Skonis: 10/10. Kaip ir žadėjau, nieko nelaukus ir vėl išsikepiau šį pyragą – tik šį kartą jau teisingai, su teisingais produktais (nors kokosai vietoj aguonų, patikėkit, nuskambėjo skonio receptoriams taip pat labai teisingai). Ir lygiai taip pat, kaip ir viešai žadėjau, drąsiai ir su nuliu abejonių rašau didelį dešimtuką – nuostabus pyragas! Produktų derinys gal vis dar nėra labai plačiai paplitęs daugelyje virtuvių, bet jis ypatingai vykęs ir vertas būti išbandytas ir nuolat kartojamas 🙂
Beje, lyginant konkrečiai variantus su kokosais ir su aguonomis, galiu pabrėžt, kad kokosinis pyragas atvėsęs buvo gerokai sausesnis, o šis – aguoninis – tiek šiltas, tiek šaltas maloniai drėgnas.
Tiesiog pabandykit, būtinai! Jis to nusipelnė 😀 Nusipelnė net būti ant Kalėdinio stalo… Ant maniškio, tarp kitko, labai panašus (kitas, tačiau taip pat obuolių ir aguonų) tikrai tikrai bus… 🙂
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Sonatinos receptuose
Aguoninis obuolių pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
4 kiaušiniai
150 g cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
80 g maltų lazdyno riešutų
4 valg. š. (60 g) sviesto
100 g miltų
4 dideli (500 g) obuoliai
150 g aguonų
GAMINIMO EIGA
1. Kiaušinių trynius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo.
2. Įmaišyti maltus lazdyno riešutus, ištirpintą sviestą ir miltus.
3. Įmaišyti kubeliais supjaustytus obuolius ir aguonas.
4. Atsargiai įmaišyti iki standumo išplaktus kiaušinių baltymus.
5. Tešlą sukrėsti į riebalais pateptą formą ir kepti iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 70 – 75 minutes.
38 komentarai
Įdomu, ar obuolius būtina nulupti, ar tai neturi reikšmės bendram purumui-minkštumui?
Aš jaučiu būsiu vienintelė, kuri šio pyrago nekepė. Ir nekeps 🙂 Aplinkui tik ir kvepia obuoliais su aguonom 🙂 Užteks man ir pažiūrėt 😉
Vakar vartydama tavo blog’ą prasėdėjau iki paryčių. O kiek gerų dalykų, kiek džiaugsmo užplūdo mane ! 😉 Dabar tik belieka prisiruošti gaminti pagal nurašytus receptėlius.
Šį pyragą taip pat įtraukiu į gaminimo planą, gardžiai atrodo 🙂
Sima, aš obuolius visada nulupu (na, retais labai labai atvejais – ne), juolab, kad dabar daugelis obuolių gana storomis odelėmis, todėl tikrai rekomenduočiau nepatingėti 😛 😀
Egle, gal ir ne vienintelė… Gal 🙂 Aš jo nekepti tiesiog negalėjau, nes anais metais Kalėdoms kepiau šiek tiek kitokį, tačiau taip pat aguonų ir obuolių pyragą, ir jis buvo… tooooks… Man šitas derinys super 🙂
Andžela, ačiū! Be galo gera girdėti tokius mielus žodžius, kažką pradžiuginti 🙂 Sėkmės gaminant ir lauksiu įspūdžių! 😉
Egle, pati kalta… 😀
Vilma! 🙂 O kur tu dingusi? Aš vis užeinu į tavo laboratoriją, bet…
Aš kalėdoms esu kepusi prieš keletą metų (ką ten keletą, kokius 7) tą vadinamą japonišką aguonų pyragą. Skanus, gardus, tik darbo labai daug. Terlionė žodž. O šis, na nežinau… man jis tiesiog nelimpa.
