Balta balta, kur dairaisi…
Baltas kelias, baltos pėdos, balti veidai, baltos šypsenos.
Baltos svajonės, baltos viltys, baltas tikėjimas.
Baltas (?) pavydas, baltos mintys, netoli beprotystės iš (ne)laimės.
Baltas juokas, lyg mažo vaiko; baltas rūpestis, lyg švelniausios mamos.
Baltos pirštinaitės, baltos snaugės ant pirštų galiukų, balti paltukai žiemą baltą.
Baltas gyvenimas, baltos eilės.
Baltos lėkštės, baltos staltiesės, baltos šventės, gaila ar ne, jau praėjusios.
Balti prisiminimai, balti sapnai, baltas rytojus…
Skonis: 10/10. Ar mėgstate aguonas? Ar mėgstate jas labai labai labai? Taip? Tuomet šis pyragas jums! Ir tuomet esu beveik šimtu procentų tikra, kad taip pat jį įvertinsite dideliu dešimtuku (pamenu, mokykloje viena mokytoja rašydavo mums mažus dešimtukus ir didelius devynetus, cha <– ne į temą).
Šis pyragas labai minkštas, labai aguoninis ir… visai ne obuolinis. Obuoliai jam suteikia purumo, sultingumo, tačiau tie, kas apie juos nežino, jų tikrai nejaučia. Ir skaniausias jis tikrai šaltas, todėl būkite geručiai, ir kažkaip – kad ir kaip būtų sunku, aš žinau žinau – išlaukite bent tas kelias valandėles, verta 🙂
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? SM
Japoniškas aguonų ir obuolių pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
8 kiaušiniai
250 g margarino
200 g cukraus
300 g aguonų
600 g obuolių
8 arb.š. manų kruopų
1,5 arb.š. kepimo miltelių
2 arb.š. aliejaus
150 g juodojo šokolado
GAMINIMO EIGA
1. Aguonas nuplikykite verdančiu vandeniu ir 5 (mažiausiai – 2) kartus permalkite.
2. Obuolius nulupkite, stambiai sutarkuokite.
3. Margariną ištrinkite su cukrumi, įdedant po vieną trynį. Kai cukrus ištirps, maišant dėkite po šaukštą aguonų ir tarkuotų obuolių.
4. Baltymus išplakite, supilkite į tešlą ir gerai išmaišykite.
5. Tada sudėkite manų kruopas, suberkite kepimo miltelius, įpilkite porą šaukštelių aliejaus, išmaišykite.
6. Gautą masę supilkite į kepimo popieriumi ištiestą 30 x 23 cm dydžio kepimo indą. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 min., paskui karštį galite sumažinti, jei viršus ruduoja per greit, ir kepkite dar 20-30 min. Atvėsinkite, išimkite iš kepimo indo, pravėsusį apliekite tirpintu šokoladu. Palaikykite šaldytuve bent 3 valandas, o geriausiai išlaukti iki kitos dienos.
40 komentarai
>> (pamenu, mokykloje viena mokytoja rašydavo mums mažus dešimtukus ir didelius devynetus, cha <– ne į temą)
ir mum! 'nu gerai, parašysiu dešimtuką, bet tokį mažą mažą, net nesimato'. arba tie 'aštuntukai su trim minusais' – irgi neblogas .D
o aš aguonas mėgstu, abai labai, labai labai, labai labai labai labai labai labai. labai. minėjau, kad labai? tai va, labai.
jau minėjau, kad abejojau dėl šio recepto, bet po tavo tokių gausių rekomendacijų, manau, išdrįsiu. ak kad taip orkaitę.. arba namus ,)
p.s. pradėjote rašyti ilgas dailias įžangas! spaudžiu deš'nę.
