Kol Joris miega terasoje, vis dar įsuptas į savo kailinį apklotėlį, aš bandau įkvėpti pavasario. Palto kišenėje slėpdama sužvarbusias rankas, skruostais gaudau tuos kuklius saulės spindulius, kurie pro langą atrodo tokie šildantys, o kai išeini laukan – pasirodo, tik šviesūs, bet vis dar vėsūs. Galvoju apie tai, kad nieko tokio, jog tas išsiilgtas šilumos ir saulės pliūpsnis neatėjo kartu su pirmąja kalendorine pavasario diena; bet labai tikiuosi, kad Velykos bus tas lūžio taškas, kurio tikrai visi laukiame. Pasiilgau to lengvumo, žalumos ir šilumos. Bet kas gi nepasiilgo, tiesa?
O kol kas… Velykos.
Ar spėjote nusipirkti baltų kiaušinių? Ar jau sugalvojote, kaip šiemet juos marginsite? Ar darbo kalendoriaus paraštes jau išmarginote idėjomis skaniam švenčių stalui?
Mano Velykų stalo užduotys, kaip ir kasmet, labai aiškios. Tortas, užkandis, salotos. Saldžiam stalui šiemet kepsiu seną gerą „Raffaello“ (jau labai seniai kepiau ir žinau – namiškiai, susibūrę prie stalo, tikrai bus pasiilgę!). Užkandžiui, kaip ir visada, prikepsiu sluoksniuotos tešlos pyragėlių su rūkytu sūriu ir pomidorais, o galbūt – ir visų labai mėgstamų mažų sumuštinukų su sūriu ir pievagrybiais. Nežinau, kaip jūs, bet aš turiu tuos kelis legendinius užkandžių variantus, kurie tobulai tinka visoms progoms, visiems metų laikams ir tobulai patinka visiems ragaujantiems. Gal ir būtų nuobodu kasmet kepti tuos pačius sumuštinukus, bet kai jie tokie gardūs… kitaip tiesiog neišeina!
O štai salotų dubenyje šiemet norisi naujų vėjų. Juk vis tik pavasaris! Todėl repetuoju jau dabar, maišydama dar neragautas salotas su perliniu kuskusu, avinžirniais, sviestinėmis pupelėmis, feta ir daug kitų gerų dalykų. Ir, ką gi, salotos pavyko tokios puikios, kad receptu dalijuosi nieko nelaukdama – gal ir Jūs norėsite išbandyti? Tiesa, jos tokios sočios, kad tikrai turėtų būti patiekiamos ne kaip garnyras, o kaip atskiras rimtas patiekalas.
Beje, manęs kartais paklausia, kaip gi aš viską spėju? Tai štai: salotų recepto idėjų ieškojau sparčiai žingsniuodama bėgimo takeliu sporto klube, produktus atvežė Barbora (o dalį jų radau GLOBUS atsiųstoje dovanų pilnoje dėžutėje – tiesą sakant, tos konservuotos gėrybės ir padiktavo salotų temą), gaminau per Jorio pietų miegelį, fotografavau jam žaidžiant ant savo žaidimų kilimėlio visai greta, o tekstą surašiau su nešioklėje vėl miegančiu mažyliu. Nemiega jis nei labai daug, nei labai ilgai, tačiau iš tiesų, kai nori, gali spėti labai daug; gal tik ne vienu ypu, o mažais etapais, šypt.
O dabar mažylis bunda. Mūsų laukia iki negalėjimo mielas pasiniurkymas, o Jūsų – tikrai puikus sočių, maistingų salotų receptas. Nuostabios dienos, lengvo ir džiugaus pasiruošimo šv. Velykoms!
Skonis. Puikios, maistingos, sočios salotos, pilnos skonių ir spalvų. Rimtieji perlinis kuskusas, avinžirniai ir sviestinės pupelės idealiai dera su lengvaisiais agurkais, pomidorais ir švelniai sūrstelėjusiu fetos sūriu.
Sudėtingumas: paprasta kaip dukart du.
Perlinio kuskuso salotos su avinžirniais, sviestinėmis pupelėmis ir fetos sūriu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Salotoms:
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 stiklinės perlinio kuskuso
2 stiklinių vandens
½ arb. š. druskos
215 g konservuotų avinžirnių, nusausintų
285 g baltųjų sviestinių pupelių, nusausintų
1 ilgavaisio agurko
250 g vyšninių pomidorų
½ raudonojo svogūno
100 g fetos sūrio
ryšelio laiškinių česnakų
Padažui:
5 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 valg. š. balzaminio acto
2 tarkuotų česnako skiltelių
¼ arb. š. džiovinto baziliko
¼ arb. š. džiovinto raudonėlio
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
GAMINIMO EIGA
1. Į vidutinio dydžio puodą įpilkite šaukštą aliejaus. Suberkite perlinį kuskusą ir kaitinkite virš vidutinės ugnies nuolat maišydami, kol kuskusas taps rusvos spalvos. Supilkite vandenį, įberkite druskos ir kaitinkite toliau, kol užvirs. Vandeniui užvirus, sumažinkite ugnį ir virkite apie 5-7 minutes, kol kuskusas bus išviręs. Nepervirkite.
2. Kol kuskusas verda, paruoškite padažą. Nedideliame stiklainėlyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus, sandariai užsukite stiklainėlio dangtelį ir labai gerai supurtykite, kol gausite vientisos konsistencijos padažą.
3. Išvirtas kuskuso kruopas suberkite į kiaurasamtį ir gerai nuvarvinkite. Sumaišykite su avinžirniais, sviestinėmis pupelėmis, kubeliais pjaustytu agurku, į keturias dalis perpjautais vyšniniais pomidorais ir smulkiai sukapotu raudonuoju svogūnu. Supilkite padažą ir išmaišykite.
4. Salotas dėkite į lėkštę, apibarstykite trupintu fetos sūriu, kapotais laiškiniais česnakais ir patiekite.
4 komentarai
kaip tik gaminau šias salotas Velykoms, puikios puikiausios, buvo suvalgytos akimirksiu! puikiai tiks ir pietums į darbą 🙂
Labai džiaugiuosi, Auguste, man labai smagu, kad išmėginote! 🙂 Tokios salotos tikrai idealiai tinka pietums į darbą 😉
Neblogos salotos. Ypač perlinis kuskusas patiko!!! 🙂
Aš taip pat perlinį kuskusą atradau palyginti neseniai 🙂 Džiaugiuosi, kad patiko!