Vilma, o aš visai nesijaučiu kalta 😀
Egle, aš irgi tą Japonišką, reiškia, apie tą patį kalbam 😉 Bet va man jis atrodo vertas kiekvienos sugaištos sekundės, skonis viską atperka 🙂
tas japoniškas tai geras – toks sunkus ir šlapias, bet purus. Tikrai žinau tik, kad jis buvo iš kažkurio mamos žurnaliuko, tik nepamenu ar iš „paragauk” ar „kviečiu prie stalo” :)o jo ir daug gaunasi labai, ten berods aštuonis kiaušiniai (tikrai nepamenu) sueina, daug daug aguonų. A, ir obuoliai. Tik tarkuoti.
Piff.. pagalvojau, kad šis gi labai panašus, ar tik ne tas pats tik supaprastintas variantas sumažintu kiekiu? a?
Žinok, Egle, tikrai panašus, tik ryyyškiai supaprastintas. Todėl ir galutinis rezultatas toks paprastesnis – juk čia ir obuoliai netarkuoti, o tik kubeliais, ir aguonos sausos, o ne permaltos (pamenu, maliau 5 kartus).. 🙂
Aš šitą ir kepiau labiausiai dėl tokio pasitikrinimo, ar nebus netyčia šitas daug lengvesnis, bet vienodai skanus – tuomet sutaupyčiau laiko prieškalėdinėm dienom 🙂
Ir… šiaip japoniškas tikrai skanesnis, jei sąžiningai, bet man ir šitas labai labai, nes nu… man tik duok aguonų 😀 Ir dar obuolių… 😀
Labai patiko ‘supatriotinta’ nuotrauka 😉
O pyraga reikes kada nors isbandyt 😉
Žiupsneli, įsivaizduoju kaip pamatęs tavo komentarą džiūgaus mano brolis 😀 Mat ta nuotrauka – jo, kaip vieno iš didžiausių krepšinio gerbėjų, išmislas 🙂 Sakė, kad toookia nuotrauka tikrai pasikelsiu puslapio lankomumo reitingus 😀
Sėkmės išbandant pyragą, skanaus! 😉
Labai nuostabiai atrodantis pyragiuxas 🙂 itraukiamas i TODO list’a vienareiksmiskai 🙂
Milda, jo ir skonis nuostabus, į sąrašiuką įtraukti tikrai verta 😉
Labas, bandau tavo pyrageli. Iskilo problema 🙂 ar tesla galutinai iska sudejus turi buti skysta? ar ne? nes man gavosi skysta, o kadangi neturiu svarstykliu dejau viska „is akies”. todel abejoju ar jau kept ar dadet?
Šarūne, įtariu, kad jau per vėlai atrašau, bet vis tiek: man tešla gavos nei labai skysta, nei be galo tiršta, tokia vidutiniška. Tikiuos, kad viskas puikiai pavyko 🙂
Viskas ziauriai nerealiai pavyko :). Iskepus paragavau tai nusprendziau kad isvis tokio skanaus pyrago neesu ne tik kad iskepus bet ir kitur ragavus (dievinu aguonas) .
O ir siaip noriu pagirti tave nes kiek cia vartau tavo puslapi antra diena negaliu atsiziuret i tokius skanestus ir tokius sugebejimus :). Saunuole :). Tikrai verta demesio 🙂
Oi, kaip džiaugiuos – šaunu, šaunu ir dar kartą šaunu, kad taip puikiai pavyko! 🙂
Ir, žinoma, labai ačiū už pagyrimus, gera girdėti, kad randi čia tai, kas patinka ir tinka, ir vilioja.. 🙂
Pyragas, tai kaip pyragas, bet atspausdinti tai neimanoma. Kas taip daro puspapius? Kepejai turbut.