Superinis receptas! Ir gana nekaloringas. Gaminu jau kelios kaledos is eiles, visiem labai patinka 🙂
Aha, jule, kokie geri tie mokyklos laikai būdavo kartais… Nors univeras, negaliu burnot, irgi kartais nuostabiausių staigmenėlių paruošia (kaip man šiandien atrodo, labai tikiuos, bandau dar nesidžiaugt, bet tyliai tyliai…) 🙂
Džiaugiuos, kad įkvėpiau pagaliau išbandyti 😛 Jis tikrai puikus ir aš labai laikysiu kumščius, kad tau pasirodytų taip pat 😉 O be orkaitės… liūdna 🙁 Mano didžioji dalis maisto orkaitėje keptas, tai sunku net įsivaizduot, kaip išgyvenčiau. Na, aišku išgyvenčiau, bet paburbuliuočiau po nosim ir paliūdėčiau gana dažnai tikrai 😀
p.s. Va čia tai sugėdinai mane, panele… Pašnibždom išsitarsiu, kad šitoj srity aš jaučiuos tokia silpna silpna, nulis pasitikėjimo, šimtas nedrąsos… Ačiū 🙂
Tinginiuk, pas mane jis jau irgi ne pirmos Kalėdos ant stalo puikuojas, ir tikrai to vertas! 🙂
O kalorijos… per kalėdas kalorijos slepias spintoj ir išnyksta iš minčių 😀
Aš irgi aguonas mėgstu 🙂 Labiausiai bandelėse ir šimtalapyje, vajeee…
Fainuolis pyragas!
Šimtalaaaapis… Aš jame beveik tik aguonas ir tevalgau, todėl aš labai gerai su saviškiu čia sutariu – jam „lapai”, man aguonos 😀
vakar susiruošiau kepti šį pyragą. taip gavosi,kad kieušinių trynius pasilikau ‘ant galo’. o ir jų eilei atėjus,pamačiau,kad šaldytuve – tik vienas kiaušinis!
na ką,iki parduotuvės eiti tingėjosi,o dar ir tamsu,tai įdėjau agunų-obuolių-margario-cukraus mišinį į šaldytuvą, ir grįžusi iš mokyklos,kai jau turėjau kiaušinių, ryžausi pabaigti savo darbą : D
galvoju: o ar nieko tokio,kad tešla per naktį šaldytuve stovėjo?
Iš tikrųjų pyragas gavosi niam niam,kepius ir dar kartą,tik šį kartą į mesiu saujelę razinų.
Beje,o ant viršaus uždėjau lydito šokolado lopinėlį ir prilipdžiau raziną. niaaaaaaaaaaaaam.
dėkui už receptą,sėkmės gaminant toliau (:
Ačiū, Marija, o už receptus dėkoti nereikia – aš labai džiaugiuosi, kad yra žmonių, kurie čia lankosi, jais naudojasi ir dar pakomentuoja 🙂
O dėl kiaušinių – manau, kad nieko baisaus, juolab, kad pyragas gavos skanus 🙂
Aciu!!!Tikrai labai skanus ir lengvai pagaminamas pyragas :).Tik as aguonu malimui naudoju blenderi,daug paprasciau 🙂
Nėra už ką, Jurgita :)) Jetau, blenderis – tobula mintis! Kadangi šį pyragą aš kepu kiekvienoms Kalėdoms, šįkart kepimas bus dar lengvesnis – labai ačiū už mintį :))
Na iskepiau si nepaprastai idomu pyraga, skonis tikrai neprimine pyrago su obuoliais, labiau buvo panasus i deserta, torta, toks gaivus, purus, zinoma aguoninis, po sio pyrago gabaleliu miegas toks saldus pasidaro :))) mano draugams jis patiko 🙂 Labiau aciu uz tokius nuostabius tavo kurinius, rytoj kepsiu pienisko sokolado marmurini keksa 🙂
Rūta, smagu, jog išmėginai 🙂 Dėl obuolių esi visiškai teisi – nežinančius čia net visai lengva apgauti, apie obuolius nė neužsimenant 🙂
Sėkmės ir su marmuriniu keksu, tikiuosi, jis taip pat pateisins lūkesčius! 🙂
Asta, gal šis pyragas šiek tiek primena tokį labai aguoninį pyragą iš Šokolado meistrų?
