra tik sveikintina. Bet apie sveikuoliškumą – jau kita diskusija ir kitos tiesos 🙂