Ryškiems saulės spinduliams nuspalvinus tolimus virtuvės kampelius ir šildant už lango tyliai šypsančius veidus, rodos, štai imsiu, užsimerksiu, ir bus taip lengva patikėti, kad jau pavasaris. Užsimerksiu, ir galėsiu regėti žalias pievas, girdėti paukščių čiulbesį ir jausti šilumą ant nuogos odos…
Ir tokį gražią, jaukią sekmadienio popietę, grįžus iš ilgo saulėto pasivaikščiojimo, labai gera išsivirti puodelį kvapnios arbatos ir kepti mažus sausainiukus. Nelyg meditacija, sėkmingai nuvejanti po truputį iš smegenų kampučio besiskverbiančias mintis apie artėjančią savaitgalio pabaigą…
O sausainiukai šįkart labai paprasti, bet tikrai visiškai neprasti. Jau prieš kurį laiką išgirdau konservatyviosios mūsų šeimos pusės šnabždesius apie didelį sviestinių sausainių norą. Paprastų sausainių, girdėjau aplink. Visiškai paprastų, be įdarų, be įmantrumų, be neįprasto skonio gaidelių, be nieko.
O kadangi aš dažniausiai labai sukalbama, pasklaidžius Brigitos užrašus, susiradau puikiausiai receptą, ir jau šiandien pavakare, saulei po truputį dingstant už debesų, iš orkaitės traukiau kelias skardas paprastučių sviestinių sausainiukų su šokolado gabalėliais…
Skonis: 9,5/10. Dievaži, kartais aš tyliai sau pagalvoju, kaip gi mano šeimynykščiai nepradeda inkšti dėl siaurėjančių kelnių, neįprastai aptemptų marškinėlių ir kitų negerovių! Nors ne tiesa, pradeda pradeda… Kartais net intensyviai ir garsiai – BET retai. Tyliai tai priimu kaip komplimentą – juk valgant skaniai, tiesiog savaime pasimiršta tie skaičiukai trimis eilutėmis žemiau 🙂 Taigi, o ką apie skonį sako pilni žandai, linksmos šypsenos, nebylūs linksėjimai ir tuštėjančios lėkštės? Tikriausiai – pasiglostom pilvuką – aiškinti nereikia 😀
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Tasty Art
Sviestiniai sausainiai su šokolado gabalėliais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
200 g sviesto (82 proc. riebumo), kambario temperatūros
3/4 puodelio (150 g) cukraus (mažiau, jei nemėgstate labai saldžių sausainiukų)
1 didelis kiaušinis
žiupsnelio druskos
keli lašai vanilės esencijos
1/2 arb.š. kepimo miltelių
280 g miltų
80 g smulkinto šokolado
GAMINIMO EIGA
1. Sviestą su cukrumi išsukti iki purumo. Įmaišyti druską ir vanilės esenciją.
3. Įmušti kiaušinį, viską gerai išmaišyti.
4. Kitame dubenyje miltus sumaišyti su kepimo milteliais.
5. Dalį miltų sudėti į kiaušinių-sviesto-cukraus plakinį. išmaišyti.
6. Suberti šokolado gabalėlius, išmaišyti, suberti likusius miltus ir išminkyti tešlą.
7. Tešlą padalinti į 4-6 dalis ir suformuoti kvadratines juosteles. Uždengti maistine plėvele ir palaikyti šaldymo kameroje apie 10 minučių, kol pakankamai sukietės, kad būtų galima lengvai pjaustyti.