Oi, Živile, nežinau, koks tasai Šokolado meistrų pyragas, tačiau vieną galiu pasakyt – šis yra beprotiškai aguoninis ir labai drėgnas 🙂
Na tai reiks būtinai išbandyti, nes ŠM tai irgi labai aguoninis ir drėgnas.
Kepiau. Labai patiko.
Privargau su aguonom, nes neturiu mėsmalės, tai bandžiau su kombainu „pertrinti”. Tikriausiai jis jau atitarnavo savo, kad padaryti taip, kad būtų kaip sumaltos, nepavyko. Šokolado irgi nepyliau – vis mažiau kalorijų 😉
Živile, o ar panašus? 🙂
Na, dėl aguonų, tai čia su jomis tikrai daug darbo. Man visad po tokio maratono rankas skauda ir nieko nesinori 🙂 Bet skonis viską atperka. Tiesa, anais metais mačiau prekybcentriuose jau maltų aguonų – o gal ir visai nieko? Šitiek darbo ir laiko susitaupytų 🙂
O kalorijų pyraguose taupyti nereikia 😛 Tikrai, patikėk :))
Gerai, gerai kitą kartą padarysiu su šokoladu ir kalorijų neskaičiuosiu. Tik man kazkodėl norisi ne tikro šokolado, bet pačiai pasidaryti a la šokoladą su sviestu ir kakava. Abskritai nemėgstu juodo šokolado.
O šiaip tai panašumo man yra su tuo pyragu iš ŠM. Dabar nebus pagundų pirkti, kai galiu pati pasigaminti, ne visai tokį, bet panašų 🙂
Nusipirkti maltų aguonų ??? Gal… Bet aš labai skeptiška dėl visokių pusgaminių, todėl nelabai net matau tokius dalykus. Mano mama visą gyvenimą Kalėdom kepa kūčiukus ir pyragus su aguonom, todėl net neįsivaizduoju, kad tokius dalykus galima pirkti 🙂
Na va, sutarėm :)) O juodo šokolado vieno va taip, tai ir aš nemėgstu. Kepiniuose – kitas reikalas. O būtent prie šito pyrago tai man jis idealiai tinka, tikrai nemeluoju. Ir joks skaniausias pieniškas nebūtų geresnis 🙂
Dėl maltų aguonų – va todėl aš ir praeidavau pernai pro tas lentynas, tik kreivai pažiūrėjus. Atrodo, kad toks dalykas turėtų būti daromas savom rankom. Juolab, kad jokių atsiliepimų apie jas iš aplinkui irgi negirdėjau, jei kas antras žmogus sakytų, kokios geros ir puikios, ir t.t., tai gal dar kažkaip geriau skambėtų ir žiūrėtųs 🙂
noriu paklausti, ar galima sviesta deti vietoje margarino, jeigu ne tai koks margarinas geriausias siam pyragui…..
Rasa, tiesą sakant su sviestu nebandžiau, bet gal ir nieko tokio 🙂 Šiaip dažniausiai naudoju „Eve” arba „Vilniaus” kepinių margariną 😉
Aš šį pyraga radau SM platybese,kepiau jau du kartus. Super nerealus pyragas 🙂 Man pats pačiausias būna ant trecios paros 🙂
Pas mane šis pyragas taip pat iš SM atkeliavo 🙂 O nuo tada, kai atkeliavo, yra kepamas per kiekvienas Kalėdas, jau tradicija tapo 🙂
Man šis pyragas – labai labai patinka, pirmąkart kepiau per Kalėdas, ir greit supratau, kad kitų Kalėdų niekaip neišlauksiu, tad iškepiau uošvių gimtadieniui, ryt su svečiais skanausim :). Tik klasimas – labai jau sunkiai man tas sviestas (aš naudoju natūralų sviestą) su cukrum ir tryniais išsisuka, cukrus sunkiai tirpsta… gal yra kokia paslaptis, kaip tai padaryt lengviau ir greičiau? 🙂