Aha, kepėjai 🙂 Tokie kaip aš pasirenka tiesiog gražiausią sau šabloną iš galimų ir tiek, nes va su orkaite puslapio nesukursiu, o kitaip nemoku 😀
Puikus pyragas! Ir būtent dėl to, kad obuoliukai ne tarkuoti (antaninių rūgštelė nuima saldumą). Japonišką kepiau ne kartą, bet ten vistik labiau desertas, nei pyragas. O čia – paprasta, greita ir tobulas skonis! Ačiū tau, Asta ir Sonatinai taip pat 🙂
Lidia, na taip, šie pyragai labai panašūs, tačiau kartu labai skirtingi 🙂 Džiugu, kad išbandei abu ir atradai, kuris patinka labiau :))
Man jie abu labai patinka. O aguonų ir obuolių derinys yra labai vykęs, tiesiog tobulas – obuoliukai priduoda drėgmės, rūgštelės ir purumo, o, svarbiausia, nepermuša aguonų skonio. Ir šokolado glazūra puikiai tinka abiem . Ačiū 🙂
Lidia, tikrai nėra už ką 😉
Išmėginau per Druskininkų poetinį rudens savaitgalį, labai tiko prie nuotaikos ir vakaro ir labai patiko. Šiandien bandysiu šitą stebuklėlį sukurti kitoje orkaitėje (:
Monika, labai džiaugiuosi, kad pyragas tiko ir patiko 🙂 Neabejoju, kad ir kitoje orkaitėje jis bus toks pats puikus.
pyragas atrodo nuostabus, tik 1 klausimukas – kuo smulkinat riešutus?
Maisto smulkintuvu, kuris paprastai būna komplekte su blenderiu 🙂
Tikiuosi nieko tokio, jei riešutų neįdėsiu? 🙂
Iškepiau vakar pyragą ir be riešutų buvo labai skanus. Tiesiog dingo 🙂
Man tik cukraus šiek tiek per daug buvo, tai kepdama kitą kartą sumažinsiu. O kepsiu tai tikrai dar ne vieną kartą 🙂
Labai džiaugiuosi, kad patiko 🙂 Cukraus kiekį, žinoma, galima ir sumažinti.
Nespėjau atrašyti dėl riešutų, bet akivaizdu, kad atsakymas aiškus: tikrai jie nėra būtini 🙂
Kokio dydžio kepimo formą naudojate?
Puikus pyragas! Nors riešutų nedėjau, nes šeimoje yra alergiškų, o aguonų turėjau tik 100 g ir, aišku, cukrų, kaip visada, mažinau perpus:-D Tik man iki kol įmaišiau baltymus tešla gavosi baisingai kieta, net išsigandau, kad kažkas nepavyko, bet iškepė puikiai:-) Ačiū – tikrai vertas pakartoti!:-)
Džiaugiuosi, kad pavyko ir patiko! 🙂
Šioms Kalėdoms norėjau kažkokio kepinio, negalėjau apsispręsti, ar brandinto džiovintų vaisių pyrago, ar aguonų, ar šiaip kažko paprasto, bet nepaprasto. Galiausiai nusprendžiau pasirinkti aguonas ir būtent šį- aguoninį obuolių pyragą. Ką galiu pasakyti – jis nuostabus, šeimyna pirma jį paragavo ir pasakė, kad tikrai lb skanu, na, bet man pačiai reikėjo įsitikinti, ir žinoma, abejonių neliko po pirmojo gabalėlio 🙂 Manau,kad tai taps kasmetiniu Kalėdiniu kepiniu. Ačiū!
Ačiū, Sandra, šypsausi ligi ausų, skaitydama Jūsų komentarą! 🙂 Labai džiaugiuosi!!
Ačiū jums, už jūsų idėjas! mano šventės neapsiejo be jūsų kepinių receptų, juk ir imbieriniai sausainiai ( kurie buvo kepami pirmą kartą gyvenime) taip pat iš jūsų recepto, ir jie taip pat buvo puikūs, vakar buvo sunaikinti paskutiniai… Gražios kūrybos ir ateinančiais metais! Šilti linkėjimai 🙂
Ačiū, Sandra! Labai šilti linkėjimai ir Jums! 🙂