8. Juosteles supjaustyti plonomis riekelėmis, išdėlioti ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos.
9. Kepti iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 – 20 minučių. Atvėsinti ant grotelių.
48 komentarai
Ooo, kokie gražūs pas tave, ypač tie neapkepę, į nugą panašūs :)) O ar nebuvo per saldu? Man tai, pamenu, saldoka… Įdomu, kada man grįš sausainių norėjimas 🙂
Juokas, bet ir man neiškepę gražesni 😀
Kad mes saldomanai… (gėda) Tai nei pati skundžiaus, nei iš kitų girdėjau skundų, reiškia, viskas čiki 🙂
Linkiu, kad tavo pasiklydę norėjimai greičiau namus (tavo) surastų ir su džiaugsmu grįžtų! 🙂
sveika, katik issikepiau siuos sausainius ir skonis dieviskas 🙂 jau ilga laika ieskojau recepto kuris butu artimas ar toks pat tiems amerikietiskiems sausainiams su sokolado gabaliukais, ir manau kad juos jau radau 🙂 tik va gal truputi per plunai kai kuriuos supjausciau, nes kur plonesnis te ir trupa, bet nieko kitakart mokesiu 🙂 dekui labai uz recepta 😉
Rasa, labai džiugu, kad patiko, ir kad atradai ilgai ieškotą receptą! 🙂 O už padėkas labai ačiū, bet jas visas aš persiunčiu Brigitai ir Tasty Art – tai jos puikieji sausainiukai 😉
ka tik iskepiau sausanukus pagal jusu recepta,nezinau kodel, bet jie man gavosi kaip blyneliai,visiskai neiskilo,krastai parudavo,kepiau is puses normos. Tiesa,jusiskiai atrodo nuostabiai.
kristinux, pas mane jie irgi nelabai iškilo – liko tokio storio/dydžio, kokius supjausčius ir įkišau orkaitėn. Taigi, gal tu tiesiog labai jau plonyčiais griežinėliais supjaustei, tuomet savaime gavosi per ilgas kepimo laikas?
Ai kaip noriu siu sausainiu!!!!
Na, tai prašom stotis ir tipenti ton pusėn, kur virtuvė gyvena 😀 Sausainiukai tikrai skanučiai ir to pasivaikščiojimo verti 😉
Sveiki, susuruosiau kepti siuos sausainiukus ir iskilo klausimas, kodel reikai juos atvesinti ant groteliu? aciu
Kristina, paprastai visus sausainius, keksiukus ir kitus kepinius patariama atvėsinti ant grotelių, nes taip „geriau vaikšto oras” ir kepinys atvėsta ir greičiau, ir būna toks, koks turi būti – traškus, pavyzdžiui 🙂 Tačiau tai tikrai nėra būtina sąlyga, nieko neatsitiks, jei atvėsinti ir taip, paprastai 🙂
Nor4jau dar paklausti ar tikrai pagal šį receptą (gramas į gramą) išeina 10 sausainiukų? man gavosi daug mažiau :O gal kad prisiskaičiau kad ploniau pjaustomi trupa. tai gal aš per stambiai supjausčiau?
Apsirikau su skaičiais. ar išeina 100 sausainiukų? man gavosi 35. bet labai skanūs. ačiū už receptą 😉
Kristina, na, tikrai 🙂 Tik maniškiai laaabai mažučiai buvo, kažkur 2,5 x 4 cm., ne didesni 😉
kepiau siand situos sausainukus, tik dar ant virsaus sokolado apipyliau, bet jau kokie skanus sausainukai 🙂 aciu uz recepta 🙂
Lina, nėra už ką 🙂 Smagu, kad patiko 😉
Kaip manot, ar galima butu paprasta cukru pakeisti ruduoju ?