Giedre, tikrai šitas reikalas nėra lengvas – man irgi 🙂 Imu aš didelį medinį šaukštą ir trinu, trinu… kartais gudrauju – dedu dubenį ant radijatoriaus ir šiek tiek palaikau – kad sviestas neištirptų, bet tik šiek tiek suminkštėtų 🙂 Tuomet jau lengviau būna 🙂
Esu suzaveta siuo pyragu, tikras atradimas :)))
P.S. as sviesta ar margarina visada issiimu pora valandu anksciau pvz. is ryto, tada nekyla jokiu problemu su cukraus ir kiausiniu issukimu 😉
Neringa, labai smagu girdėti 🙂
O dėl sviesto – labai teisingas žingsnis. Aš irgi taip visada darau… tik kad būna neretai, kol pamirštu 🙂 Tada jau tenka ieškoti labiausiai saulės apšviesto palangės lopinėlio vasarą ar džiaugtis šylančiais radiatoriais žiemą 🙂
Norejau paprasyti pagalbos. Labai noriu per Kaledas nustebinti seima ir iskepti pyraga tik neapsisprendziu ar kepti si aguonini ar koki visiskai sokoladini, nes megstu abu. Ka rinksites sioms Kaledoms?:>
Aiste, aš visada Kalėdoms kepu šį pyragą, jau eilę metų nebuvo Kalėdų be jo 🙂 Tačiau taip pat kepsiu dar ir šokoladinį tortą, ir sausainių porą rūšių, ir pyragą gal dar kokį… Mes smaližiai, todėl su vienu desertu neapseinam 🙂
nuostabus pyragas, daug kartų išbandytas. :))
Gera girdėti, kad pyragas patinka 🙂
[…] pyrago receptą užmačiau Saulėtoje virtuvėje. Apie Saulėtą virtuvę išvis galėčiau atskirą straipsnį parašyti. Šis blog’as man […]
Liuksusinis pyragas. Kepu jau ketvirtas kalėdas.
Aguonas sumalu kavamalėj arba blendery, o paskui užplikau nedideliu kiekiu verdančio vandens. Košė gaunas kaip jau brinkintas mėsmale sumalus.
Tiesa, gal esu ir virtuvės nusikaltėlė, bet sviestą išlydau mikrobangėl. Pašildau ne iki tiek kad visas ištirptų, bet tik kad aptirptų truputį. Tada nereikia iš anksto galvot, greit ir lengvai su cukrum išsitrina.
Pirmą kartą gaminau viską labai sąžiningai, o dabar jau sukčiauju, bet rezultatatas nepakinta.
Beje, kiek žinau, originale yra ne 2a.š. aliejaus, o kažkiek migdolų aromato. Tas irgi labai gražiai į pyrago skonių gamą įsipaišo.
Na va, ne mano vienos šeimoje Kalėdos be šio pyrago – lyg ne Kalėdos 🙂
Beje, jei jau sąžiningai, aš irgi kartais be mažų gurdavimų virtuvėje neapseinu… bet nieko čia baisaus, svarbiausia – kad galutinis rezultatas būtų toks, koks turi būti 😉
Seile tysta vien recepta skaitant. Noriu naujiems metams padaryti, bet turesim svecia kur alergiskas glitimui. O jei manus pakesciau miltu be glitimo misiniu arba paprasciausiai ryziu miltais? Kaip manot nesugadinsiu ?
Vaida, labai bijau kažką pasakyti – nebandžiau ir nežinau, koks bus rezultatas ne su manais, o su kažkuo kitu. Juk manai, priešingai nei miltai, išbrinksta. Žinoma, galima pamėginti; tik gal mažesnę porciją dėl visa ko 🙂
Kepiau si pyraga ne karta, tik del laiko stokos perku jau sumaltas aguonas, arba skardinese, tik cukraus dedu maziau, nes jos buna jau saldintos. Tobulas aguoninis;)))
Simona, smagu girdėti, kad šis pyragas Jums – tobulas! 🙂 Man jis taip pat vienas iš pačių puikiausių aguoninių pyragų 🙂
Pyragas nuostabus.. visus nustebinau.. aciu
Kasmet kepu per Kalėdas jau daugiau nei 5 metus. Visi išsižioję laukia skanėsto.