Op, ir peršokim keletą metų atgal.
Į vaikystę. Į tuos laikus, kai terūpėdavo žaislai, kiemo draugai, rožinė cukraus vata, nedidelės smėlio dėžės ir mėlyni kibirėliai, kurie – abrakadabra! – sukurdavo nuostabias smėlio pilis.
Tais laikais, pamenu, aš klausydavausi Monikos ar Neringos, žaisdavau kieme gaudynes, o savo žaislus mylėjau taip smarkiai, kad didžioji jų dalis, sukrauta į nemenką maišą, bėgiodavo po kiemus drauge su manimi. Tais laikais aš statydavau namus iš kėdžių, didžiulių kartoninių dėžių ir daugybės pledų, laukdavau nesulaukdavau mamos “baltai rudo pyrago”, vis prašydama, kad šįkart balto būtų daugiau, o virtuvė tebuvo mamos zona, kur vakarais ji lyg pagal pageidavimų koncertą tai kepdavo minkštučius purius blynus su obuoliais, tai virdavo manų košę – su cinamonu, ar su uogom, būdavo didžioji vakaro dilema.
Šiandien tos dienos – saldi vaikystė – jau tolimi gražūs ir linksmi prisiminimai, kurie kartais užplūsta visai netikėtai. Pavyzdžiui, išgirdus seną seną dainą. Ar vaikščiojant po spalvingas parduotuves ir ieškant gražių dovanėlių nuostabiai mažai mergytei… Ar darant tortuką jos pirmajam gimtadieniui.
Viena akim žvilgtelkit į mano virtuvę, kur kartais gimsta pasakos mažiems vaikučiams. Mažytės boružėlės pūstom lūpytėm ir simetriškais taškeliais ant sparnelių. Tupinčios ant žalios pavasarinės pievos ir linkinčios daug daug svajonių, svajonių su sparnais, svajonių, pakeliančių virš žemės… Vaikiškų, tikrų ir begalinių.
O dabar trumpai ir rimtai: prieš jūsų akis tortas „Jogurtinis musas“, pagamintas iš dvigubos normos (o tai reiškia, kad boružytė ši yra oho, kokia didžiulė!).
Raudoniems papuošimams sunaudojau: 500 g grietinėlės + 80 g cukraus + 1 arb.š. citrinos rūgšties + 1 pakelis grietinėlės standiklio + raudoni maistiniai dažai.
Žolytei sunaudojau: 250 g grietinėlės + 70 g cukraus + ¼ arb.š. citrinos rūgšties + 1 pakelis standiklio + žali maistiniai dažai.
Galvytei padengti sunaudojau: 80 g juodo šokolado + šiek tiek sviesto + šiek tiek grietinėlės.
Lūpas dariau iš aisingo: 1/5 kiaušinio baltymo + cukraus pudra + raudoni maistiniai dažai.
Boružėlės taškeliai, skiriamoji sparnelių juostelė ir akyčių viduriukai padaryti iš šokoladinių rožių masės, kuriai sunaudojau: 100 g juodo šokolado + 30 g medaus.
Baltai akyčių daliai naudojau taip pat šokoladinę rožių masę: 30 g balto šokolado + 10 g medaus.
Kaip formavau tortą? Nusipirkau dubenį kuo apvalesnės formos, išklojau jį maistine plėvele. Supyliau torto masę į dubenį, ant viršaus uždėjau biskvitą, viską lengvai paslėgiau ir dėjau į šaldytuvą, kol sustings. Tuomet atsargiai apverčiau dubenį ant padėklo „aukštyn kojom“, dubenį nukėliau, maistinę plėvelę nuėmiau ir… viskas! Belieka papuošimai.
Pastaba arba ko daugiau niekada nedaryčiau. Tokiam tortui, kuris yra ir toks didelis, ir toks gana aukštas, „Jogurtinis musas“ tikrai nėra geras pasirinkimas, nors ir skanus. Tortas gavosi gana nestabilus, per naktį ėmė šiek tiek plėsti į šonus ir žemėti, norėjo trūkinėti. Ir nors ryte labai sėkmingai atlaikė kelionė Kaunas – Vilnius, dar pusdienį pabuvęs šiltame kambaryje ir pagaliau prapjautas neišlaikė – pusė torto subyrėjo… Todėl kitą kartą tokį tortą būtinai darysiu tik iš tvirtos torto rūšies: tai gali būti Medutis, Snickers tortas ar kiti, daug tvirtesni.