Gintare, žinoma, jog galima. Tik rudasis cukrus yra saldesnis už baltą, todėl verčiau sumažink cukraus kiekį 😉
Nuostabūs! Ačiū už receptą. Viskas puikiai pavyko:)
Ieva, labai džiugu! :))
patiko 🙂
Džiugu 🙂
Super sausainiukai, panasus i angliskus shortbreads:) seimyna labai teigiamai ivertino. tik noriu patikslinti, kas 150 g cukraus yra puse puodelio 😉
Jurga, džiaugiuosi, kad patiko sausainiukai 🙂
O cukraus manasis puodelis sveria lygiai 200 gramų. Beje, kiek pastebėjau įvairiuose šaltiniuose, toks matavimas sutinkamas daug kur 🙂 Aišku, puodelių būna skirtingo dydžio, todėl ir pateikiu gramus skliausteliuose 🙂
Sveiki,
Užduosiu kvailą gal klausimą, bet kaip tą sviestą reik išsukti? 🙂
Vaida, kambario temperatūros sviestą dedi į dubenį, beri cukrų. Tuomet imi šaukštą medinį ir trini, kol masė tampa puri. Arba, jei medinio šaukšto neturi, gali ir paprastu išsukti, ar net plaktuvu elektriniu 🙂
Jau išmokau tai padaryt :))
Sausainių skonis dieviškas, kepiau 3 kartus iš eiles net 😀 suvalgau ir vėl ir vėl..
Vaida, smagu girdėti :))
O kaip jūs šokoladą smulkinat? 🙂
Just, su smulkintuvu, kuris būna komplekte prie blenderio 🙂
As atsiprasau, bet man gavosi nelabai skanus ir traskus, birus tokie…
Na, Asta, gaila labai, kad nepatiko, žinoma, bet čia jau skonio reikalas 🙂
labai skanučiai šitie sausainukai, jau gal kokius 4 kartus kepiau :)o aš tai šokoladą kitaip smulkinu : įdedu šokolado gabaliukus i maišelį ir pasidėjusi ant lentelės su plaktuku (tuo tokiu kur mėsai mušt) sudaužau ir tada jie buna tokie nepersmulkūs :)Ai dar ties man tai jie storesni skaniau tada pakraštėliai trapus truputį, o vidus toks minkštutis. Niam Niam valgyčiau ir valgyčiau :))Labai ačiū už receptą 🙂
Iveta, nėra už ką :)) Taip, šitą šokolado smulkinimo būdą aš taip pat žinau, bet.. su smulkintuvu greičiau. Ir laiku atleidus mygtuką, taip pat normalūs pakankamai gabalėliai gaunasi :))
Sveika, noreciau padekoti uz sia svetaine. joje viskas taip paprasta ir tikrai skanu 🙂 Siandien kepu siuos sausainius, tikiuosi pavyks. 🙂
Roberta, ačiū Tau už tokius gražius žodžius 🙂 Labai tikiuosi ir linkiu, kad sausainėliai pavyktų, būtų stebinančiai skanūs ir įkvėptų tolimesniems kepiniams :))
Nnnnnnnuostabūs! Bet ir tai per švelniai. TOBULI! Absoliučiai tobuli! Iki žemės lenkiuosi už šitą receptą.
Tiesa, dėjau per pusę mažiau cukraus (rudąjį naudojau), bet ir tai tokie saldoki gavosi. Su pienu šeimynai suėjo tobulai, draugai jau greičiausiai meldžiasi kvadratiniams saldėsiams su šokoladu.