30 komentarai
kiek meiles ideta !!! Labai grazu 😉
Labai ačiū, aguonėle 🙂 Tikrai ir meilės, ir pastangų negailėjau 🙂
Kaip gerai, kad kiti pasipraktikuoja už tave 🙂 Boružėlės formos tortą esu prižadėjusi padaryti savo mergaičiukei ketvirto gimtadienio proga. Žinoma dar turiu laiko iki balandžio galo, bet tavo pastabos ir informacija tikrai labai vertingi 🙂
Tik man torto norisi irgi gaivaus ir ganėtinai lengvo… O tokių formų tortai nebūna itin lengvi (jei nori kad nesubyrėtų). Dar žinoma man reikia mažo tortuko, tai gal atlaikytų ir lengvesnės sudėties tortas…
Aušra, labai smagu, kad kažkam mano patirtis naudinga 🙂
Tikrai patogiau tokius forminius tortus daryti tvirtesnius, bet jei taviškis bus mažiukas, manau, atlaikys daug lengviau. Be to, ir šitą patį Jogurtinį musą galima kiek patobulinti – sutvirtinti, sluoksniuojant jį su biskvitų lakštais ir įberiant kiek daugiau želatinos 🙂
Pasisekė tai mažai mergytei 🙂 Man niekada niekas toookiųų tortų (ar net panašių) nedarė…. 🙂
Ech, man irgi nieks nedarė – ne tais laikais gal mažos mergytės buvom 😀 Bet mano mamos pats paprasčiausias su paprastais biskvitais ir paprastu grietinės – grietinėlės pertepimu taip pat tais laikais buvo didžiuuulis skanumynas! 🙂
Ash irgi norechiau tokio torto .. tik niekas nepadaro jo man …
Jonai, neliūdėk 😀 Apsidairyk aplink, gal atsiras kažkas, kas panorės tave palepint tortu 😉
Zemai lenkiu galva. NUOSTABU!!!! Saunuole. Myliu blog’a, kuris dvelkia tokia kuryba ir meile 🙂 SUPER!!!!
Turiu klausimu pora:
– is kur gaunat maistiniu dazu? 🙂
– o kokios firmos konditerini svirskta ar maiseli naudojat? Gal rekomenduotumet, nes planuoju si pirkini 🙂
Ačiū už pagyras ir už meilę prisipažintą – man tokie prisipažinimai labai labai svarbūs, dėkui 🙂
Atsakau į klausimėlius:
– į šitą jau nekart atsakinėjau 😀 Su dažais Lietuvoje sunku, galima siųstis iš užsieninių internetinių parduotuvių (pvz., http://www.sugarshack.co.uk/, http://www.globalsugarart.com/ ir t.t.), galima pasinaudoti ir lietuviškų internetinių parduotuvių paslaugomis (pvz., http://www.kulinarijosmenas.visiems.lt/). Aš asmeniškai pati nesisiunčiau iš niekur, o pirkau iš užsienio per tarpininkus, taigi detalių papasakoti negaliu 🙂
– konditerinį švirkštą, maišelį ir daugelį savo virtuvės rakandų perku Kaune esančioje Arevitos parduotuvėje (http://www.arevitosiranga.lt/) – tikrai nesiskundžiu 🙂
Siunčiu visus įmanomus komplimentus už tokį išradingumą ir kruopštumą!