Dėkui dėkui dėkui dar kartą! 🙂
sveiki, bandziau padaryt siuos skanestus, atrodo dariau viska kaip reik bet idejus i orkaite jie pasileido… gal per mazai miltu idejau? nes tesla tokia nekieta buvo nors dejau atrodo tikrai ju daugiau nei kad buvo parasyta. Taip gaila pasidare kad nusprendziau paklausti ka ne taip padariau 🙂
Agne, matyt vis tik per skysta tešla buvo… O iš pradžių nesimatė, kad kažkas ne taip? Tešla sustingo ir susipjaustė riekelėmis? Nes kaip matosi nuotraukose, ji sušalusi turėjo būti tikrai tvirta, o paskui iš karto ją reik kišti į orkaitę supjaustytą 🙂
sunkiai labai ejo padaryt juosteles, na bet as nepasidaviau ir vistiek jas suformavau :)) o isemus is kameros susipjauste normaliai tik vos i orkaite idejus isskydo 🙂
Agne, nežinau, kodėl taip nutiko… ir aš šiuos sausainius esu kepusi ne kartą, ir draugės kepė – niekas neišskydo. Džiugu bent tai, kad skonis ne nuo formos priklauso 🙂 O kitą kartą gal ir forma bus geresnė 😉
Fantastiski sausainiai!!! patiko visai seimai – nuo maziausio iki didziausio 😀 receptas itrauktas i megiamiausiu sarasa 🙂
Valio, Dalia, valio!!! 🙂 Super smagu girdėti 🙂
Sveiki, dariau siuo sausainukus, tai man isejo jie gana kietoki. Gal kepimo milteliu per daug idejau? Ir sokolado nelabai jautesi, gal kad naudojau pieniska, ar daugiau kita karta ideti jo? forma gana panasi, nestrupejo, bet turbut reikejo greiciau pjaustyti, nes tokiu karsciu siek tiek kreivojosi. Kita karta noriu tokiu kaip jusu foto 🙂
Dabar dar kepa cinamoniniai biscoti ir saldytuve stovi cinamoniniu sausainiu tesla. Norejau daug ka isbandyti, todel porcijas per puse mazinau, gal tai itakoja netobulumus.
O siaip labai noreciau jums padekoti, nes tikrai ikvepiate gaminti. Pagal jusu bloga dariau 3 tortus ir isejo gana puikiai. Sekmes jums toliau!
Rolanda, jei gamindama iš pusės porcijos, visus produktus padalini iš dviejų, tai tikrai negali turėti jokios įtakos galutiniam rezultatui 🙂 Na, o sausainiai šie nėra minkšti (biskvitiniai), jie yra trapūs (taigi, kietesni). Bet ne kieti tikrai. Na, klasikiniai sviestiniai. Kieti galėjo būti dėl to, kad perkepti – iš orkaitės šiuos sausainius reikia traukti dar tada, kai palietus pirštu paviršių, jie būna minkšti. Atvėsdami jie sutvirtėja ir tada jau galima imti nuo skardos. Gal čia ir buvo nesėkmės paslaptis? 🙂
Na, ir noriu pasakyti didelį ačiū už gražius žodžius 🙂 Kažką įkvėpti – didžiausias ir svarbiausias komplimentas. Ačiū! 🙂
Sie sausiainiai kaip tik kepa orkaiteje, bet jau dabar paziurejus, matau kad jie prarado forma, issilyde. Bet man visi sviestiniai sausiainiai tokia nieksybe padaro 🙁 Gal galit kuri pakomentuoti, kas gali tureti tam itakos? Rodos viska darau kaip recepte nurodyta… jauciuosi loosere 🙁
Ula, ar sviestą naudoji tikrą, ne kokį mišinį? Ar atšaldai tešlą gerai? Ar vos tik supjausčiusi sausainius, iš karto kiši į jau iki reikiamos temperatūros įkaitintą orkaitę?
Gal kažkuriame iš šių trijų klausimų ir slepiasi atsakymas 🙂
Sveiki, ar butu imanoma is siu saisainiu teslos padaryti kazkokia primityvia formele, pvz. sirdele? Nes maciau panasu paveiksleli sausainiu idejos, kaip padaro taip pat ilga teslos juosta, is jos suformuoja sirdele, pjausto ir kepa, tad idomu ar si tesla tiktu tokiam dalykui..
Žinoma, puikiai tiktų! 🙂 Širdelę iš to tešlos ritinio suformuoti ir paskui dar gražiomis širdelėmis supjaustyti, įtariu, turėtų būti sudėtinga. Galima suformuoti paprastą ritinį, tuomet pjaustyti riekelėmis ir iš tų riekelių sausainių formele išspausti širdeles 🙂 Svarbiausia, nepamirškite tešlos pašaldyti 😉