Ačiū, Renata, už tokį glėbį komplimentų 🙂
eik tu sau geras, ir netingėk man taip 🙂 šaunuolė 🙂
Brigita, čia gi vienas iš būdų ugdyti kantrybę, tikrai. Dzibuoji dzibuoji tą grietinėlę ir.. tekšt, žalias ant raudono! Ar kažkaip panašiai 😀 Aš beveik kiekvieną tortą darydama bent sekundę galvoju, kad nu ne, daugiau jokių tortų. Bet bet bet… nuo meilės iki neapykantos tik vienas žingsnis, nuo neapykantos iki meilės – taip pat 😀
Ir ačiū, labai ačiū 🙂
Kokia gražuolė jūsų boružė! 🙂
Fantastika 😉
Kantrybes kalna turi, nereikia net ugdyti 😀
Simetrija, Neringa, dėkui 🙂
Neringa, kantrybe pasižymiu tikrai ne visose srityse, gaila 😀
Asta, nuostabus tortas:) Man netgi kilo mintis kazka panasaus Velykoms pasidaryti
Saunuole, papuosei kaip tikra konditere (as kaip specialiste sakau). 🙂
kvika, be galo malonu girdėti 🙂 Nors tikrai žinau, kad iki super-duper man dar toli toli :)))
Užklydau čia pas tave, netyčia – ieškojau ką pagaminti iš cukinijų.:) Šiandieną gaminsiu tą apkepą, kurį taip visi giria.:)
Pamačius šitą tortą – pagalvojau, tikrai parašysiu komentarą:D
Šaunuolė!labai gražu!
Labai patinka tavo puslapiukas, taip jauku čia, taip malonu skaityti, tiek nuoširdumo.
Manau čia ir apsistosiu – šis puslapiukas bus mano numeris vienas receptų pasaulyje!
Būtinai pamėginsiu ir citrininį pyragą!
Sėkmės tobulėjant, didžioji kepėja:))))
Ivona, koks nuostabus komentaras ir tik dabar jį netyčiom užtikau 🙂 Ačiū labai už tokius gražius žodžius, vertinu juos labai 🙂 Tikiuosi, kad puslapiukas nenuvylė ir nenuvils, visada rasi čia kažką, kas džiugins tiek širdį, tiek skrandį 🙂
Ačiū dar kartelį! 🙂
Labai gražus jūsų tortas, boružė. Norėčiau dukrytei iškepti medučio pagrindu. noriu paklausti ar galima iš vakaro puošti grietinėle ar išsilaikys ji iki kitos dienos nepraras formos, ar geriau prieš pateikiant į stalą?
Ačiū, Inesa 🙂 Tikrai drąsiai gali puošti tortuką iš vakaro, tik reikia, žinoma, iki pateikimo į stalą jį laikyti šaldytuve ar kitoje šaltoje patalpoje 🙂 Ir svarbiausia, kad ir kada puoštum tortą, kad grietinėlė būtų labai gerai išplakta 🙂
Sveiki:) as jusu kuryba ikvepta ,pati savo dukrytei noriu padaryti TORTA(meskiuka) pirmam gimtadienui:)) tik norejau jusu pasiteirautii del papuosimo:) grietinėlės , cukraus , citrinos rūgšties ,pakelis grietinėlės standiklio ir maistiniai dažai.cia reikia viska sudeti ir viena inda ir isplakti?ar grietinele isplakti ir kitus igredijentu sudeti?o tikrai citrinos rugtis nesutrauks grietineles? ar galetum tikslei kaip ka darot ir kaip dedat,pagal jusu eiga parasyti:) ACIU jums lb jei padetumet:)
Vaida, šaunus planas – tortas meškiukas! 🙂 Įsivaizduoju, kokia laiminga bus dukrytė 🙂
O dabar apie papuošimo kremą. Darau taip: į indą supilu grietinėlę, sudedu cukrų, žiupsniuką citrinos rūgšties ir dažus. Ir plaku. Kai grietinėlė ima čiut čiut trištėti, supilu grietinėlės standiklį ir išplaku iki galo – iki kol gaunu standžias putas 🙂
na didelis didelis ACIU:))))) na tikekimes kad pavyks…..:))))
Labai didelis Aciu uz nuostabia ideja.. Pagaminau sunui tortuka „Boruzele” ir as.. Visi liko suzaveti..
O as patenkinta, kad viskas gavosi..:)
Vitalija, super! Labai džiaugiuosi! 🙂